Professor: "Stevia gezond alternatief voor suiker"
Omdat ze nauwelijks calorieƫn bevatten, zijn de zoetstoffen uit de
Steviaplant niet alleen voor gezonde mensen maar ook voor diabetici en
zwaarlijvigen een gezond alternatief voor suiker. Bij hoge concentraties
treden zelfs gunstige gezondheidseffecten op. Dat stelt professor Jan
Geuns (K.U.Leuven) in zijn boek "Stevia and steviol glycosides".
Steviablaadjes en de zoetstof steviolglycosiden zijn al in heel wat
landen als Braziliƫ en Paraguay toegelaten als lagecaloriezoetstof. In
de Verenigde Staten zijn de blaadjes en extracten toegelaten als
dieetsupplement. Maar de Europese Commissie weigerde in 2000 de blaadjes
en de zoetstof als voedseladditief. De Europese Stevia Associatie
diende in 2007 nieuwe dossiers in om de blaadjes en steviolglycosiden
toe te laten als voedseladditief. Geuns is er voorstander van om
het product toe te laten. Het is volgens hem immers een zeer geschikte
suikervervanger. "De lage doses hebben alleen maar zoetende
eigenschappen zonder farmacologische eigenschappen. Toegediend in hoge
doses is er sprake van gunstige farmacologische effecten. Zo verlaagt
het product de bloeddruk bij personen met hypertensie en de
bloedsuikerspiegel bij personen met diabetes type 2. Het verhoogt ook de
insulinegevoeligheid, remt huidkankers af en voorkomt aderverkalking.
Bovendien zijn geen nevenwerkingen bekend", aldus Geuns. (belga/jv)
|