De winter heeft recent ook toegeslagen in Marbella.
Vorige zondag was de maximum temperatuur maar 8°!
Intussen is deze winter weer voorbij en halen we terug de normale
temperaturen en toestanden, maar dit terzijde.
Laten we ons beter focussen op een gerecht, niet alleen voor de winter,
maar voor alle seizoenen: varkenshaasje zoetzuur, stevig, en lekker ook.
Een van de belangrijke ingrediënten zijn ananasblokjes of -schijven uit blik.
Er zijn enorm veel praktische dingen over dit fruit waar ik niets over wist.
Misschien geldt dit ook wel voor vele lezers. Tijd om informatie te geven!
Hieronder bulkt het dus van de ananastips.
Echt interessante dingen over aankoop, bewaring enzovoort bedoel ik.
Je kunt er maar je voordeel mee doen.
De ananas is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia
en Paraguay, en werd daar reeds langs voor de komst van Colombus geteeld.
Tijdens Colombus' tweede reis naar Zuid-Amerika (1493-1496) kwamen er
al enkele planten mee naar Spanje.
De ananas groeit aan stekelige planten, die de oogst bemoeilijken.
De Indianen gebruikten de planten dan ook als omheining voor hun dorpen.
De Spanjaarden introduceerden de ananas in de Filippijnen, Hawaïi en Guam.
In Europa werd de vrucht in 1720 voor het eerst met succes gekweekt,
maar dan wel in broeikassen.
Momenteel worden ze overal in de tropen verbouwd op grote plantages.
Ananas rijpt moeilijk na. Daarom moet de vrucht zo rijp mogelijk worden geplukt
en zo snel mogelijk de winkelrekken bereiken. Het transport van ananas gebeurt
dan ook meer en meer met het vliegtuig (vandaar ook de naam 'vliegananas').
Erg CO2- en milieuvriendelijk is dit niet!
De plant behoort tot de bromeliafamilie, die ook kamerplanten levert.
De ananas is een grote samengestelde vrucht en ontstaat uit vele kleine besjes
die samengroeien.
Alle vruchtjes vergroeien samen met de bloeisteel tot een samengestelde vrucht.
Wanneer we een ananas opsnijden is dit duidelijk te merken.
Het centrale, vezelige deel is de bloeisteel.
Ananas wordt, zoals je weet, vers en ingeblikt aangeboden.
Verse ananas bevat een product, bromeline, dat inwerkt op dierlijke eiwitten.
Deze stof maakt de vrucht licht verteerbaar.
Zuivelproducten vermengd met verse ananas kunnen na enkele uren waterig
worden en een vreemde smaak krijgen. Combinaties van ananas met gelatine
(bijvoorbeeld bavarois) verliezen na een tijdje hun binding.
De stof verliest wel haar werking als ananas enkele minuten wordt gekookt
Ananastip 1!
Vlees dat gemarineerd wordt in vers ananassap zal hierdoor zachter worden.
Uit de bladeren van de ananasplant worden ook lange, zijdeachtige vezels
gewonnen, die in Taiwan en de Filippijnen verwerkt worden tot een fijnmazige
stof, piña genoemd.
Gewoonlijk drinkt men tijdens het verwerken dan een piña colada.
Een ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden,
en heeft bovenop een rozet van bladeren.
De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig.
De ananas is rijk aan vitaminen zoals: bètacaroteen, vitamine A, B1 en E en
mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.
Verder ook nog veel suikers en citroenzuur.
Alstublieft, weg met die commerciële pillen en voedingssupplementen!
De natuurlijke (of meest voorkomende) bestuiver van de ananas is de kolibrie.
Door bestuiving ontstaan zaden, maar omdat de aanwezigheid van zaden
een negatief effect heeft op de kwaliteit van het fruit, is in Hawaï, waar ananas
op grote schaal wordt gekweekt, de invoer van kolibries verboden.
Zoals bij alle bromelia's kan de bloei van de ananas kunstmatig worden opgewekt
door middel van ethyleen. Het vroeg oogsten van de hoofdvrucht zorgt voor een
tweede oogst van kleinere vruchten.
Na te zijn geoogst rijpt de ananas niet meer. Daarom wordt het vruchtvlees vaak
ingeblikt. De andere variant is uiteraard de verse ananas.
Nu volgt een verdere reeks praktische tips.
Ananastip 2 tot 8!
Tekenen dat een ananas rijp is (check dit dus in de ananaswinkel) zijn:
2/ Middelste bladeren bovenop makkelijk los te trekken.
3/ Sterke ananasgeur (ethylacetaat).
4/ Stevig, veerkrachtig vruchtvlees (een ananas is rijp als het vruchtvlees
aan de onderzijde meegeeft bij een lichte druk met de vingers).
5/ De kleur van de schil zegt totaal niets over de rijpheid; ook een groene ananas
kan goed rijp zijn.
6/ De ananas heeft glanzende "ogen".
7/ Als de ananas niet rijp is kan je hem versneld laten rijpen,
door de ananas samen met een banaan in een plastic zak te bewaren.
8/ Een te sterke geur, donkere knobbels en vergeelde kroonblaadjes
wijzen op overrijpheid. Ook vruchten met vlekken, beschimmelde plekken
of zachte schil zijn niet meer vers. Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar met een topaanvoer
van december tot april.
Ananastip 9! Eerst snijdt men de bovenkant weg met een mes, en dan hanteert
men de ananasschiller. Deze zorgt ervoor met een draaiende beweging dat de schil
en de weinig smaakvolle steel gescheiden wordt van het lekkere vruchtvlees.
Dames, laat de volgende foto van een ananas zonder jas je niet van de wijs brengen!
Het is gewoon het resultaat van het verwijderen van alle overbodige delen.
Ananastip 10! De tijdens het schoonmaken van de ananas verwijderde
bovenkant kan opnieuw in de bodem worden geplant.
Op dezelfde wijze waarop een aardappel of ui groeit uit een uitsnede
zal dan een nieuwe plant groeien.
Perfect te kweken voor wie een serre heeft!
Ananastip 11! Omdat verse ananas bromeline bevat, kan het niet
gebruikt worden in recepten met gelatine omdat het enzym
de eiwitten (en dus de gelatine) afbreekt.
Dit effect verdwijnt wanneer de ananas enkele minuten wordt gekookt.
Ananas in blik bevat geen bromeline meer.
Ananastip 12! Bewaar een ananas niet onder 8 graden Celsius (dus niet in de
koelkast!). Eenmaal te koud bewaard kan bij de ananas het zogenaamde
lage-temperatuurbederf optreden.
De vrucht wordt niet meer rijp en gaat vaak van binnenuit rotten.
Bewaar een ananas bij kamertemperatuur.
Is de vrucht rijp dan is de houdbaarheid bij 12 graden Celcius nog 1 a 2 dagen.
Hieronder zie je de grootste ananasplant ter wereld, zoals recent opgenomen
in het “Guinness Book of Records”.
Nu dat je dit allemaal weet komt mijn varkenshaasje zoetzuur op de proppen,
waarin de ananas (en eventueel het sap) verwerkt wordt.
Hieronder wordt het haasje gekruid, terwijl ik “ananassap” uitspreek.
Greta zegt altijd dat ik meer moet proeven, en hier zie je het bewijs dat ik dat ook doe,
met pijn in mijn tong weliswaar.
Ananastip 13! (nog eentje dan maar, voor de bijgelovigen)
Let op dat je bij het uitspreken van het woord “ananassap” je tong goed binnen
in je mond houdt, want zoniet kan het wel pijnlijk zijn, zoals bij mij.
Probeer maar eens.
Het makkelijke recept vind je hier, met een variant voor risotto liefhebbers.
In plaats van de vloeibare kippenfond, kan je natuurlijk ook vaste kippenboeljon gebruiken.
Varkenshaasje Zoetzuur komt er aan.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
een varkenshaasje van 400g
|
snij het vlees in blokjes, laat de ananas uitlekken
|
3 lente-uitjes
|
snij de lente-uitjes in ringetjes
|
125g sojascheuten
|
bak de vleesblokjes rondom goed aan in hete olie
|
1 blik ananasblokjes of –schijven
|
kruid met pezo
|
150g blokjes tomaat (blik)
|
voeg er de blokjes tomaat, de fond en de chilisaus aan toe
|
koffielepel (vloeibare) kippenfond
|
eventueel ook ananassap (zie verder*)
|
een vijftal el zoetzure (chili)saus
|
doe de lente-uitjes in de pan en laat 10’ sudderen,
|
2 el olijfolie
|
doe er de ananasblokjes en de sojascheuten bij
|
pezo
|
laat goed doorwarmen
|
|
breng eventueel verder op smaak met zoetzure saus
|
|
indien nodig wat aandikken met maïzena express
|
|
lekker met gekookte rijst, lange korrel Uncle Ben in zakje
|
|
|
|
* een variant is:
|
|
al het ananassap toevoegen in de pan, samen met de rijst
|
|
de rijst zal het vocht opnemen, ananasrisotto als het ware
|
Het afgewerkte gerecht komt op de terrastafel.
Greta durft het schoorvoetend en met enige schroom aan om toch enkele schepjes
op haar bord aan te brengen.
Na de eerste proeving lijkt het volledig in orde, en nu zet ze volledig door.
Ik heb het bereid met gewone witte gekookte rijst, en het heeft heerlijk gesmaakt.
Mocht er iemand me willen bedanken voor het geven van al deze tips, aarzel dan niet
om hier onderaan rechts op Reageer te drukken.
Veel pret met je ananas!
17-01-2010, 14:06 geschreven door grob
|