bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dodelijkste malaria is afkomstig van gorilla's

    Dodelijkste malaria is afkomstig van gorilla's

    Plasmodium falciparum, de parasiet die verantwoordelijk is voor de dodelijkste vorm van malaria, blijkt afkomstig van gorilla's en niet van chimpansees of bonobo's zoals onderzoekers eerder vermoedden.Malaria kan veroorzaakt worden door vijf types parasieten, waarvan de Plasmodium falciparum de meest gevaarlijke is. De parasiet is verantwoordelijk voor meer dan een miljoen doden per jaar, vooral in Afrika.

    In een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature ging een internationale groep van wetenschappers op zoek naar de bron van de parasiet. Dankzij gegevensbanken voor hiv/aids-onderzoek konden ze duizenden dna-stalen analyseren van allerlei apensoorten, waaronder chimpansees, gorilla's en bonobo's.

    Daauit blijkt dat laaglandgorilla's en chimpansees een belangrijk reservoir vormen voor de plasmodium-parasieten, en dat Plasmodium falciparum in oorsprong afkomstig is van de westelijke laaglandgorilla, en met name met populaties in Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de DRC.

    Strijd tegen malaria
    Kennis over de oorsprong van malaria is belangrijk in de strijd tegen de ziekte. De wetenschappers vermoeden dat één geval van overdracht de link kan zijn tussen de ziekte bij apen en mensen. Grote vraag is nu of zo'n geval zich opnieuw zou kunnen voordoen. De wetenschappers willen verder onderzoeken of de gorilla's een blijvende bron van malaria kunnen vormen voor menselijke besmetting.

    "Studies zoals deze kunnen helpen om betere strategieën tegen malaria uit te dokteren", zegt David Morgan, een van de auteurs van de studie. "Ze geven ook informatie over de manier waarop de parasiet zich ontwikkeld heeft en zich heeft aangepast aan zowel apen als mensen.

    De westelijke laaglandgorilla is bedreigd maar komt meer voor dan de bekendere berggorilla. De apen leven vooral in de regenwouden van Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de DRC, Angola en Equatoriaal-Guinea.  (ips/gb)

    25-09-2010 om 17:12 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinosaurus met 15 horens ontdekt

    Dinosaurus met 15 horens ontdekt

    dinosaurus met 15 horens ontdekt

    In de Amerikaanse staat Utah hebben paleontologen een schedel van een dinosaurus ontdekt met maar liefst 15 horens.

    Het 5 meter lange dier is familie van de beroemde 'Triceratops' en werd de 'Kosmoceratops Richardsoni' gedoopt, wat Latijn is voor 'sierlijk gehoornd gezicht'. Vermoed wordt dat het dier met zijn 15 horens vooral indruk wilde maken bij de vrouwtjes.

    Naar schatting leefden deze dinosauriërs 75 miljoen jaar geleden op het verloren continent Laramidia. Dat continent ontstond toen het midden van Noord-Amerika onder water liep.

    De schedel werd al enkele jaren geleden gevonden, maar is nu pas beschreven door het wetenschappelijke blad PLoS One.

    25-09-2010 om 11:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (4)
    23-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw soort mensapen ontdekt

    Nieuw soort mensapen ontdekt


    Een Duits-Amerikaans-Vietnamees onderzoeksteam heeft een nieuw soort mensapen ontdekt in de Zuid-Aziatische jungle. De noordelijke geelwanggibbons, de Nomascus annamensis, leven in boomtoppen in bergzaam gebied tussen Vietnam, Laos en Cambodja.

    De wetenschappers beschrijven hun bevindingen dinsdag in het wetenschappelijk tijdschrift Vietnamese Journal of Primatology.

    Gibbons zijn een kleine soort mensapen. Tot dusver waren slechts zes soorten gibbons bekend die alleen in Zuid-Azië voorkomen. Rivieren vormen de grens tussen de verschillende territoria. (anp/mvl)

    23-09-2010 om 15:19 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    22-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spin maakt web van 25 meter

    Spin maakt web van 25 meter



    De meeste spinnen weven een kleiner web dat minder lang meegaat.

    Een recent ontdekte spinnensoort in Madagaskar maakt het grootste web ter wereld. In totaal kan het web liefst 25 meter lang worden. De spin bouwt z'n web bovendien met sterkste biomateriaal op Aarde.

    Onderzoekers van het Smithsonian Instituut stuitten boven de Namorana rivier op het gigantische web. De maker van het web heet Caerostris darwini. Het web is zo groot dat de spinnen tot 30 prooien tegelijk kunnen vangen. Er zijn nog spinnen in Afrika en Madagaskar die een reuzenweb maken. Vorig jaar werd een nieuwe soort ontdekt die met een spanwijdte van één meter de tijdelijke recordhouder werd. Maar zelfs dat record werd weggeblazen door de nieuwe spin.

    Sterke draden
    De spinnen bouwen die grote webben natuurlijk niet zonder reden. Als ze hun web over een hele rivier spannen, is het voor overvliegende insecten moeilijker om te ontsnappen. Om aan de overkant van het water te geraken moet de spin echter draden weven die tot 25 meter lang zijn. De spin heeft dus heel sterk materiaal nodig aangezien het web zijn eigen gewicht moet kunnen dragen. Het is blijkbaar de gewoonte voor deze soort om zo'n grote webben te maken, aangezien onderzoekers boven de rivier meerdere reuzenwebben aantroffen.

    Onderhoud
    Veel spinnen weven iedere dag een ander web en breken het oude gewoon af. Maar deze spin doet daar niet aan mee. De enorme constructies moeten enkele dagen meegaan. Wetenschappers ontdekten sporen die erop wijzen dat de spin het web regelmatig herstelt. Hoe de spin de draden 25 meter ver over het water kan vervoeren, is voorlopig nog een raadsel. (gb)

    22-09-2010 om 13:45 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.600 transfusies met besmet bloed voor 1990

    600 transfusies met besmet bloed voor 1990

    600 transfusies met besmet bloed voor 1990

    In ons land hebben zowat 600 mensen ooit via een transfusie bloed toegediend gekregen dat besmet was met hiv of hepatitis C. Dat blijkt uit een raming van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg.

    De Belgische bloedtransfusiecentra voeren pas sinds 1985 testen uit op het bloed van donoren op de aanwezigheid van het hiv-virus. Nog eens vijf jaar later begon men pas na te gaan of er sprake was van een besmetting met het hepatitis C-virus.

    Voor '85 en '90 hebben heel wat mensen dus besmet bloed in hun aderen gekregen. Tot voor kort ontbraken cijfers hieromtrent, maar het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg maakte intussen een raming.

    Zo zouden er 550 rechtstreekse en 75 onrechtstreekse slachtoffers voor hepatitis C zijn. Voor hiv is de raming preciezer: 41.

    Medische ongevallen

    Het centrum kreeg de opdracht deze raming te maken als advies op voorstellen die de wet op de "medische ongevallen" moeten uitbreiden naar die twee groepen.

    Die wet van maart 2010 stelt een verzekering in die schade vergoedt na "medische ongevallen". Het gaat om onverwachte negatieve gevolgen van een ingreep of behandeling waarvoor geen "schuldige" is aan te wijzen die "aansprakelijk" is. Zes maanden na de publicatie in het Staatsblad is de wet nog steeds niet van kracht omdat de regering de principes nog moet bekijken. Parlementsleden verwachten alvast de uitbreiding tot slachtoffers van die twee besmettingen, daterend van 20 à 25 jaar geleden.

    Het Kenniscentrum lijkt niet gewonnen voor dat plan. Er zouden nog veel meer slachtoffers zijn van andere medische ongevallen uit een ver of nabij verleden.

    22-09-2010 om 11:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    21-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mexicaanse vis ontwikkelt zich dankzij religieus ritueel

    Mexicaanse vis ontwikkelt zich dankzij religieus ritueel


    Een vissoort uit Mexico heeft zich ontwikkeld dankzij een religieus ritueel dat jaarlijks door de bewoners wordt uitgevoerd. De dieren zouden zo immuun geworden zijn voor een bepaald soort gif, zeggen Amerikaanse wetenschappers.

    De Poecilia mexicana heeft door de jaren heen geprofiteerd van een godsdienstig ritueel. Bij dat ritueel van de Zoque, een lokale stam, wordt een tropische plant met een gif gebruikt. De vissen kunnen nu blijkbaar veel beter tegen het gif dan soortgenoten die op een andere plaats leven. Jaarlijks komen de stamleden samen in de grot Cueva del Azufre. Het gaat om een eeuwenoude traditie waarbij ze vissen in het water verdoven met een mengsel waarin giftige bladeren van de tropische plant Lonchocarpus urucu verwerkt zijn. Op die manier smeken de stamleden de goden om regen.

    "Ons onderzoek toont aan dat de vissen zich hebben aangepast aan de tradities van de Zoque", zeggen de wetenschappers in het tijdschrift New Scientist. De onderzoekers verzamelden vissen uit verschillende gebieden en onderwierpen de dieren aan het gif. De vissen uit de grot raakten veel minder snel verdoofd door het gif dan hun soortgenoten. Het onderzoek is een bewijs dat de mens een invloed kan hebben op de evolutie van andere soort. "Er is hier sprake van een intieme band tussen natuur en lokale cultuur", besluiten de wetenschappers. (gb)

    21-09-2010 om 15:51 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieuze muis met lange snuit is familie van olifant

    Mysterieuze muis met lange snuit is familie van olifant


    De Afrikaanse variant zou geen familie zijn van deze gewone spitsmuis.

    Een bizar diertje met een lange snuit is ontdekt in Afrika. Volgens wetenschappers zou het om een nieuwe soort springspitsmuis kunnen gaan, waardoor er nu achttien bekende soorten in het geslacht zouden bestaan.

    De muis werd met een verborgen camera gefilmd in Kenia. Het dier was al eerder gespot door iemand van Zoological Society of London, maar zij kon de soort niet identificeren. Daarom gingen wetenschappers met de camera's op zoek naar het mysterieuze diertje. Tot nu toe is nog niet zo veel geweten over de springspitsmuis, een dier dat enkel in de Afrikaanse wildernis leeft. Met hun lange snuit proberen ze insecten te vangen. De muizen zouden al honderd miljoen jaar geleden in Afrika verschenen zijn.

    Nog vreemder is dat de springspitsmuizen helemaal geen familie zijn van de spitsmuis. Hoewel ze verschrikkelijk klein zijn, zouden ze wel een voorouder delen met de olifant en de zeekoe. Om te bevestigen dat het om een nieuwe soort springspitsmuizen gaat, moeten de wetenschappers DNA van het dier vinden. De ontdekking is belangrijk om de dieren te beschermen. Ze werden nooit eerder gezien omdat de bossen in het noordoosten van Kenia moeilijk bereikbaar waren. Nu worden de bossen echter ernstig bedreigd door ontwikkelingen langs de kustlijn. (gb)

    21-09-2010 om 14:03 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Padden kunnen aardbeving dagen op voorhand voorspellen

    Padden kunnen aardbeving dagen op voorhand voorspellen



    Dat dieren aardbevingen voelen aankomen is geen nieuw gegeven, maar een Britse wetenschapper heeft per ongeluk wel nieuw bewijsmateriaal daarvoor gevonden. Terwijl ze het broedgedrag aan het bestuderen was van padden in Italië, op 74 kilometer van het epicentrum van de aardbeving die vorig jaar plaatsvond in L'Aquila, ontdekte ze hoe de padden al vijf dagen voor de schok veiliger oorden opzochten. Ze kwamen pas terug nadat de belangrijkste naschokken achter de rug waren.

    China
    Rachel Grant bestudeerde eigenlijk het effect van de maancyclus op het paargedrag van padden. Ineens verdwenen de padden. Dat deden ze ook in 2008 toen in China een aardbeving plaatsvond in de provincie Szechuan. Volgens Grant kunnen de padden de veranderingen in het eloktromagnetisch veld voorafgaand aan een aardbeving associëren met het nakende gevaar.

    Honden
    Honden kunnen dat blijkbaar ook. Want in 2003 publiceerde de Japanse wetenschapper Kiyoshi Shimamura al een studie waaruit bleek dat honden meer en gaan blaffen en bijten in de maanden voor een aardbeving. Hij kon er zelfs een cijfer opkleven: plus 18 procent in heel Japan en zelfs plus 60 procent in de getroffen regio. (mvl)

    21-09-2010 om 11:24 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Airbus wil volledig doorzichtig passagiersvliegtuig bouwen

    Airbus wil volledig doorzichtig passagiersvliegtuig bouwen

    (Foto: Airbus)

    Vliegtuigfabrikant Airbus maakte bekend dat het een passagiersvliegtuig hoopt te bouwen met een volledig doorzichtige romp. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

    Met een eenvoudige druk op de knop zou de kapitein van het vliegtuig een elektrisch signaal doorheen de hi-tech keramische romp van het toestel kunnen zenden, waarmee het vliegtuig doorschijnend wordt.

    "Vliegen zonder hulp"
    Door het buitengewone ontwerp zullen passagiers vanop duizenden meters hoogte naar steden of landschappen kunnen kijken of - als de hoogtevrees te hard toeslaat, wellicht - naar de lucht kunnen kijken. Bedoeling is dat passagiers het gevoel krijgen dat ze zonder hulp door de lucht vliegen. Hoe vergezocht en sci-fi het idee ook mag lijken, het is wel degelijk een van de plannen die de ingenieurs van de Europese luchtvaartreus momenteel onder de loep nemen.

    "Passagiers in een dergelijk toestel ervaren de sensatie van luchtverkeer op een compleet nieuwe manier", zegt Axel Krein, het hoofd van de research- en technologieafdeling van Airbus. Andere ontwikkelingen die Krein en zijn team willen waarmaken, zijn onder meer een romp die zichzelf kan herstellen in geval van breuken of scheuren, en motoren die in de romp zijn verwerkt, in plaats van in de vleugels.

    "Meeste technologie bestaat al"
    "Onze ingenieurs moesten hun verbeelding vrij spel geven", zegt Krein. "Wat uit die oefening voortkwam, zijn compleet realistische voorstellen voor het vliegverkeer van pakweg 2050. Onze medewerkers zijn geen fantasten - en de meeste technologie die nodig is om dergelijke projecten waar te maken, bestaat vandaag al." (hlnsydney/tw)

    20-09-2010 om 13:22 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!