Voor 3 personen:
1 fijngesneden tomaat- 1 soeplepel gemarineerde look- 2 fijngesneden ajuinen- 300 gr mix lams- en rundsgehakt- 3 goed gevulde eetlepels tomatenpuree- margarine- 200 g Griekse pasta- 500gr rijst- 3 aubergines- 2 fijngesneden groene pepers- maïsolie- olijfolie- peterselie- geutje citroensap- azijn- 4 koffielepels zout- 1 koffielepel zwarte, gemalen peper- 1 koffielepel rood paprikapoeder- 1 koffielepel komijn- scheut rundsbouillon
1. Doe een beetje maïsolie en een geut olijfolie in de pan om de auberginevulling te bereiden. Zorg dat de olie goed warm wordt. Doe het vlees in de pan en zorg dat het mooi verdeeld is om egaal te bruinen. Zet het deksel erop en draai de knop op laag vuur. Laat lichtjes bakken. 2. Laat margarine smelten in een pan. Voeg de Griekse pasta toe met behulp van een lepel (tegen het spatten) en bak. 3. Roer nu en dan eens in de pan met vlees en zet het deksel er weer op. 4.Was de rijst in water. Voeg toe aan de Griekse pasta. Voeg water toe tot de rijst net onder staat. Doe drie koffielepels zout op de rijst. 5. Voeg de ajuin, pepers, look, tomaat, 1 koffielepel zout, zwarte peper, rode peper, komijn en tomatenpuree toe aan het vlees. Goed roeren en dan opnieuw het deksel op de pan. 6. Leg de aubergines eerst een halfuur in gezouten water. Spoel ze af en wrijf ze droog. Neem een pan en maak goed heet. Voeg maïsolie en een beetje olijfolie toe. Bak de aubergines erin. Let op bij het bakken, want door het vocht in de aubergines zullen er felle opspattingen zijn tijdens het bakken. Bak de aubergines tot ze langs alle kanten een mooi bruin randje hebben. Als de aubergines klaar zijn, laat ze dan uitlekken op een velletje keukenpapier. 7. Meng twee soeplepels tomatenpuree met een halve liter rundsbouillon en breng aan de kook. Kruid met peper, zout, rood paprikapoeder. Goed mengen. 8. Open voorzichtig de aubergines door ze bovenaan een beetje open te scheuren. Zorg dat je een voldoende grote opening bekomt om ze te vullen met het bereide gehakt. Goed vullen. De aubergine mag bol staan. Decoreer met een partje tomaat en een stukje rode paprika. Leg in een grote ovenschotel en giet het tomatenpureemengsel eromheen. Dek af met aluminiumfolie. Zet in de oven gedurende 25 à 30 minuten op een temperatuur van 220°C. 9. Schep de rijst met pasta in een kommetje en vul tot aan de rand. Druk goed aan. Keer om op een zijbordje en garneer met wat peterseliepoeder en zwarte peper. 10. Schep de aubergines op een eetbord en giet er tomatenpureemengsel omheen. Serveer met de pasta rijst, met Turks brood en eventueel een gezond slaatje.
|