Eetbaar juweel om de hals
De Brugse topchocolatier Dominique Persoone creëerde
met de Antwerpse diamantair David Van Turnhout het chocoladejuweel.
Het excentrieke juweel combineert twee Belgische
exportproducten. De chocolatier Dominique Persoone en de diamantair
David Van Turnhout laten een diamant rusten in een echte cacaoreep.
'Het
eindresultaat mocht niet te extreem overkomen en je moest zien dat het
van chocolade was gemaakt', vertellen Van Turnhout en Persoone. 'Het
moest tevens draagbaar én eetbaar zijn. Het juweel is geschikt om te
dragen bij temperaturen tot 25graden. Het is natuurlijk niet de
bedoeling om op een snikhete dag op een terrasje te gaan zitten. Rond de
chocolade is een beschermingslaag aangebracht, vergelijkbaar met de
techniek om een M&M niet in de hand te laten smelten.'
De
chocolade blijft vormvast, ook als het juweel in contact komt met de
huid en lichaamswarmte. 'Al is het smeltrisico reëel bij een heet madammeke,
zoals Tanja Dexters', grapt Dominique Persoone. Voor de ex-Miss België
maakte de Bruggeling jaren geleden een chocoladejurk waarmee ze vier uur
rondliep op de Nacht van Exclusief in Knokke. De outfit bleef intact.
Van
Turnhout en Persoone moesten tevens uitzoeken hoe de kostbare diamant
in de chocolade kon blijven zitten. 'De chocoladetablet rust op een
zilveren frame. Daaraan is een staafje gelast waarop de diamant is
bevestigd, als was het een oorbel', vertelt Persoone. Hij beseft dat het
chocoladejuweel geen kunstwerk voor de eeuwigheid is. 'Het blijft
chocolade, een product waaraan veel vrouwen verslaafd zijn. Ze kunnen de
reep losmaken en opeten, en daarna vervangen door een andere.'
Het
juweel kost tussen 4.000 en 6.000euro, naargelang de uitvoering in goud
of zilver. Gezien het prijskaartje mikt diamantair David Van Turnhout
vooral op kapitaalkrachtige klanten. 'De eerste geïnteresseerde heeft
zich gemeld', zegt de creatieveling, wiens ontwerpen vaak worden
gebruikt op defilés.
|