700 g Goudrenetten- 225 g Cox appels- 25 g bruine suiker- 1 grote theelepel kaneelpoeder- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
Voor de bovenlaag (Crumble) 110 g hele amandelen ongepeld-75 g gekoelde boter, in kleine blokjes gesneden- 175 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)- 2 theelepels kaneelpoeder- 110 g rietsuiker (of bruine basterd suiker)
Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht oven en op 200°C voor de gewone oven. Begin bij de appels. Snijd de appels in vieren haal dan de schil eraf en dan het klokhuis (zo is het makkelijk te verwijderen). Snijd nu de appels in een niet te dunne schijven en doe ze in een kom met de suiker, kaneel en kruidnagel en schud zo dat de appelschijven goed bedekt zijn. Doe ze dan in de bakvorm Nu maak je de crumble die heel simpel te maken is in de keukenmachine. Doe de boter, gezeefde bloem, kaneel en de suiker in de keukenmachine en laat hem draaien totdat het op broodkruim lijkt. Voeg dan de amandelen toe en laat de machine opnieuw het werk doen, niet te snel maar totdat ze aardig fijn zijn maar dat er toch nog wat grotere stukjes inzitten.
Als je geen keukenmachine hebt Neem een grote kom, ga met je vingers door het mengsel totdat het op broodkruim lijkt , roer de kaneel, suiker en amandelen erdoor (die je dus eerst met een mes behoorlijk fijn gesneden hebt).Je kan de amandelen ook in een plastic zak doen en er met bvb de deegroller op slaan.
En dan (na methode 1 of 2) Sprenkel het kruimelmengsel over de appels en zorg dat alles goed bedekt is. Nu gebruik je een (of twee) van je handen en druk het kruimelmengsel goed aan. Hoe vaster het wordt aangedrukt hoe knapperiger de bovenlaag!
Haal daarna zachtjes een vork over de hele laag. Bak de crumble in het midden van de oven voor 35- 40 minuten. De appels zullen nu zacht zijn en de bovenlaag goudbruin en knapperig. Laat het rusten voor ongeveer 10- 15 minuten voor je het serveert
Serveertip: Serveer het met warme custard of giet er lobbig geslagen slagroom over. Je kan ook flink handje rozijnen toevoegen die voeg je dan toe als de mix met de appels en amandelen gereed is.
|