bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    28-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CERN reconstrueert heelal vlak na Oerknal

    CERN reconstrueert heelal vlak na Oerknal


    Een digitale reconstructie toont een botsing van loodionen eerder deze maand. 

    Wetenschappers van het CERN zijn er met de grootste deeltjesversneller ter wereld in geslaagd het universum te reconstrueren zoals het enkele ogenblikken bestond na de oerknal, meldt het Europese deeltjesonderzoekscentrum.

    De botsing van loodionen in de 27 kilometer lange tunnel, 100 meter onder de Frans-Zwitserse grens, heeft het bewijs geleverd dat er quark-gluonplasma is geweest juist na de geweldige ontploffing die naar de meest gangbare theorie de kosmos heeft doen ontstaan.

    Quarks
    Twee experimenten hebben de eerste rechtstreekse observatie toegelaten van het fenomeen van 'jet quenching'. In de plaats van het ontstaan van paren quarks die min of meer symmetrisch zijn, werd er één volkomen 'versmacht'.

    Dit versmachten van een jet betekent dat er heel krachtige interacties zijn tussen de quark en zeer hete materie", legt kernfysicus Daniel Fournier van het CERN uit. "Dit komt overeen met een nieuwe toestand van de materie, het quark-gluonplasma waarvan men nu een bewijs van bestaan heeft."

    Botsingen
    Wetenschappers vermoedden al lang dat het universum een microseconde na de oerknal een toestand van gigantisch quark-gluonplasma heeft doorgemaakt.

    De botsingen van loodionen zijn begonnen op 5 november en duren tot 6 december. Bij de botsingen in de cyclotron zijn temperaturen ontstaan die 100.000 keer hoger zijn dan in de kern van de zon, zegt woordvoerder Jürgen Schukraft van het Alice-experiment. Bij dergelijke temperaturen smelt materie. (ats/sam)

    28-11-2010 om 11:13 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    27-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJslandse vulkaan spuwde megarots van miljoen kilo uit

    IJslandse vulkaan spuwde megarots van miljoen kilo uit


    De Eyjafjallajökull zal straks heel wat jaaroverzichten domineren. De IJslandse supervulkaan die in het voorjaar het wereldwijde vliegverkeer in de war stuurde, was echt geen klein bier. Dat toont deze foto van de IJslandse fotograaf Ragnar Sigurdsson. De Eyjafjallajökull spuwde deze megarots van liefst 1.000 ton, een miljoen kilogram, uit.

    Voor miljoenen vliegtuigreizigers was de Eyjafjallajökull een heuse nachtmerrie, maar niet voor vulkanologen en fotografen van de lavaspuwende bergen. Zij verkneukelden zich in het bijzondere natuurfenomeen.

    Bliksem
    Zo ook Ragnar Sigurdsson die de spectaculaire scènes na de uitbarsting op de gevoelige plaat vastlegde. Hij maakte gedetailleerde fotoreportages van de evolutie van de uitbarsting en zette daarbij zelfs zijn leven op het spel door over de pruttelende krater te vliegen. Zo heeft Sigurdsson adembenemende kiekjes waarop bliksemschichten rond de vulkaan schieten terwijl de bloedhete lava in de lucht wordt gespuwd.

    Boek
    Zo verzamelde Sigurdsson liefst 10.000 foto's over de uitbarsting. De strafste is misschien wel het beeld waarop een gigantische rots van 1 miljoen kilogram te zien is. De Eyjafjallajökull had die uitgespuwd. De megarots is voor altijd een stille getuige van de omvang van de uitbarsting van de IJslandse supervulkaan. Samen met de bekende IJslandse geoloog Ara Trausta Gudmundsson maakte Ragnar Sigurdsson het boek 'Untamed Nature' ('Ongetemde Natuur') over de vulkaanuitbarsting die een groot deel van de wereld wekenlang gijzelde. (kh)

    27-11-2010 om 11:56 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 april 1954 is saaiste dag aller tijden

    11 april 1954 is saaiste dag aller tijden

    Op het vlak van nieuwswaarde is 11 april 1954 de saaiste dag aller tijden. Dat is volgens de Daily Mail het resultaat van een studie die werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Cambridge.

    Op 11 april 1954 gebeurde volgens de wetenschappers helemaal niets van belang: er deden zich geen belangrijke gebeurtenissen voor en er waren geen beroemdheden die op die dag geboren werden of om het leven kwamen.
     
    Belgische verkiezingen
    Zowat het enige nieuwsfeit die dag, maar volgens de Britse wetenschappers dus niet het vermelden waard, waren de parlementsverkiezingen in... België.
     
    De vorsers in Cambridge ontdekten die datum dankzij het krachtige computersysteem 'True Knowledge', dat 300 miljoen gegevens analyseerde. Volgens William Tunstall-Pedoe, oprichter van 'True Knowledge', gebeurde er in de twintigste eeuw elke dag wel iets van belang, op die ene dag na. (belga/tw)

    26-11-2010 om 10:04 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    25-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe techniek kort nabestraling borstkanker drastisch in

    Nieuwe techniek kort nabestraling borstkanker drastisch in


    Peroperatieve bestraling (bestraling tijdens de operatie) kan de levenskwaliteit van borstkankerpatiëntes sterk verbeteren door de nabestralingsperiode drastisch in te korten en bijwerkingen te reduceren. Hoewel de techniek nog gedeeltelijk in de studiefase zit, zijn de testresulaten veelbelovend.

    Huidbeschadiging
    Bij klassieke borstkankerbehandelingen volgen na de operatie nog zes weken nabestraling, waarvoor patiënten zich dagelijks naar het ziekenhuis moeten verplaatsen. De vrouwen moeten ook rekening houden met belangrijke bijwerkingen, zoals huidbeschadiging. Bij peroperatieve bestraling zouden die ongemakken (gedeeltelijk) vermeden kunnen worden.

    Minder bijwerkingen
    Peroperatieve radiotherapie kan onder twee vormen gebeuren, zo legt dr. Reinilde Weytjens uit. "Ten eerste als 'boostbestraling', waarbij een extra stralingsdosis toegediend wordt om de nabestralingsperiode een tweetal weken in te korten. Ten tweede kunnen artsen in bepaalde gevallen de volledige bestraling, die normaal over zes weken gespreid wordt, al tijdens de chirurgische ingreep toedienen", aldus Weytjens. Bijgevolg zijn er minder bijwerkingen voor de aangrenzende en bovenliggende weefsels en de huid.

    Veelbelovende resultaten

    Peroperatieve boostbestraling geeft vergelijkbare resultaten met klassieke behandelingen. Voor de volledige dosis straling moeten nog bijkomende studies gebeuren, al wordt dat al toegepast onder heel strikte criteria. "Bij patiëntes met één gezwel kleiner dan 2 cm, gezonde lymfeklieren, geen uitzaaiingen en geen vaatverstoppingen zijn de resultaten veelbelovend", zegt Weytjens, die verwijst naar een Italiaanse studie met eveneens positieve resultaten.

    Stichting tegen Kanker organiseert morgen een infodag voor het ruime publiek in het Dexia Auditorium in Brussel. Dr. Weytjens zal toelichting geven bij de nieuwe techniek. (belga/ep)

    25-11-2010 om 15:17 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    23-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJs, kwik en zelfs zilver op de maan

    IJs, kwik en zelfs zilver op de maan


    De maan bevat ijs, kwik en mogelijk zelfs zilver, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gemeld. De stoffen zijn ontdekt toen een onbemande raket vorig jaar op de achterkant van de maan ploften. De NASA had de onderzoeksraket afgevuurd om te zien welke stoffen zouden opstuiven.

    De instrumenten ontdekten relatief grote hoeveelheden lichte materialen, zoals natrium, kwik en mogelijk zelfs zilver. Zo'n 20 procent van het materiaal bleek te bestaan uit methaan, ammoniak, CO2 en andere vluchtige materialen.

    Het zilver op de maan zou in zeer kleine deeltjes zijn, niet in een vorm voor mijnbouw. Het vele kwik was een onprettige verrassing voor de onderzoekers. De giftigheid van kwik is een minpunt voor menselijke expedities.

    Cabeus
    De materialen zijn waarschijnlijk op de maan beland door kometen en asteroïden, stelde NASA-wetenschapper Anthony Colaprete.
    De raket landde in oktober vorig jaar in de krater Cabeus. Die ligt op een plaats op de maan waar nooit zonneschijn komt. De inslag van de raket zorgde voor zo'n vier- tot zesduizend kilo aan opdwarreld stof en damp, schatten de NASA-onderzoekers.

    Colaprete schat dat zo'n 5,6 procent van de massa in de krater Cabeus bestaat uit ijs. Dat er water op de maan ligt was al eerder ontdekt. Nieuw is wel het inzicht dat de watermoleculen niet gelijkmatig zijn verdeeld over het oppervlak. De moleculen liggen in een soort putjes.

    Het bestaan van zuiver ijswater is nuttig voor toekomstige mensen op de maan, meent de NASA. De organisatie stelt bovendien dat de overvloedige aanwezigheid van waterstofgas, ammoniak en methaan kan worden gebruikt om brandstof te produceren. (anp/mvl)

    23-11-2010 om 15:56 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloed verraadt je leeftijd

    Bloed verraadt je leeftijd

    Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een methode gevonden waarmee aan de hand van een druppeltje bloed iemands leeftijd kan schatten. De uitvinding kan bijvoorbeeld helpen om de daders van misdrijven of slachtoffers van rampen te identificeren.

    De onderzoekers ontdekten dat met de jaren een bepaald DNA-molecuul minder vaak in het bloed voorkomt. Op basis daarvan hebben zij een eenvoudige maar doeltreffende test ontwikkeld waarmee de leeftijdscategorie vast te stellen van de persoon van wie een bloedspoor afkomstig is.

    De wetenschappers zijn bezig de test verder te verfijnen zodat die nog nauwkeuriger wordt, zegt hoogleraar forensische moleculaire biologie Manfred Keyser. De resultaten zijn verschenen in het vaktijdschrift Current Biology. (anp/sam)

    23-11-2010 om 13:55 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    22-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste satelliet ter wereld gelanceerd door VS

    Grootste satelliet ter wereld gelanceerd door VS


    De VS hebben vannacht hun geheime diensten een nieuw werktuig gegeven, dankzij de succesvolle lancering door een Delta-IV draagraket van een spionagesatelliet die de grootste ter wereld zou zijn. De Delta-IV van Boeing is de krachtigste klassieke draagraket waarover de VS beschikken.


    De 72 meter hoge Delta-IV, uitgebaat door de United Launch Alliance (ULA), vertrok - na enkele keren uitstel om technische redenen - zondag om 23.58 uur Belgische tijd op Cape Canaveral in Florida, met als nuttige lading de ultrageheime NROL-32 van het National Reconnaisance Office, de overheidsdienst die de Amerikaanse spionagesatellieten ontwerpt, bouwt en uitbaat.

    Afluisteren
    Officieel is over de satelliet niets meer gezegd dan dat het de grootste kunstmaan ter wereld is en dat het tuig de nationale veiligheid ten goede komt. Deskundigen menen dat het een afluistersatelliet is. Ze beschikt "waarschijnlijk uit gevoelige radio-ontvangers en een antenne waarvan de diameter tot 100 meter zou kunnen bedragen", aldus ruimtevaartdeskundige Ted Molczan.
     
    Ter vergelijking heeft de website space.com het over de lancering in juli 2009 met een Ariane-5 gelanceerde TerreStar-1 die 6,91 ton woog en bestempeld werd als de "grootste commerciële satelliet ter wereld".
     
    Het was de achtste en laatste lancering van ULA voor dit jaar, de 45ste sinds het bedrijf in december 2006 is gevormd door Boeing en Lockheed Martin. Het was de derde operationele vlucht van de futuristisch uitziende Delta-IV. Die kan 24 ton in een lage baan brengen en 11 ton in een geoysnchrone baan. (belga/gb)

    22-11-2010 om 15:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!