1 kaneelpijpje- 1 theelepel engelwortel- 6 kruidnagels- 1/2 theelepel saffraan- 1/2 theelepel gember- 3 jeneverbesjes- 1 snuifje nootmuskaat- 4 eetlepels amandelen- 15 gram rozijnen- 1 sinaasappel- 2 centiliter sherry- 1 deciliter cognac- 1 fles witte of rode porto- 150 gram bruine kandijsuiker
Schil de sinaasappel en snij hem in kleine stukjes. Doe de sherry, porto en cognac in een pot. Voeg er de stukjes sinaasappel, rozijnen en volledige amandelen aan toe. Ook de zeven kruiden mogen mee in de pot samen met de suiker. Laat het geheel langzaam heet worden ( 70°C), maar zorg ervoor dat de vloeistof niet aan de kook gaat. Giet het ongefilterde drankje over in een warmtebestendige kan. Een grote koperen pot of Provençaals aardewerk met van die gezellige bekers is hiervoor ideaal. Vergeet de bij horende lepels niet.
N.B.: Deze Zweedse punch smaakt heerlijk als dessert of als saus bij een bolletje ijs. Zet de pot in het midden van de tafel op een fonduevuurtje zodat hij lekker warm blijft en de geur je neus prikkelt. Absolute aanrader: pannenkoeken of perziken, geflambeerd met deze lekkernij.
|