Voor 4 personenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
600 g verse passievruchten- 6 g gelatine- 2 dl slagroom- 50 g griessuiker- 4 plakjes bladerdeeg- 100 g bittere chocolade- een scheut melk- 1 verse vijg- muntblaadjes
Snijd de passievruchten doormidden (houd 1 vrucht apart voor de garnering) en lepel het vruchtvlees voorzichtig in een pannetje. Voeg 1 eetlepel suiker en een scheut water toe en laat op een zacht vuurtje al roerend inkoken tot u 3 dl coulis overhoudt. Houd hiervan 1 dl opzij en werk verder met de rest van de coulis.
Laat de gelatineblaadjes weken en voeg ze dan bij de nog warme coulis. Roer tot alle gelatine is opgelost en laat de coulis afkoelen. Wanneer de coulis begint op te stijven, spatelt u er de room, die u met de resterende suiker stijf hebt geklopt, onder. Verdeel de oplossing over vier ronde vormpjes en laat opstijven in de koelkast (minimum 6 uur).
Steek uit elke plakje bladerdeeg twee rondjes met dezelfde diameter als de vormpjes. Prik de rondjes deeg in en laat ze 8 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 220°C.
Laat de chocolade met de melk smelten tot een glad sausje. Breng met een dun penseel concentrische cirkels chocoladesaus aan op vier van de acht gebakken bladerdeegrondjes. Verbind met behulp van een naald de cirkels chocoladesaus met elkaar in een sierlijk patroon (zie foto).
Haal de opgesteven bavarois uit de vormpjes en leg ze op de niet versierde deegrondjes. Dek de bavarois af met de versierde deegrondjes.
Neem de opzij gehouden coulis en giet ermee op elk bord een spiegeltje. Leg rond de spiegel een rand van chocoladesaus (gebruik een penseeltje). Laat de borden een kwartiertje in de koelkast staan en schik dan een tompoes op de saus. Garneer elk bord met een kwart van een passievrucht, schijfjes vijg en muntblaadjes.
Tips
Als u de vormpjes met de opgesteven bavarois 30 seconden in een grote kom met heet water laat staan, kunt u ze probleemloos ontvormen.
Vindt u het maken van de coulis moeilijk, dan kunt u goede confituur of sorbet van passievruchten nemen en die laten smelten.
|