bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    06-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese jagers vangen 'Oosterse yeti'

    Chinese jagers vangen 'Oosterse yeti'


    Een bizar wezen, de 'oosterse yeti' genoemd, doet wetenschappers met verstomming slaan in China. Het haarloze dier liep in een val opgezet door jagers in een wijd en afgelegen bos in de provincie Sichuan, in het centrum van China. Aanvankelijk dachten de jagers dat het om een beer ging. "Maar het heeft helemaal geen vacht en een staart zoals een kangoeroe", aldus Lu Chin, een van de jagers.

    "Ook het geluid dat het beest maakt, lijkt helemaal niet op dat van een beer. Meer op dat van een kat die constant aan het miauwen is. Alsof het op zoek is naar zijn soortgenoten. Of misschien is hij of zij wel de allerlaatste." Lu Chin besluit: "Volgens lokale legendes bestaat er een beer die vroeger een mens was. Sommigen denken dat het dit beest moet zijn."

    De yeti is alvast overgebracht naar wetenschappers in de Chinese hoofdstad Peking, waar het dier aan de nodige DNA-testen onderworpen zal worden. (odbs)

    06-04-2010 om 22:29 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fastfood maakt mensen ongeduldig

    Fastfood maakt mensen ongeduldig


    Fastfood is de reden waarom je ongeduldig wordt als je moet wachten aan het verkeerslicht of aan de kassa in de supermarkt, dat beweren Canadese onderzoekers althans.

    Experimenten
    De onderzoekers bestudeerden verschillende experimenten over het verband tussen ongeduld en fastfood. Bij het eerste toonden de onderzoekers symbolen als de gouden M van McDonald's gedurende enkele milliseconden, zo snel dat de deelnemers niet bewust konden identificeren wat ze zagen. In een taak achteraf bleek dat degenen die het symbool hadden gezien, sneller lazen dan de anderen, zelfs wanneer er geen voordeel verbonden was aan het sneller lezen.

    Voor een andere studie moesten deelnemers zich een situatie in een fastfoodrestaurant herinneren, achteraf vertoonden ze meer een voorkeur voor tijdsbesparende producten, waaronder een twee-in-één shampoo. Uit een laatste onderzoek bleek dat mensen die blootgesteld worden aan logo's van fastfoodrestaurants kozen voor een snelle, kleinere betaling boven een groter bedrag dat later zou betaald worden. 

    Gedrag en psychologie
    "Fastfood staat voor een cultuur waarin alles snel moet gaan en waarin de behoeften van mensen meteen bevredigd moeten worden", aldus de Canadese onderzoeker Chen-Bo Zhong. "Fastfood zorgt ervoor dat mensen zich niet enkel gehaast voelen wanneer ze bijvoorbeeld een trein moeten halen, het maakt dat ze zich voortdurend opgejaagd voelen." Het is de onderzoekers nog niet duidelijk of junkfood een oorzaak of een gevolg van ongeduld is. Ze zeggen wel dat de resultaten suggereren dat blootstelling aan fastfood een nadruk op ongeduld en een instant bevrediging van de behoeften legt. Dit kan volgens psychologen ontspannende activiteiten kan verpesten. "Fastfood is niet alleen ontzettend ongezond, het heeft ook invloed op onze psychologie en gedrag." (ep)

    06-04-2010 om 14:15 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pleister die depressie behandelt zonder neveneffecten

    De pleister die depressie behandelt zonder neveneffecten

    Een medicinale pleister zou het leven van mensen met een depressie ingrijpend kunnen veranderen. De pleister heeft minder neveneffecten dan orale medicatie omdat het via de huid selegiline verspreid, rechtstreeks in het bloed. Zo is er minder kans op bijvoorbeeld hoge bloeddruk, een laag libido, hoofdpijn, angsten, misselijkheid en slapeloosheid.


    Depressies worden veroorzaakt door een onevenwicht van stoffen in de hersenen, en voornamelijk door lage niveaus serotonine.  De meeste antidepressiva verhogen het niveau van deze stoffen.

    Selegiline is een combinatiemedicatie, die het serotonineniveau een boost geeft door een bepaald enzyme te blokkeren. Selegiline is een van de meest effectieve behandelingen voor depressie, vooral als die gepaard gaat met angst, paniekaanvallen, verhoogde eetlust en extreem veel slapen.

    Neveneffecten
    Het grootste probleem zijn de neveneffecten van orale inname. Het enzyme in de hersenen dat selegilini blokkeert, is ook terug te vinden in de darmen waar het een rol speelt bij de vertering en dan vooral in de afbraak van tyramine.

    Een probleem, aangezien te veel tyramine leidt tot een verhoogde hartslag en vernauwde bloedvaten. Dat verhoogt dan weer het risico op een gevaarlijke en plotse extreme verhoging van de bloeddruk.

    Strikt dieet
    Wie deze medicatie nam, moest zich aan een strikt dieet houden en niet veel voeding met tyramines eten, zoals kaas, chocolade, droge worstjes, gedroogde vis, bier, wijn en schuimwijn.

    Andere pillen
    Die nadelen leidden tot een verhoging van het gebruik van een andere medicatie, de zogenaamde SSRI's (prozac en dergelijke). Zij hebben geen gevaarlijke neveneffecten, maar wel andere onplezante neveneffecten als laag libido en hoofdpijnen. Bovendien zijn ze minder efficiënt.

    Twee op drie
    De pleister vermijdt al deze neveneffecten, en er is geen nood voor een strikt dieet. Potentieel kan het dus een grote impact hebben op het leven van depressieve mensen.

    "Uit onderzoek blijkt dat twee op drie mensen niet geholpen is door een eerste behandeling met antidepressiva, zoals Prozac en andere SSRI's. Er is dus zeker nood aan andere therapieën en strategieën", zegt Andrew Gardiner.

    Drie jaar
    De pleister zou die therapie kunnen zijn. Binnenkort starten testen bij een proefpubliek, en binnen drie jaar zou de pleister al op de markt kunnen komen. (edp)

    06-04-2010 om 11:14 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewezen: af en toe cannabis leidt tot verslaving harddrugs

    Bewezen: af en toe cannabis leidt tot verslaving harddrugs


    Occasioneel gebruik van cannabis kan ervoor zorgen dat tieners verslaafd raken aan harddrugs, waarschuwen onderzoekers. 

    Twaalf keer meer
    De onderzoekers volgden tien jaar lang 2.000 kinderen die aan het begin van de studie 13 en de 14 jaar waren. Dat toonde aan dat één op de drie jongeren regelmatig cannabis gebruikt. Verder blijkt dat occasionele gebruikers van cannabis drie keer meer kans hebben om harddrugs te gebruiken tegen de tijd dat ze twintig zijn. Degenen die dit op een wekelijkse basis roken, hebben twaalf keer meer kans om harddrugs te proberen in hun volwassen leven. Professor Louisa Degenhardt: "Deze studie ontdekte een verband tussen studenten die regelmatig cannabis gebruiken als tieners en druggebruik op latere leeftijd. Zelfs degenen die slechts af en toe cannabis rookten als jongere lopen later meer kans op ernstige drugproblemen." (ep)

    06-04-2010 om 10:45 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geld maakt enkel gelukkig als men rijker is dan anderen

    Geld maakt enkel gelukkig als men rijker is dan anderen


    Geld maakt enkel gelukkig als men meer bezit dan vrienden, buren en collega's. Dat is in elk geval het resultaat van een nieuw onderzoek van de Britse universiteiten van Warwick en Cardiff. Daaruit blijkt dat vooral de sociale status tot persoonlijk geluk bijdraagt en wel in vergelijking met de rechtstreekse contacten en referentiegroepen.
     
    "Het schijnt dat een inkomen van een miljoen per jaar niet voldoende is om iemand gelukkig te maken, indien iedereen weet dat zijn/haar vrienden twee miljoen verdienen", zei onderzoeksleider Chris Boyce.
     
    De resultaten kunnen ook verklaren waarom de mensen de afgelopen 40 jaar niet gelukkiger zijn geworden ondanks dat de gezamenlijke welstand is gegroeid. Voor het onderzoek, dat in het vakblad Psychological Science verschijnt, werden meer dan zeven jaar lang gegevens over inkomsten en tevredenheid van de bevraagden in Groot-Brittannië vergeleken. (afp/adv)

    05-04-2010 om 12:55 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Roken is een teken van domheid"

    "Roken is een teken van domheid"

    Dat roken de gezondheid schaadt, daar twijfelt zo langzamerhand niemand meer aan. Maar nu onthult de Sunday Telegraph een nieuwe klap voor verstokte rokers: volgens nieuw onderzoek hebben rokers een lager IQ dan mensen die niet roken, en hoe langer een mens rookt, des te lager wordt de intelligentie.

    Roken is al lang niet meer zo cool als in de dagen toen Humphrey Bogart en andere zwart-witte Hollywoodsterren onveranderlijk rondliepen met een sigaret in de mondhoek. We weten nu dat dit onverstandig is. Uit een onderzoek bij jongeren tussen de 18 en 21 jaar bleek dat het IQ van rokers gemiddeld 94 bedroeg, terwijl dat bij niet-rokers 101 was. Bij een gezonde jonge man van die leeftijd ligt het IQ gemiddeld tussen de 84 en 116, bij mannen die een pakje per dag roken ligt dat dus 7 punten lager.

    Minder opleiding
    Dat bleek uit Israëlisch onderzoek bij meer dan 20.000 gezonde jongens dat werd uitgevoerd voor, tijdens en na hun militaire dienstplicht. Volgens professor Mark Weiser van de faculteit psychiatrie van de universiteit van Tel Aviv gingen we er tot dusver van uit dat rokers vaker afkomstig waren uit bepaalde buurten of een minder goede schoolopleiding hadden genoten. Uit de nieuwe studie, die jongens uit alle socio-economische groepen omvatte, blijkt echter dat die achtergrond geen rol speelt bij het al dan niet roken.
     
    Lager IQ
    Toen er ook tweelingen werden onderzocht, werd duidelijk dat de niet-roker door de band een hoger IQ had dan de roker. Dat hangt volgens Weiser samen met het feit dat mensen met een lager IQ op het gebied van gezondheid wel meer slechte beslissingen nemen en ook vaker problemen hebben met zaken als obesitas en narcotica. (belga/gb)
    04/04/10 13u15

    05-04-2010 om 12:50 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man zit het best in zijn vel op zijn zestigste

    Man zit het best in zijn vel op zijn zestigste

    Een man zit het best in zijn vel op zijn zestigste, weliswaar indien hij een partner heeft en niet met financiële zorgen zit. Dat blijkt uit een studie bij 3.617 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen de 25 en 104 jaar.

    Ze werden ondervraagd om na te gaan hoe hun zelfbeeld in de periode tussen 1986 en 2002 was geëvolueerd, meldt de Sunday Telegraph. Uit de studie blijkt dat vrouwen over het algemeen minder zelfzeker zijn dan mannen, en pas op zeer vergevorderde leeftijd (boven de 80) die achterstand wegwerken.

    Zelfvertrouwen
    Dat opleiding, sociale status, financiële toestand en een gelukkige relatie allemaal bijdragen tot groter zelfvertrouwen zal niet als een verrassing komen, net zomin als de vaststelling van onderzoeksleider Ulrich Ort dat "er een band is tussen gevoel van eigenwaarde en minder crimineel gedrag, minder depressies en een in het algemeen succesvoller leven".
     
    Zekerheid en stabiliteit
    Dat het zelfbeeld het positiefst is wanneer iemand 60 is, komt volgens de wetenschappers doordat het gevoel van zekerheid en stabiliteit dan het grootst is. Vorser Richard Robins stelt dat mensen halverwege hun leven "de stabielste periode bereiken op professioneel en persoonlijk vlak, en dikwijls prat kunnen gaan op hun maatschappelijke status".

    Ouder
    Naarmate ze ouder worden, en doorgaans vanaf de piek rond hun zestigste, zorgen veranderende omstandigheden, zoals het 'lege nest' en pensionering, vaak voor een achteruitgang in de gezondheidstoestand en voor een algeme daling van het zelfbeeld. (belga/sam)

    05-04-2010 om 12:49 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thee en koffie voorkomen diabetes

    Thee en koffie voorkomen diabetes


    Wie regelmatig thee of koffie drinkt, vermindert de kans op diabetes met bijna 25 procent tegenover wie geen of weinig thee of koffie drinkt.

    Drie tassen thee of vier koppen koffie per dag geeft het beste effect, zo bleek uit een analyse van zeven studies tussen 1966 en 2009 die in het totaal 286.000 theedrinkers bevatte. De onderzoekers willen nu dokters voorstellen hun patiënten aan te raden vaker thee te drinken.

    Ook decafeïnekoffie voorkomt diabetes tot op zekere hoogte, dus cafeïne is zeker niet het enige werkbare element. De onderzoekers, onder leiding van Rachel Huxley, hopen dat deze bevindingen het pad effenen voor preventie van diabetes. (edp)

    04-04-2010 om 11:54 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inhaleer een kopje koffie zonder calorieën

    Inhaleer een kopje koffie zonder calorieën


    jaar kwam er een spray op de markt om chocolade zonder calorieën te inhaleren. Nu hebben dezelfde uitvinders van de Harvard universiteit een verstuiver ontwikkeld die hetzelfde doet met koffie. Met het spuitbusje adem je de hoeveelheid cafeïne van een kopje espresso in maar ook nu weer zonder dikmakers.

    De sprays van 'Le Whif' kosten 1,80 euro per stuk. Als je deze bijzondere caloriearme espresso al wil uitproberen voor de busjes bij ons in de rekken liggen, kan je er al online bestellen. Toen Le Whif de chocoladespray lanceerde in april vorig jaar waren de busjes in een wip uitverkocht. Benieuwd of het nu ook zo'n vaart zal lopen. (kve)

    04-04-2010 om 11:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Systeem van goedkopere geneesmiddelen bereikt ook financieel zwakkeren

    Systeem van goedkopere geneesmiddelen bereikt ook financieel zwakkeren

    Socio-economisch zwakkere bevolkingsgroepen en patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming (zoals gehandicapten en bepaalde gepensioneerden) kopen iets vaker generische geneesmiddelen of originele producten waarvan de prijs werd verlaagd. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

    Het KCE spreekt van een "bemoedigend" resultaat. Toch kan het nog beter. "Artsen en apothekers kunnen worden aangespoord om goedkopere producten meer voor te schrijven en af te leveren. De patiënt zou meer informatie kunnen krijgen over de meerprijs die hij betaalt bij de aankoop van een geneesmiddel waarvoor er een goedkoper alternatief bestaat", stelt het KCE.
     
    Referentieprijssysteem
    België voerde in 2001 het referentieprijssyteem in voor de terugbetaling van voorgeschreven geneesmiddelen. Dat systeem wordt toegepast wanneer het octrooi van een merkgeneesmiddel is verstreken en er generische kopieën op de markt verschijnen. Het systeem verlaagt de terugbetaling van deze producten met dezelfde werkzame stof met 30 pct of meer.
     
    Patiënten met een globaal medisch dossier of patiënten van een wijkgezondheidscentrum gebruiken meer goedkopere geneesmiddelen. Oudere patiënten blijken dan weer iets minder geneigd om een goedkoper alternatief te gebruiken. Toch betaalden de Belgen in 2008 meer dan 60 miljoen euro aan referentiesupplementen, of gemiddeld bijna 4 euro per verpakking, wat vooral bij chronisch zieke patiënten financieel zwaar kan doorwegen. Dit supplement werd vooral betaald bij de aankoop van geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten, antidepressiva en pijnstillers.

    Voorschrijfpercentages
    Het KCE pleit voor overleg om de minimum voorschrijfpercentages van artsen voor goedkopere geneesmiddelen te verhogen. Die quota zijn per medische specialisatie vastgelegd en zijn sinds 2006 niet meer aangepast. Verder zouden apothekers het recht moeten hebben om een generisch geneesmiddel af te leveren, zelfs wanneer een origineel werd voorgeschreven, tenzij de voorschrijvende arts dit uitdrukkelijk heeft verboden. (belga/ypu)

    03-04-2010 om 13:38 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensbloed in sigaretten beledigend voor gelovigen?

    Varkensbloed in sigaretten beledigend voor gelovigen?

    Sigaretten kunnen sporen van varkensbloed bevatten en dat kan bepaalde gelovigen tegen de borst stuiten. Dat beweert de Australische wetenschapper Simon Chapman van de University of Sydney.

    De professor verwijst naar recent Nederlands onderzoek dat 185 verschillende industriële toepassingen met varkens blootlegde, waaronder ook dat van varkenshemoglobine in sigarettenfilters. Volgens Chapman bracht de studie inzicht in de anders erg gesloten wereld van de tabaksindustrie en zouden de bevindingen weleens voor onrust bij devote moslims en joden kunnen zorgen. Bij beide geloofsgroepen is de consumptie van varkensvlees verboden.

    "Het zou kunnen verklaren waarom de tabaksindustrie nooit in zijn potten laat kijken en iedereen afwimpelt met "Dat is onze zaak" en schermt met het handelsgeheim", aldus professor Chapman. "Joden en moslims nemen dit soort dingen heel serieus, net als heel wat vegetariërs overigens."

    Tegen schadelijke chemicaliën
    Het Nederlandse onderzoek bracht aan het licht dat hemoglobine - een eiwit in de rode bloedcellen - van varkens gebruikt wordt in sigarettenfilters om die efficiënter te maken in de strijd tegen schadelijke chemicaliën zodat die niet in de longen van de roker terechtkomen.

    De 'ingrediënten' van sigaretten worden zorgvuldig geheimgehouden onder de noemer "hulpmiddelen bij de productie die niet significant aanwezig zijn in en geen functionele invloed hebben op het eindproduct". Voorlopig gaf slechts één sigarettenmerk, dat verkocht wordt in Griekenland, toe varkensbloed te hebben gebruikt in de productie. De gevolgen voor de verkoop zijn niet bekend. (jv)

    03-04-2010 om 13:26 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewijzen van leven op Mars?

    Bewijzen van leven op Mars?

    .

    Is dit een Gorilla op Mars? "Wetenschappers" zeggen van wel. Deze foto werd gemaakt door een robotvoertuig dat op de Rode Planeet naar leven speurt.

    Nigel Cooper, een 43-jarige specialist ter zake, is alvast laaiend enthousiast: "Het is zeker en vast een levend wezen. Ik ben ervan overtuigd dat er leven is op Mars." (ypu)

    03-04-2010 om 13:23 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzeeër haalt enorm zeemonster van oceaanbodem

    Onderzeeër haalt enorm zeemonster van oceaanbodem

    Een duikboot die de mysterieuze dieptes van de oceaanbodem afspeurt, heeft een enorm zeemonster naar boven gehaald. Het 1 meter lange dier lijkt op een schaaldier, maar dan wel veel forser gebouwd dan de bekende soorten.



    De onderzoekers vonden het wezen dat ze hadden bovengehaald zo bizar dat ze de lezers van de netwerksite Reddit om hulp vroegen. "Het beest dat onlangs werd gevangen is bijna een meter lang van kop tot staart en heeft heel grote ogen", verduidelijkt een diepzee-expert. "Het werd gevonden op zo'n 3.000 meter diepte."

    Koude
    Het blijkt om een 'Bathynomus giganteus' te gaan, een soort 'afvalopruimer' van de zeebodem die zich voedt met dode walvissen, vis en inktvis. De enorme omvang van het dier wordt toegeschreven aan de extreem koude temperaturen op de bodem van de oceaan, waartegen het zeemonster zich moet wapenen. (hlnsydney/kh)



    02-04-2010 om 22:44 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekleurde kuikens: nieuwe trend?

    Gekleurde kuikens: nieuwe trend?


    Op het eerste gezicht denk je dat deze kleurige kuikentjes een regenachtige Pasen dienen op te fleuren, maar niets is minder waar. De trendy diertjes kennen succes in Azië waar chemicaliën in het kippenei worden ingespoten. Daardoor huppelen de diertjes enkele weken met gekleurde vedertjes rond.

    Commercie

    Het chemisch proces, ongevaarlijk voor de kuikens, werd oorspronkelijk uitgetest door Britse vorsers die de kippetjes in  het wild wilden volgen. Sindsdien lijkt de trend ook commercieel interessant. De gekleurde diertjes zijn uiterst populair in Azië en het Midden Oosten, daar worden ze massaal verkocht in het roze, felgroen, geel, oranje, blauw, paars of rood. 

    Ethische vragen
    "Pure mishandeling", zo stellen Britse dierenorganisaties. "Het maakt de dieren tot een hebbeding, eerder dan een levend wezen. We maken ons ernstig zorgen", stelt een woordvoerder. "De verf kan het dier mogelijk wel schaden en bovendien roept het heel wat ethische vragen op over de manier waarop ze bekeken worden". (lvl)

    02-04-2010 om 18:30 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deeltjesversneller zorgt voor kleine oerknal

    Deeltjesversneller zorgt voor kleine oerknal





    Na een mislukte poging vanochtend is het CERN er in Genève vanmiddag in geslaagd om een mini-oerknal te realiseren met de deeltjesversneller. Nooit eerder botsten elementaire deeltjes aan zo'n hoge snelheid. Zo willen de wetenschappers meer te weten komen over het ontstaan en de toekomst van het heelal.

    De situatie in de 27 kilometer lange tunnel was dezelfde als een fractie van een seconde na de oerknal. Volgend jaar wil het CERN de deeltjes nog sneller laten botsen, net iets minder dan de snelheid van het licht. Bij de botsing zouden nieuwe onbekende deeltjes kunnen ontstaan. Op de resultaten is het echter nog maanden wachten.

    Vanmorgen mislukte een eerste poging tot de oerknal. De deeltjesversneller werd in 2008 in gebruik genomen, maar heeft sindsdien veel problemen gekend. (gb)

    02-04-2010 om 18:26 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuws over rampen maakt mensen ziek

    Nieuws over rampen maakt mensen ziek

    Kan dat, ziek worden door nieuws over rampen? Uit een studie blijkt alvast dat mensen na het vernemen van rampennieuws vaker naar de huisarts gaan.

    De studie is een publicatie van onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel in het internationale vaktijdschrift Journal of Traumatic Stress. De onderzoeksresultaten werden vandaag door Nivel naar buiten gebracht.

    Vuurwerkramp Enschede
    Bij het onderzoek werd onder meer gekeken naar de vuurwerkramp in Enschede (Nederland) op 13 mei 2000, en naar andere traumatische gebeurtenissen zoals de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001. En wat bleek na het onderzoek? Meer mensen meldden zich met gezondheidsklachten bij de huisarts in de week nadat het nieuws over de gebeurtenissen verspreid werd dan in de week ervoor.     

    Jarenlang meetbaar

    Jaren na de vuurwerkramp was het effect nog steeds meetbaar. En dan niet enkel bij de slachtoffers, maar ook bij mensen die niet direct getroffen waren. "Rampennieuws maakt kennelijk iedereen ziek", zo concluderen de onderzoekers. (ddh)

    02-04-2010 om 14:53 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Genitale zweren aan de basis van HIV-verspreiding"

    "Genitale zweren aan de basis van HIV-verspreiding"


    Ziektes die genitale zweren veroorzaken, zoals syfilis en chancroid, waren de hoofdreden van het ontstaan en de verspreiding van HIV in het begin van de 20e eeuw. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van wetenschappers uit Leuven, Lissabon en Boedapest.

    Genitale zweren
    De onderzoekers bestuurden de aanwezigheid van risicofactoren voor HIV op enkele locaties in Afrika, op verschillende tijdstippen in de loop van de 20e eeuw. Ze keken daarbij naar factoren als mannelijke besnijdenis, urbanisatie, gezondheidssystemen, verhouding man/vrouw in steden, prostitutie, het gebruik van onveilige naalden en ziektes die genitale zweren veroorzaken (de zogenaamde Genital Ulcer Diseases of GUD). De hoeveelheid GUD-infecties bleek de grootste impact te hebben op de verspreiding van het HIV-virus. Dat was bijvoorbeeld 1919 en 1929 het geval in Kinshasa, waar op dat ogenblik een GUD-epidemie woedde.

    Sprong vergemakkelijkt
    De reden voor het verband tussen GUD en de verspreiding van het HIV-virus dient volgens de onderzoekers gezocht te worden in het feit dat de aanwezigheid van genitale zweren de sprong van het SIV-virus van aap naar mens vergemakkelijkte. Doorgaans kan SIV bij consumptie van apenvlees niet overleven in het menselijk lichaam omdat het niet aangepast is. Genitale zweren gaven het SIV echter de kans zich aan te passen en zich in de mens te handhaven als HIV.

    De onderzoekers pleiten dan ook voor een nauwgezette opvolging en behandeling van GUD in die gebieden waar mensen nog altijd apen slachten voor consumptie. (belga/ep)

    02-04-2010 om 14:49 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    01-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan een klein zangvogeltje autisme genezen?

    Kan een klein zangvogeltje autisme genezen?

    Een klein zangvogeltje kan misschien een aantal problemen zoals autisme genezen. Jonge zebravinken leren immers op dezelfde manier zingen als mensen leren spreken.

    Jonge zangvogeltjes leren zingen door hun ouders te imiteren. Via dat proces leren ook onze kinderen spreken. Onderzoekers bestudeerden jonge vogels en slaagden erin de genetische code te kraken. Er zouden meer dan 800 genen bestaan die verbonden zijn met leren zingen. Veel van die genen komen ook bij mensen voor.

    Gebabbel
    Daardoor zou het kleine vogeltje ons veel over het menselijke leerproces kunnen vertellen. Net zoals baby's beginnen mannelijke zebravinken eerst met het uitkramen van betekenisloos gebabbel. Daarna gaan ze de liederen van hun eigen vader imiteren.

    Mogelijk kunnen we dankzij zangvogels ook veel bijleren over menselijke problemen zoals autisme, hersenbloedingen, gestotter en Parkinson. "Leren zingen is een uitstekend paradigma voor alle vormen van leren", zegt professor Chris Ponting van de universiteit van Oxford in de Daily Mail.

    Papegaai
    "Met sommige experimenten kunnen we meteen zien wat er in hersencellen gebeurt tijdens het leren van een lied. De zebravink leent zich daar perfect toe." Wetenschappers bevestigen in het tijdschrift Nature dat er opmerkelijke overeenkomsten bestaan tussen de mens en de zebravink. Ook naar de genen van de papegaai wordt onderzoek gevoerd. (gb)

    01-04-2010 om 14:39 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    31-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen maakten bier populair

    Vrouwen maakten bier populair


    Dankzij vrouwen kunnen heren genieten van een frisse pint, dat stelt de Britse historica Jane Peyton. Duizenden jaren geleden al brouwden dames hun eigen bier in elk huishouden. Gedronken door het hele gezin, was de drank populairder dan water.

    Kinderen

    De ontstaansgeschiedenis van bier speelt zich al af rond 7.000 tot 9.000 voor Christus. Ook in de Middeleeuwen serveerden vrouwen bier aan het hele gezin. De drank bleek populairder dan water, vooral omdat water meer besmettingrisico inhield. Zelfs de kleintjes dronken ervan.  Jaren brouwden dames het gerstenat. Bier behoorde tot de dagelijke voeding en het brouwen behoorde tot haar vaste, huishoudelijke taken.

    Commercie

    Pas een 500 jaar geleden verschenen mannen op het biertoneel. Commerciële brouwerijen namen het uit handen van de vrouwen en hun keuken. (lvl)

    31-03-2010 om 22:35 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen slikken jongste jaren viermaal meer pijnstillers

    Belgen slikken jongste jaren viermaal meer pijnstillers


    Het gebruik van pijnstillers is in enkele jaren tijd in België verdrievoudigd. In Wallonië is de toename nog significanter. Dat staat te lezen in het nummer van het gezondheidsmagazine Passion Santé dat morgen verschijnt. Het artikel is gebaseerd op cijfers van het Riziv over het aantal voorgeschreven en terugbetaalde pijnstillers in 2009.

    In 1997 bedroegen de terugbetalingen van pijnstillers zo'n twintig miljoen euro. Vorig jaar lag dat budget op zestig miljoen euro. Voor negen op de tien patiënten was het de huisarts die het voorschrift gaf en dus niet een specialist zoals vroeger vaker het geval was. Onder meer leeftijd speelt een rol bij het gebruik van pijnstillers. Zo zou het gebruik verdubbelen per schaal van tien jaar.

    Vergrijzing?
    Experts van het Riziv hebben nog niet volledig hun vinger kunnen leggen op de oorzaken van de grote stijging. Onder andere de vergrijzing van de bevolking, maar ook de toegenomen aandacht van dokters voor pijn zouden het fenomeen verklaren. (belga/eb)

    31-03-2010 om 18:16 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!