2 kreeften van 750 g - 1 wortel- 1 prei- 1 ui- 1 sjalot- 1 dl droge witte wijn- 1 dl gevogeltebouîllon - 130 g hoeveboter- 4 eetlepels gehakte kruiden (basilicum, peterselie, kervel, dille, dragon). 1 theelepel zwarte peperbolletjes. peper en zeezoutxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Maak de groenten schoon. Snipper de wortel, de prei en de uiin grove julienne. Vul een grote kookpan met water. Doe er de groenten en de peperbolletjes bij. Breng aan de kook. Laat dertig minuten goed trekken.
Breng de groentebouillon weer tot tegen de kook aan. Doe er de kreeften bij. Laat 7 tot 8 minuten koken. Neem de kreeften uit het kookvocht en laat ze wat afkoelen. Halveer de kreeften, verwijder de maag (net onder de kop) en het darmkanaal.
Snipper de gepelde sjalot heel fijn. Doe hem in een pannetje met de wijn. Laat inkoken tot de vloeistof praktisch volledig verdampt is. Doe er de bouillon bij. Laat tot ongeveer de helft inkoken. Werk, van het vuur af, de saus op met vlokjes ijskoude boter. Klop stevig op tot de poter volledig gesmolten is. Voeg er de tuinkruiden aan toe en kruid ze naar smaak bij met peper en zout. Leg de kreeften op voorverwarmde borden. Nappeer ze met de warme saus en serveer meteen met stokbrood of warme toast.
|