dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    28-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuurstof in Zutendaal

     

      

     

    In 2006 waren we weer met Olaba(*) in Limburg voor enkele dagen.

    Een meerdaags arrangement in een fietshotel.

    De eerste dag van dit verblijf in Zutendaal had ik

    een Ranger ingehuurd voor een tocht door het kreupel-

    en ander hout, Olaba gegidst dus door een professional.

     

     

     

    Die Rangers zijn verbonden aan het Nationaal Park Hoge Kempen,

    een uitgestrekt natuurgebied in Limburg, met een vijftal ingangen.

    Dat was de eerste attractie die ik in petto had voor de Olaba’s(*):

    een geleide zoektocht naar eetbare planten en kruiden,

    en daar dan zelf pannenkoeken mee bakken (en opeten!).

    We gingen dus de wijde natuur in, en vonden wat we zochten.

     

     

    Iedereen had een plastic bakje vol met natuur, en achteraf werd samen met

    de Ranger de best eetbare selectie gemaakt in het Rangerhuisje.

     

     

    Zo zag het er uit als het flensje met paddenstoelen en kruidjes gebakken was.

    (let niet op het bestek: dit was bestemd voor iemand met een supergrote honger)

     

     

     

    Met Marc aan de pannen krijgt ieder zijn deel van de pret.

     

     

     

     

    We verblijven in Zutendaal, de gemeente met het hoogste bosgehalte in Vlaanderen.

    Onze stek is hotel “The Oak”, gerund door Hilde en Paul.

     

     

     

     

    Gina was ’s morgens bijzonder goed geluimd.

    Zodanig zelfs dat ze telkens verscheen in haar pyjama op

    het balkon om de nieuwe dag te begroeten.

     

     

    Hilde doet alles en nog wat meer op culinair gebied.

    Hier worden we getrakteerd op een merkwaardig lekker drankje “maison”,

    waarvan ik de inhoud niet meer ken.

     

     

     

    We hebben uiteraard gefietst naar alle windrichtingen, maar Zutendaal zelf

    heeft een bijzondere attractie: het Blote Voeten Wandelpad!

    Dit was dan de tweede verassing die ik de Olaba’s heb laten ondergaan.

    In 2006 is het pad open gegaan voor het publiek, dus weer hadden we een primeur.

    In feite is het vlakbij het huisje van de Rangers, op de Lieteberg.

    Wat het bevruchtingsstation ermee te maken heeft, is me tot op vandaag niet duidelijk.

    Er zijn in de naaste omgeving allerlei lokalen en gebouwen, zoals een vlindertuin,

     een insectenmuseum enz.

    Misschien zit er ook wel ergens iets anders tussen. Wie zal het zeggen…

     

     

     

    Allerlei ondergronden krijg je onder je blote voeten.

    Je kunt er bijvoorbeeld ook de boel op stelten zetten.

     

     

     

    Links en rechts zijn er ook rusthoeken, met de voeten eindelijk in de lucht,

    na het gras, steen, hout, bladeren, keien, modder, balken, bruggen enz.

    De doolhof was nog in opbouw. Gelukkig voor ons.

     

     

     

    Gelukkig is er ook nog het stuk met het zompige modderwater, waar je voeten

     steevast 10 cm ingezogen worden. Zalig gevoel, maar zie dat je niet valt!

     

     

     

    Erik staat toch op het punt ten onder te gaan in dit bruine zandbankwater.

    Nog net in staat om zijn laatste heilige woorden uit te schreeuwen: “Eau la-bàs!!!!! (*)

     

     

     

    Uiteraard was fietsen de activiteit numero uno.

    Hierna vind je een (te) kort overzicht van een gedeelte van de fietsactiviteiten.

    Fietsen is het domein van Paul, de grote man van The Oak. Nergens in Limburg

    vind je zoveel fietsinfo als hij ter beschikking heeft, en allemaal zelf gemaakt.

    Een droom voor de recreatieve fietser. Je moet dat zien.

    Voor meer informatie, klik: www.fietseninlimburg.be.

     

     

    Langs Limburgse wegen kom je het ganse jaar het Carnaval tegen.

     

     

     

    Maasmechelen Village Shopping Center is ook zo’n bijzondere attractie.

    Gelukkig hebben we de Olabadames (moeilijk) ervan kunnen overtuigen dat er

    niet veel tijd meer voorhanden was om uitgebreid te gaan shoppen. Oef.

     

     

    We hebben ook de Landcommanderij Alden Biesen uitgebreid bezocht,

    met inbegrip van de taverne. Ook alle dames konden genieten van de omgeving.

     

     

     

    Lut is vandaag wel een tikje zenuwachtig, want morgen is het haar verjaardag.

    Meestal viert ze haar verjaardag in Limburg, maar deze keer is het speciaal.

    Je mag zelf raden hoe jong ze wordt.

     

     

     

    Yvette is daar nog lang niet aan toe, en kan zich dus volledig ontspannen.

    Yvette gaat plat.

     

     

     

    Aan de waterkant hebben we ons hart en onze blik verpand.

    Allemaal diep ademhalen!

     

     

     

    In een groot donker bos met een toverkasteel wordt Lut voor haar speciale verjaardag

    op een voetstuk geplaatst.

     

     

     

    Een van de leukere fietsuitstappen is het bezoek aan Maastricht: een prachtige en

     sfeervolle stad. Ook de Nederlandse Limburgers weten wat Carnaval is,

    en in september zijn de sporen bij lange nog niet uitgewist.

     

     

     

    Erik wil, als meester-kunstenaar, de poppen langs alle kanten bekijken.

     

     

     

    De Zuid-Willemsvaart begint in Maastricht in “’t Bassin”, een leuke plaats

    om een vochtige halte in te lassen.

     

     

    Ook in Nederland hebben ze lekkere (Belgische) bieren.

    Ik zelf oefen met een Kasteelbier.

    Kan je zien aan de vorm van het glas natuurlijk.

     

     

     

    In de deur van de Capitainerie zie ik mezelf weerspiegeld, zelfs met een bosrijke

     achtergrond, en boven een bord met een bospannenkoek.

    Dan zal het “President for life” ook wel niet kloppen.

    Iemand heeft deze foto gemanipuleerd. Zeker iemand van Olaba.

     

     

     

    Hier staan alle vier de musketiers paraat, geflankeerd

    door d’Artagnan, die in Maastricht in een veldslag

    tussen Fransen en Nederlanders gesneuveld is.

     

     

    Een must als je in Maastricht bent is natuurlijk een bezoek aan de Sint Pietersberg,

     met onder andere de mergelgrotten. Een extra jas is daar geen overbodige luxe.

    Zeer interessante rondleiding met gids, over de lotgevallen van de vroegere

     bewoners, de gebruikte technieken om de stenen te snijden,

    de kunstwerken en honderd dingen meer.

     

     

     

     

    Eindelijk is het zover. Lut verjaart! Ze heeft voor deze gelegenheid

    haar lievelingsknuffel (na Marc) meegebracht.

    Lut zit er wat zenuwachtig bij, maar dat zal snel verbeteren,

    want de glazen lonken.

     

     

     

    Uiteraard wordt haar voor deze speciale gelegenheid een belangrijke Olaba oorkonde

    ter hand gesteld, vakkundig gecreëerd door Erik.

    Zie je het getal 60, verwerkt in "Olaba"?

     

     

     

     

    Paul en Hilde van The Oak vieren mee en zorgen voor de vergulde verjaardagskroon.

     

     

     

    De maat schijnt alleszins te kloppen. Hilde mag tevreden zijn.

     

     

    Tot slot wordt met zijn allen het glas geheven, en wordt er gezongen van

    “Happy Oakie/Birthday to you”. Kijk hoe Lut straalt met haar gouden kroon.

     

     

     

     

    Sinds onze komst in 2006 is er veel veranderd in Zutendaal!

    Zelfs de Heilige Maagd Maria is er nu verschenen!

    Wordt dit nu het nieuwe Lourdes of Scherpenheuvel?

    Go and find out.

     

     

    Wij zijn al in 2007 teruggefietst vanuit Tongeren, omdat iemand het jaar daarvoor

     zijn reiswekker vergeten had.

    Alle “beweeg”redenen zijn goed natuurlijk voor Zutendaal.

     

    Dit is een foto van Greta en mezelf net vóór onze terugkeer naar de kust.

    We hebben het er weer goed van afgebracht, en we zijn volledig ontstressed..

     

     

     

     

     

    (*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.

    Voor details, zie vroegere stukjes.

     

     

     

    28-04-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    24-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: zonder balletjes

     

     

     

    Deze titel heeft helemaal niets te maken met het vorige stukje

    over de stierenarena van Granada en het bijbehorende restaurant

    en haar specialiteit : de Tortilla de Sacromonte.

     

     

    À propos, we zijn net terug van een heerlijke hoog-en-droog driedaagse,

    en we hebben geen te riskante dingen gegeten, maar daarover later meer. 

    Wat ik bedoel met “zonder vleesballetjes”, is dat de soep die nu en hier

    ter sprake komt geen met de hand gerolde balletjes bevat.

    Het recept beschrijft de enige echte Portugese Soep,

    en daar komen geen soepballetjes aan te pas.

     

    Het recept van deze maaltijdsoep is voor de eerste maal op deze manier

    genoteerd en gepubliceerd door een zekere Jean Hewitt in The New York Times

     Weekend Cookbook.

    Merkwaardig dat zo ’n “arm” Portugees gerecht terechtkomt in een chique

     Amerikaanse publicatie. En vanaf vandaag ook op een minder chique weblog.

     

    ingrediënten voor 8

    bereiding

    1.5 kg rundvlees (ragout)

    halveer de kool, verwijder de nerven, snijd in reepjes

    pezo

    snijd de broccoli in fijne roosjes

    olijfolie

    ontdooi de spinazie in de microwave

    3 uien, in plakken gesneden

    strooi flink wat pezo over het vlees

    2.5 l water

    verhit de olie in een soepkasserol

    150g witte bonen

    braad hierin het vlees snel aan alle kanten bruin

    150g bruine bonen

    voeg de uien en het water toe en breng alles aan de kook

    3 of 4 chorizo’s

    deksel er op en laat een tot anderhalf uur lang zachtjes pruttelen

    500g witte kool

    voeg de kalfsfond er aan toe; kijk of het vlees gaar is

    500g broccoli

    haal het vlees uit de pot en snij het in kleine blokjes

    500g diepvriesspinazie

    doe het weer terug in de pot

    1 el kalfsfond poeder

    laat de worst (of blokjes chorizo) 5’ meekoken

     

    voeg de kool toe en laat 5’ met deksel op de pan meekoken

     

    roer de broccoli en de bonen erbij en laat die ook meekoken

     

    doe de spinazie erin en laat heel kort meekoken met deksel

     

    kruid eventueel bij en dien op

     

    houd de rest bij in de diepvries

     

     

     

    Tip: neem in Spanje ‘Taquitas de Chorizo’; dit is chorizo die al gesneden is in kleine blokjes, zoals spekjes

     

     

     Het oorspronkelijke recept vraagt naar gedroogde bonen, bruine en witte,

    die een nacht geweekt worden. Ik heb het ook op die manier gedaan,

    maar waarschijnlijk heb ik steenbonen gebruikt, of boonstenen,

    want ze vertikten het hardnekkig om mals worden.

    Het is dus beter en zekerder om bonen uit blik te nemen en die pas

    op het einde toe te voegen.

    Voor de rest is alles eenvoudig te bereiden.

    Op dit prentje gaat de spinazie er bij, na opwarming in de microwave.

     

     

    Men gebruikt de voor mij onbekende chourico (Portugese worst),

    maar je kunt even goed de beter bekende Spaanse chorizo nemen

    (worst met look erin, en zachte paprika), die je overal kan vinden.

    Van de gebruikte witte kool had ik genoeg aan minder dan de helft.

    De rest bewaart heel lang in de koelkast, en je kunt er achteraf

    nog allerlei dingen mee doen.

     

     

    De eenvoudige, maar lekkere soep verlangt enkel nog naar een stuk brood 

    voor een volledige en gezonde maaltijd.

    Smakelijk.

     

     

    Gebaseerd op TimeLife, Soepen, pag. 153                    

    The New York Times Weekend Cookbook

    24-04-2009, 17:40 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie dagen hoog, maar droog.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Vandaag zal de berichtgeving iets korter zijn, wegens de voorbereiding

    van een een driedaagse trip waar we morgenvroeg aan beginnen.

    Het zal een citytrip zijn, of eigenlijk een provincietrip.

     

    We gaan vanaf de kust omhoog naar de provincie Granada.

    We volgen eerst de zee via Malaga, dan landinwaarts naar Velez Malaga.

    Veel hoger plannen we een bezoek aan en een lunch in Alhama de Granada.

     

    Goed gevuld met tapa's bollen we dan naar hotel Saray in Granada,

    waar we twee nachten verblijven.

    De weersverwachting voor Granada is top! Hoog, maar toch wel droog.

    Woensdag komen we terug via de natte “waterstad” Lanjaron, en Motril,

    want we willen daar op zoek gaan naar de kapper van Queen Fabiola.

    We hebben nog een jobke voor hem. Ik zeg niet welk.

     

    Een verslag van deze driedaagse mag je uiteraard na afloop verwachten.

     

    PS. Volgens de boekjes kan je heerlijk eten in een restaurant binnen de

    Plaza de Toros ofte de stierenarena van Granada.

    Maar ik ben er niet helemaal gerust in.

     

    Iedereen kent wel die mop van de lekkere grote vleesballen die daar

    geserveerd worden, tot er uiteindelijk iemand twee kleintjes op zijn bord krijgt...

     

    Er zijn nog wel genoeg andere minder risicovolle resto’s.

    Trouwens, Granada is de wereldhoofdstad van de tapas.

    Naar het schijnt de enige stad, waar je nu nog gratis een tapa krijgt

    bij elk glas bier of wijn. Geen resto's meer nodig bijgevolgt?

    Het is onze plicht en roeping om dat ter plekke uit te zoeken!!

      

    P.S. maar zelfs voor de tapas zullen we moeten opletten.

    Neem nu een lekker stukje Rabo de Toro (stierenstaart).

    Heerlijk mals, gemarineerd vlees.

    Nu las ik (oef, gelukkig maar) dat er overal een tapa wordt geserveerd

    onder de veelbelovende naam Tortilla de Sacromonte.

    Sacromonte is een wijk van Granada.

      

    Die tapa bevat de andere kant van het stierenlijf ten opzichte van de

    Rabo de Toro. Het is dus een omelet, gevuld met stierenkl…

    Echt waar! Oppassen geblazen dus.

    Hasta la proxima.

     

     

     

     

    19-04-2009, 23:11 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    16-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Vasken of Basken

     

     

     

    Als we hier naar een Spaans restaurant gaan, zien we regelmatig een gerecht

    op de menukaart met een bijvoegsel “a la Vasca”.

    Wat bedoelen de Spaanse koks daarmee?

    Als je verder leest ga je het weten, en dan moet je het niet meer vragen

    aan de camarero.

     

    Om te beginnen:

    wat wij de Golf van Biskaje noemen, wordt door de lokale bewoners Viscaya genoemd.

    Spanjaarden, en in het bijzonder de Basken zijn er zelf nog niet helemaal uit, wanneer

    ze de V of de B moeten spreken/schrijven, en daarom spreken ze het maar hetzelfde uit.

    Daarmee is het voor hen opgelost en is de kous af.

     

    A la Vasca” op een menukaart is altijd een gerecht, bereid met wijn en groenten.

    Dat kan zowel vis als vlees zijn, of om het even wat.

    Niet te verwarren met “A la Viscaina”, want dat is op Biskaaise wijze,

    Dit is met zoet en uitgesproken scherp paprikapoeder.

     

    De Baskische keuken heeft een erg solide reputatie in Spanje.

    Goed koken en lekker eten zijn bij de Basken bijna tot een nationale sport geworden,

    die men in verenigingsverband beoefent.

    De koks sluiten zich aan bij gastronomische clubs, met eigen keukens en resto’s,

    waar de leden samenkomen om te experimenteren met nieuwe recepten en

    het resultaat gezamenlijk te testen.

    Wie onlangs “De Bende van Wim” volgde op TV, heeft dat ook van dichtbij kunnen zien.

     

    Het hier voorgestelde gerecht vandaag is “Pavo a la Vasca”, kalkoen op zijn Baskisch.

    Eigenlijk is het oorspronkelijke gerecht in het kookboek “Pollo a la Vasca”,

    met een stuk kip dus, maar een sappig kalkoenfiletje is een leuke variant.

    Heel eenvoudig te maken: wat snijwerk, af en toe iets in de pan leggen en klaar is kees.

    Iedereen kan dit natuurlijk. Zelfs ik.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    300g sjalotten in schijven gesneden

    bereid de rode paprika’s indien verse, snijd in reepjes

    rode paprika (250g)

    kruid de kalkoenlapjes met pezo, tijm, rozemarijn

    (Spanje: troceado, in stukken)

    snijd de ham in blokjes (of koop de blokjes: in Spanje)

    100g (Serrano)ham (in blokjes)

    maak de groene paprika’s schoon, verwijder zaad en

    groene paprika (400g)

    zaadlijsten en snijd ze ook in reepjes

    3 teentjes look

    pel de lookteentjes, snijd ze zeer fijn

    4 dunne kalkoenlapjes

    rol de kalkoenlapjes op en prik ze eventueel vast

    3 el olijfolie

    verhit de olie in een braadpan

    pezo, tijm, rozemarijn

    braad hierin de stukken kalkoen aan op hevig vuur

    2 el tomatenpuree

    haal ze, als ze mooi gekleurd zijn, uit de pan

    2 à 3 glazen droge witte wijn

    bak de sjalotten in het resterende vet lichtbruin

     

    voeg de ham, tomatenpuree en de paprika’s toe (*)

     

    doe de lookteentjes erbij en de wijn

     

    schik de stukken kalkoen op het groentebedje

     

    laat 30’ zachtjes stoven

     

    (*) indien troceado rode pepers: laatste 10’ toevoegen

     

    serveer de kalkoen met aardappels

     

    Eventueel kan je er, naar smaak, nog wat Cayennepeper bij doen,

    of bijvoorbeeld een stukje gedroogde Piment d’Espelette (uit Frans Baskenland).

    (zie: “Tonijn op Baskische wijze” op datum van 30.11.08)

     

     

     

    Eenvoudig opgediend in de pan, met gekookte aardappel.

    Lekker met een Spaans rood wijntje.

     

     

    Hier heb je nog eens een close-up tijdens de laatste fase op het vuur.

    Het ruikt heel aangenaam, ziet er heerlijk uit, en smaakt naar nog.

     

     

    Buen approveche.

     

     

    16-04-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    13-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olaba(*): fietsen door de Limburgse mijnstreek (einde)

     

    Ik heb gezien dat in deel 3 een beloftevolle foto verdwenen is,

    daar waar Erik door de periscoop kijkt boven op de mijnterril.

     

    Die gemiste foto zet ik nu toch hieronder, want hij heeft een mooie meerwaarde.

    Van op 75 m hoogte, zie je van dicht bij de terril, waar de begroeiing

    zich maar zeer traag ontwikkelt, door de uiteraard onvruchtbare ondergrond.

    Dan komt, aan de voet van de terril, de cité waar de mijnwerkersgemeenschap

    leefde, dan het Limburgs bronsgroen eikenhout.

    In de verte ten slotte priemen de liften van de koolmijn van Winterslag.

     

    Waarschijnlijk is de foto vorige editie in een of ander zwart gat gevallen,

    wat vrij logisch is in deze streek met zeven koolmijnen.

     

     

     

    Hier komt het ultieme verslag:

     

    Laatste deel: de westelijke verfrissing

     

    De rit gaat vandaag in de richting van het westen, de enige windrichting

    die we deze week nog niet verkend hebben.

     

    Door het vroege ochtendlijke uur slaat de president (that's me) de Olabal mis

    en vertrekt in een volledig verkeerde richting.

    Geen nood echter, de weg valt op zijn pootjes, en de Olabapresident ook.

    Erger is het gesteld met het weer.

     

    We ondergaan enkele druppels, maar na 6 jaar zon mogen we ons gelukkig prijzen.

     Meestal is het arrangement dat we boeken gedekt door de Limburgse “Slecht

    Weer Garantie”, maar ook dit jaar zullen we daar geen beroep moeten op doen.

     

    Vorig jaar in Haspengouw was de weerstoestand iets beter, maar daartegenover

    stond het nogal kuitenbijtende heuvelachtige parcours. Ik mocht zelfs via officieuze

    bron vernemen, dat men dat gedeelte van de provincie Limburg zou gaan herdopen

    in Klimburg.

     

    Westwaarts rijden we in de richting van een grote plas (water).

    Onderweg stoppen we even voor de fotograaf, en om de benen te strekken,

    behalve Erik, die ze nog eens extra in de plooien legt.

     

     

     

    We gaan vandaag het rondje maken van het Schulensmeer, een grote

    kunstmatige watervlakte, ontstaan door zandwinning voor de autosnelweg.

     

     

     

    Bij aankomst staat een rustbank op de goede plaats voor ons.

    Ook de fietsen mogen zich nu even ontspannen. Take 5.

     

     

     

    Gina is maar al te blij haar kennis over het Schulensmeer op te kunnen krikken,

    met dank aan het hier aanwezige didactische paneel.

     

    Bob vindt het meegebrachte water eerder uitzichtloos, en met grote zekerheid te

    weinig calorieën en vitamine C bevattend.

    Later op de dag zal deze ongunstige toestand worden verbeterd.

     

     

     

    Uitermate rustig is het hier.

    Alleen worden we argwanend gade geslagen door drie wankele zusters

    tijdens hun ochtendwandeling.

     

     

     

    Hier nog een vogel die er heel tevreden uitziet door het bestaan

    van deze waterplas.

    Maar, is het een fuut of een kluut? Waarschijnlijk weet hij het zelf ook niet.

     

     

     

    Aan didactische borden is er geen gebrek, maar de boodschap

    komt soms eigenaardig over.

    “Begrazing door koeien van het ras Blonde d’Aquitaine”, lees ik hier, en jullie ook.

    Een lichte kokhalzing maakt zich van mij meester.

    Waarom geen Blonde van Grimbergen bijvoorbeeld?

    Die kennen we tenslotte nog van in Alken.

     

     

     

    Aan het midden van het meer stoppen we aan een veelbelovende horecazaak,

    maar ze is gesloten. We moeten dus zelfs de handen niet uit de zakken halen.

     

     

     

    Pech ook voor Gina.

    Ze schakelt de grote middelen in, en tuurt zorgvuldig de horizon af naar waar het

    volgende aperitief zich zou kunnen aandienen.

     

     

     

    Yvette anderzijds, is één met de natuur, en toont wat ze gevonden heeft.

    En toch zit hier ook weer een stevige hint en vingerwijzing in,

    want ze staat hier te pronken met een krans van hopscheuten,

    essentieel onderdeel van de Blonde Grimbergen en de Leffe. Hint!

     

     

     

    We leren alle dagen bij.

    Deze zandwinning wordt (soms) ook gebruikt als overloop,

    indien de hoeveelheid water in de buurt wat te groot wordt.  

    “Het wassende water getemd” noemen de Limburgers dat.

     

     

    Van een paar wielruiters wordt stiekem een foto genomen doorheen het ronde gat

     met behulp van de O van Olaba.

     

     

     

    Een waterput doet in ieder geval denken aan water.

    Water doet denken aan bier, want het is hét hoofdbestanddeel.

    Sommige bieren bevatten trouwens niets anders.

    Alles wat we verder onderweg zien wordt nu een kwelling.

    Geen enkel fietscafé verschaft ons op korte termijn zijn gastvrijheid.

    Hijg, hijg, hijg.

     

     

    Deze visuele verleiding mag ook meetellen…

     

     

     

    Een publiciteitsbord, een eindje verder, doet er nog een schepje bovenop.

    Eerlijk waar toch: de beste fietscafés ter wereld vind je in Limburg.

    Ze hebben jáááren voorsprong op de rest, en dat zal zo nog wel een tijdje blijven.

    Maar, ze moeten open zijn natuurlijk, ten minste als wij er aankomen.

     

     

     

     

    Het opeengestapelde Olaba geduld wordt toch beloond als we ter hoogte komen

    van fietscafé “de smis”, waar een hartelijk gezind welkomstcomité ons opwacht.

     

     

     

    Eenmaal binnen, is het hoogste leed geleden.

    We kunnen ons eindelijk storten op de Leffe van het Vat.

    High spirits voeren de boventoon vanaf nu.

     

     

    De lichamelijke leidingen laten zich gedwee vollopen met het blonde nat,

    en een sanitaire beurt komt er aan.

    Groot is mijn verwondering als ik deze intieme vertrekken betreed.

    Voor de eerste maal in mijn leven word ik geconfronteerd met

    een vreemd soort apparaten.

    Deze toestellen zijn urinoirs met een gaspedaal (voor prostaatpatiënten?).

     

     

    Onder de indruk en onder invloed rijden we verder, tot we een

    ruiterstandbeeld zien, waar een ridder en een paard in schitterende outfit

    geconfronteerd worden met een paar doordeweekse dorpsduiven.

    De helm van de ridder heeft een oogspleet aan de bovenkant.

    Slecht middeleeuws design is dat. Als de linkse duif naar de WC moet,

    dan gaat de ridder problemen tegemoet met zijn zicht.

    Misschien dat hij om die reden preventief al een lange (blinden)stok bij zich heeft.

     

     

    Het marktplein van Herk-de-Stad vormt het decor voor het ultieme tafereel.

    Na het Laatste Middagmaal zullen we tot de finish gaan.

    We kiezen voor “De Gulden Mortier” om de laatste nodige krachten

    op te doen en ons te wapenen voor de terugkeer.

     

     

    Eten met een design look, en wel heel lekker.

     

     

    Culinair visstandje met brochette.

     

     

     

    Voor deze pastaschotel is Greta zelfs bereid met de fiets

    naar Zjakkamakka te rijden.

     

     

     

    Mijn eigen keuze lijkt op het eerste zicht een half mislukt vogelnest.

    Ik moet terugdenken aan de duiven van daarnet.

     

     

     

    Tot slot nog even een altijd blijvende herinnering ophalen… 

     

     

     

    Maar het belangrijkste na vier dagen is de big O van Olaba.

     

     

    Dag 4, knopen: 302-303-312-313-314-353-195-194-193-179-94-302

    Afstand is 48 km à 14.1 km/u

    De officiële, maar altijd foute Bob kilometerteller, geeft in totaal 185 km.

    Vorig jaar bedroeg de totale afgelegde weg 197 km, maar dan waren we wel jonger.

     

    (*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.

     

    Voor details, zie vroegere stukjes.

     

     

     

     

    13-04-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    09-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: kip XXXL, met een hete speksaus, en nog wat.

     

      

     

     

    Deze week presenteer ik drie recepten voor de prijs van één, omdat het Pasen is.

    Het hoofdbestanddeel is kip, uiteraard een must met Pasen.

    In alle bescheidenheid durf ik er aan toevoegen, dat dit gerecht

    (voor mijn persoonlijke smaak) het beste is wat ik dit jaar gemaakt heb.

    Zelfs een startende kok als ik kan (toevallig?) toch ook wel eens scoren

    of wat geluk hebben in de keuze van de recepten en de bereiding!

     

    Merkwaardig is dan nog dat ik het recept met kip simpelweg had gekozen

    wegens zijn lange, en grappige naam. In het kookboek staat dit recept vermeld als:

    “Erskine Caldwell’s Genuine Southern Fried Chicken”.

    Uit de USA. Alstublieft. XXXL. 

    De Amerikanen kunnen niet koken, maar wel de grappigste namen bedenken.

     

    Het geheim van deze kipbereiding zit hem daarin, dat hij een nacht geweekt

    wordt in melk. Hierdoor krijgt hij een ultra softe smaak, een beetje te vergelijken

    met Tandoori-kip van de Indiërs, maar beter van smaak, en met een lage

    moeilijkheidsgraad om te bereiden.

     

    Ik lees in het kippenkookboek dat (citaat)

    “Sinds de invoering van wetenschappelijke intensieve kweektechnieken

    zijn kippen gegarandeerd vlezig en mals.

    Maar omdat ze op een standaarddieet gesteld zijn, en weinig beweging

    krijgen, heeft het hedendaagse gevogelte een fantasievol maar verstandig

    gebruik van marinades, sausen en /of vullingen nodig om hun smaak te verhogen.”

    Dus het kippetje krijgt zijn marinade, en ook andere aanvullingen om het

    yammie-yammie te maken.

    Zo zag Erskine Caldwell zijn eigen kippetje evolueren:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 stevige kipfilets

    snijd de kipfilets in 3 stukken

    ½ l halfvolle melk

    zet de stukken kip een nacht in de melk,…

    1 ei, losgeklopt

    waaraan het ei, wat zout en een scheut tabasco is toegevoegd

    zout

    laat de stukken kip uitlekken in een vergiet, en dep ze droog

    tabasco

    haal ze door een mengsel van half bloem, half paneermeel

    1 el bloem

    bak ze in olijfolie tot ze bruin zijn

    1 el paneermeel of broodkruim

    doe ze dan 10 à 15’ in een oven op180°

    olijfolie

    heel lekker met gegrilde tomaten en een hete speksaus

     

    Welke groenten komen in aanmerking? Bij een kip is er keuze te over.

    Maar, mits de kip in de oven moet, kan de oven beter nog wat voller.

    Twee vliegen in één klap.

    Hoewel gebakken vliegen alleen in Cambodja op het menu staan.

    De keuze valt op gegrilleerde tomaten. Ze doen denken aan de zomer en BBQ.

     

    Ook weer heel eenvoudig te bereiden.

    Ik had het vroeger al eens met succes bereid bij  kalkoenspitjes met wortel-rijstsalade.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 stevige grote tomaten

    maak de tomaten schoon, verwijder het kroontje

    4 looktenen (onder olie)

    snijd de tomaten met een scherp mes kruiselings in

    olie, zout en peper naar smaak

    pers de look en vermeng de lookpuree met de olie

    basilicum(pasta uit tube)

    verdeel het mengsel in de spleten van de tomaten

     

    doe er de basilicum(pasta) bovenop

     

    besprenkel met beetje olijfolie en grilleer de tomaten 10´

     

    dien ze op, bestrooid met zout en peper

     

    En zo komt het lekkere duo samen in de oven terecht.

     

     

     

    Nu hebben we al vlees en groenten. Wat met de koolhydraten?

    Toevallig loop ik door het kookboek “Salades en Koude Voorgerechten”,

    en zie ik een hete speksaus staan. Vreemd hoe dat in dit kookboek terecht komt.

    Het is geen salade, en nog minder een koud voorgerecht.

    Misschien heeft de receptenverzamelaar dit in het boek gezet op een maandagmorgen.

    Ik vergeef hem, want het is lekker, zeker  in combinatie met de rest.

    À propos, in België gebruikt men regelmatig een microgolfoven.

    In Nederland niet, maar de keukens blijken daar uitgerust met een magnetron.

    Er is geen enkel verschil. Omdat statistisch 25% van de lezers van deze weblog

    Nederlanders zijn, is het mijn plicht ook voor hen de recepten leesbaar

    en gebruiksvriendelijk te maken. Ziezo.

    Nu weten ze inmiddels nog niet dat “piepers” aardappelen zijn, maar ja,

    alles op zijn tijd.

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    1 el sherryazijn

    schil en kook de aardappelen (in de microgolfoven)

    4 el olie + olie om te bakken

    bak het spek even aan in een pan en giet het vet weg

    pezo

    maak in een kommetje de vinaigrette

    2 grote of 4 kleine aardappelen

    doe er het spek en de gesnipperde ui bij

    100g blokjes gerookt spek

    giet deze saus opnieuw in de pan, breng het aan de kook

    1 gesnipperde ui

    draai het vuur laag, laat het vocht een tijdje pruttelen

     

    zet er geen deksel op, roer af en toe tot de uien zacht zijn

     

    snijd de hete piepers in schijfjes (warm!)

     

    rangschik ze op een verwarmd diep bord

     

    giet de warme saus gelijkmatig over de aardappelen

     

    dien de salade meteen op

     Je ziet hoe mijn spieren zich spannen (van de schrik)...

     

     

     

     

    Het spek wordt voorzichtig uit de pan geschept, en alles is klaar.

    Alles heeft zijn weg gevonden naar de tafel: de tomaten,

    met de lookpuree en de basilicum.

     

     

     

    Verder zie je de gebronsde kipfilets en de hete speksaus op de schijfjes

    aardappel.

    Ik heb er ook nog een gemengde salade bijgedaan, om het feest

    compleet te maken.

    Superlekker!

     

     

     

     

    Lichtjes gebaseerd op:

    TimeLife Gevogelte pag.98

    Eten van grill en BBQ pag.88

    TimeLife Salades en Koude Voorgerechten pag.29

     

     

     

     

     

    09-04-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    05-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olaba: fietsen door de limburgse mijnstreek (deel 3)

     

     

     

    Op zoek naar de kolenput

     

    De Olaba’s hebben blijkbaar goed geslapen en ontbeten.

    Hoog tijd om nog de briefing van de dag door de strot te duwen,

    want ze weten nog niet wat een “hulleput” is.

    Voor de aandachtige lezer: het is het Kempische woord voor koolmijn.

    Dat is waar we vandaag naartoe rollen.

     

     

     

     

    Alle koolmijnen liggen (of eerder “lagen”) ten noorden van het Albertkanaal.

    We starten langs het kanaal en slaan een oude spoorwegbedding in,

    waar de rust voor vele kilometers verzekerd is.

     

     

     

     

    Uiteindelijk komen we bij de vroegere mijn van Zolder terecht, vlak naast

    de schacht en de lift, die zich als een baken boven het landschap verheft.

     

     

     

     

    Gina is zo onder de indruk van deze historische plaats, dat ze nauwelijks

    haar traantjes kan bedwingen. Een knuffel van de president is nu hard nodig

    om ze weer op de been en in de harde realiteit te brengen.

     

     

     

     

     

    Wat overblijft van de reusachtige mijngebouwen is prachtig gerestaureerd…

     

     

     

     

    …en er is wekelijks een drukbezochte marktdag op het grote plein aan de mijn.

     

     

     

     

    De vroegere lavoir (nu genoemd “Den Lavaar”) waar de kompels zich konden

    ontdoen van het zwarte gruis is nu een reusachtig en prachtig fietscafé,

    met feestzalen en reusachtige ondergrondse ruimtes.

    Het wordt ook opengesteld als continue expo en ideeënbron voor “Duurzaam Bouwen”.

     

    Een goede week geleden zag ik nog in het Tv-nieuws dat hier het grootste

     zonnepanelenpark van België helemaal afgewerkt is.

    Dit up-to-date fietscafé is een openbaring. Wat een ruimte!

     

    Een vreemd gevoel is het vrij rond te lopen op een site waar vroeger zo hard

    en intensief werd gewerkt, en waar nu een geweldige rust van uitstraalt.

    Sommige Olaba’s worden er poëtisch van en nemen prachtige en originele foto’s.

     Industriële archeologie, die men bewust behoudt, staat hier hand in hand

    met de nieuwste ontwikkelingen in de techniek.

     

     

     

     

     

     

    Ook vanuit zuiver artistiek oogpunt valt hier wat te beleven:

    oogstrelende combinaties van lijn en licht vervangen de grauwe toestanden

    van de koolmijnen van vroeger.

     

     

     

     

    De strakke, erg esthetische lijnen van de architectuur zullen zeker

    andere gevoelens hebben opgewekt bij de toenmalige mijnwerkers,

    dan bij de relaxte bezoeker van vandaag.

     

     

     

    .

    Een lieve fietscafédame zorgt er eerst voor dat onze zakken veilig achter

    slot zitten , in de diepe ondergrondse labyrinten, en we reserveren alvast

    voor de lunch in Den Lavaar.

    We starten van hieruit een wandeling langs de oude mijncité met kerk en moskee.

    Enige aarzeling ontstaat over de startplaats en beschrijving van de wandeling,

    maar na wat verkeerd over en weer sjokken, hebben we de juiste richting te pakken.

     

     

     

     

    De zogenaamde cité bestaat uit kleine mijnwerkershuisjes, en grotere

    van de ingenieurs en de directie.

    Het is een ervaring om de sfeer eens te proeven van hoe het destijds eruit zag.

    Langs een bosrand verlaten we de cité, waar ook nieuwbouw de oude huisjes

    begint aan te vullen.

     

     

     

     

    Bloemen heten ons welkom met hun beste kleuren.

     

     

     

     

    We verlaten de bewoning en komen opnieuw in een natuurlijke omgeving.

     

     

     

     

    Links en rechts krijgen we sporadische signalen dat de herfst al achter

    het gordijn loert, hoewel deze paddenstoel zich probeert te vermommen

    als een doordeweekse aardappel.

     

     

     

     

    Het wandelpad volgend komen we langs de mijnterril van Zolder.

    Vandaag is deze oude afvalberg geëvolueerd tot een toeristische attractie

    in dit vlakke Limburgse landschap.

    Zes flinke Olaba’s hebben de ambitie de kegel van 75 m hoogte te beklimmen,

    langs een aangelegd pad.

    Hier aan deze picknicktafel wordt nog even diep ademgehaald vóór de beklimming.

    Marc en ikzelf blijven op de begane grond om onze knieën wat te ontzien,

    en om de vestiaire te bemannen.

     

     

     

     

     

    Op de top van de terril staat een periscoop, vanwaar je de verre omgeving

    kan bespeuren. Erik probeert hem als eerste, met succes.

     

     

     

     

     

    Dichtbij zie je (zelfs met het blote oog) de cité en verder weg, langs de horizon

    priemen de liften van de mijn van Winterslag.

     

    De dames lijken een beetje afkerig van de periscoop.

    Ze lijken zich ongerust af te vragen waarvoor de rode roede moet dienen.

    Tezelfdertijd komt bij Erik zijn jeugddroom weer eens opgeweld:

    als kind had hij al de ambitie om concertdirigent te worden.

    Als de drang plots opkomt, kan hij het echt niet verbergen,

    en moeten de bewegingen er even uit.

     

     

     

     

     

    Alle Olabadames  dalen gezwind, eendrachtig, en arm in arm de heuvel weer af.

    Eén enkele verstopte (letterlijk te nemen, niet in de betekenis van verborgen)

    Olabadame komt lichter terug na de wandeling dan vóór het vertrek.

     

     

     

     

    Na de terugkeer tot bij de vestiaire wordt dringend het interne vloeistofniveau

    opnieuw op peil gebracht.

     

     

     

     

    We maken de wandelcirkel af en keren terug naar Den Lavaar via een andere weg,

    met bloemen langs de kant.

     

     

     

     

     

    Aan de lunchtafel van Den Lavaar worden heerlijke spijzen en dranken geserveerd

    door een leuk Caraïbisch meisje, maar Marc en Luc hebben toch nog meer oog

    voor hun lekkere pasta’s.

     

     

     

     

     

    We keren terug naar De Kluis langs een andere spoorwegbedding en vanaf

    het hotel rijden we nog een korte afstand verder tot het Circuit van Terlaemen.

     

     

     

     

     

    Groot is de verwondering over het aantal snelfietsende jonge macho’s en

    oudere renners die, zelfs bij dit minder goed weer (het regent enkele druppeltjes),

    op het circuit talloze rondjes maken.

     

     

     

     

    Overdag wordt dit snelheidscircuit afgehuurd door (vooral) motorclubs,

    de VAB, en andere organisaties om bolides of andere gewone

    twee- of vierwielers te testen.

    Als we hier ‘s morgens voorbijkomen is het een lawaai van jewelste.

    Wanneer deze snelle jongens verwenen zijn, mogen niet gemotoriseerde

    wielertoeristen (gratis) het circuit op.

    En dat zijn er honderden, uitgedost alsof ze de Ronde van Vlaanderen gaan rijden.

    Wij passen eigenlijk niet in dit plaatje, en worden door de “echten”

    bekeken als marsmannetjes en –vrouwtjes.

    Maar de gelegenheid om hier eens rond te toeren kunnen we niet laten liggen.

    Acht verschrikkelijke Olabolides gaan het circuit op, tussen de  snelheidsduivels!

    Hier zie je Greta en Luc op volle traagheid, in een scherpe bocht net voorbij

    de tribunes, waar de bandensporen aantonen dat de profs hier regelmatig

    uit de bocht gaan. Met onze snelheid is daar weinig kans voor.

     

     

     

     

     

    Onze eigen Olaba “Formule 123” wedstrijd wordt glansrijk gewonnen door

    Yvette, de taaie tante.

     

     

     

     

     

     

    Ook Bob en Lut zetten een uitstekende prestatie neer.

     

     

     

     

     

    Iedereen is blij na dit bravourestukje, maar moet toch even naar adem happen,

    want er zijn zelfs maximumsnelheden gehaald tot 20 km/uur.

     

     

     

     

    We staan hier aan de ingang van de pits (zonder pitspoezen weliswaar),

    terwijl de macho’s hun zoveelste ronde op het circuit beginnen en

    ons voorbij rijden met zoevend peletongeluid.

     

     

     

     

    Dit is een ervaring die we niet vlug gaan vergeten.

    Terlaemen met de fiets is een sterke aanrader!

     

     

     

     

    We verlaten het circuit. Steil gaat het fietspad van hier naar boven en dan weer

    naar beneden en terug naar het hotel.

    We nestelen ons nog even voor een verfrissend drankje op het Kluisterras,

    waarbij de zon opnieuw van de partij is.

     

     

     

    Het is een harde dag geweest, met weer een aantal nieuwe ervaringen,

    en daarvoor zijn we hier.

    Maar ook voor een lekker diner natuurlijk.  

    Tijdens de aanloop wordt de tijd gevuld met de Lierse Dialect Quiz,

    die zelfs de Antwerpenaars op het verkeerde been zet.

     

     

     

    Knooppunten: 302-303-304- wandeling - terril -307-308-300-301-

    Afstand is 32.6 km à 15.4 km/u

    Totaal met aanloop naar circuit Terlaemen + circuit: 41 km à 15.1 km/u.

     

     

     

     (*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.

     

     

    05-04-2009, 18:03 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: spaghetti Bolognaise, voor Angelina Jolie!!

     

     

     

    Het feit dat Brad Pitt onlangs naast de film Oscar gegrepen heeft,

    is bij Angelina Jolie in het verkeerde keelgatje geschoten.

    Ik had er eigenlijk wel een beetje mee te doen, en, denkend om haar mooie

    ranke keeltje, heb ik ze een mailtje gestuurd.

    Ik heb haar op de man af (nou ja) direct de vraag gesteld

    of ik haar geen lekker receptje zou sturen, om haar keeltje via een lekker

    hapje terug in de goede plooi te leggen.

    Het heeft wel enkele dagen geduurd voor ik antwoord kreeg.

     

    Ziehier, wat ze schrijft:

     

    Dearest Bob,

     

    Thank you very much  for thinking about my body and how I feel nowadays.

    But you know that we Americans don’t know much about good food.

    We always eat simple (and fast) food, but I have a wish that you can fullfil.

    As a memory of my Italian roots, could you please send me your recipe

    for “Spaghetti Bolognaise”. If you can do that, I’ll do something in return for you.

    If you enable me to make the right Spaghetti Bolognaise,

    I will put your photo on my favourite blouse.

     

    Many Kisses,

    Angelina.

     

    Dat viel toch effen tegen.

    Elke week neem ik een ander kookboek onder handen.

    Er is er eentje dat ik een beetje haat: “Meelspijzen en Peulvruchten”.

    Ik eet niet zo graag melige dingen. Greta wel daarentegen.

    Zij kan alle dagen pasta’s eten. Maar natuurlijk kan ik Angelina niet

    teleur stellen, zeker niet met spaghetti Bolognaise . Ik heb het dus gemaakt.

    Nu is Spaghetti Bolognaise Les 1 van het koken: gemakkelijk en toch lekker,

    hoe je het ook maakt. Er bestaan zoveel varianten als er huismannen

    en –vrouwen zijn.

    Ikzelf heb ook het recept aangepast naar wat ik in de winkel vind.

    Hierbij mijn versie:

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    600g spaghetti

    hak de uien, lookteentjes en wortels fijn

    Parmezaanse kaas, geraspt

    laat ze in olie op laag vuur zacht worden in een kasserol

    700g mager rundsgehakt

    verhoog het vuur en doe er het gehakt rauwe vlees bij

    2 wortels, geschild en fijngehakt

    schroei het aan alle kanten dicht, en doe er de ham bij

    1 stang selder, gekuist en gesneden

    bak het vlees tot het aan alle kanten mooi bruin van kleur is

    50g gerookte spekblokjes/chorizo

    doe er een glas rode wijn in, deglaceer goed de pan

    boter en/of olijfolie

    strooi de bloem en dan de kalfsboeljon erover

    2 el bloem

    doe de kruidnagel, chilipepertje er in en nootmuskaat

    kalfsboeljon poeder/pasta

    voeg alle tomaten toe, en roer goed door elkaar

    1 blik tomatenstukken (troceado)

    laat het mengsel ten minste 1 ½ uur zachtjes sudderen

    ½ blik tomatenpulp (triturado of frito)

    zorg dat de saus goed kan indikken (geen deksel dus)

    1 kruidnagel

    voeg op het einde de basilicum toe (vers of uit tube)

    nootmuskaat

    breng de saus op smaak met peper

    basilicum

    Spaghetti: breng een ruime hoeveelheid water aan de kook

    3 lookteentjes, peper

    doe er zout in en een lepel olie tegen het kleven

    1 klein rood chilipepertje

    doe de pasta in het kokende water, roer en kook hem

    een zestal verse champignons

    volgens de tijd opgegeven door de producent (+/- 8’)

    een glas rode wijn

    als het kookt, temper het vuur tot matig

     

    proef aan da pasta of hij mals is, en giet hem dan af

     

    dien op met de saus en de Parmezaanse kaas

     

    Tomaten in blik vind je hier in Spanje in verschillende vormen.

    Je hebt: tomate pelado (hele gepelde en bereide tomaten),

    tomate troceado (in stukjes, gebruik ik het liefst), tomate triturado (pulp),

    tomate frito (pulp, maar gekruid en met olijfolie toegevoegd), en natuurlijk tomatenconcentraat.

    Basilicum gebruiken we nu in pastavorm uit tubes.

    De verse wordt te snel slecht, en trekt insecten aan.

    De basilicumpasta is heel lekker, en houdt het lang uit.

     

    Ik heb dus dit recept gemaild, en een week later ontving ik een foto van Angelina,

    met zoals beloofd een foto van mij op haar borst. (alleen op mijn foto letten aub!)

     

     

    Ik heb natuurlijk eerst het recept uitgeprobeerd op Greta en mezelf.

    Hier zie je de kok de laatste hand leggen.

    De Parmezaanse kaas wordt toegevoerd met de aardappelschiller.

    Wil je het helemaal op smaak afmaken,

    dan kan je er op het laatst nog een aprilvis aan toevoegen.

     

     

     

     

    Bereid naar:TimeLife Meelspijzen en Peulvruchten, pag. 117           In cocina con Fernanda Gosetti

     

     

    01-04-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    satu
    blog.seniorennet.be/satu

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!