dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    11-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?

     

    Waarschijnlijk wel. Maar de meesten hebben het nog nooit gezien of geproefd.

    En de (eenvoudige) reden is dat hottentotten in zuidelijk Afrika rondlopen,

    en dat matelote op de plank en op het bord komt in Bourgondië.

    Je kunt trouwens goed zien op de foto dat de hottentotten (of kaffers) iets ontbreekt.

    Geef ze een matelote, en ze zullen voor altijd met een lach door het leven gaan.

     

     

     Maar nu serieus. Vandaag presenteer ik hier een heel simpel gerecht waarin

    aardappelen of aardappels, een belangrijke rol spelen. Deze robuuste knollen,

    die ikzelf soms“piepers” durf te noemen, vormen de basis van veel gerechten.

    Daarom toch een snufje interessante achtergrondinfo, en wat praktische TIPS.

     De aardappel is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm

    van zetmeel aanlegt. De knollen worden gevormd aan ondergrondse stengels

    Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten.

    De pieper behoort tot de plantenfamilie van de nachtschade , net als de tomaat,

     de paprika en de tabak. TIP: groene delen van de aardappel zijn echt giftig. 

    Net zoals vampieren houden aardappelen houden niet van licht!

    Wanneer ze te lang worden blootgesteld, worden ze groen waardoor ze een

    hoge concentratie aan giftig solanine krijgen.

    In licht hebben trouwens de wortelscheuten een sterke drang om er uit te komen.

    Iedereen zal wel weten dat de vrucht vanuit Zuid-Amerika naar Europa werd

    gebracht door de eerste Spaanse ontdekkers. Het Azteekse woord voor

    aardappel is chi-potatl; daar stammen de  'patat', 'potatoes' enz. van af.

    Het woord is verwant aan een ander Azteekse woord, namelijk chi-tomatl 

    voor 'tomaat'.

    Het lijkt lachwekkend, maar sinds juni 2008 is er een hoogoplopend conflict

     tussen Chili en Peru ontstaan, over welk van de twee landen de ware

    oorsprong van de aardappel mag claimen.

     Eens hier beland, waren de lokale monniken verantwoordelijk voor de

    verspreiding van de aardappel vanuit Spanje naar de andere Europese landen.

    Zij pootten de plant overal in hun kloostertuinen. 

     Een ’wist-je-dat-je’: om de aardappeloogst uit de grond te halen (handmatig)

    werd honderd jaar geleden het hele boerengezin ingeschakeld.

    Tijdens de oogst bleven vele kinderen dan ook weg van de schoolbanken.

    Dit bewoog de Belgische overheid ertoe om de herfstvakantie in te voeren.

      

     

    Oorspronkelijk werd in Europa enkel het groen loof en de bessen gegeten.

    In tegenstelling tot de monniken stonden de boeren aanvankelijk weigerachtig

    tegenover een plant waarvan de stengels en bessen giftig bleken te zijn en ze

    dachten dat de knollen ook ongezond waren. In die tijd werd de aardappel

    voornamelijk gezien als varkensvoer of voedsel voor de allerarmsten.

    Pas in 1727 werd de aardappelknol als voedsel erkend.

    Langzamerhand kreeg de vrolijke knol toch steeds meer de rol van volksvoedsel

    en in de 18e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd.

     

     

    Een Franse apotheker, Antoine Parmentier heeft hierin een belangrijke rol gespeeld.

    Als krijgsgevangene in het Pruisische leger had hij de aardappel leren waarderen.

    Hij slaagde erin een groot banket te organiseren voor Louis XVI te Versailles,

    waarin twintig gerechten op basis van aardappelen werden opgediend.

    De knol werd door de notabelen gesmaakt en veroverde zo spoedig het hele land.

    Apotheker Parmentier schreef trouwens diverse boeken over aardappelen.

    Verschillende gerechten dragen zijn naam, waaronder eentje dat ik ook al

    met vreugde bereid (en verorberd) heb: Hachis Parmentier. Lekker!

    Vandaag is het Matelote, of “Aardappels in witte wijn”, uit de Bourgognestreek.

    Dit eenvoudige recept draag ik op aan Roger D., de visser, die ik hoop hiermee

    een dienst te bewijzen, want hij verdient het.

      

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    150g (lange) sjalotten

    pel de sjalotten en verwijder de harde wortelaanzet

    boter of Alpro (soja)

    laat de boter smelten in een braadpan

    400g (kleine) piepers

    laat er de hele sjalotten 10’ à 15’ zachtjes in smoren, tot ze goudgeel zijn

    1 el bloem

    (als je ze doorsnijdt vallen ze uiteen)

    15 cl droge witte wijn

    schil intussen de piepers en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik

    15 cl water

    bestrooi de sjalotten met bloem en roer, schenk de wijn en fond erbij

    1 tl rundsfond

    voeg water toe, de aardappelschijfjes en kruid met tijm en pezo (en cajun)

    tijm

    laat alles 30’ stoven tot de piepers gaar zijn in gesloten pan op matig vuur

    pezo

    maak de aardappelschijfjes regelmatig los van de bodem met een spatel

    (wat pittige cajunkruiden)

    indien te droog, voeg dan wat water en/of wijn toe

     

     

     

    Geserveerd met varkenskoteletten en een salade

     

     Neem voor de sjalotjes liefst de lange, want de ronde hebben meer gaartijd nodig.

     

     

    Terwijl de sjalotjes heerlijk garen, maak ik een tweepersoons slaatje aan,

    met wat ik nog in de koelkast kan vinden. De dode muis laat ik liggen.

    Nog iets speciaal voor de dames: zijn aardappelen dikmakers?

    Een klein TIPje: een portie gekookte piepers bevat minder calorieën dan dezelfde

    portie gekookte deegwaren of rijst! 150 kcal tegenover 260 kcal. Om de inname

    van calorieën te beperken, kun je het best een minimum aan vet gebruiken.

    Het is ten slotte de bereiding die het grote verschil maakt.

    Frieten zijn 5 keer zo calorierijk als aardappelen die gekookt of gestoomd zijn.

     

    Terwijl de piepertjes pruttelen en stoven, bak ik nog een heerlijk koteletje,

    en het geheel kan op tafel. Zeer eenvoudig, maar lekker, in alle seizoenen.

    Greta lust het ook, en zet al gretig haar mes in de salade.

     

      

    Vooraleer afscheid te nemen vermeld ik nog enkele nuttige TIPS over de aardappel.

    Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en behouden hun vorm

    perfect na het koken. Het zijn de aardappelen bij uitstek om gekookt of gebakken

    opgediend te worden. Maar ook in een gratin of salade komen ze uitstekend

    tot hun recht. De meest gekende vastkokende variëteiten zijn: Nicola en Charlotte.

    Overal vlot verkrijgbaar.

     

    Bloemige aardappelen zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken

    gemakkelijker uit elkaar. Hoe meer zetmeel een aardappel bevat, hoe bloemiger.

    Ze zijn geschikt om gekookt, gebakken of gepoft te worden, of voor puree.

    Maar ook voor lichtere, gezondere frieten, want ze absorberen minder frituurolie.

    De meest gekende bloemige aardappel is Bintje.

    Kleine (nieuwe) aardappels worden krielaardappels genoemd.

    Zo, dat was het.

    Smakelijk.

      

      

    Bereid in België naar een recept van TimeLife, Koken in de Wereld, Wijn, pag. 78.

     

     

    11-09-2013, 11:33 geschreven door grob  

    Reageer (5)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vijverplezier
    blog.seniorennet.be/vijverp

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!