dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een turbo(t) voor de Fransen

     

     

     

    Een Meunière saus hoort meestal bij een zeetong, maar voor de andere

    populaire platvis, de tarbot, komt ze evengoed in aanmerking.

     

    Tarbot is een interessante vis, en lekker ook nog.

    Voor de Fransen en de Engelsen is het een turbot, zoals hier regelmatig

    te lezen is op de menukaart van de plaatselijke restaurants.

    De tarbot is een van de grootste platvissoorten. Hij kan tot 1 m lang worden,

    maar 40 tot 50 cm lange exemplaren komen meer voor.

    Vreemd dat de twee ogen aan dezelfde kant van de vis staan, maar dat komt

    door zijn manier van bewegen, of is het omgekeerd?

    In elk geval: hij schuurt continu over de zeebodem, op zoek naar wat lekkers.

    Mocht hij aan elke kant een oog hebben, zoals jij en ik, dan zou hij aan de

     bodemkant niet veel te zien krijgen. De natuur heeft deze vis dus wat aangepast.

    De ogen zitten op de oorspronkelijke linkerkant.

     

    Hij komt voor in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan

    en de Middellandse Zee. De diepte waarop de soort voorkomt is 20 tot 70 m

    onder het wateroppervlak. Hij kan ook gekweekt worden.

    Maximum leeftijd: 17 jaar voor de mannetjes en 27 jaar voor de vrouwtjes.

    De zoveelste vorm van discriminatie natuurlijk.

    De tarbot van vierde leeftijd kan dus een lengte bereiken van 100 cm.

    Gewoonlijk ligt hij al in de braadpan voor het zover is.

    Wie heeft er nu een pan van een meter doorsnee?

     

     

     

    Hij heeft geen schubben, is dus schoonmaakvriendelijk, maar heeft wel

    een grote hoeveelheid wratachtige knobbeltjes, verspreid over de bovenkant

    van het lichaam.

    De lichaamsvorm is net een platte ronde schijf, maar ook is hij relatief dik.

    Doordat zijn BMI-index aan de hoge kant ligt, is er wel ruim wat vlees aan.

    De kleur is variabel; hij kan zich wat dat betreft enigszins aanpassen aan

    de ondergrond.

    Meestal grijsbruin met een olijfgroen waas erover, donkerbruin of zandkleurig

    met vele donkere vlekken en stippen. Een sterke modekleur dus.

    De onderkant (oorspronkelijk de rechterzijde) is vuilwit.

    Deze roofvis eet voornamelijk andere vissen. Daarnaast versmaadt hij ook

    garnalen en schelpdieren niet, vooral als hij nog jong is.

    Hij verschalkt zijn prooien vanuit een hinderlaag, zoals op de foto.

    De vis is zeer goed gecamoufleerd doordat hij zeer goed in staat is om

    zijn kleur aan te passen aan die van de plaatselijke zeebodem.

    Je ziet hem eigenlijk niet, maar dat is ook zijn bedoeling.

    In de pan heeft hij gelukkig minder gelegenheid om zich te verbergen.

     

     

     

     

    De tarbot die ik bereid heb, kocht ik vers. Het beest woog anderhalve kg.

    De visdame nam mijn beest in behandeling onder mijn goedkeurend oog.

    Na het schoonmaken was er precies de helft over.

    Ik had dus twee dikke filets om mijn gang mee te gaan.

     

    Wat ik er mee deed kan je hier in detail lezen: Tarbot Meunière.

    De naam “Meunière” komt, zoals turbo(t), van het Frans, en betekent “molenaarsvrouw”.

    Heel dichterlijk uitgedrukt, voor gewoon het lichtjes in bloem wentelen

    van de platte zwemmer.

    Citroen hoort er eigenlijk ook bij.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g vis: tarbot, zeeduivel, …

    doe de vetstof in de pan, en laat ze schuimen

     2 el boter

    snijd de vis in twee even grote stukken

    bloem

    kruid ze aan beide zijden met pezo

    pezo

    wentel de stukken vis door bloem en schudt het teveel af

    bloem

    bak de vis aan beide zijden ongeveer 3’

    sap van citroen

    als de boter te bruin wordt, voeg dan koude boterklompjes toe

    kappertjes

    neem de vissen van het vuur en leg ze op een bord

     

    voor de saus: voeg bij de boter 1 el water per stuk vis

     

    goed mengen met het sap van een citroen

     

    bestrooi de vis eventueel met groene kruiden, en kappertjes

     

     

     

    serveren met groenten en aardappelpuree

     

     

     

     

    Je kan evengoed op dezelfde manier tewerk gaan met zeetong,

    zeeduivel of een andere platvis.

     

     

     

    Mislukken kan dit recept nauwelijks, ook niet voor de beginnende kok (zoals ik).

    Als je een profkok met dit gerecht aan de slag wil zien, klik dan op deze link,

    of kopieer hem in je browser:

     

    http://www.focus-wtv.tv/programma/vispa/vispa-tong-meuni%C3%A8re

     

    Chef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus in Heist maakt het iets

     gesofisticeerder, met geklaarde boter en zo, maar voor mij hoeft het niet echt.

    Hier is mijn afgewerkte bereiding, met een aardappelpuree en een salade.

    Zonder franjes, maar lekker. Smakelijk.

     

     

     

    Bereid naar een recept uit De Perfecte Keuken van Piet Huysentruyt.

     

     

    30-01-2010, 21:55 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LLuvia in Ávila

     

    Vandaag doen we een korte rit. De stad Ávila ligt niet zover van Segovia.

    Men kan nog kiezen tussen een autosnelweg of een schilderachtige route.

     

    Ávila is naast een provincie ook de naam van de Spaanse stad en maakt deel uit

    van de regio Castilië en Léon. Aangeduid in het rood op de kaart van Spanje.

    Het ligt dus net in het centrum van het Iberische schiereiland, want Portugal

    staat niet op deze kaart getekend.

     

     

     

     

    De provincie Ávila ligt tussen de provincies Salamanca, Madrid en Segovia.

     

     

     

    Ávila is de hoogst gelegen stad van Spanje, 1130 meter boven de zeespiegel.

    Het hoogst gelegen dorp van Spanje ligt in Andalusië, in het Alpujarras gebergte,

    tegen de flanken van de Siërra Nevada.

    Het is ook een van de dorpen, waar de beste ham vandaan komt: Trevélez.

    Maar dat was even terzijde; terug nu naar onze bestemming.

     

     

     

    Het mooiste uitzicht op deze kleine gezellige hoofdstad, die in 1985

    tot Werelderfgoed werd verklaard, heeft men vanaf het uitkijkpunt van

    De Vier Zuilen aan de weg naar Salamanca.

     

    Op dit machtige panorama heeft men een hotel neergepoot,

    waar we gereserveerd hebben. Het is het uitstekende Sercotel Cuatro Postes.

     

    Deze heuvel is een ideale plek om de beroemde middeleeuwse stadsmuur

    te bewonderen, de best behouden gebleven stadswal van Europa,

    en een die meer dan twee kilometer lang is.

     

    In Ávila wordt de heilige Theresa meer dan vereerd. Volgens een legende

    werden op deze plek de kleine Theresa en haar broer Rodrigo teruggevonden

    toen zij in hun kinderlijke fantasie besloten van huis weg te lopen

    om de marteldood te sterven in handen van de Moorse Saracenen.

    We zijn nogal laat vertrokken in Segovia, en we komen pas aan na zes uur.

    Een kleine verfrissing, en we vinden een gezellig restaurant pal naast het hotel.

    Het voedsel is zeker niet de top, maar je kunt niet alles hebben.

    Na de maaltijd is de duisternis ingevallen, en we gaan terug naar het hotel

    bovenop de heuvel.

    Het mooiste zicht op de stadsmuren heb je natuurlijk op het dak,

    boven de zesde verdieping, waar een Romeinse fluitspeler ons opwacht.

     

     

     

    Hier heb je het ideale en sublieme zicht op de versterkte middeleeuwse stad,

    die zich aan onze voeten ontrolt.

     

     

     

    ‘s Morgens maken we kennis met een nieuw fenomeen: “Lluvia in Ávila”,

    en voor de niet Spanjaarden: er vallen wat vochtige druppels uit de hemel.

     

     

     

    We staan hier vóór het hotel, naast het Cuatro Postes monument.

    Het panorama over de oude cité is anders dan in het duister, want je ziet

    natuurlijk ook duidelijk het deel van de oude stad dat niet verlicht wordt.

     

     

     

    De stad is omgeven door de best bewaarde machtige stadsmuren van Europa.

    Ze zijn 2.5 km lang, 12 m hoog en 3 m dik, hebben 9 poorten en 90 bastions

    met gekanteelde torens. De muren zijn in trapezium vorm opgetrokken.

     

     

     

     

    We gaan van hier te voet afdalen naar de oude stad, en komen voorbij

    enkele bruggen over een rivier. Naast de heilige Theresa (zie verder) is nog

    een bijzonder iemand hier geboren: Isabella, koningin, naast Ferdinand,

    en samen de Katholieke koningen.

     

    Isabella was uiteraard katholiek en voerde diverse politieke wijzigingen door.

    Op 31 maart 1492 tekende ze samen met Ferdinand het Verdrijvingsedict.

    Hierdoor werden de Joden gedwongen zich te bekeren tot het christendom

    of te verhuizen uit Spanje. Hoewel velen zich bekeren en zo hun eigendommen

    kunnen houden, vertrekken zowat 160 000 - 400 000 marranos (ook te vertalen

    als zwijnen). Hun goud, zilver en geld worden in beslag genomen.

    In 1499 worden ook de moslims voor de keuze gesteld om te zich bekeren

    of te vertrekken.

    Honderdduizenden vertrekken uit Spanje en anderen laten zich dopen.

    Om even bij stil te staan hoe het er toen aan toe ging.

    Een minderheid onder hen trekt naar het zuiden en vestigen zich in de Alpujarras,

    een onvruchtbaar gebied, waar in de 16de eeuw de Spanjaarden liever wegblijven.

     

     

     

     

    We trekken te voet door de oude stad, die (nog) helemaal niet toeristisch

    is geëxploiteerd. In tegenstelling met het gelijkaardige Carcassonne

    struikelt men hier niet over de toeristische prullaria.

    Tegen het centrum komen we een aantal, vooral jonge, Spaanse macho’s tegen.

     

     

     

     

    Ze keren op hun stappen terug, als ze Greta zien, want blijkbaar komen ze

    graag in haar beeld. De regen is intussen bijna verwaarloosbaar.

    Slechts 10% van de populatie bedient zich nog van een paraplu.

     

     

     

    Blijkbaar is dit een bokkenfuif, waarbij de bruidegom als toreador moet rondlopen.

    Hij heeft zijn bril thuisgelaten, want hij neemt mij voor een stier.

    Misschien moet ik hem prikken met mijn paraplu, maar toch liever niet.

    Ik reageer dus niet onmiddellijk op zijn flapperend gordijn en zijn aanmoedigingen.

    Ik voel me momenteel niet zo bloeddorstig, alleen maar gewoon dorstig.

     

     

     

    Op de kleinschalige Plaza Mayor zijn gelukkig enkele tapabars open.

    Deze is blijkbaar geen moslimbar, want het wemelt hier van de vrouwelijke

    menselijke exemplaren. Behalve die helemaal rechts, en ook die met zijn

     twee glazen wijn is geen vrouw, echt niet. Waarschijnlijk een Amerikaan.

     

     

     

    We laten ons een paar typisch Spaanse tapas goed smaken, in het midden van

    een typisch Spaans decor.

    Neem nu bijvoorbeeld de lampenkappen, waarvan er geen enkele recht hangt.

     

     

     

    Ligt het nu aan de wijn of aan mijn ogen, maar de lusters beginnen hoe langer

    hoe meer te dansen en te zwaaien. Tijd om opnieuw een Ávila luchtje te scheppen.

     

     

    Dicht tegen de Plaza Mayor situeert zich  een van de negen stadspoorten,

    die je hier kunt zien aan de binnenkant.

    We zoemen even in naar links, tussen de poort en de gevechtstoren.

     

     

     

    Ávila is, zoals gezegd, de bedevaartplaats van Santa Theresa, hervormster

    van de orde van de Karmelietessen. Zij heeft hier in de 16de eeuw geleefd. 

     

    Spanjaarden doen niet liever dan feesten. De Semana Sancta neemt

    een ganse week in beslag, maar het belangrijkste feest van Ávila is uiteraard

    gewijd aan de alomtegenwoordige Teresa de Jesús.

    Eveneens een hele week lang duurt deze verering, meer bepaald van

    7 tot en met 15 oktober.

    Dan wordt het leven van alledag onderbroken om de festiviteiten rond

    deze grote heilige van de stad op gepaste wijze te vieren.

    We zijn nu 18 oktober, en de feestpret is net achter de rug.

    Hier is een vertikaal bloementapijt opgericht met de beeltenis van de maagd.

     

     

     

    Bij haar standbeeld zijn massaal bloemenkransen neergelegd door de feestneuzen.

     

     

     

    Buiten de muren van de stad bevindt zich het klooster van La Encarnación

    waar Teresa de Jesús zevenentwintig jaar lang als kloosterlinge woonde

    totdat zij dit in 1562 verliet om nieuwe kloosters te gaan stichten.

    De nieuwe stad ligt volledig buiten de omwalling, zoals in Carcassonne trouwens,

    maar het is een gewone doorsnee stad, niet direct geweldig interessant.

     

     

     

    Dit is de kant langs waar we de stad zijn binnengegaan en ze ook opnieuw verlaten.

    Greta vindt dat ze beter contrasteert met haar paraplu dan met het omringende groen.

    In feite past Greta in elk prentje.

    Intussen hebben we besloten onze genietvakantie met nog een dag te verlengen.

    In plaats van direct naar het zuiden te gaan, hebben we nog on-line een extra dag

    geboekt in Toledo.

    Het verslagje zit in de pijplijn, en El Sol ook. Geen lluvia meer.Tot dan.

     

     

     

     

    23-01-2010, 17:55 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    17-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een verse ananas, uit zijn jas

     

     

    De winter heeft recent ook toegeslagen in Marbella.

    Vorige zondag was de maximum temperatuur maar 8°!

    Intussen is deze winter weer voorbij en halen we terug de normale

    temperaturen en toestanden, maar dit terzijde.

     

    Laten we ons beter focussen op een gerecht, niet alleen voor de winter,

    maar voor alle seizoenen: varkenshaasje zoetzuur, stevig, en lekker ook.

    Een van de belangrijke ingrediënten zijn ananasblokjes of -schijven uit blik.

    Er zijn enorm veel praktische dingen over dit fruit waar ik niets over wist.

     

    Misschien geldt dit ook wel voor vele lezers. Tijd om informatie te geven!

    Hieronder bulkt het dus van de ananastips.

    Echt interessante dingen over aankoop, bewaring enzovoort bedoel ik.

    Je kunt er maar je voordeel mee doen.

     

     

    De ananas is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia

    en Paraguay, en werd daar reeds langs voor de komst van Colombus geteeld.

    Tijdens Colombus' tweede reis naar Zuid-Amerika (1493-1496) kwamen er

    al enkele planten mee naar Spanje.

     

    De ananas groeit aan stekelige planten, die de oogst bemoeilijken.

    De Indianen gebruikten de planten dan ook als omheining voor hun dorpen.

    De Spanjaarden introduceerden de ananas in de Filippijnen, Hawaïi en Guam.

     

    In Europa werd de vrucht in 1720 voor het eerst met succes gekweekt,

    maar dan wel in broeikassen.

    Momenteel worden ze overal in de tropen verbouwd op grote plantages.

     

    Ananas rijpt moeilijk na. Daarom moet de vrucht zo rijp mogelijk worden geplukt

    en zo snel mogelijk de winkelrekken bereiken. Het transport van ananas gebeurt

    dan ook meer en meer met het vliegtuig (vandaar ook de naam 'vliegananas').

    Erg CO2- en milieuvriendelijk is dit niet!

     

    De plant behoort tot de bromeliafamilie, die ook kamerplanten levert.

    De ananas is een grote samengestelde vrucht en ontstaat uit vele kleine besjes

    die samengroeien.

    Alle vruchtjes vergroeien samen met de bloeisteel tot een samengestelde vrucht.

    Wanneer we een ananas opsnijden is dit duidelijk te merken.

    Het centrale, vezelige deel is de bloeisteel.

     

    Ananas wordt, zoals je weet, vers en ingeblikt aangeboden.

    Verse ananas bevat een product, bromeline, dat inwerkt op dierlijke eiwitten.

    Deze stof maakt de vrucht licht verteerbaar.

     

    Zuivelproducten vermengd met verse ananas kunnen na enkele uren waterig

    worden en een vreemde smaak krijgen. Combinaties van ananas met gelatine

     (bijvoorbeeld bavarois) verliezen na een tijdje hun binding.

    De stof verliest wel haar werking als ananas enkele minuten wordt gekookt

     

    Ananastip 1!

    Vlees dat gemarineerd wordt in vers ananassap zal hierdoor zachter worden.

     

    Uit de bladeren van de ananasplant worden ook lange, zijdeachtige vezels

     gewonnen, die in Taiwan en de Filippijnen verwerkt worden tot een fijnmazige

    stof, piña genoemd.

    Gewoonlijk drinkt men tijdens het verwerken dan een piña colada.

    Een ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden,

    en heeft bovenop een rozet van bladeren.

    De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig.

     

    De ananas is rijk aan vitaminen zoals: bètacaroteen, vitamine A, B1 en E en

     mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

     Verder ook nog veel suikers en citroenzuur.

    Alstublieft, weg met die commerciële pillen en voedingssupplementen!

     

    De natuurlijke (of meest voorkomende) bestuiver van de ananas is de kolibrie.

    Door bestuiving ontstaan zaden, maar omdat de aanwezigheid van zaden

    een negatief effect heeft op de kwaliteit van het fruit, is in Hawaï, waar ananas

    op grote schaal wordt gekweekt, de invoer van kolibries verboden.

     

    Zoals bij alle bromelia's kan de bloei van de ananas kunstmatig worden opgewekt

     door middel van ethyleen. Het vroeg oogsten van de hoofdvrucht zorgt voor een

     tweede oogst van kleinere vruchten.

    Na te zijn geoogst rijpt de ananas niet meer. Daarom wordt het vruchtvlees vaak

     ingeblikt. De andere variant is uiteraard de verse ananas.

    Nu volgt een verdere reeks praktische tips.

     

    Ananastip 2 tot 8!

    Tekenen dat een ananas rijp is (check dit dus in de ananaswinkel) zijn:

     

    2/ Middelste bladeren bovenop makkelijk los te trekken.

    3/ Sterke ananasgeur (ethylacetaat).

    4/ Stevig, veerkrachtig vruchtvlees (een ananas is rijp als het vruchtvlees

    aan de onderzijde meegeeft bij een lichte druk met de vingers).

    5/ De kleur van de schil zegt totaal niets over de rijpheid; ook een groene ananas

     kan goed rijp zijn.

    6/ De ananas heeft glanzende "ogen".

    7/ Als de ananas niet rijp is kan je hem versneld laten rijpen,

    door de ananas samen met een banaan in een plastic zak te bewaren.

    8/ Een te sterke geur, donkere knobbels en vergeelde kroonblaadjes

    wijzen op overrijpheid. Ook vruchten met vlekken, beschimmelde plekken

    of zachte schil zijn niet meer vers.
    Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar met een topaanvoer

    van december tot april.

     

    Ananastip 9! Eerst snijdt men de bovenkant weg met een mes, en dan hanteert

    men de ananasschiller. Deze zorgt ervoor met een draaiende beweging dat de schil

    en de weinig smaakvolle steel gescheiden wordt van het lekkere vruchtvlees.

     

    Dames, laat de volgende foto van een ananas zonder jas je niet van de wijs brengen!

    Het is gewoon het resultaat van het verwijderen van alle overbodige delen.

     

     

     

     

    Ananastip 10! De tijdens het schoonmaken van de ananas verwijderde

    bovenkant kan opnieuw in de bodem worden geplant.

    Op dezelfde wijze waarop een aardappel of ui groeit uit een uitsnede

    zal dan een nieuwe plant groeien.

    Perfect te kweken voor wie een serre heeft!

     

    Ananastip 11! Omdat verse ananas bromeline bevat, kan het niet

    gebruikt worden in recepten met gelatine omdat het enzym

    de eiwitten (en dus de gelatine) afbreekt.

    Dit effect verdwijnt wanneer de ananas enkele minuten wordt gekookt.

    Ananas in blik bevat geen bromeline meer.

     

    Ananastip 12! Bewaar een ananas niet onder 8 graden Celsius (dus niet in de

     koelkast!). Eenmaal te koud bewaard kan bij de ananas het zogenaamde

    lage-temperatuurbederf optreden.

    De vrucht wordt niet meer rijp en gaat vaak van binnenuit rotten.

    Bewaar een ananas bij kamertemperatuur.

    Is de vrucht rijp dan is de houdbaarheid bij 12 graden Celcius nog 1 a 2 dagen.


    Hieronder zie je de grootste ananasplant ter wereld, zoals recent opgenomen

    in het “Guinness Book of Records”.

      

     

    Nu dat je dit allemaal weet komt mijn varkenshaasje zoetzuur op de proppen,

    waarin de ananas (en eventueel het sap) verwerkt wordt.

     

    Hieronder wordt het haasje gekruid, terwijl ik “ananassap” uitspreek.

     

     

    Greta zegt altijd dat ik meer moet proeven, en hier zie je het bewijs dat ik dat ook doe,

    met pijn in mijn tong weliswaar.

     

    Ananastip 13! (nog eentje dan maar, voor de bijgelovigen)

    Let op dat je bij het uitspreken van het woord “ananassap” je tong goed binnen

    in je mond houdt, want zoniet kan het wel pijnlijk zijn, zoals bij mij.

    Probeer maar eens.

     

     

     

     

    Het makkelijke recept vind je hier, met een variant voor risotto liefhebbers.

    In plaats van de vloeibare kippenfond, kan je natuurlijk ook vaste kippenboeljon gebruiken.

    Varkenshaasje Zoetzuur komt er aan. 

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een varkenshaasje van 400g

    snij het vlees in blokjes, laat de ananas uitlekken

    3 lente-uitjes

    snij de lente-uitjes in ringetjes

    125g sojascheuten

    bak de vleesblokjes rondom goed aan in hete olie

    1 blik ananasblokjes of –schijven

    kruid met pezo

    150g blokjes tomaat (blik)

    voeg er de blokjes tomaat, de fond en de chilisaus aan toe

    koffielepel (vloeibare) kippenfond

    eventueel ook ananassap (zie verder*)

    een vijftal el zoetzure (chili)saus

    doe de lente-uitjes in de pan en laat 10’ sudderen,

    2 el olijfolie

    doe er de ananasblokjes en de sojascheuten bij

    pezo

    laat goed doorwarmen

     

    breng eventueel verder op smaak met zoetzure saus

     

    indien nodig wat aandikken met maïzena express

     

    lekker met gekookte rijst, lange korrel Uncle Ben in zakje

     

     

     

    * een variant is:

     

    al het ananassap toevoegen in de pan, samen met de rijst

     

    de rijst zal het vocht opnemen, ananasrisotto als het ware

     

     

     

    Het afgewerkte gerecht komt op de terrastafel.

     

     

    Greta durft het schoorvoetend en met enige schroom aan om toch enkele schepjes

     op haar bord aan te brengen.

     

     

     

    Na de eerste proeving lijkt het volledig in orde, en nu zet ze volledig door.

    Ik heb het bereid met gewone witte gekookte rijst, en het heeft heerlijk gesmaakt.

     

    Mocht er iemand me willen bedanken voor het geven van al deze tips, aarzel dan niet

    om hier onderaan rechts op Reageer te drukken.

    Veel pret met je ananas!

     

     

    Bereid naar Libelle.

     

    17-01-2010, 14:06 geschreven door grob  

    Reageer (4)

    06-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Segovia (4): een glazen huis op het platteland

     

     

    Mocht je toevallig (of doelbewust) in Segovia terecht komen, laat dan niet na

    ten minste een halve dag door te brengen in de “Real Fabrica de Cristales

    de La Granja” (Koninklijke glasfabriek van la Granja) op het grondgebied

    van het dorp San Ildefonso. Wij zijn er twee dagen na elkaar geweest.

    Het is niet meer dan acht kilometer verwijderd van de stad.

     

    De eerste maal was de glasblazersschool gesloten (zie bezoek daaraan

    in vorig verslag), maar het ticket was de volgende dag ook nog geldig.

    De eerste dag hebben we enkel de enorm uitgebreide ateliers

    en het grote museum bezocht.

    De oude gebouwen zijn zeer attractief gerestaureerd, en het is een genot

    rond te wandelen in de vroegere werkplaatsen tussen de duizenden

    kunst- en gebruiksobjecten. Foto’s daarvan zie je hieronder.

     

    Wie er zeker van is nooit in Segovia te komen (spijtig!) kan zich hierbij

    een klein idee vormen van de schitterende originele stukken.

    Het is zo overweldigend en groots, dat het niet te vatten is in de korte

    fotoreportage die je hier vindt.

     

    In de reusachtige fabriekshal in prachtig verweerde kleuren

    staat een oven, waar zand gesmolten wordt tot glas.

    Dit is geen fabriek, dit is een kathedraal.

     

     

     

     

    De glazen voorwerpen die worden tentoon gesteld zijn

    prachtig om zien, en moeilijk om te blazen denk ik.

     

     

     

     

     

    Het gaat van de meest gesofisticeerde sieronderwerpen tot gewone

    alledaagse flessen in alle denkbare kleuren, uit tijden dat de uilen

    nog spraken, en water dronken.

    Deze flessen zijn zo dik, dat ze (meestal) op de grond kunnen vallen

    zonder te breken.

     

     

     

    Naast rond glas zijn er ook alle soorten plat glas uitgestald.

    Ook levensgrote brandglasramen worden hier vervaardigd.

    Het koord onderaan hangt op ongeveer een meter hoogte, geen klein stukje dus.

    Dit is een klassiek voorbeeld, zoals ze meestal ook te zien zijn in kerken.

     

     

     

    Totaal andere technieken werden toegepast voor

    deze kunstcreatie met glasdecor.

     

     

     

    Brandglasramen in lood hoeven niet altijd in een kerk terecht te komen.

    Er zijn ook mogelijkheden in publieke plaatsen, of bij particulieren.

    Alle moderne ideeën en technieken komen aan bod, zoals hier op dit

    reusachtige bloemenpaneel, los opgehangen in de ruimte.

     

     

     

    Eeuwen geleden knutselde men hier al aan dagelijkse gebruiksvoorwerpen

    voor de betere klasse van de bevolking weliswaar. Heel arbeidsintensief, sierlijk,

    kleurrijk en mooi, maar als je goed kijkt zie je dat ze wel scheef in elkaar zaten.

    Vandaag zijn dit natuurlijk uiterst zeldzame collector items.

     

     

     

    Wat men destijds ook al nodig had waren objecten om voedsel en drank

    of andere leuke dingen in te bewaren.

    Niet alleen waren deze voorwerpen nuttig, maar tegelijk waren ze prachtig afgewerkt

    en prestigieus als decor in een tijd dat er zeer weinig welstellende mensen waren.

     

     

     

    De echte topcreaties waren voorbehouden voor de Koninklijke familie,

    zoals deze prachtige reeks wijnkaraffen.

     

     

     

    Een glazen karaf graveren is geen kinderspel, zodat men geschikte machines

    probeerde te ontwikkelen om de zware klus tot een goed einde te brengen.

     

     

     

    Vandaag staan de technieken om glas te modelleren veel beter op punt,

    zoals blijkt uit deze vrouwenbuste uit massief glas.

    Ontvreemden zal men dit niet gemakkelijk doen.

    Je kunt gemakkelijker een klein olifantje in beweging krijgen.

     

     

     

     

     

    Bekijk goed deze eeuwenoude fles. Het etiket eronder vermeldt:

    ”Botella Belga para agua mineral Spa”.

    Hoeft geen vertaling denk ik. De Spa flessen van tegenwoordig

    hebben wel een hele evolutie ondergaan.

     

     

     

     

     

    En wat denk je van deze? Heb je al ooit de oudste Spa fles gezien?

    Kijk dan maar goed. In het Spaans staat op het etiket:

     

    Botella  (1724-1743)

    Verde muy obscura soplado a molde fijo trabajada al puntil.

    Botella Belga de agua mineral. Sello “Pouhon Spa” y escuido de Louis

    Georges de Berghes, Principe Obispo de Lieja.

     

    Vrij vertaald: heel donkergroen glas, gemaakt met een vaste gietvorm,

    bewerkt met puntil  (kort puntig voorwerp).

    Belgische fles voor mineraal water. Voorzien van zegel “Pouhon Spa”

    en wapenschild van Louis Georges de Berghes, Prinsbisschop van Luik.

     

     

     

     

     

    Dit rondt ons bezoek af aan Segovia en omgeving. Op naar Avila!

     

     

    06-01-2010, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    portier
    blog.seniorennet.be/portier

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!