"Steviaplant goedgekeurd als zoetstof"
De Europese voedselautoriteit EFSA heeft een positief
wetenschappelijk advies gegeven over het gebruik van stevioglycosiden,
het zoete deel van de steviaplant. Dat betekent dat EFSA
stevia-onderdelen veilig acht voor het gebruik in voeding en dranken.
De maximale dagelijkse inname, nodig voor een veilige consumptie, werd
bepaald op 4 mg per kilo per dag. Eerder werd stevia en de afgeleide
zoetstof Truvia al goedgekeurd in de Verenigde Staten en in Frankrijk,
waar het al in tal van voedingsmiddelen en lightdranken wordt gebruikt,
zo meldt producent Cargill in een persbericht.
200 keer
zoeterHet wetenschappelijk advies geldt voor
steviolglycosiden, waaronder stevioside, rebaudioside A, rebaudioside C,
dulcoside A, rubusoside, steviolbioside, rebaudioside B. Truvia is
gemaakt van rebiana, bestaat voor 97 procent uit rebaudioside A en
smaakt 200 keer zoeter dan suiker.
"Het biedt voedings- en
drankenproducenten een nieuwe waaier aan keuzes voor de ontwikkeling van
producten met een zoetstof van natuurlijke oorsprong zonder calorieën",
aldus nog het persbericht.
Mijlpaal"Dit is
een erg belangrijke mijlpaal op weg naar de Europese goedkeuring van
steviolglycosiden. We kijken er naar uit om onze klanten in de voedings-
en drankensector Truvia rebiana te kunnen aanbieden. Deze zoetstof is
geschikt voor gebruik in voedingsmiddelen, dranken en confiserie en is
aldus een innovatie voor hun merken.
De Europese consumenten
zullen een ruimere keuze hebben bij het beperken van het suiker- en
caloriegehalte in hun dieet", zegt Zanna McFerson, Assistant Vice
President bij Cargill Health and Nutrition.
TestTwee
jaar geleden werd een uitgebreid veiligheidsprogramma uitgebreid
getoetst in het wetenschappelijke tijdschrift 'Food and chemical
Toxicology journal'. Professor Andrew Renwick, professor geneeskunde aan
de Universiteit van Southampton werkte mee aan het onderzoek.
"Het
positieve wetenschappelijke advies van de EFSA bevestigt dat het
uitgebreide onderzoek naar rebiana het veilige gebruik ervan in voeding
en dranken heeft aangetoond."
Andere landenBehalve
in de VS en Frankrijk, worden zoetstoffen op basis van stevia ook
toegelaten in Argentinië, Australië, Brazilië, China, Colombia Japan,
Korea, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, Rusland,
Zwitserland, Taiwan, Turkije, Oekraïne en Uruguay. (edp)