Diepvriespizza's vaak te zout en te vet
Diepvriespizza's bevatten vaak te veel zout en verzadigde vetzuren.
Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop waarbij de
consumentenorganisatie 30 diepgevroren pizza's analyseerde. Test-Aankoop
raadt aan het hoge zout- of vetgehalte te compenseren met gezondere en
evenwichtigere voeding in de loop van de dag.
Gemiddeld bevatten de geteste pizza's 3,7 gram zout, terwijl de maximale
dagelijkse aanbevolen hoeveelheid 5 gram bedraagt. Op één uitzondering
na bevatten de pizza's allen meer dan één derde van de maximale
aanbevolen hoeveelheid zout per dag. Uit de beoordeling door een panel
van 60 proevers blijken de pizza's met een lager zoutgehalte overigens
niet minder lekker. Ook voor de vetten scoren de geteste pizza's
in het algemeen niet schitterend. Meer dan drie vierde van de geteste
pizza 's heeft een te hoog vetgehalte of bevat te veel verzadigd vet.
Amper een op de drie pizza's bevat niet te veel aan slechtere verzadigde
vetzuren.
Verschillende pizza's brengen ook meer dan de 850 kcal
aan die een gemiddelde maaltijd voor een man (700 kcal voor een vrouw)
mag bevatten. De test ontkracht wel de geruchten over het gebruik van
imitatiekaas. Test-Aankoop trof slechts 3 pizza's aan met deze nepkaas.
(belga/adb)
|