Huid en spieren verouderen sneller door frisdrank
Fosfaat, het ingrediënt dat frisdrank zijn specifieke smaak geeft, kan
het verouderingsproces doen versnellen. Muizen
Professor
Shawkat Razzaque bekeek het effect van fosfaat op drie verschillende
soorten muizen. De eerste groep was genetisch gemanipuleerd, waardoor ze
van nature meer fosfaat hadden dan normaal. Ze leefden tussen de acht
en de vijftien weken en kampten met heel wat gezondheidsproblemen die
nauw samen gaan met vroegtijdige sterfte. De tweede groep had een
normaal niveau van fosfaat, zij leefden gedurende twintig weken. De
derde groep kreeg een dieet rijk aan een fosfaat. Ze stierven allemaal
ook op 15 weken. De onderzoekers suggereren daarom dat een dieet rijk
aan fosfaat toxische effecten heeft. Ook bij mensenFosfaat
is een mineraal dat ook gebruikt wordt in verwerkt vlees, cake en
brood. Dit bestanddeel doet huid en spieren weg schrompelen en kan ook
het hart en nieren beschadigen. De onderzoekers deden experimenten op
muizen, maar ze geloven dat de resultaten de potentiële gevolgen van een
hoge inname van het mineraal tonen. Onderzoeker Gerald Weissmann: "Het
onderzoek toont aan dat fosfaat het verouderingsproces beïnvloeden." Andere
gevaren
Dit is niet de eerste studie die de bezorgdheid
doet groeien over de veiligheid van gashoudende dranken. Ze zouden
zwakke botten, pancreaskanker, zwakke spieren en verlamming kunnen
veroorzaken, twee blikjes per week zouden al genoeg zijn om dat risico
te verhogen. De onderzoekers: "Mensen hebben een gezond dieet nodig en
ze moeten de fosfaten in hun eetpatroon in balans houden, dat kan
belangrijk zijn voor een gezond en lang leven." (ep)
|