bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    19-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elektrische sigaret niet onschuldig

    Elektrische sigaret niet onschuldig

    elektrische sigaret niet onschuldig

    De Franstalige zender RTL-TVI had het vorige week zondag in zijn avondnieuws over het grote succes van elektrische sigaretten. Verrassend, want de meeste zijn verboden in België omdat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

    Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) reageert bezorgd. “De reportage heeft één groot gebrek: er wordt nergens gewaarschuwd dat niet alle soorten elektrische sigaretten ongevaarlijk zijn. Men moet de burgers erop wijzen dat deze producten zonder controle op de markt komen.”

    “Indien er nicotine in zou zitten, al is dat maar een klein beetje, dan moeten de sigaretten aangegeven worden als een geneesmiddel, volgens de Belgische wetgeving”, zegt Eeckhout. Om als geneesmiddel te worden beschouwd, moeten de sigaretten voldoen aan alle normering van de medische voorschriften. Het is een zware procedure en betekent een zware investering voor het sigarettenbedrijf. “Vandaag is er geen enkele soort elektronische sigaret geregistreerd als geneesmiddel.”

    Dosis

    Bovendien zijn er al verschillende elektrische sigaretten in beslag genomen waar wel nicotine in zat. Elektrische sigaretten met nicotine zijn niet zonder risico. Aangezien deze sigaretten niet onder de tabaks -en nicotinecontrole vallen, ontsnappen ze aan een belangrijke veiligheidscontrole.

    Het FAGG durft niet zeker te stellen dat elektrische sigaretten minder schadelijk zijn dan andere soorten. “Er is ook nog geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat zulke sigaretten een doeltreffend hulpmiddel zijn om te stoppen met roken.”

    19-09-2010 om 13:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Moordmuggen' bestrijden knokkelkoorts

    'Moordmuggen' bestrijden knokkelkoorts

    moordmuggen bestrijden knokkelkoorts

    De regering van Maleisië is van plan om genetisch gemanipuleerde muggen in te zetten tegen de gevreesde knokkelkoorts. Critici wijzen op onbeheersbare risico's.

    Britse en Maleisische wetenschappers hebben een hi-tech proef bedacht om de populatie Aedesmuggen, dragers van het knokkelkoortsvirus, een grote klap toe te brengen. Ze willen in een afgelegen oerwoud mannetjes uitzetten die zijn verrijken met een 'moordgen'.

    Deze 'moordmuggen' moeten op zoek gaan naar de vrouwtjes en bij hen larven verwekken. Deze larven zijn door het extra gen echter niet levensvatbaar. Zo kan de knokkelkoorts worden bestreden.

    Kritiek

    De proef stuit op veel kritiek in Maleisië. Gurmit Singh, voorzitter van het Centrum voor Milieu, Technologie en Ontwikkeling, waarschuwt: "Als je de gemanipuleerde muggen eenmaal hebt vrijgelaten, kun je ze niet meer in de hand houden. Daarmee creëer je misschien meer problemen dan oplossingen."

    19-09-2010 om 13:51 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alzheimer ontstaat door ontregelde stofwisseling zink en ijzer

    Alzheimer ontstaat door ontregelde stofwisseling zink en ijzer


    Alzheimerpatiënten kampen met eiwitafzettingen, of 'plaques', in hun hersenen die voor een groot deel bestaan uit het eiwit APP (amyloïde precusor proteïne). Dat eiwit krijgt vaak een hoofdrol toebedeeld in het ontstaan van Alzheimer, maar die functie was onbekend. Dat bericht NRC Handelsblad vandaag.

    De werking is eindelijk opgehelderd: het gaat om een enzym dat schadelijke ijzerionen omzet in een voor de hersenen onschadelijke vorm. "Voor onderzoekers van de universiteit van Melbourne die hun vondst over de werking van APP gisteren publiceerden (Cell, 17 september), vielen na meer dan tien jaar onderzoek veel puzzelstukjes op hun plaats", luidt het. Volgens de wetenschappers begint de ziekte met een ontregelde stofwisseling van zink en ijzer.
     
    Zinkionen blokkeren de werking van APP. Daardoor worden schadelijke ijzerionen (Fe2+) niet meer weggewerkt. Die hopen zich op binnen de hersencellen, wat de cellen fataal wordt. Tegelijkertijd wordt het geblokkeerde APP afgebroken en opgeslagen als vers plaque-eiwit. In die groeiende plaques hopen zich vervolgens zinkionen op.
     
    Door de verhoogde zinkconcentratie in de buurt wordt nog meer APP stilgelegd. De cellen reageren daarop door steeds nieuw APP aan te maken. Zo ontstaat een zichzelf versterkend proces, waarmee de onderzoekers het sluipende verloop van de ziekte van Alzheimer verklaren. (afp/adv)

    18-09-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Belgisch zoetmiddel vervangt suiker

    Nieuw Belgisch zoetmiddel vervangt suiker

    .

    Tweesterrenrestaurant Le Château du Mylord in Ellezelles nabij Ronse gebruikt geen suiker meer in desserts. Patissier Christophe Thomaes vervangt die voortaan door Sweetwell, een suikervanger van Belgisch fabrikaat. Enkel voor de makarons lukt de omschakeling nog niet, schrijft La Dernière Heure.
     
    Minder calorieën
    Sweetwell bevat 61 procent minder calorieën dan suiker en wordt gemaakt door het gelijknamig bedrijf uit Aartselaar. Het middel werd ontdekt door de Gentse doctoraatsstudente Sofie De Baets, die het bij Sweetwell verder ontwikkeld heeft, zegt CEO Catalina Daniëls. Het bevat ingrediënten uit suikerbieten, cichorei en maïs, en is zeer vezelrijk. Voor de zoetheid zit er ook een kleine dosis van de chemische zoetmaker sucralose in Sweetwell.

    Primeur
    Le Château du Mylord is het eerste restaurant dat het product gebruikt, maar het bedrijf levert ook aan een producent van ontbijtgranen en een ander van jam. Volgend jaar zou Sweetwell ook voor particulieren beschikbaar zijn. (belga/sam)
     

    17-09-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    "Hiv-virus blijft veel langer schadelijk dan gedacht"

    De voorvader van het hiv-virus - dat aids veroorzaakt- is veel ouder dan aanvankelijk gedacht. Het Simian immunodeficiency virus (siv) en is 32.000 tot 75.000 jaar oud. Dat blijkt uit genetische analyses, die in Science gepubliceerd werden. De ontdekking betekent dat hiv, dat pas in de 20ste eeuw opdook, nog zeer lang actief zal blijven voor het onschadelijk wordt, menen de onderzoekers.

    Het onderzoek van het siv-virus, dat enkel bij de apen op het eiland Bioko voor de kust van Kameroen voorkomt, weerlegt de gangbare idee dat het virus slechts enkele honderden jaren oud was. Bioko scheurde zich meer dan 10.000 jaar geleden van Afrika af. Heel wat apen zijn er drager van het virus zonder ooit aids te krijgen.
     
    "Hiv gedraagt zich vreemd"
    De studie toont aan dat het meerdere tienduizenden jaren heeft geduurd voor het siv evolueerde tot een onschadelijk virus, stelt bioloog Michael Worobey van de universiteit van Arizona. Viroloog Preston Marx van de Tulane-universiteit van New Orleans meent dat het waarschijnlijk zeer lang zal duren voor het hiv-virus dezelfde evolutie ondergaat. "Hiv gedraagt zich vreemd, aangezien andere vormen van het virus veel minder dodelijk zijn bij geïnfecteerde apen", meent hij.
     
    "Indien het siv-virus relatief recent was, zoals we aannamen, konden we ervan uitgaan dat het op een korte periode zijn kracht zou verliezen", aldus Worobey. "Maar de resultaten van onze genetische analyses toont het tegendeel aan, wat zou betekenen dat het hiv zeer lang zijn kracht zal behouden". (afp/tw)

    17-09-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    16-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame soala gevonden, dier meteen dood

    Zeldzame soala gevonden, dier meteen dood


    In Laos is één van de zeldzaamste dieren ter wereld gevonden: een soala. Tegen dat het nieuws experts bereikte, was het dier echter al gestorven in gevangenschap.

    De soala is een fabelachtig dier. In werkelijkheid lijkt het dier fel op een Afrikaanse antilope, maar in Azië is de soala heel zeldzaam geworden. Experts hebben de dieren nog nooit in het wild kunnen bestuderen en laatste melding dateert al van 1999. De soala is dan ook een kritiek bedreigde diersoort.

    De vondst was dus groot nieuws, maar opnieuw konden wetenschappers het dier niet lang in leven zien. Dorpelingen hadden het dier gevangen genomen. Toen de overheid in Laos het nieuws hoorde, werd meteen een team ter plaatse gestuurd. Ze kregen de opdracht de soala te bestuderen en vrij te laten.

    Kort na aankomst van het team overleed het fel verzwakte dier. De onderzoekers hadden nog net de tijd om foto's te nemen. Toch was het een nuttige ervaring voor de wetenschappers. Het bewijst dat er een gebied is waar deze zeldzame dieren mogelijk nog leven. En met de informatie kunnen ze misschien verzekeren dat dit niet de laatste soala was die men ooit kon waarnemen.

    "In het beste geval leven er nog een paar honderd. Maar het kunnen er ook slechts een stuk of tien zijn. De situatie is kritiek", zegt Dr. Pierre Comizzoli van IUCN in The Daily Mail. (gb)

    16-09-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Misvormde vrouwtjesslakken hebben penis op hun kop

    Misvormde vrouwtjesslakken hebben penis op hun kop

    Een schokkend percentage van de vrouwelijke zeeslakken aan de Australische kust nabij Perth hebben een alarmerende nieuwe eigenschap. Er groeit een penis uit hun kop. Oorzaak zou de impact van een chemische stof zijn.

    De zeeslakken lijden volgens onderzoekers aan 'imposeks', een fenomeen waarbij vrouwtjes een mannelijk geslachtsorgaan ontwikkelen. Die misvorming wordt veroorzaakt door de chemische stof TBT. Deze stof werd tot de vroege jaren 90 op schepen gebruikt, maar heeft zich nadien in de bodem gesetteld. Slakken voelen daardoor nog steeds de impact van de stof.

    Dat de penis uit de kop van de slakken groeit is op zich niet zo vreemd. Bij mannetjes is het normaal dat hun geslachtsorgaan zich daar ontwikkelt. Bij vrouwtjes is de aanwezigheid van penis uiteraard wel onrustwekkend.

    Steriel
    "Als de penis zich in hun schelp bevindt, worden eitjes geblokkeerd en zo worden de vrouwtjes steriel", zegt Monique Gagnon van de Australische Curtin Universiteit. "In de ergste gevallen kan de slak zich niet voortplanten en zal ze uiteindelijk zelfs sterven. Haar eizak in de schelp kan openbarsten en een infectie veroorzaken."

    Beterschap
    Het zou echter een ramp voor het ecosysteem zijn als de slakkenpopulatie door dit probleem in elkaar stort. Toch is er ook een beetje goed nieuws. Volgens de laatste studies zou de aanwezigheid van TBT in de Australische wateren afnemen. En waar een paar jaar geleden alle vrouwtjes de penis ontwikkelden, gaat het nu nog om 68 procent van de gevallen. Die neerwaartse trend zullen de mannelijke slakken zonder twijfel eveneens graag zien gebeuren. (gb)

    16-09-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagelijks een aspirine voorkomt darmkanker

    Dagelijks een aspirine voorkomt darmkanker

    dagelijks een aspirine voorkomt darmkanker

     Wie elke dag één aspirientje slikt, heeft tot dertig procent minder kans om darmkanker op te lopen dan mensen die dat niet doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van het Schotse Edinburgh.

    Voor het resultaat volstaat een kleine dosis van één pilletje van 75 milligram.

    Artsen weten al langer dat aspirine de kans op een hartaanval of beroerte doet afnemen, maar waarschuwen voor overdreven gebruik, wat kan leiden tot interne bloedingen.

    Eerdere studies maakten eerder ook al een verband tussen de wonderpil en darmkanker, maar deze onderzoekers kwamen te weten dat slechts één pilletje voldoende is voor het effect op te wekken.

    Darmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker.

    16-09-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    15-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan stem ooit gsm opladen?

    Kan stem ooit gsm opladen?


    Koreaanse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld die geluidsgolven omzet in elektriciteit. Ze maakten van zinkoxide een nanomateriaal dat ooit kan dienen om gsm's op te laden door te praten, of stroom op te wekken uit het geluid van rijdende wagens op een autostrade.

    Luidsprekers
    "Net zoals luidsprekers elektrische signalen omzetten in geluid, is het omgekeerde ook mogelijk," zeggen Young Jun Park en Sang-Woo Kim over hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in Advanced Materials. Geluidsgolven van 100 decibel genereerden een stroom van 50 millivolt. De technologie staat dus nog zeker niet op punt, daar gsm's een veelvoud van die stroom nodig hebben. De Koreaanse wetenschappers verwachten alleszins meer stroom op te wekken.

    Genoeg stroom
    "De echte vraag is of er genoeg omgevingsgeluid is om te dienen als krachtbron voor een gsm", zegt Michael McAlpine, een wetenschapper die zich op Princeton bezighoudt met gelijkaardig onderzoek. Een consument wil namelijk geen rockconcert bijwonen of naast een voorbijrazende trein gaan staan om zijn telefoon op te laden. (sam)

    15-09-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    "Google helpt onze hersenen naar de vaantjes"


    Maakt slimme software ons dommer? Volgens auteur Nicholas Carr bestaat er geen twijfel over. De man zegt in een interview met de Britse openbare omroep BBC dat we te veel hulp krijgen van technologische snufjes. Dat zou een funeste invloed hebben op onze hersenen.

    Door alle 'slimme' hulpmiddelen verliezen de mensen hun capaciteit om informatie op te slaan, en kunnen we ons steeds minder goed concentreren, vreest Carr, auteur van het boek 'The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains'. Hij stelt dat hulpmiddelen als Google of satellietnavigatie mee verantwoordelijk zijn voor deze evolutie.

    "Enge visie"
    "Ik bewonder Google in vele opzichten, maar tegelijk vind ik dat het bedrijf er een enge visie op nahoudt omtrent de manier waarop de mensen hun brein moeten gebruiken", zegt hij op de BBC. "Centraal in de Google-visie staat één zaak: zo efficiënt mogelijk precies dat beetje informatie vinden waarnaar je op zoek bent." 

    Volgens Carr verzaken we door alle technologische hulp vaak aan dingen die een beetje inspanning van onze grijze massa vergen, zoals een heel boek lezen of eens een wegbeschrijving uit het hoofd leren. "Nochtans is dat heel nuttig", vindt hij. "Zie het als een soort work-out voor je hersenen." (hlnsydney/tw)

    14-09-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!