Hoofdgerecht
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor 4 personen
4 pitabroodjes
Voor de gyros
300 g lamsbout (zonder been)) 1 dikke ui- 3 eetlepels arachideolie- 2 mespuntjes 4-kruiden (kant en klare mengeling)- 1 koffielepel gemalen koriander- zout, peper
Voor de garnituur
4 blaadjes ijsbergsla- 2 mooie vleestomaten- 1 dikke rode ui
Voor de looksaus
150 g verse look- 10 cl vloeibare room- 10 cl volle melk- 10 cl kippenbouillon- 1 eetlepel citroensap- 15 g boter- zout
Snijd het stuk lamsbout in fijne reepjes. Maak de ui schoon en hak hem zeer fijn. Meng in een diepe schotel de arachideolie, de koriander, de 4-kruiden, de gehakte ui, de reepjes lamsvlees, zout en peper.
Dek de schotel af met vershoudfolie en laat 3 uur trekken in de koelkast.
Laat de gepelde teentjes knoflook 25 min. op een zacht vuur sudderen in de melk en de room. Voeg zout toe. Pureer alles heel fijn, voeg de boter, de bouillon en het citroensap toe. Laat afkoelen.
Maak de rode ui schoon en snijd in zeer fijne ringen. Snijd de tomaten in kwartjes, verwijder de pitten en snijd het vlees in fijne reepjes. Snijd de slablaadjes fijn. Na de rusttijd de reepjes lamsvlees laten uitlekken en 5 min bruin bakken in een braadpan. Leg ze op keukenpapier. Verwarm de pitabroodjes 5 min in een hete oven, th. 5 (150 °C).
Klief ze in twee en vul ze met sla, tomaten, lamsvlees, ui en overgiet met looksaus.
|