Ondanks zijn wazige herkomst heeft de filet américain zich allang in de culinaire traditie van ons land genesteld. Toch heeft deze oerklassieker vele gezichten dankzij de 'final touch' die u makkelijk aanpast aan uw eigen smaak.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Basisrecept:
Voor 4 personen:
500 gr mager rundergehakt- 2 koffielepels fijngehakte sjalot- zout, peper uit de molen en paprika- 2 eierdooiers- 20 kappertjes- 1/2 soeplepel gehakte peterselie- 1 koffielepel mosterd- 1 scheutje olijfolie- 1 koffielepel gehakte augurken- Worcestersaus (Engelse saus), tabasco, ketchup (naargelang de smaak)
Basisbereiding:
Het vlees zorgvuldig mengen met alle hierboven vermelde ingrediënten, kruiden naar smaak en 10 minuten in de koelkast plaatsen.
Serveren met een mooie salade van verse rauwkost en een portie dikke, handgesneden frieten, al was het maar om de fervente fans te plezieren. Belgischer kan u het zich niet voorstellen!
Variaties:
-Draai gehaktballen van de filet américain en bak ze aan één kant in een klontje boter. Op een warm bord serveren met de gebakken kant naar boven en gegarneerd met gebakken groenten en in tijm gebakken aardappeltjes.
-Hak verse kruiden fijn (kervel, bieslook, dragon, peterselie) en strooi ze over het vlees nadat u het uit zijn hoge en ronde vorm hebt gehaald.
-Om de bereiding een beetje knapperiger te maken, kunt u enkele gegrilde en vermalen gedroogde vruchten toevoegen (hazelnoot, pistache, pijnboompit,).
-Wilt u hetzelfde maar nét iets anders, dan neemt u een geroosterde boterham, belegt u hem royaal met filet américain ... en noemt u hem apetrots toast cannibal!
-Om indruk te maken op de échte kenner schotelt u hem een groot bord voor met centraal het rauwe vlees, omringd door kleine hoopjes van alle ingrediënten en met een eierdooier in de schaal, pal in het midden van het vlees.
|