bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    12-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chimpansees weerstaan aids dankzij natuurlijke selectie

    Chimpansees weerstaan aids dankzij natuurlijke selectie


    Onderzoek naar het DNA van chimpansees heeft sterke aanwijzingen opgeleverd dat deze dieren door natuurlijke selectie resistent zijn geworden tegen siv, een virus dat nauw verwant is aan het hiv-virus dat bij mensen aids veroorzaakt.

    Een pandemie in een ver verleden (waarschijnlijk zo'n twee miljoen jaar geleden) is daar vermoedelijk voor verantwoordelijk, aldus biologe Natasja de Groot van het onderzoekscentrum BPRC. Zij promoveert op 22 september aan de Universiteit Utrecht.

    Een infectie met siv of hiv veroorzaakt bij de meeste chimpansees geen aids. Ook bij sommige mensen duurt het veel langer dan gemiddeld voor een hiv-infectie hen ziek maakt. In beide gevallen spelen genetische variaties, die het afweersysteem in staat stellen het virus onder controle te houden, waarschijnlijk een rol.

    Dat die specifieke variaties bij chimpansees relatief veel vaker voorkomen dan bij mensen, wijst volgens De Groot sterk in de richting van natuurlijke selectie. (belga/gb)

    12-09-2010 om 12:49 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    10-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spectaculair Noorderlicht kleurt Noorse sterrenhemel

    Spectaculair Noorderlicht kleurt Noorse sterrenhemel


    In Noorwegen was het meest spectaculaire natuurfenomeen gisteren weer in volle glorie te zien. Enorme explosies op de zon deden het Noorderlicht verschijnen, ook bekend als aurora borealis.

    Het Noorderlicht wordt veroorzaakt door enorme explosies in de zon waarbij elektrisch geladen deeltjes bijna vijf miljoen kilometer in de richting van de Aarde afleggen. In het noorden van Noorwegen zorgt dat regelmatig voor een uniek spektakel.

    Op het eiland Vesterålen heeft een inwoner het spektakel gisteren met de camera vastgelegd. (gb)

    10-09-2010 om 13:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (5)
    09-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijven dokters binnenkort ook muziek voor?

    Schrijven dokters binnenkort ook muziek voor?

    Schotse onderzoekers gaan onderzoeken of het voorschrijven van een bepaalde soort muziek patiënten met veel pijn of een zware depressie ook kan helpen. De onderzoekers, verbonden aan Caldeonian University in Glasgow, hopen een computerprogramma te kunnen schrijven om muziektherapie op maat van de individuele patiënt voor te kunnen schrijven.

    Dat gaat een pak verder dan de huidige bevindingen over muziektherapie zoals 'snelle muziek verbetert je humeur' of 'trage muziek kalmeert'.

    Uitgebreide analyse
    Daarom zullen de onderzoekers zowel de melodie, als het ritme en de teksten in verschillende composities analyseren. "De emotie in muziek ontstaat door een combinatie van factoren. Toon, structuur en technische aspecten spelen een rol, net als teksten en subjectieve factoren, zoals de locatie of je humeur toen je het nummer voor het eerst hoorde", legt geluidstechnicus Don Knox uit. "Wij gaan nagaan welke factor welke rol speelt, en hoe ze elkaar beïnvloeden."

    Emotionele ordening
    Het team hoopt ook muziek te catalogeren op emotie. Een groep vrijwilligers heeft digitale opnames als gelinkt aan emoties, de wetenschappers hebben die muziek al uitgebreid geanalyseerd.

    "Als het mogelijk wordt om muziek te organiseren en doorzoeken op basis van emotionele inhoud, dan kunnen we een computerprogramma schrijven dat de beste muziek voor een bepaalde patiënt selecteert", klinkt het.

    Fijnere opdeling
    Sommige onlinemuziekwinkels catalogeren muziek al als 'gelukkig' of 'verdrietig', maar de Schotten willen veel fijner gaan. "Wij willen meer categorieën, minder ruime categoriën en vooral een stevige wetenschappelijke basis. Daarmee zal veel meer mogelijk zijn", aldus Knox. (edp)

    09-09-2010 om 15:39 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limburgse bedrijven ontwikkelen nieuw middel tegen artrose

    Limburgse bedrijven ontwikkelen nieuw middel tegen artrose

    limburgse bedrijven ontwikkelen nieuw middel tegen artrose

    Drie bedrijven in Limburg slaan de handen in elkaar om een nieuw voedingssupplement te ontwikkelen. Dit supplement moet artrose of gewrichtsslijtage tegegaan.

    Arti-Forte werd in eerste instantie door het Lummense Global Medics ontwikkeld als een anti-artrosemiddel voor paarden. Omdat er hiermee goede resultaten werden geboekt, werd er nu, in samenspraak met chirurgen en specialisten, beslist om ook een variant te maken die gebruikt kan worden door mensen.

    Voor de ontwikkeling van dit nieuwe middel gaat Global Medics samenwerken met het Hasseltse Aminolabs, dat al jaren voedingssupplementen voor de internationale markt samenstelt. 2Pharma uit Heusden-Zolder zal de verdeling en commercialisering van het product op zich nemen.

    09-09-2010 om 11:23 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Hallucinogene paddenstoelen' helpen terminale kankerpatiënten

    'Hallucinogene paddenstoelen' helpen terminale kankerpatiënten




    Joints worden al ingezet voor pijnbestrijding, en nu blijkt dat ook hallucinogene paddenstoelen terminale kankerpatiënten kunnen helpen doordat ze hun angsten en depressieve gevoelens verminderen. Enig probleem: de paddenstoelen zijn illegaal. Dit nieuws zou dan ook moeten helpen om het imago van de paddenstoelen op te poetsen.

    Hallucinogene paddenstoelen bevatten als actieve stof psilocine, een psychedelische drug die het humeur verbetert, en angsten en depressies onderdrukt, zo melden Amerikaanse wetenschappers na een verkennende studie bij 12 patiënten tussen 36 en 58 jaar.

    Daaruit bleek dat de paddenstoelen de levenskwaliteit van terminale kankerpatiënten tot een half jaar lang kunnen verbeteren  en er voor zorgen dat de patiënten hun laatste dagen in rust doorbrengen.

    Medische omgeving
    De patiënten hadden allemaal vergevorderde kanker en leden aan angsten door de diagnose. De 12 ondergingen twee sessies, waarin ze een lage dosis van de drug (0,2 mg per kilo lichaamsgewicht) of een placebo toegediend kregen. Het placebomedicijn niacine lokte wel een fysieke maar geen psychologische reactie uit.  De patiënten ondergingen de experimenten in het ziekenhuis, en werden na inname zes uur lang gevolgd.

    Dubbelblind
    Het experiment was dubbelblind, wat betekent dat zowel dokters als patiënten niet weten wie wat heeft gekregen. Toch raadden ze in 80 procent van de gevallen of ze de drug of de placebo hadden toegediend gekregen.

    Beter humeur
    Alle patiënten rapporteerden een beter humeur na twee weken. De effecten bleven tot zes maanden merkbaar. De meeste patiënten hadden in die periode ook minder pijnstillers nodig. Niemand maakte gewag van neveneffecten.

    Hoewel de studie experimenteel is, is ze ook hoopgevend. Terminale patiënten reageren meestal niet goed op psychologische therapie maar een simpele drug in een kleine dosis kan toch hun angsten en depressies verminderen. 

    Slecht imago
    Vandaag de dag hebben paddenstoelen een slecht imago, dat voorkomt uit het recreatieve gebruik in de jaren '60 en '70 en door zware ethische fouten door onderzoekers als Timothy Leary, die opkwam voor die andere psychedelische drug, LSD, "als therapeutische en spirituele verrijking".  Dit onderzoek is het eerste serieuze onderzoek in 40 jaar dat kon gepubliceerd worden in een medisch vakblad.

    Probleem
    Verder onderzoek moet uitwijzen of de resultaten significant kunnen worden.  Maar er zijn grote problemen verbonden aan dat onderzoek. Ten eerste stellen oncologen hun patiënten niet graag bloot aan experimenten en ten tweede is de drug illegaal.

    De onderzoekers benadrukken dat ze kankerpatiënten niet aanmoedigen om de drug te gaan kopen en op zichzelf te gebruiken. "Alle drugs zijn gevaarlijk in niet-medische omstandigheden en de dosis speelt een grote rol. Vergeet niet dat ze paniekaanvallen in de hand kunnen werken", klinkt het nog.  (edp)

    09-09-2010 om 10:55 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hagedis zit in overgang van eieren leggen naar bevallen

    Hagedis zit in overgang van eieren leggen naar bevallen


    Wetenschappers hebben een opmerkelijk staaltje evolutie ontdekt bij een Australische hagedissensoort. Een soort skink zit namelijk middenin de evolutie van eieren leggen naar echte bevallingen. Het gaat om de saiphos equalis, een soort met een gele buik en drie tenen, meldt National Geographic.

    De slangachtige diertjes met kleine pootjes leggen eieren aan de kust van deelstaat New South Wales, maar blijken - zoals zoogdieren - hun nakomelingen levend ter wereld te brengen in de koudere berggebieden.

    Er bestaan slechts twee gekende soorten hedendaagse reptielen die beide soorten van voortplanting gebruiken, namelijk een andere skinksoort en een Europese hagedis. Slechts een slang of hagedis op vijf werpt levende nakomelingen, en uit onderzoek blijkt dat er een evolutie van eieren leggen naar bevallingen is geweest bij bijna honderd takken van de reptielenstamboom.

    Uniek
    Het gaat om een unieke ontdekking, zegt onderzoeker James Stewart, een bioloog aan de Amerikaanse East Tennessee State University, aan National Geographic. "Door de verschillen te onderzoeken bij populaties die in verschillende stadia van dit proces zitten, kan je een beeld krijgen van wat eruitziet als de overgang van de ene manier naar de andere."

    Zoogdieren worden in de baarmoeder gevoed via de placenta, die ook afvalstoffen afvoert. Embryo's van eierenleggende dieren halen voedingsstoffen uit de eierdooier en calcium uit de poreuze schaal, die hen ook beschermt voor de buitenwereld.

    Calcium
    Sommige vissen en reptielen gebruiken echter een mengeling van de twee methoden. Moeders vormen een ei dat ze in hun lichaam houden tot het laatste stadium van ontwikkeling. De schaal wordt dan veel dunner, waardoor de dieren kunnen ademen. De kleintjes komen vervolgens ter wereld, gehuld in een dun membraan, al wat dan nog overblijft van de schaal. Volgens wetenschappers vormt deze methode een mogelijk probleem, omdat het dier veel minder calcium krijgt omwille van de dunne schaal.

    Deze ontdekking zette Stewart en zijn collega's ertoe aan die toevoer van voeding te onderzoeken in de structuur en de chemie van de baarmoeder van de Australische hagedis. "We zien nu dat de uterus calcium afscheidt die de embryo opneemt. Het zijn eigenlijk de eerste stappen in de evolutie van een placenta bij reptielen", zegt de onderzoeker.

    Evolutionair voordeel
    Beide manieren van voortplanting hebben voor- en nadelen. Volgens Stewart kan de overgang mogelijk gelinkt worden aan de manier waarop pasgeborenen worden gevoed, of gaat het mogelijk om een manier om de jongen beter te beschermen in ruigere klimaten.

    Moeders in milde klimaten kiezen er mogelijk voor hun eigen lichaam te sparen door eieren op de grond te leggen voor de laatste week of zo van de ontwikkeling. Moeders in zwaardere bergklimaten daarentegen vinden het misschien efficiënter hun jongen te beschermen door ze langer in hun lichaam te houden.

    Simpel
    Stewart voegt eraan toe dat het omschakeling van eieren leggen naar bevallingen historisch gezien vaak voorkomt, daar de omschakeling relatief gemakkelijk verloopt. "We neigen te denken dat het gaat om een heel ingewikkelde overgang, maar het is in sommige gevallen misschien toch veel simpeler dan we dachten." (sam)

    07-09-2010 om 17:54 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muizen op Schots eiland zijn twee keer groter dan normaal

    Muizen op Schots eiland zijn twee keer groter dan normaal

    Op het Schotse eiland Saint Kilda zijn de muizen twee keer zo groot als elders ter wereld. Onderzoekers willen daarom nagaan hoe het komt dat de veldmuizen enkel op dat eiland zijn geëvolueerd tot reuzenmuizen.


    Het Schotse Saint Kilda werd in 1930 door de mens verlaten.
    De muizen van Saint Kilda wegen meer dan 50 gram en zijn ongeveer twee keer zo groot als hun soortgenoten op het vasteland. Gedurende drie jaar zullen wetenschappers het gedrag van de dieren bestuderen.

    "We denken dat de muizen zich hebben aangepast omdat ze hier weinig hinder hebben van roofdieren", zegt onderzoeker Tom Black. "Daardoor konden ze groter en groter worden en het helpt om in de koude weersomstandigheden te overleven."

    Saint Kilda werd in 1930 verlaten door de menselijke bewoners. Veldmuizen trokken daarop vanuit de heuvels naar de onbewoonde huizen op het eiland. Terwijl de ene muis profiteerde van de situatie, werd het de andere muis fataal. Huismuizen stierven gek genoeg al na twee jaar uit. (gb)

    07-09-2010 om 14:14 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA mikt ruimtesonde op zon

    NASA mikt ruimtesonde op zon

    nasa mikt ruimtesonde op zon

    Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gaat een ruimtesonde recht naar de zon sturen.

    Het tuig, Solar Probe Plus gedoopt, heeft de grootte van een kleine auto. De sonde zal ongeveer 6,4 miljoen kilometer boven het oppervlak van de zon meermaals doorheen de atmosfeer van de ster klieven.

    Om de straling en de helse temperaturen bij de zon te kunnen weerstaan (1.400 graden Celsius), is het toestel uitgerust met een revolutionair koolstofvezel-composiet hitteschild.

    Een telescoop zal 3D-beelden maken van de atmosfeer, inclusief zonnewind en wolken. Andere systemen zullen stof, schokgolven, radiogolven, elektrische velden en magnetische velden meten.

    Twee vragen

    Met het experiment willen de wetenschappers het antwoord op twee vragen krijgen: waarom is de buitenste atmosfeer zoveel warmer dan het zichtbare oppervlak en wat stuwt de zonnewind die de aarde en ons zonnestelsel beïnvloedt?

    "We gaan waar we nog nooit zijn geweest. Voor het eerst zullen we de zon kunnen aanraken, ruiken en proeven", klinkt het.

    De lancering van de Solar Probe Plus staat tegen 2018 gepland.


    07-09-2010 om 12:01 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."3D wordt zo vanzelfsprekend als kleurentelevisie"

    "3D wordt zo vanzelfsprekend als kleurentelevisie"

    Elektronicafabrikanten geloven sterk in 3D-tv, dat over een paar jaar net zo vanzelfsprekend zal zijn als kleurentelevisie nu. Dat meent Matt Murray van de televisie-afdeling van Philips.


    3D kan een nieuwe impuls betekenen voor de televisiemakers, aangezien de verkoop vorig jaar minder hard steeg dan het jaar ervoor. Bovendien staan de prijzen flink onder druk. De grote vraag is nu of consumenten extra in de buidel willen tasten voor 3D-tv, daar de toestellen in de beginfase zo'n 2.000 euro kosten.

    Keuze is er in ieder geval genoeg voor de consument, en elke fabrikant legt eigen accenten. Sony en LG waren er vroeg bij en brachten deze zomer al 3D-televisies op de markt. Panasonic had dit jaar op de IFA-elektronicabeurs waarschijnlijk het breedste aanbod, met 3D-plasmatelevisies en blu-rayspelers die de techniek ondersteunen. Daarnaast biedt het consumenten zelf de gelegenheid een driedimensionaal filmpje te schieten met de 3D-videocamera.

    Geen speciale bril
    De enige fabrikant die een 3D-televisie aankondigde waarvoor je geen speciale bril nodig hebt, is Toshiba. Hoe de technologie precies werkt, werd echter niet bekendgemaakt. Philips experimenteerde eerder al met deze technologie, maar hiermee was het probleem dat je het effect maar kon waarnemen op één bepaald punt voor de tv.

    Het in juni door oud-Philips medewerkers opgerichte bedrijfje Dimenco ontwikkelt de technologie verder, maar zal zich in eerste instantie richten op de zakelijke markt, vertelt één van de oprichters. ''Het duurt nog een jaar of drie à vijf eer het klaar is voor de consumentenmarkt.''

    Bioscoopformaat
    Philips sprak deze week over de eerste 3D-televisie op bioscoopformaat, nl. de schermverhouding 21:9. Het bedrijf wil consumenten thuis een vergelijkbare beleving bieden als in de bioscoop. Volgens directeur technische marketing Danny Tack zijn de kleuren en contracten scherper dan ooit door het gebruik van speciale LED-technologie.

    De belangrijkste vraag in al het 3D-geweld is misschien wel of er ook genoeg 3D-materiaal beschikbaar komt om te bekijken. Filmregisseur Barney Cokeliss maakte een demonstratiefilmpje voor Philips in 3D. ''Het kost heel veel tijd om te maken, omdat je met twee camera's werkt die op elkaar afgestemd moeten worden.''

    Techniek
    Animatiefilms zoals Avatar lenen zich beter voor 3D, omdat het effect door de computer wordt gecreëerd. Toch kunnen ook films met echte acteurs volgens Cokeliss rendabel zijn, omdat 3D door de extra aantrekkingskracht ook leidt tot meer inkomsten. ''Het moet echter wel een film zijn met visuele effecten. Het is de vraag of de techniek zich leent voor een film met vooral dialogen.''

    Het is ook mogelijk dat filmmakers ervoor kiezen het 3D-effect achteraf toe te voegen, zoals bij de film 'Alice in Wonderland' gebeurde. ''Hier werd het effect achteraf gecreëerd door met de computer de beelden van de acteurs om een driedimensionale kolom te leggen. Dit is sneller om te filmen, maar geeft een minder mooi effect'', zegt Cokeliss. (anp/sam)

    06-09-2010 om 11:31 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!