dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    30-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een antieke klassieker, uit het bos

     

     

     

    Kip op jagersmanier! Poulet Chasseur. Traditioneel, en duimenlikkend lekker.

    De naam is eeuwenoud, en geeft aan dat het seizoen van de jagers

    en de (wilde) champignons samenviel.

    Vandaag kan je natuurlijk 365 dagen per jaar paddenstoelen verkrijgen,

    maar in de tijd dat bovenstaande foto genomen werd (1909!) was dat wel anders.

     

     

    Het is een heel klassieke bereiding die elke kok met plezier zal maken, en

    zelfs voor een amateurkok als ik, is het een koud kunstje (hoewel het toch

    best warm wordt geserveerd).

     

     

     

     

     

     

    De stukken kip worden heerlijk op smaak gebracht met rookspek in blokjes.

    Een geslaagde groentecombinatie blijft natuurlijk ook wortelsnippertjes met ui.

    Een geut rode wijn en een slok kippenboeljon maakt de smaak volledig.

    Intussen komen ook de champignons in de pan terecht, en kunnen de piepers

    aan hun kookproces beginnen.

    De zure room houdt zich klaar om de smaak nog voller te maken.

     

     

     

     

    Tijd dus om het recept eens van dichterbij te bekijken:

    Here we go: Kip op jagersmanier.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    een kip of borsten + bouten

    indien hele kip, in 6 tot 8 stukken snijden, bestrooien met pezo

    pezo

    de spekblokjes in een pan rustig aanbakken

    150g rookspek in blokjes

    de kip erbij leggen en aan alle kanten aanbraden

    2 stevige wortels

    spek en kip uit de pan nemen, de uien snipperen

    1/8 l rode wijn

    de wortels in duxelles fijnsnijden en met de stukjes ui roosteren

    ¼ l kippenboeljon

    de stukken kip er ook bijvoegen, met de rode wijn overgieten

    300g verse paddenstoelen

    het vocht tot de helft laten inkoken

    20g olijfolie of boter

    de kippenboeljon erover gieten (eventueel Huysentruyt + water)

    1 el bloem

    in gesloten pan de kip langzaam in circa 30’ laten smoren

    1/8 l zure room

    intussen de champignons (proper) in dikke stukken snijden

    peterselie, fijn gesneden

    laat ze 10’ smoren in een afgedekte pan

    2 uien

    de bloem met de zure room vermengen

     

    samen met de paddenstoelen (met vocht) bij de kip voegen

     

    alles nog 5’ lichtjes laten koken

     

    opdienen, rijkelijk bestrooid met peterselie, en gekookte piepers

     

     

     

    Hier zit alles bijeen, en kan het gerecht nog vijf minuutjes rustig borrelen.

     

     

     

    Gelukkig laat het weer toe om dit heerlijke gerecht in openlucht te smaken.

     

     

     

    Op het bordje leggen, met de gekookte piepers, en genieten maar!

     

     

    Bereid naar het Groot Fontein Kookboek, pag. 95.

     

    30-10-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Burgos met Emilio (1).

     

     

     

    We knopen terug aan met onze verplaatsing van België naar Andalusië,

    bij het verlaten van Zuidwest Frankrijk.

    Niet ver van Bayonne gaan we de Spaanse grens over,

    en via San Sebastian en Bilbao bereiken we moeiteloos Burgos.

     

    Burgos is een vrij grote, propere stad met 172000 inwoners.

    Het is een partnerstad van Brugge en Valencia.

    Als men Brugge vertaalt in het Spaans, komt men eigenlijk op Burgos.

    De historische band met Valencia komt hier wat verder nog aan bod.

     

    De stad ligt op een hoogte van 860 m aan de rivier de Arlanzon.

    Acht bruggen verbinden de stad. Rond het jaar 1000 wordt Burgos gesticht

    en het wordt later de hoofdstad van Castilië.

    Het wapenschild van Castilië herken je altijd aan de afbeelding van een kasteel.

    In 1200 wordt de eerste brug over de Arlazon gelegd ten behoeve van de pelgrims

    naar Santiago de Compostella, op de drukste weg van de Middeleeuwen.

    Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de prachtige kathedraal.

     

    Onderweg naar ons hotel “El Cordon” stoppen we even onwettig in het centrum

    op een halte van een lijnbus.

    Nog geen halve minuut later tikt een Guardia Civil agent op onze ruit.

    We melden hem en zijn collega dat de smalle straat van het hotel

    ontoegankelijk is door de aanwezigheid van een metalen paaltje.

    Ze maken ons duidelijk met een schets hoe we terug snel aan het hotel geraken,

    en een van de agenten zal ter plaatse op een knop gaan duwen,

    zodat het paaltje voor een minuut in de grond verdwijnt. Dank u wel agenten.

    Een uur later zien we ze opnieuw, en ze groeten ons hartelijk.

     

    Inchecken in het gezellige hotel, en dan rustig op stap is ons motto.

    Vlakbij vinden we een Plaza met  een prachtig gebouw, waar boven de poort

    een enorme koord (cordon) versteend is.

    In 1495, drie jaar na de ontdekking van Amerika, ontvangen de katholieke koningen

     Ferdinand en Isabella Columbus in de “Casa del Cordon” na zijn tweede reis.

    Dat is dus hier.

     

     

     

    Even verder komen we aan de Plaza Mayor.

    Erachter zien we al de overbekende kathedraal, waar we ook naartoe zullen gaan.

     

     

     

     

    Het plein is niet zo indrukwekkend, maar wel uitnodigend en gezellig.

     

     

     

    Dezelfde fonteinen komen regelmatig terug, Greta daarentegen blijft uniek.

     

     

     

    We plannen een rondrit met het toeristische treintje, maar

    er komt iets anders uit de bus…

     

     

     

    Terwijl ik me buig over het stadsplan, komt een inboorling me spontaan vragen

    of ik iets wil weten.

    Geen twee minuten later is Emilio met ons op weg, en toont hij ons

    de interessante plaatsen van het stadscentrum. Gemakkelijk, zo’n lokale gids.

    Een vriend voor het leven!

     

     

     

    De bekendste historische figuur van Burgos is zeker El Cid. Over zijn leven werd

     trouwens een speelfilm gemaakt met Charlton Heston in de hoofdrol.

     

    El Cid was een veldheer, die vele malen de Moren heeft verslagen.

    Men heeft zelfs nog eens zijn gebalsemde lijk uit de doodkist gehaald

    en in volle wapenuitrusting op zijn strijdros gezet.

    Begeleid door ridders en getrouwen reed hij zo de stadspoort van Valencia uit.

    De Moren bestierven het van angst en schrik toen zij de herrezen vijandige held zagen.


    Hij heette eigenlijk Don Rodrigo Diaz en werd in 1040 in Burgos geboren. 

    Toen hij 10 jaar was kwam bij reeds aan het hof van de koning van Castilië 

    in Burgos en werd op zijn 17de tot ridder geslagen.

    In 1094 veroverde El Cid Valencia op de Moren en vijf jaar later, is hij daar gestorven.

    Vandaar de historische band met zusterstad Valencia.

    Hij werd begraven in het klooster van San Pedro te Gardena,

    vanwaar de tuinsproeiers afkomstig zijn.

    In 1842 werd hij en zijn vrouw Jimena herbegraven in de kathedraal van Burgos.

    In 1955 richtte Burgos een ruiterstandbeeld op.

     

    Hij is uitgebeeld met een geweldige baard, een wapperende mantel,

    en zijn zwaard houdt hij schuin naar boven gericht, gereed om hoofden te hakken

    en aardappelen te schillen.

    Als je bedenkt hoe lang je vandaag met de wagen onderweg bent van Burgos

    naar Valencia, moest El Cid wel over een paard met zes versnellingen

    beschikken om die verplaatsingen te maken.

    Vandaar natuurlijk dat hij er zo gehaast uitziet, om de Moren mores te leren.

     

     

     

    Let nu eens goed op het gebouw achter El Cid. Het is het Teatro Principal.

    Men is bezig de buitengevel te reinigen en te restaureren.

    De complete gevel is overgeschilderd op een stuk textiel, waarachter men

    de eigenlijke stenen gevel reinigt.

    Met andere woorden, je ziet de gevel niet, maar wel een kopie op doek!

    Hetzelfde procédé hebben we gezien in de kathedraal van de Mesquita in Cordoba.

     

     

     

    Even verder worden we geconfronteerd met de lijfspreuk van de Burgodezen,

    of zijn het Burgo(n)diërs?

    De vlieg tegen de kikker: “Het is beter te sterven in de wijn dan te leven in het water”.

     

     

     

    Vanaf het theater (achteraan) strekt zich langs de rivier (rechts)

    een aangenaam wandelpad uit.

     

     

     

    Het apparaat hieronder is een middeleeuws foltertuig, ontworpen door El Cid,

    om de Moren te kraken. De vraag is maar: figuurlijk of letterlijk? 

    De proefpersoon werd naakt vóór dit toestel gezet, met zijn polsen vastgeklonken

    in de handbeugels.

    Wat er dan verder via dit apparaat gebeurde, heeft Emilio ons duidelijk gemaakt,

    maar ik zwijg erover in alle talen, en ik laat de interpretatie aan de lezer over.

    De foto zegt genoeg.

     

     

     

    Aan het einde van deze promenade langs de rivier komen we aan een van de

    vroegere stadspoorten: de Puerta Santa Maria, een prachtige constructie!

     

     

     

     

    In de avond doen we opnieuw een stapje in de stad, en belanden in een tapabar

    waar Greta een primeur krijgt: een totaal nieuwe tapa wordt er gecreëerd

    en Greta mag hem testen als wereldprimeur, maar wat er in zit weet ze niet meer.

    We zullen dus terug moeten gaan.

     

     

     

     

    Voor we ons ter ruste leggen, neem ik de plicht op mij om nog even

    de neus schoon te maken van een omstaander.

     

     

     

    Een jongedame met een bloemige paraplu wuift ons uit.

     

     

    Slaapwel.

     

    25-10-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    20-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog geen sinaasappels in Valencia.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    We zijn drie dagen langs en in Valencia geweest, en dat is prima meegevallen.

    Behalve het gebrek aan verse sinaasappels. Die zijn er pas begin december,

    wanneer Sinterklaas van hier vertrekt met zijn stoomboot naar de lage landen.

     

    De avonturen zullen binnenkort volledig uit de doeken worden gedaan.

    Een paar goede en minder goede herinneringen schieten me nu al door het hoofd:

     

    1/ echte originele Paella Valenciana eten aan het meer van Albufera.

     

    2/ met de taxi naar het centrum van Valencia rijden vorige zaterdagavond om 20u30,

    zonder te weten dat in dat zelfde centrum een betoging doorgaat tegen abortus,

    en dat om 21u30 de voetbalwedstrijd Valencia-Barcelona begint.

     

    Deze aflevering is nog een light versie, want we zijn nog te moe van de

    verplaatsing, maar we zijn toch terug op onze winterbasis in het zuiden van Andalucia.

     

    Zeer binnenkort meer nieuws.

     

    PS. Bedankt iedereen die, op mijn vraag, gestopt was met e-mails te sturen.

    Degenen die mails zijn blijven sturen, zoals J.D. en A.VdZ, zal ik, net als vorig jaar

     maar met de mantel der liefde bedekken.

     

     

    20-10-2009, 22:33 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    15-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in het hart van Catalonië: Playa d'Aro

    Vandaag om ongeveer 18u30 zijn we aangekomen in Playa d’Aro, Costa Brava .

    Hier moet je natuurlijk zeggen Platja d’Aro, want we bevinden ons in Catalonië Territory.

     

    We werden opgewacht door onze lieve vrienden Dani en Luc, die we meer in Spanje

    tegen het lijf lopen dan in België.

    We waren uitgenodigd voor het aperitief, en een paar flesjes Cava gaan er dan zo in.

     

    Dan zijn we naar een restaurantje gegaan, waar naast enkele lekkere brokjes

    nog een paar flesjes tinto en een digestief op het programma stonden.

     

    Voldaan, en tevreden zijn we nu in het hotel.

    Het is nu ruim na middernacht en de thermometer neigt nog altijd naar de 20°.

     

    Wat een verschil met gisteren en vandaag in de Franse Auvergne.

    Gisteren waren we op de middag op de top van de Puy Mary,

    de hoogste der Franse vulkanen, ongeveer op 1550 m.

    Er blies een zotte wind en de thermometer hield het op 2°.

    De foto’s die Greta nam zijn nog altijd bevroren, maar binnenkort  

    kunnen jullie zeker alle avonturen lezen.

     

    Ook hoe ik maandag in het midden van de nacht, bijna naakt in de tuin rondliep

    van de Bed en Breakfast in Montoldre, bij Mike en Sue.

     

     

    Nu kruip ik onder de dekens, want morgen vertrekken we met Dani en Luc

    voor een City Trip van drie dagen naar Valencia.

     

    Hasta la proxima.

    15-10-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    09-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een malse borst tussen het groen!

     

     

     

     

     

    "Een malse borst tussen het groen." 

    Denk nu niet dat je hier een licht erotische tekst voorgeschoteld krijgt.

    Vandaag staat wel “Kalfsborst met dille” op het kookprogramma.

     

    Wat is de betekenis van dille als kruid?

     

    Dille is al eeuwenlang zowel als kruid als vanwege zijn geneeskrachtige

    werking geliefd en wordt al in oude Egyptische teksten en in de Bijbel vermeld.

    Vers geplukte dille gaat snel slap hangen, dit is nadelig voor de garnering,

    maar aan de fijne anijsachtige smaak verandert dat niets.

    Net als de meeste kruiden moet ook dille op het laatste moment aan warme

     gerechten worden toegevoegd omdat het anders zijn smaak verliest.

     

     

    Het blad kan de hele zomer worden afgeknipt en meteen vers worden gebruikt.
    Het is het meest aromatisch bij oogsten na zonnige dagen.
    Dille laat zich goed drogen of invriezen, maar verliest dan wel aan kracht.

    Dille kan je kweken in volle grond of in een bloempot.

     

     

    Het kruid speelt een belangrijke rol in de keukens van de Scandinavische

     en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland.

    Dille wordt niet gecombineerd met andere kruiden, omdat het dan

    zijn smaak verliest. Het wordt hoofdzakelijkgebruikt in soepen en sauzen.

    Ook gaat verse dille bijzonder goed samen met zalm en andere vis.

    Het gedroogde dillezaad wordt gebruikt voor het wecken of inleggen

    van komkommers en augurken.

    Ook kan er azijn mee worden gearomatiseerd.

    Dille is rijk aan vitamine C. Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht)

     slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen.

     Door het gebruik van dille kan ook de vorming van overtollig darmgas

    worden tegengaan, zodat men minder last kan hebben van winderigheid.

    Dille blijft maximaal 2 dagen in een vochtige doek in de koelkast mooi.

     

     

     

    Het recept van vandaag komt weer uit een land dat ik moet ontdekken op culinair

     vlak: Zweden. Daar draagt het de naam “Dillköt”.

    Gelukkig staat er geen “s “ achter.

    Hier wordt het vlees gesneden, en dan mag het nog 5’ trekken in de saus.

     

     

     

    Here we go: Kalfsborst met dille.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 tl zout

    breng op hoog vuur 1 l water met zout aan de kook in een ruime pan

    1tl peperkorrels

    doe er de peperkorrels in, de kruidnagelen en de laurier

    2 kruidnagelen

    leg er het vlees in, zet het vuur lager en zet een deksel op de pan

    3 verse laurierbladeren

    laat op een laag vuur circa een uur zachtjes koken

    ½ kg kalfsgebraad

    (schep eventueel bovendrijvend schuim af)

    1 wortel

    schil de wortel en snijd hem 1x in de lengte door en 1x in de breedte

    1 ui

    pel de ui en snijd hem in de helft door, doe de groenten in de pan

    20g verse dille

    was de 20g dillegroen, voeg 2/3 gesneden toe aan de boeljon

    takjes dille, ter garnering

    laat het geheel nog eens 20’ sudderen, neem het vlees uit de pan

     

    schenk de boeljon door een zeef en vang hem op in een kom

     

     

    voor de saus:

    smelt de boter in een pannetje en rooster de bloem hierin goudgeel

    30g boter

    roer er met een garde 1/2 l van de boeljon en de room door

    2 el bloem

    laat op een matig vuur in circa 5’ inkoken en binden

    15 cl room

    pluk de blaadjes van de overgebleven dille en hak ze fijn

    pezo

    breng de saus op smaak met pezo en citroensap

    1 tl citroensap

    klop de eidooier los met 2 lepels saus en roer dit door de hete saus

    1 eidooier

    de saus kookt niet meer op dat moment, strooi gehakte dille erover

     

    snijd het vlees in plakken en laat circa 5’ in de saus trekken

     

    garneer met takjes dille en dien op met gekookte aardappelen

     

    als groenten kan je een salade geven of gestoomde groenten

     

     

     

    Alles bij elkaar kost het wat tijd, maar het is wel lekker.

     

     

     

     

    Het wordt geserveerd met een gekookt aardappeltje en een salade.

    Laat het smaken!

     

     

    Bereid naar TimeLife, Europese keukens, pag.37.

     

     

    Zondag 11/10 vertrekken we naar zuid Spanje, via de Auvergne, Playa d’Aro

    en drie dagen Valencia, de opkomende ster.

    Ik hoop onderweg een live verslagje te kunnen geven.

    Kom dus regelmatig kijken naar dit blogje!

     

    Hasta la Proxima!

     

     

    09-10-2009, 23:13 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    03-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einddoel Spaanse kust (deel 5): Ongi etorri*

    * Baskische  uitdrukking voor Welkom. Hoe schattig ! Je spreekt nu je eerste Baskische woordjes ! 

    Vorige keer zaten we hoog in de wolken, te wachten op het tandradje dat ons

    terug naar beneden brengt. Op de foto hieronder is dat bij punaise nummer 3.

    Om de rondrit af te maken rijden we direct naar het badstadje Saint Jean de Luz .

    We voelen bijna lichamelijk de Spaanse grens, tussen Hendaye (Frankrijk)

    en Irun (Spanje). Zie foto.

    Vanaf de bergtop La Rhune kan je trouwens diep in Spanje kijken

    (als er geen wolken zijn, zoals tijdelijk in ons geval).

    Later bollen we dan terug richting Bayonne, via Biarritz, helemaal de kust langs.

     

     

     

    Saint Jean de Luz is een aangename kustplaats waar je oergezellig  kan

    rondkuieren, en tot in oktober is de vakantiesfeer nooit ver weg.

    Vanaf hier kan je de berg La Rhune, waar we vandaan komen, goed zien liggen.

     

     

     

    De stad werd bekend en welvarend door de walvisvangst, maar ook vanwege

    de trouwpartij van de Franse Zonnekoning Louis XIV en de Spaanse prinses

    Maria-Teresa, die in deze stad werd voltrokken in 1660.

    Deze 17de -eeuwse Franse Jean-Marie Pfaff heeft natuurlijk hier zijn

    ruiterstandbeeld gekregen, in een mooi kader.

     

     

     

    Place Louis XIV is hét centrale plein in St Jean de Luz.

    Aan dit plein bevindt zich ook het Maison Louis XIV, het huis waar Lodewijk XIV

    woonde voor hij in het huwelijk trad met Maria-Teresa. Lodewijk XIV staat trouwens

     bekend als een van de gangmakers van het voorhuwelijks(s)paren.

     

     

     

     

    Het is een mooi en autovrij plein waar het soms lastig is om een leeg plekje

    op het terras te veroveren. Logisch, want na het strand is dit de meest

    populaire plek om neer te strijken voor een koele verfrissing.

     

     

     

     

    In elk geval zijn we daar vrij goed in geslaagd, zodat Greta de belevenissen

    op de grote hoogten en in de wolken snel kan verwerken.

     

     

     

    Greta showt hier haar meest mysterieuze Mona Lisa glimlachje.

    Bij nadere beschouwing is dat uit dankbaarheid voor de heerlijke Leffe

    die op haar (en op mij) wacht.

    Ook de Fransen beginnen met zekerheid de Belgische bieren te begrijpen.

     

     

     

    Slechts 50 meter verder klotst het zeewater tegen de boeg van de vissersbootjes.

     

     

     

    De kleine vissersbootjes zijn zeker niet meer bestemd voor de walvisvangst,

    en ze lijken eerder op pleziervaartuigjes voor een havenrondvaart.

     

     

     

     

    San Juan de Luz, op zijn Spaans, bezit ook een oogstrelend zandstrand

    en een nogal smalle hoge dijk, waar alleen maar pittoreske huisjes achter staan.

    Geen sprake van hoogbouw, geen verstikkende drukte hier.

     

     

     

     

    Ik vermoed dat eerst de huizen er stonden, en dan pas de dijk is aangelegd.

    Dat zou verklaren waarom elk huisje op de verdieping verbonden is met de dijk

    via een smal gekleurd bruggetje.

     

     

     

    Er zijn prachtige havenpanden te bezichtigen (waaronder Nederlandse),

    die toebehoorden aan de welstellende vissers, en de kerk werd grondig vernieuwd

    voor het koninklijke huwelijk. Het beste barokbeentje werd voorgezet.

     

     

     

     

     

    St Jean de Luz ademt nog altijd een authentieke sfeer uit. Het letterlijk

    kleurrijke stadje kent talloze pittoreske straatjes, die vragen om verkend te worden.

     

     

     

     

    Bekender dan Saint Jean is zeker Biarritz, de volgende bestemming op onze rondtrip.

    Het lijkt wat op Knokke, maar dan in het kwadraat.

    De stijl van de gebouwen die de skyline bepalen is ietwat pompeus,

    maar in tegenstelling tot de badplaatsen aan de Belgische kust staat het

    toch niet volgepropt met hoogbouw tot op het strand.

     

     

     

     

    De oorspronkelijke naam van de stad is Béariz.

    In het stadsschild staat een boot afgebeeld van een walvisvaarder,

    die tot op heden het symbool van de stad is.

    Het was tevens het eindpunt van de Duitse 'Atlantikwall'.

    Biarritz is een bekende badstad sinds de negentiende eeuw.

    Het was een klein dorpje toen Victor Hugo het ontdekte in 1834.

    Biarritz kwam echter vlug in de belangstelling toen keizerin Eugénie besloot

    om er haar vakantieoord van te maken.

    De hotels ademen vandaag nog altijd een koninklijke grandeur uit.

     

     

     

     

    Het wordt stilaan schemerig en de zon zakt weg achter de kerk van Biarritz.

    Voor half oktober valt dat wel mee.

     

     

     

    Een Casino mag hier natuurlijk niet ontbreken.

    Dit deel van de uitgebreide badstad heeft (letterlijk) zijn hoogtes en laagtes.

     

     

     

     

    Het zandstrand wordt afgewisseld met kleine fraaie rotspartijen,

    waardoor het geheel iets exotisch krijgt.

     

     

     

     

    De vroegere adellijke dames moesten tot aan de zee kunnen komen

    zonder risico op contact met zand of zeewater.

    Dus legde men maar wandelbruggen aan die tot aan de zee reikten,

    om de lange rokken netjes te houden.

     

     

     

    Vanaf keizer Napoleon III en Eugénie  werd Biarritz een centrum voor

    de Europese adel en gekroonde hoofden, wat haar de titel «la reine des plages

     et la plage des rois» (de koningin van de stranden en het strand der koningen) opleverde.

     

     

     

     

    Het resultaat was dit geheel.

    Niet mis, maar Saint Jean de Luz is veel gezelliger.

    Volgende keer gaan we de grens over, richting Burgos.

     

    03-10-2009, 11:46 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    arnouts
    blog.seniorennet.be/arnouts

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!