Fruit in vormpjes doet kinderen eten
Kinderen zullen twee keer zo snel groente en fruit
eten als ze in vrolijke figuurtjes worden gesneden. Dat blijkt uit een
test met Vlaamse en Nederlandse kinderen. 'Goed voor feestjes, te
tijdrovend in het dagelijks leven', vindt voedingscoach Sonja Kimpen.
Het komt elke ouder wel bekend voor: een balorig
kind dat weigert spruiten, witloof of prei binnen te spelen. Ten einde
raad plet mama of papa de groente zodanig dat ze onzichtbaar vermengd
wordt met aardappelen.
Onderzoekers van de universiteit van Maastricht prediken een
andere aanpak, na een test met 94 kinderen uit Vlaanderen en Nederland.
Die mochten kiezen tussen simpel gesneden blokjes fruit enerzijds en
versierde appels, aardbeien, druiven en consorten anderzijds.
Gestresst
De conclusie is treffend: de kleintjes grepen dubbel zo snel naar de
vrolijke varianten. Een watermeloen gleed zo binnen toen hij in de vorm
van een egel was gesneden. De onderzoekers concluderen dat de
aantrekkelijke presentatie kinderen positief beïnvloedt. Hetzelfde
succes boek je ongetwijfeld bij groente.
Voedingscoach Sonja Kimpen begrijpt de redenering, maar
maakt bedenkingen. 'Deze creativiteit is alleen geschikt voor
verjaardagsfeesten. Hoe gestresst word je niet als je elke dag zulke
fantasietjes moet snijden? En daarbij, je loopt het risico dat kinderen
het eten alleen lusten als het in de vorm van een egel is bereid.'
Groente verstoppen onder aardappelen vindt Kimpen ook een
slecht idee. 'Zo train je nooit de smaakpapillen.' Ze gelooft in een
andere werkwijze: 'Je moet kinderen leren eten in kleuren en hen
vertellen wat die met het lichaam doen. Zo is rood - tomaten en bessen
bijvoorbeeld - goed voor hart- en bloedvaten. Blauw, zoals pruimen,
bevordert de stoelgang. Het groen van bijvoorbeeld prei stimuleert het
zenuwstelsel.'
Als je er een spelletje met kleuren van maakt, worden kinderen trots op zichzelf, aldus de voedingscoach. 'Zo van: vandaag heb ik rood en wit gegeten.
Dan kun je zelfs moeilijke kleuren zoals het wit van witloof en
artisjok - goed voor cholesterol en hart - verkocht krijgen. Je kunt de
kinderen vervolgens belonen. Niet met snoep, wel met bijvoorbeeld een
bezoek aan het zwembad. Zo zit de balans tussen voeding en beweging
goed.'
Volharden
Voor het overige geeft Sonja Kimpen wanhopige ouders de raad om te
volharden. 'Je lust wat je het vaakst eet. De ervaring leert dat je
eerst vijf à tien keer een bereiding moet proeven voor je ze begint te
lusten. Bij spruitjes en andere bittere groente is er wellicht nog meer
geduld nodig.'
|