700 g Goudrenetten- 225 g Cox appels- 25 g bruine suiker- 1 grote theelepel kaneelpoeder- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
Voor de bovenlaag (Crumble) 110 g hele amandelen ongepeld-75 g gekoelde boter, in kleine blokjes gesneden- 175 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)- 2 theelepels kaneelpoeder- 110 g rietsuiker (of bruine basterd suiker)
Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht oven en op 200°C voor de gewone oven. Begin bij de appels. Snijd de appels in vieren haal dan de schil eraf en dan het klokhuis (zo is het makkelijk te verwijderen). Snijd nu de appels in een niet te dunne schijven en doe ze in een kom met de suiker, kaneel en kruidnagel en schud zo dat de appelschijven goed bedekt zijn. Doe ze dan in de bakvorm Nu maak je de crumble die heel simpel te maken is in de keukenmachine. Doe de boter, gezeefde bloem, kaneel en de suiker in de keukenmachine en laat hem draaien totdat het op broodkruim lijkt. Voeg dan de amandelen toe en laat de machine opnieuw het werk doen, niet te snel maar totdat ze aardig fijn zijn maar dat er toch nog wat grotere stukjes inzitten.
Als je geen keukenmachine hebt Neem een grote kom, ga met je vingers door het mengsel totdat het op broodkruim lijkt , roer de kaneel, suiker en amandelen erdoor (die je dus eerst met een mes behoorlijk fijn gesneden hebt).Je kan de amandelen ook in een plastic zak doen en er met bvb de deegroller op slaan.
En dan (na methode 1 of 2) Sprenkel het kruimelmengsel over de appels en zorg dat alles goed bedekt is. Nu gebruik je een (of twee) van je handen en druk het kruimelmengsel goed aan. Hoe vaster het wordt aangedrukt hoe knapperiger de bovenlaag!
Haal daarna zachtjes een vork over de hele laag. Bak de crumble in het midden van de oven voor 35- 40 minuten. De appels zullen nu zacht zijn en de bovenlaag goudbruin en knapperig. Laat het rusten voor ongeveer 10- 15 minuten voor je het serveert
Serveertip: Serveer het met warme custard of giet er lobbig geslagen slagroom over. Je kan ook flink handje rozijnen toevoegen die voeg je dan toe als de mix met de appels en amandelen gereed is.
Laat 200 g boter smelten op een zacht vuur (maar laat vooral niet kleuren). Klop in een kommetje 2 eierdooiers los met 1 eetlepel dragonazijn en 2 eetlepels water. Zet het kommetje in een warmwaterbad tegen de kook aan. Klop goed op, tot de saus bindt. Schenk er de gemolten boter vij en blijf opkloppen tot de saus mooi homogeen is. Breng de saus op smaak met (onmisbaar voor bearnaise!) 1 koffieleper versgehakte dragon en wat peper en zout.
100 gram prei- 100 gram ajuin- 100gram selder- 200 gram aspergepunten- 1 deciliter room- beetje boter- 20 gram kippenbouillon- schillen van de 20 asperges van bovenstaand gerecht
1. Rasp de asperges en kook de aspergeschillen gedurende twintig minuten in water. 2. Stoof de fijngesneden groenten in een klontje boter en bevochtig met het kookvocht van de schillen. Voeg nog wat water toe tot het geheel volledig onder staat. Voeg de kippenbouillon toe en laat 30 minuten koken. 3. Laat de aspergepunten een drietal minuten koken in water. 4. Mix de soep. 5. Neem soepkommen en doe eerst een geutje room op de bodem. Voeg dan de soep toe. 6. Bij het serveren de aspergepunten toevoegen als garnituur.
Voor het deeg: 200 g bloem- 80 g bloemsuiker- 50 g gemalen hazelnoten- 1 onbehandelde sinaasappel- 110 g ijskoude boter, in stukjes- 1 ei
Voor de vulling: 3 onbehandelde sinaasappels- 4 eieren- 200 g fijne suiker- 180 g gesmolten boter- 75 g amandel poeder.
En verder: vetstof voor de vorm
- Boen de sinaasappel voor het deeg schoon. Rasp de helft van de schil, pers het vruchtvlees. Vermeng de bloem met de bloemsuiker, het hazelnootpoeder, de sinaasappelschil en de koude boter. Kneed tot een kruimeldeeg. - Kneed er het losgeklopte ei en de helft van het sap door. Rol de deegbal in plasticfolie en laat hem 15 minuten rusten in de koelkast. - Verwarm de oven op 180°C. Beboter een vorm. Spoel de overige sinaasappels. Rasp de schillen, pers de vruchten. Doe beide bij het resterende sap. - Klop de eieren schuimig met de suiker. Verwarm het sap. Schenk er al roerend het ei mengsel bij. Laat 10 minuten zachtjes indikken terwijl u blijft opkloppen. Zeef de crème en roer er, van het vuur af, de gesmolten boter en het amandel poeder door. - Rol het deeg uit in de bakvorm. Prik de bodem in met een vork. Schenk er de eiercrème op. Bak 40 minuten in het midden van de oven. Ontvorm op een rooster en laat afkoelen.
Zoals je het zelf wilt. Ik snij het vlees altijd in flinke stukken zodat het niet direkt draadjesvlees wordt. Het moet hachee zijn en geen stoofvlees, want dat is weer iets anders.
Strooi het zout, de peper en de bloem over het vlees. Verhit de braadboter in een braadpan en bak het vlees al omscheppend boven hoog vuur aan alle kanten mooi bruin. Voeg de uien toe en laat deze (al omscheppend) wat kleur krijgen. Leg dan het laurierblad en de kruidnagels in de braadpan bij het vlees met de uien. Sprenkel ook een beetje azijn over de inhoud van de pan. Voeg dan zoveel kokend water of kokende bouillon toe dat het vlees net niet onder staat. Leg het deksel op de pan, temper het vuur en laat de hachee gedurende 1 ½ à 2 uur zachtjes sudderen. Verwijder daarna het laurierblad en de kruidnagels.
Natuurlijk is hachee bekend met rodekool, maar je kunt het ook eens serveren met rijst en andere groenten, zoals boontjes, bloemkool of alleen met rijst.
- Schil de asperges en kook ze in water met het citroensap, een snuifje peper en wat zout. - Klop de dooiers met het andere scheutje citroensap en voeg de visbouillon toe tot je een homogene massa bekomt. Zet op een niet te warm vuur. Goed roeren. Monteer met de gesmolten boter (die er straalsgewijs wordt ingegoten) tot je de gewenste sausdikte bekomt. Kruiden met zout en cayennepeper. - Schik vijf asperges per verwarmd bord. Wikkel de uiteinden van de stengels in een zalmjasje (sneetje zalm voor twee asperges en sneetje zalm voor drie asperges). Giet wat saus over het onderste deel van het zalmjasje. - Leg aan één zijde een lepeltje ajuin en aan de andere zijde een lepeltje peterselie. Garneer eventueel met een schijfje citroen. - Ga met de pepermolen flink over het bovenste deel van de asperges.
8 gedroogde pruimen- 8 gedroogde abrikozen- 2 gekonfijte peren- 100 g rozijnen- 1 vanillestokje, in tweeën gespleten- 50 cl rum
Spoel het droge fruit onder lauw stromend water en laat zorgvuldig uitdruipen. Schik ze in opeenvolgende lagen in een glazen bokaal die uvooraf heeft omgespoeld in kokend water en zorgvuldig heeft afgedroogd. Voeg de rum en het vanillestokje toe. Sluit de bokaal zorgvuldig en laat 10 weken op een koele, tegen licht beschutte plaats rusten. Dien op met koekjes, Engelse crème of roomijs.
1 konijn in acht stukken- 2 eetlepels olie- 1 kg broccoli in roosjes- 1 grote, gehakte ui- 200 g gepelde tomaten- 1 groene paprika, schoongemaakt en in blokjes- 1 gele paprika, schoongemaakt en in blokjes- 15 cl droge, witte wijn- 2 gehakte knoflookteentjes- 50 g boter- 1 koffielepel kerriepoeder- zout, peper
Bak de stukken konijn gedurende 15 minuten in een kookpot en bestrooi met kerrie. Voeg zout en peper toe en besprenkel met witte wijn en 15 cl water. Schik de broccoliroosjes eromheen, dek af en laat 15 minuten koken. Voeg de paprikablokjes, de knoflook en de kerrie toe. Laat nog 15 minuten, afgedekt en op een laag vuur koken. Neem alle ingrediënten uit de pot en houd ze warm. Laat de saus gedurende 5 minuten op een hoog vuur indikken. Neem van het vuur, meng er de koude boter in klontjes in en breng opnieuw op smaak met zout en peper. Schik de stukken konijn en de garnituur op voorverwarmde borden. Overgiet ze met de warme saus en dien op met tagliatelli.
1 rode paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden- 1 groene paprika,schoongemaakt en in reepjes gesneden- 1 gele paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden- 4 eetlepels extra zuivere olijfolie- 1 koffielepel versnipperde tijm- 200 g verse geitenkaas- 10 cl verse room- 2 eetlepels gehakte bieslook- 2 blaadjes gelatine- tabasco naar eigen smaak- olijfolie voor de vorm- zout, peper
Verhit de olie in een grote pan en bak de reepjes paprika heel lichtjes. Breng op smaak met zouten peper en voeg de geperste knoflook, de versnipperde tijm en 5 cl water toe. Dek af en laat nog 20 minuten op een zacht vuur verder bakken. Laat afkoelen. Laat de gelatine zwellen in een slakom;;met koud water. Voeg twee eetlepels water bij het kookvocht van de paprika's en breng opnieuw aan de kook. Wring vervolgens de gelatineblaadjes uit tussen de vingertoppen, voeg ze bij het hete vocht en laat volledig oplossen. Klop,de geitenkaas met de verse room, de bieslook, de tabasco, zout, peper en de gelatine. Bedek in deze volgorde de bodem van een glazen terrine: reepjes rode paprika, een laag geitenkaasmousse, reepjes groene paprika, een laag geitenkaasmousse, En tenslotte een laag reepjes gele paprika. Dek af met een laag huishoudfilm en plaats er gewicht op. Laat 4 uur inde koelkast opstijven. Ontvorm op een serveerschotel en snijd in dikke plakken.
200 g verse spinazie- 1 ui- 1 teentje knoflook- 1 aardappel- 1 l kippenbouillon- 1 koffielepel boter- 2 dl room- 1 bosje rucola- 1 kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier)- peper uit de molen en zout
1. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de aardappel en snij hem in stukjes. Spoel de spinazie. 2. Fruit de ui glazig in de boter. Doe er de knoflook en de aardappelen bij, laat even stoven. Voeg de bouillon en het kruidentuiltje toe. Laat 10 minuten zacht koken. 3. Neem het kruidentuiltje weg en doe er de spinazie bij. Laat nog 5 minuten koken.
Mix de soep, bind ze met de room. Kruid met peper en zout. Werk af met rucola.
600 g kipfilet- 1 grote zoete uit- 1 rode paprika- 12 grote champignons- 8 fijne plakjes spek- 1 eetlepel paprikapoeder- peper en zout- olijfolie
1. Pel de ui en snij hem in 12 stukken. Snij de kipfilets in 8 stukken en wentel ze door het paprikapoeder. 2. Spoel de paprika en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in grote stukken. Borstel of wrijf de champignons droog schoon. 3. Prik de kip, de ui, de paprika en de champignons afwisselend op vier houten spiesjes, die u vooraf een halfuurtje in water hebt geweekt. Wikkel rond elke spies twee plakjes spek. Bestrijk ze rondom lichtjes met olijfolie. Kruid ze met peper en zout. 4. Rooster de spiesjes ongeveer 15 minuten op de tafelgrill of in de oven. Keer ze af en toe om. Lekker met aardappelen in de schil en een tomatensalade.
500 g ongepaneerde inktvisringen (diepvries)- 5 eetlepels vloeiende bloem- 1 citroen- frituurolie- 1 eetlepel paprikapoeder- peper en zout
1. Vermeng de bloem met het paprikapoeder, een mespunt peper en wat zout. 2. Dep de ontdooide inktvisringen goed droog. Wentel ze door de gekruide bloem. Bak ze in frituurolie goudbruin. 3. Laat de inktvisringen uitlekken op keukenpapier. Besprenkel ze met citroensap en serveer ze meteen. Warm blijven ze lekker knapperig,
500 g grote bruine champignons- 15 g boter- 1 eetlepel olijfolie- 3 teentjes knoflook- 1 onbehandelde citroen- 2 eetlepels gehakte peterselie- 40 g pijnboompitten- peper en zout.
1. Verwarm de oven voor op 200° C. Borstel de champignons schoon. Snij ze plakken. Bak ze 5 minuten op een hevig vuur, in de boter en de olie. 2. Schep de champignons in een ovenschaal en pers er de knoflook over. Zet 15 minuten in de oven. 3. Boen de citroen schoon, rasp de schil, pers het sap. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan met antiaanbaklaag. 4. Schep 1 eetlepel citroensap, de geraspte schil en de peterselie door de warme champignons. Kruid met peper en zout. Werk af met pijnboompitten. Warm, lauw, koud, steeds een aanrader.
De kersentijd is kort. Dus maak ik nu van mijn lievelingsfruit, zoete kersen, confituur voor straks. Kersen bevatten veel water en weinig pectine. Daarom gebruikt u het best geleisuiker en pectine, als u de confituur vrij vast wilt krijgen.
Voor 8 potjes: Ontpit 2 kilo zoete kersen. Weeg af en voeg de helft van het gewicht aan geleisuiker extra fruit toe. Schep goed om. Breng op een zacht vuur aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken onder voortdurend roeren. Verdeel over brandschone bokaaltjes en sluit ze meteen.
300 g langkorrelige rijst- 2 blokjes kippenbouillon- 40 g boter- 3 eieren- 6 eetlepels gemalen parmezaan- 100 g mozzarella- 100 g Italiaanse soepstengels met ui (grissini)- peper en zout- frituurolie
1. Breng 6 dl water aan de kook met de bouillonblokjes. Doe er de boter en de rijst bij. Roer om. Laat op een zacht vuur koken tot al de bouillon opgeslorpt is. 2. Haal de pan van het vuur. Roer er een na een de eieren door. Roer er vervolgens de parmezaan door. Kruid met peper en zout. Laat een half uur afkoelen. 3. Verdeel het rijstmengsel in porties en maak er een twaalftal balletjes van. Snij de mozzarella in blokjes. Druk in het midden van elk balletje een of twee stukjes mozzarella. 4. Verkruimel de soepstengels en rol er de rijstballetjes door. Bak ze goudbruin in hete frituurolie (175° C). Laat ze uitlekken op keukenpapier. 5. Serveer op 'n bedje van sla, aangemaakt met mosterdvinaigrette.
Het recept van bolognesesaus of bechamelsaus nodig
1/2 a 1 ui, 3 teentjes knoflook, 500 gr. rundergehakt, Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder), 1 laurierblaadje, sambal, 3 kleine blikjes tomatenpuree, 1 blik gepelde tomaten in stukjes, 1 pakje gezeefde tomaten, 1 pak voorgekookte lasagnevellen, olijfolie, 2 bolletjes mozzarella (of evt. 8 plakken jonge kaas), 50 gr. boter, 50 gr. bloem, 500 ml. koude melk, suiker, peper en zout.
Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een grote koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. In de kleine braadpan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt ze aan),tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpureemengsel, gepelde tomaten en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker en evt. nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen. 1/2 uur a 3 kwartier op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren. Ondertussen de oven voorverwarmen op 180° C.
Voor de bechamelsaus de boter smelten (niet bruin laten worden), bloem erdoor roeren en verwarmen (schrik niet; het wordt een soort klont, maar dat komt goed!). Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Laten koken en blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met zout en peper. In een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen leggen. Vervolgens bedekken met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en 1 in plakjes gesneden bolletje mozzarella of 4 plakken kaas. Nu weer herhalen met een laag lasagnevellen, saus en kaas, vervolgens nog zo'n laag maar dan zonder kaas. Afdekken met aluminium-folie en in de oven schuiven, boven het midden. Na 30 min. de folie verwijderen en nog 15 min. in de oven laten. Als het "knettert" is het klaar.
Serveertip: Lekker erbij: plakken vleestomaat afgewisseld met plakken mozzarella. Hier wat pesto over verdelen.
400 g spaghetti- 2 kg mosselen- 1 tak selder- 2 wortelen- 1 ui- 2 tomaten- 1 eetlepel boter- peper en zout
Voor de pistou: 1 bosje basilicum, gesnipperd- 25 g parmezaan- 2 teentjes knoflook- 3 eetlepels olijfolie
Spoel de mosselen. Maak de groenten schoon. Snij ze in julienne. Fruit de ui glazig in de boter. Doe er de selder en wortelen bij. Laat 5 minuten stoven. Doe er de mosselen bij. Dek af en laat ze op een hevig vuur openkoken. Giet ze in een zeef en vang het kookvocht op. Laat het vervolgens inkoken tot 1 dl. Vermeng het basilicum met de parmezaan, de geperste knoflook en de olijfolie. Leng aan met mosselsaus. Kruid met peper en zout. Voeg de mosselen toe (zonder schelp) Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en schep er de pistou met mosselen door. Werk af met tomaatblokjes en dien op.
Kook 200 gaardappelen, pureer ze met een vork en laat ze afkoelen. Vermeng ze met 150 g gerookte zalm (in stukjes), 2 eetlepels bloem, 1 eierdooier en 3 eetlepels gehakte dille. Kruid met peper en zout. Maak een twaalftal balletjes. Bak ze in de hete frituur (180°C)goudbruin.
Serveertip: Leg elk balletje op een plakje komkommer, in en blaadje sla.
Het vlees bakt u in de pan, de saus maakt u zeer vlug in de magnetron.
Voor 4 personen:
Vermeng 1 eetlepel graantjesmosterd met 1 koffielepel tijmblaadjes, 1 geperst teentje knoflook, peper uit de molen en zout. Bak 4 mignonnetten 2 minuten aan elke kant in een koffielepel boter en een likje olie. Bestrijk ze aan beide kanten met de mosterdmix. Laat ze nog 10 minuten verder garen op een zacht vuur (keer ze wel af en toe om). Lekker met pasta of patatjes.
Tip:
Dit is een gerechtje dat ook nog opgewarmd in de magnetron even lekker blijft! Leg de mignonetten in een magnetronschaal. Lepel er wat lichte room over. Dek af en verwarm 2 tot 3 minuten op 650 W.
4 stukken kabeljauw (diepvriezer)- 4 wortelen- 2 kleine courgettes- 2 raapjes- 2 eetlepels boter- 1 rood pepertje- 2 eetlepels olijfolie- 2 eetlepels balsamicoazijn- 4 takjes dragon- peper uit de molen en zeezout
1. Laat diepvriesvis ontdooien en dep hem goed droog. Maak de groenten schoon en snij ze in staafjes. Stoof ze aan in de boter. Schenk er 5 cl water bij en laat 15 minuten zacht koken. Kruid met peper en zout. 2. Kruid de vis met peper en zout. Snipper de dragon en het pepertje (zonder zaadjes) en vermeng. Druk de vis met één kant in dit mengsel. Bak hem 5 minuten op die kant. Keer om, dek af en laat nog 5 minuten garen. 3. Schik de kabeljauw op voorverwarmde borden. Schep er de groenten bij. Besprenkel met balsamicoazijn en dien op.