bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    11-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Organen zonder toestemming verwijderd door blunder Britse gezondheidszorg

    Organen zonder toestemming verwijderd door blunder Britse gezondheidszorg


    Door een fout met het computersysteem van de Britse gezondheidszorg werd de wens in verband met orgaandonatie van 800.000 Britten verkeerd opgeslagen. Ongeveer 20 gezinnen gaven zo toestemming voor donatie op basis van verkeerde informatie na het overlijden van een familielid.

    Slecht archief
    Momenteel loopt een onderzoek naar 45 overleden individuen waarbij een beslissing op basis van de verkeerde informatie genomen werd. Joyce Robins van de drukkingsgroep Patient Concern: "De Britse overheid heeft een slecht archief van zijn data. Het is gruwelijk dat zulke gevoelige details zo slecht behandeld werden. "

    Details
    Donoren moeten in het Verenigd Koninkrijk niet alleen toestemming geven voor een donatie, ze moeten ook meer specifieke bepalingen vastleggen. Velen hebben namelijk een strikte visie over wat ze willen afstaan. Zo willen velen niet dat hun ogen gebruikt worden of dat ze hun lichaam afstaan aan de wetenschap. Deze details werden per ongeluk verwijderd in 1999.

    De fout kwam vorig jaar aan het licht toen de gezondheidszorg brieven stuurde naar nieuwe donoren om de details omtrent hun donatie te bevestigen, velen antwoordden dat de informatie niet klopte. Zo ontdekte de gezondheidszorg fouten in 800.000 dossiers. Bij de helft werd dit al rechtgezet, maar de andere helft moet nog gecontacteerd worden. Het is illegaal in Groot-Brittannië om organen te verwijderen bij patiënten zonder toestemming van de familie.

    Familie
    De Britse minister van Gezondheid Andy Burnham: "De donatie werd steeds besproken met de achtergebleven familieleden voor er beslissingen werden gemaakt. Het is dus belangrijk dat mensen die willen doneren hun wensen met hun gezin bespreken." (ep)

    11-04-2010 om 14:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw vaccin geneest huidkanker

    Nieuw vaccin geneest huidkanker


    Een nieuw vaccin is het laatste redmiddel van patiënten met huidkanker. De Sunday Telegraph meldt dat onderzoekers volop bezig zijn met de ontwikkeling ervan.

    Vergevorderd
    Want volgens de krant wordt er momenteel een vaccin ontwikkeld dat zelfs patiënten die een vergevorderd melanoom hebben, moet kunnen genezen. Dat valt volgens de bedenkers de tumoren aan zonder de gezonde cellen te treffen en versterkt de respons van ons lichaam als zich huidkanker voordoet.

    Duizenden levens
    Howard Kaufman van het Rush University Medical Centre in Chicago zegt: "Onze studie toont duidelijk aan dat we een remedie kunnen hebben gevonden voor patiënten die een vergevorderd melanoom hebben en een medicijn dat anderen kan helpen. Dit zal elk jaar duizenden levens redden."

    Volledige genezing
    Bij proeven op een vijftigtal patiënten die leden aan huidkanker in een vergevorderd stadium en die volgens artsen nog maar negen maanden te leven hadden, bleek dat 16 procent van hen dankzij het vaccin volledig genazen en nu al drie tot vier jaar geen terugval vertonen. Bij 28 procent van de proefkonijnen was de grootte van de tumoren gehalveerd.

    Markt
    Gehoopt wordt dat het vaccin binnen vijf jaar op de markt kan komen en inderdaad een remedie zal zijn voor de snelst groeiende kankervorm in vele westerse landen - al roepen sommige deskundigen wel op tot voorzichtigheid met de claims van professor Kaufman. (belga/ep)

    11-04-2010 om 12:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lijkwade van Turijn tentoongesteld

    Lijkwade van Turijn tentoongesteld


    Het is een beetje een afscheidscadeautje voor de 77-jarige aartsbisschop van Turijn, kardinaal Severino Poletto, voor wie paus Benedictus XVI naar verwachting in deze zomer een opvolger benoemt. Tien jaar na de laatste expositie wordt de 'Sindone', de lijkwade van de Italiaanse stad, vanaf zaterdag tot 23 mei weer tentoongesteld voor publiek.

    Paus Benedictus XVI zal op 2 mei het linnen doek bezichtigen, waarin de afdruk van Jezus Christus te zien zou zijn. Hij zou na zijn dood in deze lijkwade zijn gewikkeld.

    Er worden twee miljoen bezoekers verwacht voor het evenement. Ruim anderhalf miljoen pelgrims hebben hun, gratis, bezoek al gereserveerd. Kardinaal Poletto benadrukt dat de expositie een religieus karakter heeft en distantieert zich van iedere commerciële uitbuiting ervan. Zo heeft de kerk niets te maken met de speciale brillen, die te koop worden aangeboden en waarmee de afbeelding op het doek beter te zien zou zijn. (anp/jv)

    11-04-2010 om 12:48 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer werknemers blijven ziek thuis

    Steeds meer werknemers blijven ziek thuis

    Een oorzaak van het stijgende ziekteverzuim is de toegenomen werkdruk.

    Werknemers blijven steeds meer weg van het werk omdat ze ziek zijn of een ongeval hebben gehad. Vorig jaar steeg het algemene verzuimcijfer naar 5,58 procent, na 5,3 procent in 2008, blijkt uit gegevens van hr-dienstverlener Securex.

    Het ziekteverzuim kostte de werkgevers vorig jaar ongeveer 10,7 miljard euro, tegen 10,5 miljard in 2008. De stijging is te wijten aan de bedienden. Mogelijk steeg het ziekteverzuim bij hen ten gevolge van de toegenomen werkdruk door de crisismaatregelen, zo luidt het.
     
    De arbeiders daarentegen lieten een daling van het ziekteverzuim optekenen. Zij hadden immers meer reden om voor hun baan te vrezen.
     
    Vooral het langdurige verzuim liep in 2009 opnieuw op. Ook stijgt het aantal keren per jaar dat mensen zich ziek melden: in 2001 gemiddeld 0,86 keer, in 2009 al 1,18 keer. Voorts zijn oudere werknemers vaker lang afwezig, jongeren vaker voor eventjes.
     
    Securex bekeek een representatieve steekproef van ruim 25.000 werkgevers en 251.000 werknemers uit de privésector. (belga/vsv)

    10-04-2010 om 16:13 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor het eerst vier vrouwen in de ruimte

    Voor het eerst vier vrouwen in de ruimte

    Deze week groeit de vrouwelijke bevolking in de ruimte uit tot vier. Nooit eerder waren zoveel vrouwelijke astronauten tegelijk in de ruimte.

    Nasa wil deze week drie vrouwelijke astronauten laten vertrekken naar het ISS. Momenteel bevindt zich al één vrouw in de ruimte met een Russische capsule.

    De Amerikaanse Dorothy Metcalf-Lindenburger en Stephanie Wilson vertrekken normaal deze week naar de ruimte met space shuttle Discovery. De 43-jarige Wilson was in 2006 de tweede zwarte vrouw in de ruimte. Ze hoopt dat ze de weg kunnen vrijmaken voor meer vrouwen in de ruimte.

    De derde astronaute is de Japanse Naoko Yamazaki. Zij is de tweede Japanse vrouw in de ruimte. De Amerikaanse Tracy Caldwell Dyson is de vierde astronaute, die nu al in een baan rond de Aarde vliegt. De Amerikaanse crew zal 13 dagen in de ruimte doorbrengen. (gb)

    10-04-2010 om 16:09 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie van Montréal analyseert "zeep van Holocaust"

    Politie van Montréal analyseert "zeep van Holocaust"

    De politie van Montréal analyseert in het laboratorium een stuk zeep dat bij een brocanteur in beslag werd genomen om na te gaan of het gemaakt is van vet van slachtoffers van de Holocaust, zoals de verkoper beweert. De resultaten van de laboratoriumtests worden in de loop van de komende dagen verwacht.

    De zeep, waarin een hakenkruis gegraveerd is, werd vorige week bij de verkoper van rommel in beslag genomen, nadat Joodse organisaties een klacht hadden ingediend.
     
    300 dollar
    Volgens de openbare omroep CBC is de brocanteur zelf van Joodse afkomst en zegt hij dat hij de zeep van een oud-strijder gekocht heeft. Het stuk zeep werd voor 300 dollar te koop aangeboden.

    "Enkel probeersels"
    De meeste specialisten van de Holocaust verwerpen de stelling dat de nazi's op industriële schaal zeep vervaardigd zouden hebben op basis van resten van slachtoffers van de vernietigingskampen, ook al bestaan er bewijzen dat ze dit geprobeerd hebben. (belga/edp)

    10-04-2010 om 16:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen 20 jaar lijdt 1 op 2 aan hooikoorts

    Binnen 20 jaar lijdt 1 op 2 aan hooikoorts

    De helft van de bevolking kan de komende 20 jaar aan hooikoorts lijden, zo waarschuwen Britse experts. De toenemende luchtvervuiling in de steden voedt de symptomen van niezen, een loopneus en prikkelende ogen.


    Volgens het Hay Fever Health Rapport zal het aantal patiënten in 2030 verdubbeld zijn. Dat heeft ook economische implicaties: als het hooikoortsseizoen op zijn hoogst staat, zullen meer mensen een arts moeten raadplegen en moeite hebben om nog te werken. Ook voor de examentijd, die in het midden van de piekmaanden vallen, zijn dat nare consequenties.

    Stress
    Een recent onderzoek toont voorts aan dat er een verband bestaat tussen allergie en stress. Wie met stress kampt, maakt meer kans op ernstige klachten. Ook bleken mannen meer te kreunen onder de symptomen dan vrouwen. Hooikoortspatiënten in de steden omschrijven voorts hun symptomen erger en ondraaglijk dan in bepaalde rurale gebieden.

    Latere leeftijd
    Volgens onderzoeker-professor Jean Emberlin kunnen allergische symptomen later in het leven starten, meer mensen ontwikkelen hooikoorts op middelbare leeftijd. De symptomen kunnen verzacht worden door preventief geneesmiddelen te nemen. (lvl)

    09-04-2010 om 11:18 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische gezinnen kopen vaker bio

    Belgische gezinnen kopen vaker bio

    De Belgische gezinnen hebben vorig jaar 350 miljoen euro besteed aan biologische producten. Dat is een stijging met 12 procent ten opzichte van 2008, blijkt uit een onderzoek van GFK in opdracht van VLAM.

    Het marktaandeel van bio kwam vorig jaar uit op 1,5 procent tegenover 1,3 procent het jaar ervoor. Het grootste marktaandeel hebben de biologische vleesvervangers (23 procent) en het kleinste de vleeswaren (0,4 procent). Biozuivel en biovlees deden het vorig jaar zeer goed en wisten hun aandeel in de biokorf te vergroten.
     
    Van de Belgische gezinnen kocht 85 procent in 2009 wel eens een bioproduct. De meeste biokopers zijn terug te vinden in de groente- en de zuivelrayon. Zeventien procent van de gezinnen zijn frequente biokopers, die instaan voor 80 procent van alle biobestedingen.
     
    De klassieke supermarkt blijft het grootste kanaal voor de aankoop van bioproducten met ruim 49 procent en wist vorig jaar marktaandeel te winnen. De buurtsupermarkt en de rechtstreekse verkoop zagen hun aandeel vorig jaar krimpen. Bio is gemiddeld een derde duurder dan niet-bio. (belga/vsv)

    09-04-2010 om 11:02 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook te weinig vet in je voeding is ongezond

    Ook te weinig vet in je voeding is ongezond


    We krijgen het er haast dagelijks ingepeperd, vetten zijn ongezond. Toch heeft je lichaam deze stoffen en mag je ze daarom nooit helemaal uit je eetpatroon schrappen. Het is echter wel belangrijk te kiezen voor de juiste vetten.

    Hoeveel?
    De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet is 20 tot 35 procent van het totale aantal calorieën dat je opneemt. Reken per gram 9 calorieën, zo kun je dus uitrekenen hoeveel je mag opnemen. Als vrouw is de aanbevolen hoeveelheid ongeveer 1900 calorieën.  Dus dan mag je 42 tot 74 gram vet eten per dag. Zorg er dan wel voor dat deze een plantaardige oorsprong hebben. Kies dus voor margarine, olijfolie, noten, zaden, olijven, avocado's en vette vis.

    Twee soorten

    Wat de meeste ondertussen wel weten is dat er twee soorten vetten bestaan: de gezonde onverzadigde die je lichaam nodig heeft, die leveren de meeste plantaardige producten. Ook zijn er de ongezonde verzadigde vetten, die vind je meestal in dierlijke producten, dat meldt gezondheidsnet.nl. Deze laatste berokkenen namelijk schade aan je hart en bloedvaten. 

    Nodige stoffen
    Toch heeft je lichaam vetten nodig, dus je schrapt deze voedingsgroep beter nooit helemaal. Ze bevatten namelijk de essentiële vitamines A, D, E en K. Deze stoffen zijn belangrijk voor de opbouw van de huid, ogen en het immuunsysteem, zorgen voor stevige beenderen en tanden, de stofwisseling tussen cellen en helpen tegen bloedklontering. Daarnaast werkt vitamine E als een antioxidant, wat schade door vrije radicalen aan de cellen voorkomt.  Daarnaast zakt door te weinig vetten je hoeveelheid goede cholesterol te laag, waardoor je slechte cholesterol in verhouding te hoog wordt. Dit kan verhoogt de kans op bloedklonters en kan je aders doen dichtslibben.

    Humeur en honger
    Omega-vetzuren hebben invloed op je humeur en gedrag. Als je hier te weinig van eet, maakt je lichaam minder hormonen aan waar je blij van wordt, een tekort aan vetten kan je dus neerslachtig maken. Als laatste geven vetten een voldaan gevoel. Door dit volledig van het menu te schrappen zul je dus meer honger krijgen. (ep)

    09-04-2010 om 10:35 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Test moeilijke beslissingen met de 10-10-10-regel

    Test moeilijke beslissingen met de 10-10-10-regel

    Je staat voor een zware, moeilijke, levensveranderende keuze en je twijfelt welke optie nu de beste is? Onderwerp het dilemma dan aan de 10-10-10-regel, en je kan met zekerheid een beslissing nemen en je daar goed over voelen. Dat zegt schrijfster Suzy Welch in haar nieuwste boek 10-10-10.

    Het principe is simpel: elke keer als je voor een verscheurende keuze staat, waarbij elke oplossing iemand lijkt te benadelen, stel je jezelf drie vragen. Wat zijn de gevolgen van mijn beslissing in 10 minuten? 10 maanden? 10 jaar?

    "De antwoorden op deze drie vragen zullen je exact vertellen wat je wilt weten, en zo kan je niet alleen de beste beslissing nemen maar ben je ook gewapend om de waarom-vraag te beantwoorden", argumenteert Welch.

    Systematisch afwegen
    Helemaal onlogisch klinkt de redenering niet. Tijdsdruk, stress, emotionele argumenten vervormen je redeneervermogen en je logisch denken. Door alles op een duidelijk rijtje te zetten komt er klaarheid in het systeem.

    Je weegt de voor- en nadelen systematisch af op korte, middellange en lange termijn, waardoor je gedachten niet verward geraken en eerlijk tegenover jezelf. Op het einde van die redeneeroefening weet je wat je moet weten, en dan is het nog de taak om dat voor jezelf te durven toegeven.

    Ruggengraat
    Welch geeft toe dat de 10-10-10-regel de ruggengraat is van het systeem maar dat het niet alleen voor sluitende antwoorden kan zorgen. "De werkelijke kracht van de formule schuilt er in dat je je kernwaarden kent. Om die te achterhalen, stel je jezelf nog drie bijkomende vragen", legt de schrijfster uit.

    Bijkomende vragen
    Waarvan zou ik spijt hebben en tranen met tuiten huilen als ik 70 ben? Wat wil ik dat mensen van me zeggen als ik niet in de kamer ben? Wat vond ik positief aan de opvoeding van mijn ouders, en wat negatief? Deze drie vragen leren je respectievelijk over je dromen, het karakter dat je wil hebben en de levensstijl die je wil leiden.

    Liefdeskwesties
    Voor grote vragen in de liefde, zijn ook enkele bijkomende vragen op hun plaats voor je de 10-10-10-regel kan toepassen. Bedenk hoe je ideale relatie er uit ziet. Hoeveel tijd zouden jullie doorbrengen, wat moeten jullie delen, welke compromissen ben je bereid te sluiten?
    Hetzelfde geldt voor je carrière (wat motiveert je, welk soort welk wil je doen, wat wil je zeker niet?) en opvoeding (wat hebben kinderen nodig in een goede opvoeding).

    Eens je je eigen waarden en normen goed kent, kan je zonder problemen de formule toepassen en zal je gaandeweg duidelijk worden welke de beste keuze is en waarom.

    Toepassing
    Welch paste de formule al regelmatig toe op haar eigen leven, zowel om te bepalen of ze onverwacht moest overwerken, een zitting laten voorgaan op de wedstrijd van haar zoon of, jawel, ze haar huwelijk moest voorzetten.

    "Sindsdien gebruiken vrienden en kennissen de formule ook af en toe als ze echt niet meer weten wat gedaan", zegt Welch, terwijl ze toegeeft dat een extreme beslissing als een scheiding maar zelden voorkomt. "Soms is vrij snel duidelijk wat het beste is, soms moet je het uitgebreid neerpennen en er dagen over nadenken. Hoe het ook zij, 10-10-10 is dé oplossing."

    09-04-2010 om 10:30 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie van de bijna-doodervaringen verklaard?

    Mysterie van de bijna-doodervaringen verklaard?

    Lange tijd zijn bijna-doodervaringen een waar wetenschappelijk mysterie geweest, maar Sloveense wetenschappers denken nu een verklaring te hebben gevonden: hoge gehaltes koolstofdioxide in het bloed. Een Britse expert is het daar echter niet mee eens.

    "De koolstofdioxide verandert het chemische evenwicht in de hersenen, waardoor mensen gaan denken dat ze een tunnel met licht of dode mensen zien", argumenteert dokter Zalinka Klemenc-Ketis van de universiteit van Maribor.

    Vragenlijst
    Dat concludeerde ze na een studie van 52 personen waarvan het hart en de ademhaling was stilgevallen. Van deze personen werden de chemische stoffen aanwezig in het bloed grondig getest, en er werd hen gevraagd een vragenlijst in te vullen. 11 personen rapporteerden een bijna-doodervaring. Hoe hoger het gehalte koolstofdioxide in het bloed, hoe ongewoner de ervaringen van de personen.

    Verder studie...
    "Het is de eerde keer dat het gehalte koolstofdioxide in het bloed wordt gelinkt aan de mysterieuze bijna-doodervaringen. Het verdient om verder bestudeerd te worden, met een grotere onderzoeksgroep", aldus dokter Klemenc-Ketis.

    ...of niet?
    De Britse wetenschapper Sam Parnia, een expert op het gebied van bijna-doodervaringen is het daar niet mee eens. "Een hoog gehalte koolstofdioxide wijst er net op dat de patiënten een goede beademing hebben gehad, dat er een goede bloedstroom naar de hersenen is." Daarom betwijfelt hij dat koolstofdioxide de verklaring of de oorzaak is voor het fenomeen.

    Meest voorkomende ervaringen
    Ongeveer één op vijf mensen die een hartstilstand ervaren, rapporteert een soort bijna-doodervaring. De meest voorkomende zijn 'het leven dat voor de ogen flitst', 'een intens gevoel van kalmte', 'tunnels met wit licht op het einde' of 'ontmoetingen met dode personen'.

    Bijna-doodervaringen zijn niet gelinkt aan leeftijd, geslacht, religie, angst voor de dood en medicatie die werd toegediend tijdens de behandeling. Niet zelden wordt een bijna-doodervaring als iets 'buitenaards' of 'bovenmenselijk' of 'goddelijks' ervaren. Dat de wetenschap (tot nu toe?) nog geen verklaring had voor het fenomeen, helpt die perceptie niet vooruit. (edp)

    08-04-2010 om 19:35 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven op de tien Belgen kennen internetverbruik niet

    Zeven op de tien Belgen kennen internetverbruik niet

    Zeven op de tien internetgebruikers in België hebben er geen flauw idee van hoeveel ze maandelijks downloaden. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau IVOX in opdracht van internetprovider Scarlet.

    Volgens het online onderzoek dat IVOX uitvoerde bij 1.050 Belgen, weet slechts 30 procent van de internetgebruikers hoeveel ze maandelijks gemiddeld downloaden. Een kwart van de Belgen weet zelfs niet waarvoor de afkortingen MB (megabite) en GB (gigabyte) staan.
     
    Voorts denken vier op de tien Belgen in de toekomst meer downloadvolume nodig te zullen hebben. Ongeveer evenveel internetgebruikers verkeren in het ongewisse over hun toekomstig gebruik.
     
    Geen voorstanders van controles
    Daarnaast geeft 67 procent van de respondenten aan over een draadloos netwerk te beschikken. Tien procent daarvan is niet beveiligd tegen bijvoorbeeld hackers die op andermans kosten surfen en downloaden. Toch zijn de Belgen geen voorstanders van controles. Slechts 42 procent zou controle van het internetgebruik kunnen aanvaarden als het dient om illegale praktijken tegen te gaan. Enkel wanneer de controle als bescherming zou dienen, kan een meerderheid (54 procent) daarmee instemmen. (belga/ypu)

    08-04-2010 om 16:27 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fransman wil solo in ballon Noordpool

    Fransman wil solo in ballon Noordpool oversteken


    Arts en ontdekkingsreiziger Jean-Louis Etienne is in een ballon opgestegen van Longyearbyen op Spitsbergen. De Fransman wil als eerste in zijn eentje in een ballon de oversteek van de Noordpool maken. 

    Na een vlucht van 3.500 kilometer, die volgens de organisator van de expeditie, Generali Arctic Observer, "ongeveer zeven tot tien dagen zal duren", moet Etienne in de Amerikaanse staat Alaska landen. Tijdens de tocht gaat de Fransman wetenschappelijke metingen van het koolzuurgas CO2, het magnetisch veld en de ozonlaag uitvoeren, meldt De Telegraaf. (vsv)




    08-04-2010 om 16:24 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruit en groenten beschermen nauwelijks tegen kanker

    Fruit en groenten beschermen nauwelijks tegen kanker

    Vijf porties vers fruit en groenten per dag eten beschermt de gemiddelde mens maar een beetje tegen kanker. Zware drinkers worden beter beschermd door de gezonde voeding, maar dan vooral tegen kankers veroorzaakt door alcohol en roken, zoals keelkanker en darmkanker. De wetenschappers vermoeden dat het 'beschermende' effect dat fruit en groenten schijnen te hebben, eigenlijk aan andere factoren zijn te wijten.

    Dat blijkt uit een studie bij 500.000 personen in 10 Europese landen over 9 jaar, zo schrijft The Guardian. De studie werd uitgevoerd door het National Cancer Institute, en vergeleek simpelweg de consumptie van fruit en groenten met het voorkomen van kanker.

    Er werd gecontroleerd voor factoren die de resultaten zouden kunnen vertekenen, zoals roken, alcoholconsumptie, obesitas, eten van vlees, aantal uren beweging en het innemen van de pil.

    Kleine beschermingskans
    Als iedereen in de studie nog eens 150 gram fruit en groenten per dag extra zou eten, dan zouden 2,6 procent van alle kankers in mannen en 2,3 procent van alle kankers in vrouwen vermeden kunnen worden.

    "Het onderzoek toont duidelijk dat de link tussen fruit en groenten en bescherming van kanker maar zwak is", aldus onderzoeksleider Paolo Boffetta van de Mount Sinai School of Medicine in New York.

    Hart- en vaatziekten
    Andere wetenschappers wijzen erop dat het nog steeds loont om voldoende fruit en groenten te eten omdat de consumptie er van wel beschermt tegen hart- en vaatziekten, en toch altijd een klein beetje beschermt tegen kanker.

    Duizenden mensen per jaar
    "Een daling van 2,5 procent lijkt niet veel, maar het gaat wel om duizenden mensen, in Groot-Brittannië zelfs om 7.000 mensen per jaar", argumenteert Rachel Thompson. "Bovendien helpt een gezonde voeding om een gezond gewicht te houden. Na stoppen met roken is het vermijden van overgewicht de belangrijkste maatregel om kanker tegen te gaan." (edp)

    08-04-2010 om 15:28 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enorme hagedis van twee meter ontdekt op Filipijnen

    Enorme hagedis van twee meter ontdekt op Filipijnen

    In het noorden van de Filipijnen is een nieuwe hagedissoort ontdekt. Het gaat om een varaan die tot twee meter groot kan worden. Het dier eet voornamelijk fruit.

     Biologen hadden al een tijdje gehoord over een hagedis die in de bossen zou voorkomen en populair was omdat zijn vlees "lekkerder" zou zijn dan dat van dieren die op de grond leven  


    De nieuwe soort is voor wetenschappers om verschillende redenen verrassend. Het lijkt immers vreemd dat een varaan die even groot is als een mens nu pas ontdekt wordt. Bovendien leeft het dier in een dicht bevolkt gebied waar grote delen van het bos gekapt werden. Nochtans kenden de stammen uit de omgeving de varaan wel, maar wetenschappers wisten niet van zijn bestaan af.

    22 kilo
    In de bossen is de reusachtige varaan zelfs populair bij jagers. Het dier leeft echt in het centrum en noorden van de Sierra Madre, waar wetenschappers nog niet veel onderzoek deden naar reptielen en amfibieën. De varaan komt ook zelden uit de bossen tevoorschijn. Opmerkelijk is dat het dier ondanks zijn grootte toch 22 kilo weegt.

    Lekkerder
    De varaan leeft in bomen en is daardoor niet zo groot als de al bekende komodovaraan. Er zijn maar drie hagedissoorten bekend die fruit eten. Biologen hadden al een tijdje gehoord over een hagedis die in de bossen zou voorkomen en populair was omdat zijn vlees "lekkerder" zou zijn dan dat van dieren die op de grond leven.

    Vorig jaar vond een groepje studenten sporen die erop konden wijzen dat de varaan echt bestaat. Aangezien de mens het belangrijkste 'roofdier' van de varaan is, heeft het dier de neiging zich te verstoppen. (gb)


    08-04-2010 om 12:09 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieuze cirkels verschijnen op radarsysteem

    Mysterieuze cirkels verschijnen op radarsysteem

    Bij het Australische Bureau voor Meteorologie zit men met het digitale equivalent van de graancirkels: op het nationale radarsysteem duiken mysterieuze patronen op. Dat meldt de Australische Daily Telegraph.




    De vreemde patronen waren voor het eerst te zien op 15 januari van dit jaar, toen een witte ring boven het westen van het land zichtbaar was. Volgens satellietbeelden was er op dat moment geen wolkenveld boven het gebied, hoewel landbouwers uit de streek over een 'onwaarschijnlijk warme' dag spraken - januari is hoogzomer Down Under.

    Spiraalvormige kleuren
    Een week later dook er op de radarbeelden boven Broome een eigenaardige rode ster op, en rare spiraalvormige kleuren boven Melbourne. Ook daarna gaven de beelden mysterieuze oatronen weer: soms zien ze er uit als rode sterren, dan weer als vurige ringen of witte cirkels.

    Het hoeft niet te verbazen dat de beelden online voor een resem complottheorieën zorgen. Dat er nog geen officiële verklaring is waarom de radar zulke vreemde patronen oppikt, voedt de speculatie alleen maar.

    Hoewel het Bureau niet wenst te reageren op vragen om de beelden toe te lichten, geeft het wel toe dat er een paar dingen fout open op haar website. Sindsdien staat er een boodschap boven haar sectie met radarbeelden, die waarschuwt dat er 'occasioneel interferentie op data' kan voorkomen.

    Experimenten
    Verschillende websites trokken al een blik complottheorieën open, gaande van buitenaardse inmenging over geheime militaire proeven tot pogingen van de overheid om het weer te beïnvloeden.

    Eén theorie die nogal wat navolging krijgt, is dat het Pentagon zijn 'High Frequency Active Auroral Research Program' (HAARP) uitbreidt. Dat Amerikaanse legerproject, gebaseerd in een afgelegen researchbasis in Alaska, verricht onderzoek naar de ionosfeer. Het richt zich daarbij op hoogfrequente  elektromagnetische bestraling van de ionosfeer, waardoor deze kan worden vervormd. Hiermee hoopt men inzicht te krijgen in het effect van zonnevlammen op radiocommunicatie en raketdetectiesystemen te verbeteren.

    Sommige bronnen stellen dat HAARP daarnaast ook bezig is met gesofisticeerde manieren om weersomstandigheden aan te passen, en dat dergelijke tests ook worden uitgevoerd in een geheime basis nabij Exmouth, in West-Australië. (tw)

    08-04-2010 om 11:31 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnevliegtuig van Solvay maakt eerste bemande vlucht

    Zonnevliegtuig van Solvay maakt eerste bemande vlucht


    De Solar Impulse, een vliegtuig op basis van zonne-energie waarvoor het Belgische Solvay de technologie leverde, heeft gisteren een eerste bemande vlucht van anderhalf uur achter de rug. Dat gebeurde in Zwitserland. Volgens Solvay is het de eerste keer in de geschiedenis dat een bemand toestel uitsluitend op zonne-energie zo lang in de lucht blijft.
     
    Later dit jaar staat een non-stop-vlucht van maar liefst 36 uur op het programma, eveneens exclusief op zonne-energie. Binnen enkele jaren willen de onderzoekers zelfs de wereld rond vliegen.
     
    Het prototype werd bedacht door de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard. Gisteren vloog het toestel met de Duitser Markus Scherdel aan boord tot op een hoogte van 1.200 meter, in de buurt van de militaire basis van Payerne. Het toestel werd gevolgd door enkele helikopters. In december vorig jaar maakte het vliegtuigje zijn eerste testvlucht. (belga/adv)


    08-04-2010 om 11:27 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Aarde zit in nieuw tijdperk: de tijd van de mens"

    "Aarde zit in nieuw tijdperk: de tijd van de mens"

    Onze planeet is 4,57 miljard jaar oud en zit momenteel in een tijdperk dat we het holoceen noemen. Maar volgens sommige wetenschappers is de Aarde aan een nieuwe periode in haar geschiedenis begonnen: het antropoceen, ofwel de tijd van de mens. En dat terwijl het vorige tijdperk eigenlijk nog miljoenen jaren moet duren.


     We zijn zo gewend om energie op te wekken en het milieu te manipuleren dat we een belangrijke kracht zijn geworden in de geologische evolutie van onze planeet  
    Jan Zalasiewics

    Op geologisch gebied duurt zo'n tijdperk eigenlijk minstens drie miljoen jaar. Het holoceen is nog maar 11.500 jaar ver en heeft dus in principe nog een tijdje te gaan. Maar enkele wetenschappers stellen voor dat we dat tijdperk afbreken voor een nieuwe periode. Het antropoceen is de tijd van de nieuwe mens, meldt National Geopgraphic.

    Industrie
    De naam is niet nieuw, want in 2002 maakte Nobelprijs-winnaar Paul Crutzen er al eens gebruik van. Hij doelde ermee op de afdruk die de mens op de planeet heeft achtergelaten sinds de industriële revolutie meer dan 200 jaar geleden. De mens heeft grote natuurgebieden verwoest, voor vervuiling gezorgd en hele dieren- en plantensoorten uitgeroeid.

    Volgens de auteurs van het onderzoek is die impact zo groot dat we er weldra al de gevolgen van zullen zien in de gesteenten van de planeet. "We zijn zo gewend om energie op te wekken en het milieu te manipuleren dat we een belangrijke kracht zijn geworden in de geologische evolutie van onze planeet", zegt Jan Zalasiewics, van de universiteit van Leicester.

    Radioactief
    Het is niet onmogelijk dat het voorstel ook wetenschappelijk aanvaard zal worden. Maar de Internationale Unie van de Geologie zal daar wel nog jaren tot decennia over doen. Het is immers niet eenvoudig om een geologische grens aan te duiden, die we letterlijk uit het gesteente kunnen aflezen.

    Eén kandidaat is de radioactieve handtekening die tests met atoombommen sinds 1945 hebben nagelaten. Op basis van fossielen zouden we ook verschillen kunnen opmerken. De aanwezigheid van koolstof in plankton zou bijvoorbeeld veranderd zijn sinds de mens fossiele brandstoffen gebruikt.

    Maar andere wetenschappers geloven niet in het antropoceen. Zij vragen zich af het holoceen zelf al begonnen is. Global warming mag voor hen niet gebruikt worden om een nieuwe periode te definiëren. Als we dan echt een tijdperk aan de mens willen toekennen, dragen ze zelf het holoceen naar voor. Het is zonder twijfel een debat waar de wetenschap nog wel even zoet mee is... (gb)

    07-04-2010 om 19:44 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna helft twintigers en dertigers lijdt aan allergie

    Bijna helft twintigers en dertigers lijdt aan allergie


    De opmars van hooikoorts en huisstofmijt is niet te stuiten. Nieuw onderzoek van de Gentse universiteit leert dat vooral jonge generaties worden getroffen. Dat schrijven de Coreliokranten.
     
    Berkenpollen
    Het seizoen van de berkenpollen is deze week begonnen. Bijna één op de drie Belgen (29,8 procent) heeft last van allergische reactie op gras- en bomenpollen of huisstofmijt, zo blijkt uit een steekproef die de Gentse allergie-expert Philippe Gevaert vorig jaar bij 2.320 mensen deed.

    Naar helft volledige bevolking
    Vooral bij de groep van 20 tot 40 jaar komen deze allergieën vaak voor. Bijna de helft van hen (45,5 procent) heeft last van hooikoorts of huisstofmijt. "Wanneer deze mensen ouder worden, zullen ze de algemene allergiecijfers verder doen stijgen. Het ziet er naar uit dat we evolueren naar 45,5 procent van de volledige bevolking met een allergie", zegt de onderzoeker.

    Vooral huisstofmijt
    Nummer één van de allergieën staat de huisstofmijt. Daarna komen de graspollen, die vooral in juni overlast veroorzaken. Bomen komen op de derde plaats.

    Vooral in ons land
    België is voor allergieën ook de slechtste leerling van de Europese klas. Daarvoor heeft Gevaert geen echte verklaring. "Maar er is hopelijk wel beterschap op komst. De ontwikkeling van pillen die allergieën structureel aanpakken, is volop bezig. Zij vervangen de immunotherapie, die via injecties werkte". (belga/lb)

    07-04-2010 om 13:54 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geluidskogel vernietigt tumoren en voorspelt putten in wegen

    Geluidskogel vernietigt tumoren en voorspelt putten in wegen

    Een nieuwe techniek, 'geluidskogels genaamd', is een krachtig wapen dat kan ingezet worden om onderzeeërs te vernietigen, putten in wegen te voorspelen én tumoren en nierstenen te verwijderen. Wetenschappers van het Instituut voor Technologie in Californië hebben de geluidskogels ontwikkeld, zo schrijft de website van Discovery.

    De geluidskogel is een soort akoestische lens, die besaat uit 411 stalen bolletjes, ter grootte van M&M's, gerangschikt in 21 rijen, in totaal even groot als een laptop. Door druk uit te oefenen, via gewichtjes op de rijen bolletjes, ontstaat geluid.

    Druk variëren
    "Door de druk te variëren, verandert ook de snelheid waarmee dit geluid door de bolletjes beweegt. Die snelheid kan op zijn beurt de golven versterken of verzwakken, tot een uiterst destructief of net uiterst precies wapen", legt Chiara Daraio, professeur en co-auteur van de studie uit.

    Dat het werkt bewezen de wetenschappers door een balletjes op het voorwerp te gooien en met een hogesnelheidscamera vast te stellen dat de golven zich focusten op het balletje, centimeters van het materiaal vandaan.

    Potentieel destructief

    Het geluid dat ontstaat is zo hoog dat het niet hoorbaar is voor mensen. Als dit wel het geval zou zijn, zou de trommelvlies binnen de seconde exploderen.

    Omdat geluidsgolven zich ook voor vloeibare en vaste substanties (zoals water en muren) kunnen voortbewegen, kunnen ze ook doelen vernietigen waar andere wapens niet aankunnen. Dat maakt van de 'geluidskogel' een potentieel krachtig wapen. Zo zou het onderzeeërs kunnen doen smelten en onzichtbare kelders vernietigen.

    Tumoren
    Tegelijk kan het ook ingezet worden voor precisiewerkjes in het menselijk lichaam. Om tumoren of nierstenen te verwijderen zonder verdere schade aan het weefsel bijvoorbeeld.

    Maar de techniek is niet alleen toepasselijk voor destructieve doeleinden. Ook zwakke punten in bruggen en toekomsten putten en gaten in wegen kunnen ermee opgespoord worden.

    Speelgoed aan de basis

    De Newtonpendel, een speelgoedje gebaseerd op de zwaatekrachtwet van Newton, lag aan de basis voor deze geluidskogel.

    De wetenschappers van deze universiteit houden zich wel vaker bezig met wat ze 'metamateriaal' noemen. Alessandro Spadonia bijvoorbeeld, die ook meewerkte aan deze ontwikkelilng, lag ook mee aan de basis van een echte 'onzichtbaarheidsmantel', zoals in Harry Potter.

    Het zal nog jaren duren vooraleer deze techniek ook in realiteit kan toegepast worden. Maar de simpliciteit van het krachtige proces betekent dat het gaat om een 'betekenisvolle uitvinding', daar zijn wetenschappers het over eens.  (edp)

    De Newtonpendel diende als basis voor deze techiek.

    07-04-2010 om 13:50 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Favoriete piano van Chopin nagebouwd

    Favoriete piano van Chopin nagebouwd

    .

    In het atelier van Piano's Maene in Ruiselede is dinsdagmorgen de replica voorgesteld van een Pleyel-piano uit 1843. Er werd een jaar lang aan gewerkt. Drie jaar terug kon Chris Maene een Ignace Pleyel kopen die slechts enkele nummers verwijderd was van het lievelingsinstrument van componist Frederic Chopin. Op 24 april wordt de replica ingespeeld in het Brugse Concertgebouw door pianovirtuoos Abdel Rahman El Bacha.
     
    Chris Maene ging de uitdaging aan naar aanleiding van het Chopin-jaar. In 2004 bouwde hij al een replica van de Steinway N° 1 uit 1836. Die piano reist momenteel de wereld rond. Een jaar geleden ging hij de uitdaging aan om met zijn team een Pleyel uit 1843 na te bouwen.

    Specifieke klank
    De nieuwe replica is het ideale instrument om de muziek van Chopin te brengen. "De jongste tijd is er een standaardisering van de pianoklank bezig", zegt Chris Maene. "Daarom is er een behoefte om oude instrumenten met hun specifieke klank op te waarderen. Het is immers boeiend om muziek te brengen op het origineel instrument."
     
    Eenvoudig was de uitdaging niet. Piano's Maene moest voor de metalen stukken uit de Pleyel-piano op zoek naar de gepaste leverancier. "Het was niet evident om iemand te vinden die de stukken exact wilde namaken", argumenteert de instrumentenbouwer.
     
    "De replica is bijna af. Alle onderdelen zijn samengesteld maar moeten nog worden geassembleerd. Daar zal nog enkele dagen werk in kruipen", zegt Maene die ervan overtuigd is dat het instrument op 24 april bespeelbaar zal zijn.
     
    De replica van de Pleyel-piano zal straks het ideale instrument worden om de overgang van de pianoforte naar de Steinway-concertvleugel te vertegenwoordigen. (belga/mvdb)

    07-04-2010 om 11:59 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Discovery zonder radar aan ruimtestation ISS gekoppeld

    Discovery zonder radar aan ruimtestation ISS gekoppeld

    Het ruimteveer Discovery heeft zich vastgeklonken aan het Internationaal Ruimtestation ISS, aldus NASA TV.

    De maandag gelanceerde 131 ste shuttle koppelde om 09.44 uur Belgische tijd aan de in Europa vervaardigde Harmony-module, boven de Caraïbische Zee. Dit gebeurde zonder een gebruikelijk radarsysteem, waarbij een nu uitgevallen Ku-band antenne wordt gebruikt. De Discovery beschikt echter over een waaier van andere hulpmiddelen voor rendez-vous en koppeling.
     
    Ook het traditionele rondje rondom de spacemeccano, om na te gaan of het hitteschild van de shuttle niet is beschadigd bij de lancering, ging door.
     
    Vrachtmodule Leonardo
    In de vrachtruimte van het ruimteveer steekt de in Europa gebouwde vrachtmodule Leonardo, die binnen enkele uren al aan het ISS zal komen vastgehecht. Bedoeling van de vierde laatste missie uit het shuttleprogramma is zowat tien ton aan reserveonderdelen, uitrusting en voorraden aan het ISS te bezorgen. Tijdens drie complexe ruimtewandelingen wordt onderhoudswerk verricht, onder andere aan het koelingsysteem.
     
    De ruimtewandelaars van dienst zijn Clay Anderson en Rick Masstrachio. De andere vluchtingenieurs zijn Dorothy Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson en astronaute Naoko Yamazaki uit Japan. Gezagvoerder is Alan Poindexter, piloot is James Dutton. Sinds zondag vertoeven er in het ISS opnieuw zes mensen. De landing van de tweede shuttlevlucht van dit jaar is gepland voor zondag 16 april. (belga/vsv)





    07-04-2010 om 11:55 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese jagers vangen 'Oosterse yeti'

    Chinese jagers vangen 'Oosterse yeti'


    Een bizar wezen, de 'oosterse yeti' genoemd, doet wetenschappers met verstomming slaan in China. Het haarloze dier liep in een val opgezet door jagers in een wijd en afgelegen bos in de provincie Sichuan, in het centrum van China. Aanvankelijk dachten de jagers dat het om een beer ging. "Maar het heeft helemaal geen vacht en een staart zoals een kangoeroe", aldus Lu Chin, een van de jagers.

    "Ook het geluid dat het beest maakt, lijkt helemaal niet op dat van een beer. Meer op dat van een kat die constant aan het miauwen is. Alsof het op zoek is naar zijn soortgenoten. Of misschien is hij of zij wel de allerlaatste." Lu Chin besluit: "Volgens lokale legendes bestaat er een beer die vroeger een mens was. Sommigen denken dat het dit beest moet zijn."

    De yeti is alvast overgebracht naar wetenschappers in de Chinese hoofdstad Peking, waar het dier aan de nodige DNA-testen onderworpen zal worden. (odbs)

    06-04-2010 om 22:29 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fastfood maakt mensen ongeduldig

    Fastfood maakt mensen ongeduldig


    Fastfood is de reden waarom je ongeduldig wordt als je moet wachten aan het verkeerslicht of aan de kassa in de supermarkt, dat beweren Canadese onderzoekers althans.

    Experimenten
    De onderzoekers bestudeerden verschillende experimenten over het verband tussen ongeduld en fastfood. Bij het eerste toonden de onderzoekers symbolen als de gouden M van McDonald's gedurende enkele milliseconden, zo snel dat de deelnemers niet bewust konden identificeren wat ze zagen. In een taak achteraf bleek dat degenen die het symbool hadden gezien, sneller lazen dan de anderen, zelfs wanneer er geen voordeel verbonden was aan het sneller lezen.

    Voor een andere studie moesten deelnemers zich een situatie in een fastfoodrestaurant herinneren, achteraf vertoonden ze meer een voorkeur voor tijdsbesparende producten, waaronder een twee-in-één shampoo. Uit een laatste onderzoek bleek dat mensen die blootgesteld worden aan logo's van fastfoodrestaurants kozen voor een snelle, kleinere betaling boven een groter bedrag dat later zou betaald worden. 

    Gedrag en psychologie
    "Fastfood staat voor een cultuur waarin alles snel moet gaan en waarin de behoeften van mensen meteen bevredigd moeten worden", aldus de Canadese onderzoeker Chen-Bo Zhong. "Fastfood zorgt ervoor dat mensen zich niet enkel gehaast voelen wanneer ze bijvoorbeeld een trein moeten halen, het maakt dat ze zich voortdurend opgejaagd voelen." Het is de onderzoekers nog niet duidelijk of junkfood een oorzaak of een gevolg van ongeduld is. Ze zeggen wel dat de resultaten suggereren dat blootstelling aan fastfood een nadruk op ongeduld en een instant bevrediging van de behoeften legt. Dit kan volgens psychologen ontspannende activiteiten kan verpesten. "Fastfood is niet alleen ontzettend ongezond, het heeft ook invloed op onze psychologie en gedrag." (ep)

    06-04-2010 om 14:15 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pleister die depressie behandelt zonder neveneffecten

    De pleister die depressie behandelt zonder neveneffecten

    Een medicinale pleister zou het leven van mensen met een depressie ingrijpend kunnen veranderen. De pleister heeft minder neveneffecten dan orale medicatie omdat het via de huid selegiline verspreid, rechtstreeks in het bloed. Zo is er minder kans op bijvoorbeeld hoge bloeddruk, een laag libido, hoofdpijn, angsten, misselijkheid en slapeloosheid.


    Depressies worden veroorzaakt door een onevenwicht van stoffen in de hersenen, en voornamelijk door lage niveaus serotonine.  De meeste antidepressiva verhogen het niveau van deze stoffen.

    Selegiline is een combinatiemedicatie, die het serotonineniveau een boost geeft door een bepaald enzyme te blokkeren. Selegiline is een van de meest effectieve behandelingen voor depressie, vooral als die gepaard gaat met angst, paniekaanvallen, verhoogde eetlust en extreem veel slapen.

    Neveneffecten
    Het grootste probleem zijn de neveneffecten van orale inname. Het enzyme in de hersenen dat selegilini blokkeert, is ook terug te vinden in de darmen waar het een rol speelt bij de vertering en dan vooral in de afbraak van tyramine.

    Een probleem, aangezien te veel tyramine leidt tot een verhoogde hartslag en vernauwde bloedvaten. Dat verhoogt dan weer het risico op een gevaarlijke en plotse extreme verhoging van de bloeddruk.

    Strikt dieet
    Wie deze medicatie nam, moest zich aan een strikt dieet houden en niet veel voeding met tyramines eten, zoals kaas, chocolade, droge worstjes, gedroogde vis, bier, wijn en schuimwijn.

    Andere pillen
    Die nadelen leidden tot een verhoging van het gebruik van een andere medicatie, de zogenaamde SSRI's (prozac en dergelijke). Zij hebben geen gevaarlijke neveneffecten, maar wel andere onplezante neveneffecten als laag libido en hoofdpijnen. Bovendien zijn ze minder efficiënt.

    Twee op drie
    De pleister vermijdt al deze neveneffecten, en er is geen nood voor een strikt dieet. Potentieel kan het dus een grote impact hebben op het leven van depressieve mensen.

    "Uit onderzoek blijkt dat twee op drie mensen niet geholpen is door een eerste behandeling met antidepressiva, zoals Prozac en andere SSRI's. Er is dus zeker nood aan andere therapieën en strategieën", zegt Andrew Gardiner.

    Drie jaar
    De pleister zou die therapie kunnen zijn. Binnenkort starten testen bij een proefpubliek, en binnen drie jaar zou de pleister al op de markt kunnen komen. (edp)

    06-04-2010 om 11:14 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewezen: af en toe cannabis leidt tot verslaving harddrugs

    Bewezen: af en toe cannabis leidt tot verslaving harddrugs


    Occasioneel gebruik van cannabis kan ervoor zorgen dat tieners verslaafd raken aan harddrugs, waarschuwen onderzoekers. 

    Twaalf keer meer
    De onderzoekers volgden tien jaar lang 2.000 kinderen die aan het begin van de studie 13 en de 14 jaar waren. Dat toonde aan dat één op de drie jongeren regelmatig cannabis gebruikt. Verder blijkt dat occasionele gebruikers van cannabis drie keer meer kans hebben om harddrugs te gebruiken tegen de tijd dat ze twintig zijn. Degenen die dit op een wekelijkse basis roken, hebben twaalf keer meer kans om harddrugs te proberen in hun volwassen leven. Professor Louisa Degenhardt: "Deze studie ontdekte een verband tussen studenten die regelmatig cannabis gebruiken als tieners en druggebruik op latere leeftijd. Zelfs degenen die slechts af en toe cannabis rookten als jongere lopen later meer kans op ernstige drugproblemen." (ep)

    06-04-2010 om 10:45 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geld maakt enkel gelukkig als men rijker is dan anderen

    Geld maakt enkel gelukkig als men rijker is dan anderen


    Geld maakt enkel gelukkig als men meer bezit dan vrienden, buren en collega's. Dat is in elk geval het resultaat van een nieuw onderzoek van de Britse universiteiten van Warwick en Cardiff. Daaruit blijkt dat vooral de sociale status tot persoonlijk geluk bijdraagt en wel in vergelijking met de rechtstreekse contacten en referentiegroepen.
     
    "Het schijnt dat een inkomen van een miljoen per jaar niet voldoende is om iemand gelukkig te maken, indien iedereen weet dat zijn/haar vrienden twee miljoen verdienen", zei onderzoeksleider Chris Boyce.
     
    De resultaten kunnen ook verklaren waarom de mensen de afgelopen 40 jaar niet gelukkiger zijn geworden ondanks dat de gezamenlijke welstand is gegroeid. Voor het onderzoek, dat in het vakblad Psychological Science verschijnt, werden meer dan zeven jaar lang gegevens over inkomsten en tevredenheid van de bevraagden in Groot-Brittannië vergeleken. (afp/adv)

    05-04-2010 om 12:55 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Roken is een teken van domheid"

    "Roken is een teken van domheid"

    Dat roken de gezondheid schaadt, daar twijfelt zo langzamerhand niemand meer aan. Maar nu onthult de Sunday Telegraph een nieuwe klap voor verstokte rokers: volgens nieuw onderzoek hebben rokers een lager IQ dan mensen die niet roken, en hoe langer een mens rookt, des te lager wordt de intelligentie.

    Roken is al lang niet meer zo cool als in de dagen toen Humphrey Bogart en andere zwart-witte Hollywoodsterren onveranderlijk rondliepen met een sigaret in de mondhoek. We weten nu dat dit onverstandig is. Uit een onderzoek bij jongeren tussen de 18 en 21 jaar bleek dat het IQ van rokers gemiddeld 94 bedroeg, terwijl dat bij niet-rokers 101 was. Bij een gezonde jonge man van die leeftijd ligt het IQ gemiddeld tussen de 84 en 116, bij mannen die een pakje per dag roken ligt dat dus 7 punten lager.

    Minder opleiding
    Dat bleek uit Israëlisch onderzoek bij meer dan 20.000 gezonde jongens dat werd uitgevoerd voor, tijdens en na hun militaire dienstplicht. Volgens professor Mark Weiser van de faculteit psychiatrie van de universiteit van Tel Aviv gingen we er tot dusver van uit dat rokers vaker afkomstig waren uit bepaalde buurten of een minder goede schoolopleiding hadden genoten. Uit de nieuwe studie, die jongens uit alle socio-economische groepen omvatte, blijkt echter dat die achtergrond geen rol speelt bij het al dan niet roken.
     
    Lager IQ
    Toen er ook tweelingen werden onderzocht, werd duidelijk dat de niet-roker door de band een hoger IQ had dan de roker. Dat hangt volgens Weiser samen met het feit dat mensen met een lager IQ op het gebied van gezondheid wel meer slechte beslissingen nemen en ook vaker problemen hebben met zaken als obesitas en narcotica. (belga/gb)
    04/04/10 13u15

    05-04-2010 om 12:50 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man zit het best in zijn vel op zijn zestigste

    Man zit het best in zijn vel op zijn zestigste

    Een man zit het best in zijn vel op zijn zestigste, weliswaar indien hij een partner heeft en niet met financiële zorgen zit. Dat blijkt uit een studie bij 3.617 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen de 25 en 104 jaar.

    Ze werden ondervraagd om na te gaan hoe hun zelfbeeld in de periode tussen 1986 en 2002 was geëvolueerd, meldt de Sunday Telegraph. Uit de studie blijkt dat vrouwen over het algemeen minder zelfzeker zijn dan mannen, en pas op zeer vergevorderde leeftijd (boven de 80) die achterstand wegwerken.

    Zelfvertrouwen
    Dat opleiding, sociale status, financiële toestand en een gelukkige relatie allemaal bijdragen tot groter zelfvertrouwen zal niet als een verrassing komen, net zomin als de vaststelling van onderzoeksleider Ulrich Ort dat "er een band is tussen gevoel van eigenwaarde en minder crimineel gedrag, minder depressies en een in het algemeen succesvoller leven".
     
    Zekerheid en stabiliteit
    Dat het zelfbeeld het positiefst is wanneer iemand 60 is, komt volgens de wetenschappers doordat het gevoel van zekerheid en stabiliteit dan het grootst is. Vorser Richard Robins stelt dat mensen halverwege hun leven "de stabielste periode bereiken op professioneel en persoonlijk vlak, en dikwijls prat kunnen gaan op hun maatschappelijke status".

    Ouder
    Naarmate ze ouder worden, en doorgaans vanaf de piek rond hun zestigste, zorgen veranderende omstandigheden, zoals het 'lege nest' en pensionering, vaak voor een achteruitgang in de gezondheidstoestand en voor een algeme daling van het zelfbeeld. (belga/sam)

    05-04-2010 om 12:49 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!