bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland

    Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland

    De zon is in Groenland twee dagen te vroeg opgekomen. De zonsopgang tekent het einde van een anderhalve maand zonder zonlicht tijdens de winter. Wetenschappers vrezen dat dit een signaal is dat het ijs sneller smelt dan verwacht.

    In de stad Ilulissat eindigt de donkere winterperiode als de zon even boven de horizon verschijnt. Voor het eerst is de zon er twee dagen te vroeg opgekomen. Wetenschappers staan voor een raadsel, al vermoeden ze dat de ijskappen in de omgeving lager zijn en de zon zo sneller toegang vindt tot de stad.

    Als het ijs zakt, dan zakt ook de horizon. Daardoor ontstaat de illusie dat de zon vroeger opkomt. Dat is uiteraard niet het geval. Volgens een rapport zou de temperatuur in Groenland vorig jaar drie graden boven het gemiddelde gestegen zijn. (gb)

    16-01-2011 om 11:53 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    14-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ratten ingezet om tbc op te sporen

    Ratten ingezet om tbc op te sporen



    In ontwikkelingslanden worden massaal tests op tuberculose (tbc) gebruikt die foute diagnoses opleveren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen de onbetrouwbare tests de verspreiding van tbc zelfs in de hand werken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ratten misschien een oplossing kunnen bieden.

    In India alleen al worden de tests bij 1,5 miljoen mensen gebruikt om antilichamen in het serum van patiënten op te sporen. Toch leiden dergelijke tests tot verkeerde diagnoses, zo stelt een panel van experten in een rapport voor de WHO.

    Slijm

    Volgens het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zal de organisatie binnenkort een richtlijn uitvaardigen die het gebruik van de serologische tests afraadt.

    Zowel snelle tests die gebruik maken van een stickje als meer geavanceerde laboratoriumtests halen het immers niet van de al honderd jaar oude en duurdere, maar betrouwbare methode van microscopisch sputumonderzoek. Slijm van de hoestende patiënten wordt gekleurd en onder de microscoop onderzocht. In landen zoals België wordt tbc meestal opgespoord met nog een andere test, waarbij een kleine hoeveelheid vloeistof wordt inspoten in de arm.

    Ratten

    Mogelijk biedt de Gambiaanse hamsterrat een onverwacht nieuw alternatief voor tests in ontwikkelingslanden. Onderzoekers van de Universiteit van West-Michigan hebben ontdekt dat het diertje een neus heeft voor tbc. Door te ruiken aan slijmmonsters kan de rat tbc-bacillen detecteren.

    Verder onderzoek is nodig, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. De Gambiaanse hamsterrat is niet aan haar proefstuk toe. Eerder werd het diertje al met succes getraind om landmijnen op te sporen.


    14-01-2011 om 10:46 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    11-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ioSafe lanceert harde schijf die kogels weerstaat

    ioSafe lanceert harde schijf die kogels weerstaat



    Een harde schijf van 250 gigabyte tot 1 terabyte voor 10 dollar en bovendien kogelvrij? Dergelijk oerdegelijk geheugen is voorgesteld op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De schijf van producent ioSafe overleeft 6 schoten met een geweer van kaliber 12.

    De schijf wordt beschermd door een massief blok aluminium, maar kan ook uitgevoerd worden met een titanium omhulsel. Ze is ontworpen om het drie dagen uit te houden in zout of zoet water. Tijdens de CES in Las Vegas werd de schijf zelfs op een schietstand getest, hoewel producent ioSafe nergens melding maakt van het feit dat ze kogelvrij is.

    Een salvo van 6 schoten met kaliber 12 deerden de schijf niet. Bij een welgemikt schot uit een automatische M16 lag ze wel aan diggelen. De aluminium bescherming kan een druk van 1.136 kilogram weerstaan, de titaniumvariant dubbel zoveel: 2.272 kilo. De schijf is ontworpen om een val te overleven van een halve meter met solid state geheugen (SSD), voor een draaiende harde schijf geldt een valhoogte van 25 centimeter.


    11-01-2011 om 10:10 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snel borstkanker opsporen dankzij piepkleine chip

    Snel borstkanker opsporen dankzij piepkleine chip

    snel borstkanker opsporen dankzij piepkleine chip 2

    snel borstkanker opsporen dankzij piepkleine chip 2

    De Universiteit Hasselt ontwikkelt een test waarmee de huisarts zeer snel borstkanker kan opsporen. Gewoon door wat bloed op een kleine chip te druppelen. Dat onderzoek kunnen ze starten dankzij flink wat Europees geld (6,5 miljoen euro). Over drie jaar is hopelijk het eerste prototype klaar.

    Microbiomed ontwikkelt een kleine chip die niet alleen zegt of je borstkanker hebt of niet, maar ook nog eens gevoelig is voor verschillende types van gezwellen.

    “Die kleine chip is een microlab op zich. Een druppel bloed is genoeg om een diagnose te stellen”, zegt professor Marc D’Olieslaeger. “Via de test kunnen we merkermoleculen opsporen, dat zijn eiwitten die aangeven of er in de borst of eierstokken gezwellen zijn. Je kunt de werking vergelijken met een geavanceerde zwangerschapspredictor.”

    Die test is nog niet voor morgen. “We hopen over drie jaar met een prototype op de markt te komen.”

    Of die chip een mammografie als middel om borstkanker op te sporen overbodig maakt, zal nog uit het onderzoek moeten blijken.

    Biologisch afbreekbaar

    In het BioMiMedics-project ontwerpen onderzoekers nieuwe biodegradeerbare kunststoffen voor klinisch gebruik. “We gaan materialen ontwikkelen die na een tijdje uit het lichaam verdwijnen”, zegt professor Thomas Cleij.

    “Klassieke implantaten moet je uit het systeem halen, deze dus niet. Bovendien kunnen we bepaalde geneesmiddelen toevoegen die op het juiste moment in het lichaam vrijkomen.”

    Ook het biologische afbraakproces in het lichaam moeten ze bestuderen. “We moeten het precieze verloop kennen om zo ontstekingen, stollingen of irritaties te vermijden”, zegt professor Luc Michiels.

    Het BioMiMedics-project kost in totaal 6,8 miljoen euro, Microbiomed 5,9 miljoen euro.

    10-01-2011 om 14:51 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Dino's stierven uit door stof"

    "Dino's stierven uit door stof"

    Wetenschappers debatteren nog steeds over wat leidde tot het uitsterven van de dinosaurus. De dieren konden niet tegen de enorme stof- en gaswolken die 65 miljoen jaar geleden in de atmosfeer zaten, zegt 'asteroïde-adept' Jan Smit, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Maar werden die wolken nu veroorzaakt door een asteroïde-inslag of door vulkaanuitbarstingen?

    De stofwolken leidden tot grote temperatuurveranderingen en zonsverduisteringen. Het werd donkerder en daardoor kouder. Het gevolg was dat veel planten, algen en andere zaken die aan de basis van de voedselketen stonden het moeilijk hadden. Daardoor was er voor veel dieren geen eten, waardoor ze uitstierven.

    Volgens Smit werden de stofwolken niet veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen. De erupties waren volgens de wetenschapper al ongeveer een half miljoen jaar bezig voor er een asteroïde insloeg. Dinosaurussen, maar ook kleine eencellige wezentjes in het water, leek dat weinig te doen. De inslag van een enorme asteroïde op het Mexicaanse schiereiland Yucatan moet de dino wel de nekslag hebben gegeven, stelt Smit.

    Impact vulkanen
    Gareth Davies, petroloog (gesteentenexpert) aan de Vrije Universiteit Amsterdam, plaatst enkele kanttekeningen bij het betoog van zijn collega Smit. Het is allereerst ontzettend lastig om de tijd die verstreek tussen de vulkaanuitbarsting en de asteroïde-inslag precies te meten, zegt Davies. Hoewel hij niet weet of de asteroïde of de vulkanen de meeste impact hebben gehad, kunnen vuurspuwende bergen wel degelijk een enorm effect hebben op het klimaat.

    "Als vulkanen aswolken hoog in de atmosfeer spuwen, dan kan dat het klimaat voor duizenden jaren beïnvloeden. Bij een inslag van een asteroïde gaat het om een periode van honderden jaren. Dan hadden dino's iets meer tijd om een veilig heenkomen te zoeken."

    Vandaag
    Hoe groot waren de vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden eigenlijk? Groot, zelfs in vergelijking met de beruchte uitbarsting van de IJslandse Lakivulkaan in 1783-84. De gassen en de lava die die vulkaan toen uitstootte, veroorzaakten jarenlang slecht weer. De relatief koele periode veroorzaakte op haar beurt tegenvallende oogsten en hongersnood. Grote erupties kunnen dus een behoorlijke impact hebben op het klimaat, zegt Davies.

    Dat dreigende scenario maakt het debat actueel, zegt ook Jan Smit: "Als vulkaanuitbarstingen inderdaad een stofwolk veroorzaakten die ervoor kon zorgen dat de dinosaurus uitstierf, moeten we ons wel degelijk zorgen maken." (anp/sam)

    10-01-2011 om 10:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Kern van de maan lijkt op die van de Aarde"

    "Kern van de maan lijkt op die van de Aarde"

    kern van de maan lijkt op die van de aarde

    De kern van de maan is best vergelijkbaar met die van de Aarde. Dat heeft een nieuwe analyse aangetoond van meer dan dertig jaar oude gegevens.

    De astronauten van de Apollo-missies hebben van 1969 tot 1972 seismische instrumenten op de maan geïnstalleerd. Tot 1979 werden er gegevens van metingen van kleine maanbevingen doorgestuurd.

    Zo hoopten vorsers meer inzicht te krijgen over hoe de maan er inwendig uitziet. Vermits de dataverwerkingstechnieken nu flink verbeterd zijn, werden de gegevens nog maar eens onder de loep genomen.

    De nieuwe analyse toont dat de maan een vaste, ijzerrijke kern met een straal van 240 kilometer heeft. Daar rond zou, net als bij de Aarde, een buitenkern van vloeibaar ijzer met een straal van 330 kilometer zitten.

    Wat wel verschillend is, is dat de maan nog een grenslaag van gedeeltelijk gesmolten materiaal van 150 kilometer heeft.

    De maankern zou hiermee groter zijn dan tot dusver werd aangenomen.

    10-01-2011 om 09:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!