Gezonde voeding beperkt risico op Alzheimer drastisch
Een eetpatroon rijk aan olijfolie, noten, vis, gevogelte en fruit en
groenten zijn een krachtig middel om jezelf te beschermen tegen de
slopende ziekte Alzheimer. Dat blijkt uit recent onderzoek. 40
procent minder
De onderzoekers bestudeerden het eetpatroon
2.148 gezonde mensen ouder dan 65 jaar gedurende vier jaar. Elke 18
maanden werden ze gecontroleerd op Alzheimer. 253 van hen ontwikkelden
deze ziekte. Uit de studie blijkt dat degenen die het minste kans op de
ziekte liepen meer olijfolie, noten, vis, tomaten, gevogelte, broccoli,
fruit, groene groenten en minder rood vlees of vetrijke zuivelproducten
aten. "Mensen die dit gezonde eetpatroon volgden, beperkten hun kans op
Alzheimer met 40 procent." Preventie is essentieel"
Je eetgewoonten veranderen is de makkelijkste manier om het risico op
de ziekte te beperken. Omdat er momenteel geen behandelingen bestaan
voor de ziekte, is preventie essentieel." Eerdere studies ontdekten al
dat bepaalde voedingsmiddelen het risico op de ziekte beperken. Nu
bestudeerde het team van Gu voor het eerst de combinatie van
voedingsgroepen. De onderzoekers raden aan verzadigde vetten in rood
vlees en boter te vermijden. Omega vetzuren, vitamine E, vitamine B12 en
folium zijn wel goed voor de hersenen. (ep)
|