Belgische restaurants gaan zeehondenjacht boycotten
Belgische restaurants gaan zeehondenjacht boycotten
38 Belgische restaurants weigeren zeeproducten uit
Canada
Zeehondenvlees in een Canadees
restaurant. De Belgische restaurants zullen bijvoorbeeld ook kreeft
boycotten.
Achtendertig Belgische restaurants hebben beslist om Canadese
zeeproducten te boycotten uit protest tegen de zeehondenjacht. Dat
gebeurde op initiatief van dierenrechtenorganisatie GAIA, in ons land de
drijvende kracht achter de internationale boycot.
Het zeehondenjachtseizoen begint in maart, de Canadese regering besliste
om de quota voor de jacht in 2010 op te trekken. Ter gelegenheid van de
internationale dag tegen de zeehondenjacht op 15 maart lanceerde GAIA
een oproep om Canadese zeeproducten te boycotten. De Belgische
restaurateurs die deelnemen aan de boycot hingen deze week het logo uit
waarmee ze aangeven dat ze de boycot steunen.
Canadese
kreeft Het gaat om een sterk signaal, zei GAIA, omdat Belgiƫ
de grootste importeur is van Canadese kreeften in Europa. Ieder jaar
worden meer dan een miljoen kilo kreeften uit Canada ingevoerd. In de
hele wereld weigeren nu al 5.500 restaurants en etablissementen
zeeproducten uit Canada. In de loop van dit jaar treedt ook het verbod
in werking van de Europese Unie op de handel in producten die afkomstig
zijn van de commerciƫle zeehondenjacht.
Gruwelijke daden Desondanks
besliste de Canadese regering maandag dat 330.000 dieren in 2010 mogen
geslacht worden, 55.000 meer dan vorig jaar. Michel Vandenbosch,
voorzitter van GAIA, is niet te spreken over de "puur politieke
beslissing, die ecologisch absurd is en geen gehoor geeft aan de
oproepen van de internationale gemeenschap om definitief te stoppen met
deze gruwelijke daden". (belga/gb)