Geraardsbergen, waar ik 30 jaar onderwijzer was, heeft een interessante blog Klik op de foto voor méér.
Hieronder volgen enkele foto's van tekeningen die ik gemaakt heb. Ze zijn uitgevoerd in wasco, potlood, houtskool, oostindische inkt of kogelpen. Vraagje: wie herkent bepaalde portretten?
Gary Brooker (Procol Harum)
Robert Vaughn (Man from U.N.C.L.E. )
zelfportret uit 1966
Richard Wright (Pink Floyd)
Walt Disney
Sammy Davis Junior
Adam Cartwright (Bonanza)
Rik Van Looy
Gerry Marsden (Gerry and the Pacemakers)
Rudi Carrell & Guy Mortier
Adam Cartwright (Bonanza)
Leonard Cohen
Marleen De Smet heeft een blog die 'fotogedichten' heet. Een aanrader! Klik gewoon op de foto om een kijkje te nemen.
Frankies (eigen)zinnige poëzie aangevuld met eigen citaten
Frankies stof tot nadenken en meevoelen Denken en emotie sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar aan
03-01-2009
de mijnwerkers van de Congoberg
Op de Congoberg, in Vollezele (Vl.Br.) woonden vroeger talrijke mijnwerkers, die lang voor zonsopgang te voet naar het station stapten van Tollembeek, om dan naar de Waalse mijnen te gaan werken. Het was de enige manier om voor hun gezin de kost te verdienen. Dank zij hard labeur, en zonder veel daglicht te zien...(zie ook het allereerste gedicht op deze blog)
Als het geregend heeft, vind je soms iets glanzen op de velden: een scherf van een Romeinse dakpan, pot... want 2000 jaar geleden hadden de Romeinen op deze hoge droge plek een villa gebouwd. Archeologen doen er nog regelmatig interessante vondsten.
Rillend druipt de kerstsfeer van de daken, als ik met de hond het pad op stap. Ik hoop dat hij vannacht voor ons zal waken op zijn matje onderaan de trap.
De lampjes van de overbuur zijn gevel flikkeren voor ons in een donkere plas, weerkaatsend in mijn raam van wrevel, dat kreunend wenst dat het zomer was.
En als ik een plak van de pudding snijd, lees ik de tekst die je gisteren tikte: Liefste, morgen heb ik heus geen tijd. Ik denk... er was er één dat het je schikte.
Een hedendaagse versie van het thema : 'En er was voor hen geen plaats in de herberg'...
Kerstavond
Voel je de tocht die door de kieren waait? Hoor je die voeten stappen door het grind? Is het soms een moeder die rondjes draait en onderdak zoekt voor haar enig kind?
Klopt er nog iemand zo laat op de deur, of laat de bel ons weer eens in de steek? Herkent die buiten een of andere geur van velouté, kroket, gebraad of cake?
Kunnen we dat kerstlied straks niet zingen? Zijn alle luiken wel hermetisch dicht? We hebben geen tijd voor vreemdelingen, geen tijd te verliezen, doof al het licht!
Voel je die voeten stappen door je grind? Hoor je de tocht die door je kieren waait? Of is het een mens die een schuilplaats vindt, als je je hart binnenstebuiten draait?
Waarom zou een ster ons binden, want jij bent hier en ik weet niet waar ik me nu ook ergens mag bevinden, de laatste week van t oude jaar.
Wie vermoedt wat wij ermee bedoelen als ik naar die ster daar boven staar? Omdat ik je vingers niet kan voelen en alleen dat verre licht ontwaar?
Als jij nu ook het heelal afspeurt Ee je raakt door de zelfde ster geboeid, die met zijn lichtstraal je gevoelens keurt, dan is het alsof hier een kerstboom groeit.
Duizenden lichtjaren van ons vandaan zond ettelijke eeuwen geleden onze ster twee stralen - in een baan- die ons verbinden in het heden.
Gedaan Alles gedaan Alles is gedaan Alles is nu gedaan Alles is nu echt gedaan Alles is nu toch echt gedaan Wie heeft het dan wel echt gedaan? Wie heeft het dan echt gedaan? Wie heeft het dan gedaan? Wie heeft het gedaan? Wie heeft gedaan?
Wie gedaan? Wie?
Wie?
Wie?
Wie heeft alles dan wel echt gedaan? Het is echt gedaan. Wie het gedaan heeft Heeft alles gedaan Dus is alles gedaan Het is te laat Echt
Wie het gedaan heeft Alles Toch gedaan Dus te laat. Te laat. Gedaan.
Als iemand er intellectueel toe in staat is het als een vaststaand feit aan te tonen dat alles doodgewoon vanzelf ontstaan is, kan hij / zij toch alleen een schepsel zijn van een nog veel wijzere, met name God?
Darwin
Ik heb een zwak voor sterfelijke genieën, vooral voor die met de ijdelste fobieën, die zich met hun vrees voor God verschansen achter de eindigheid van het aantal kansen.
Hebben zij ooit het getal proberen te bepalen van de kansen in schijnbaar logische verhalen? Vermenigvuldigen zij dan alleen hun genen en kunnen zij de missers genoeg bewenen?
Als ik de woorden voor mijn mening kies, zijn er miljarden termen die ik weer verlies. En als ik adem om u iets van mezelf te geven, is er echt te weinig kans dat te overleven.
Als ik God dank voor regel nummer dertien is het omdat Hij mij steeds graag heeft gezien, en niet omwille van wat er was voor het begin, dat geselecteerd werd door de natuur van Darwin.
Dank voor de negatieve stem hieronder, meteen weet ik dat er misschien zelfs volbloed atheïsten mijn blog lezen: hartelijk welkom!
Een voorbeeld van een voorbeeld van een voorbeeld van....
Mijn hand (via natuurlijke selectie!)
Ik geef je mijn hand met mijn hart en mijn verstand, al kon het best zijn dat mijn hand een voet zou zijn, een bol op mijn kuit of een slinger in mijn huid. Een bek of een vin of een orgaan hier binnenin.
Je hebt bezwaren en wilt dat ik zou verklaren waar toch vandaan zoiets zou kunnen bestaan. Dan zeg ik je graag:
Al wat we weten vandaag hebben we geleerd.
Maar t was toch geselecteerd.
Niet door de natuur, maar door geesten zonder stuur, uit eigen belang, voor bedrog en roem niet bang, ten koste van ons: meer absorberend dan een spons.
Zo lang hun verhaal ons maar bevrijdt van Gods moraal!
Naar mijn aanvoelen is wat volgt een zo intens poëtisch gegeven, dat het een gedicht wordt. Een bejaarde weduwnaar heeft beslist de dood in te stappen, de aanwezigen bevinden zich onwennig op een afstand, achteraan in de zaal. Vooraan in de ruimte neemt de man wenend afscheid van zijn enige laatste vriend, zijn paard, dat op het podium van de toneelzaal niet begrijpend naar zijn meester staart.
Je zit daar
Op een stoel, vooraan in de grote zaal, op de eerste rij helemaal alleen, met je handen bevend in je schoot en in je grijze pak, je vaalwit hemd en je paarse das, je haar grijs waar er nog over is; licht gebogen want nu vervul je je laatste wens op deze wereld hier.
Niemand zit nog naast je, niemand in je buurt nog sinds je vrouw je plots verlaten heeft en op je wacht en wij onwennig staan, tot je afscheid genomen hebt van je goede trouwe vriend die je zo dierbaar is geweest op elke rit die je samen maakte op deze wereld hier.
Wij achteraan bijeen in de lege zaal en jij vooraan, een tergend pijnlijk tafereel, en je vriend onwennig luisterend naar de laatste woorden van je zachte stem gebroken door vergeefs verdriet en toch vastbesloten er uit te stappen zonder uitweg op deze wereld hier.
Dan schudt je vriend zijn hoofd, zijn manen waaien, zijn benen trappelen op de klamme stenen vloer, en als je paard niet begrijpend naar je hinnikt dan Dan verdwijnt het dier weer van het toneel vooraan.
Uit het raamloos gat klinkt de roep van deze wereld hier.
Ik ben Roland Bourgoignie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Frankie ( eurocent op forum).
Ik ben een man en woon in Everbeek (Oost-Vlaanderen) (nog steeds België) en mijn beroep is toeterniemeertoe.
Ik ben geboren op 06/01/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven en alles wat ik daarbij nodig vind...
Bob Dylan als inspiratie, (niet)publiceren mijn frustratie, mijn gezin is mijn gratie, eerste dorpsdichter Galmaarden (2007) worden was een prestatie, dat u komt lezen is een sensatie!