aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
13-04-2009
Olaba(*): fietsen door de Limburgse mijnstreek (einde)
Ik heb gezien dat in deel 3 een beloftevolle foto verdwenen is,
daar waar Erik door de periscoop kijkt boven op de mijnterril.
Die gemiste foto zet ik nu toch hieronder, want hij heeft een mooie meerwaarde.
Van op 75 m hoogte, zie je van dicht bij de terril, waar de begroeiing
zich maar zeer traag ontwikkelt, door de uiteraard onvruchtbare ondergrond.
Dan komt, aan de voet van de terril, de cité waar de mijnwerkersgemeenschap
leefde, dan het Limburgs bronsgroen eikenhout.
In de verte ten slotte priemen de liften van de koolmijn van Winterslag.
Waarschijnlijk is de foto vorige editie in een of ander zwart gat gevallen,
wat vrij logisch is in deze streek met zeven koolmijnen.
Hier komt het ultieme verslag:
Laatste deel: de westelijke verfrissing
De rit gaat vandaag in de richting van het westen, de enige windrichting
die we deze week nog niet verkend hebben.
Door het vroege ochtendlijke uur slaat de president (that's me) de Olabal mis
en vertrekt in een volledig verkeerde richting.
Geen nood echter, de weg valt op zijn pootjes, en de Olabapresident ook.
Erger is het gesteld met het weer.
We ondergaan enkele druppels, maar na 6 jaar zon mogen we ons gelukkig prijzen.
Meestal is het arrangement dat we boeken gedekt door de Limburgse “Slecht
Weer Garantie”, maar ook dit jaar zullen we daar geen beroep moeten op doen.
Vorig jaar in Haspengouw was de weerstoestand iets beter, maar daartegenover
stond het nogal kuitenbijtende heuvelachtige parcours. Ik mocht zelfs via officieuze
bron vernemen, dat men dat gedeelte van de provincie Limburg zou gaan herdopen
in Klimburg.
Westwaarts rijden we in de richting van een grote plas (water).
Onderweg stoppen we even voor de fotograaf, en om de benen te strekken,
behalve Erik, die ze nog eens extra in de plooien legt.
We gaan vandaag het rondje maken van het Schulensmeer, een grote
kunstmatige watervlakte, ontstaan door zandwinning voor de autosnelweg.
Bij aankomst staat een rustbank op de goede plaats voor ons.
Ook de fietsen mogen zich nu even ontspannen. Take 5.
Gina is maar al te blij haar kennis over het Schulensmeer op te kunnen krikken,
met dank aan het hier aanwezige didactische paneel.
Bob vindt het meegebrachte water eerder uitzichtloos, en met grote zekerheid te
weinig calorieën en vitamine C bevattend.
Later op de dag zal deze ongunstige toestand worden verbeterd.
Uitermate rustig is het hier.
Alleen worden we argwanend gade geslagen door drie wankele zusters
tijdens hun ochtendwandeling.
Hier nog een vogel die er heel tevreden uitziet door het bestaan
van deze waterplas.
Maar, is het een fuut of een kluut? Waarschijnlijk weet hij het zelf ook niet.
Aan didactische borden is er geen gebrek, maar de boodschap
komt soms eigenaardig over.
“Begrazing door koeien van het ras Blonde d’Aquitaine”, lees ik hier, en jullie ook.
Een lichte kokhalzing maakt zich van mij meester.
Waarom geen Blonde van Grimbergen bijvoorbeeld?
Die kennen we tenslotte nog van in Alken.
Aan het midden van het meer stoppen we aan een veelbelovende horecazaak,
maar ze is gesloten. We moeten dus zelfs de handen niet uit de zakken halen.
Pech ook voor Gina.
Ze schakelt de grote middelen in, en tuurt zorgvuldig de horizon af naar waar het
volgende aperitief zich zou kunnen aandienen.
Yvette anderzijds, is één met de natuur, en toont wat ze gevonden heeft.
En toch zit hier ook weer een stevige hint en vingerwijzing in,
want ze staat hier te pronken met een krans van hopscheuten,
essentieel onderdeel van de Blonde Grimbergen en de Leffe. Hint!
We leren alle dagen bij.
Deze zandwinning wordt (soms) ook gebruikt als overloop,
indien de hoeveelheid water in de buurt wat te groot wordt.
“Het wassende water getemd” noemen de Limburgers dat.
Van een paar wielruiters wordt stiekem een foto genomen doorheen het ronde gat
met behulp van de O van Olaba.
Een waterput doet in ieder geval denken aan water.
Water doet denken aan bier, want het is hét hoofdbestanddeel.
Sommige bieren bevatten trouwens niets anders.
Alles wat we verder onderweg zien wordt nu een kwelling.
Geen enkel fietscafé verschaft ons op korte termijn zijn gastvrijheid.
Hijg, hijg, hijg.
Deze visuele verleiding mag ook meetellen…
Een publiciteitsbord, een eindje verder, doet er nog een schepje bovenop.
Eerlijk waar toch: de beste fietscafés ter wereld vind je in Limburg.
Ze hebben jáááren voorsprong op de rest, en dat zal zo nog wel een tijdje blijven.
Maar, ze moeten open zijn natuurlijk, ten minste als wij er aankomen.
Het opeengestapelde Olaba geduld wordt toch beloond als we ter hoogte komen
van fietscafé “de smis”, waar een hartelijk gezind welkomstcomité ons opwacht.
Eenmaal binnen, is het hoogste leed geleden.
We kunnen ons eindelijk storten op de Leffe van het Vat.
High spirits voeren de boventoon vanaf nu.
De lichamelijke leidingen laten zich gedwee vollopen met het blonde nat,
en een sanitaire beurt komt er aan.
Groot is mijn verwondering als ik deze intieme vertrekken betreed.
Voor de eerste maal in mijn leven word ik geconfronteerd met
een vreemd soort apparaten.
Deze toestellen zijn urinoirs met een gaspedaal (voor prostaatpatiënten?).
Onder de indruk en onder invloed rijden we verder, tot we een
ruiterstandbeeld zien, waar een ridder en een paard in schitterende outfit
geconfronteerd worden met een paar doordeweekse dorpsduiven.
De helm van de ridder heeft een oogspleet aan de bovenkant.
Slecht middeleeuws design is dat. Als de linkse duif naar de WC moet,
dan gaat de ridder problemen tegemoet met zijn zicht.
Misschien dat hij om die reden preventief al een lange (blinden)stok bij zich heeft.
Het marktplein van Herk-de-Stad vormt het decor voor het ultieme tafereel.
Na het Laatste Middagmaal zullen we tot de finish gaan.
We kiezen voor “De Gulden Mortier” om de laatste nodige krachten
op te doen en ons te wapenen voor de terugkeer.
Eten met een design look, en wel heel lekker.
Culinair visstandje met brochette.
Voor deze pastaschotel is Greta zelfs bereid met de fiets
naar Zjakkamakka te rijden.
Mijn eigen keuze lijkt op het eerste zicht een half mislukt vogelnest.
Ik moet terugdenken aan de duiven van daarnet.
Tot slot nog even een altijd blijvende herinnering ophalen…
Maar het belangrijkste na vier dagen is de big O van Olaba.
Dag 4, knopen: 302-303-312-313-314-353-195-194-193-179-94-302
Afstand is 48 km à 14.1 km/u
De officiële, maar altijd foute Bob kilometerteller, geeft in totaal 185 km.
Vorig jaar bedroeg de totale afgelegde weg 197 km, maar dan waren we wel jonger .
(*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
Voor details, zie vroegere stukjes.
13-04-2009, 00:00 geschreven door grob
09-04-2009
KOKENETEN: kip XXXL, met een hete speksaus, en nog wat.
Deze week presenteer ik drie recepten voor de prijs van één, omdat het Pasen is.
Het hoofdbestanddeel is kip, uiteraard een must met Pasen.
In alle bescheidenheid durf ik er aan toevoegen, dat dit gerecht
(voor mijn persoonlijke smaak) het beste is wat ik dit jaar gemaakt heb.
Zelfs een startende kok als ik kan (toevallig?) toch ook wel eens scoren
of wat geluk hebben in de keuze van de recepten en de bereiding!
Merkwaardig is dan nog dat ik het recept met kip simpelweg had gekozen
wegens zijn lange, en grappige naam. In het kookboek staat dit recept vermeld als:
“Erskine Caldwell’s Genuine Southern Fried Chicken”.
Uit de USA. Alstublieft. XXXL.
De Amerikanen kunnen niet koken, maar wel de grappigste namen bedenken.
Het geheim van deze kipbereiding zit hem daarin, dat hij een nacht geweekt
wordt in melk. Hierdoor krijgt hij een ultra softe smaak, een beetje te vergelijken
met Tandoori-kip van de Indiërs, maar beter van smaak, en met een lage
moeilijkheidsgraad om te bereiden.
Ik lees in het kippenkookboek dat (citaat)
“Sinds de invoering van wetenschappelijke intensieve kweektechnieken
zijn kippen gegarandeerd vlezig en mals.
Maar omdat ze op een standaarddieet gesteld zijn, en weinig beweging
krijgen, heeft het hedendaagse gevogelte een fantasievol maar verstandig
gebruik van marinades, sausen en /of vullingen nodig om hun smaak te verhogen.”
Dus het kippetje krijgt zijn marinade, en ook andere aanvullingen om het
yammie-yammie te maken.
Zo zag Erskine Caldwell zijn eigen kippetje evolueren:
ingrediënten voor 2
bereiding
2 stevige kipfilets
snijd de kipfilets in 3 stukken
½ l halfvolle melk
zet de stukken kip een nacht in de melk,…
1 ei, losgeklopt
waaraan het ei, wat zout en een scheut tabasco is toegevoegd
zout
laat de stukken kip uitlekken in een vergiet, en dep ze droog
tabasco
haal ze door een mengsel van half bloem, half paneermeel
1 el bloem
bak ze in olijfolie tot ze bruin zijn
1 el paneermeel of broodkruim
doe ze dan 10 à 15’ in een oven op180°
olijfolie
heel lekker met gegrilde tomaten en een hete speksaus
Welke groenten komen in aanmerking? Bij een kip is er keuze te over.
Maar, mits de kip in de oven moet, kan de oven beter nog wat voller.
Twee vliegen in één klap.
Hoewel gebakken vliegen alleen in Cambodja op het menu staan.
De keuze valt op gegrilleerde tomaten . Ze doen denken aan de zomer en BBQ.
Ook weer heel eenvoudig te bereiden.
Ik had het vroeger al eens met succes bereid bij kalkoenspitjes met wortel-rijstsalade.
ingrediënten voor 2
bereiding
4 stevige grote tomaten
maak de tomaten schoon, verwijder het kroontje
4 looktenen (onder olie)
snijd de tomaten met een scherp mes kruiselings in
olie, zout en peper naar smaak
pers de look en vermeng de lookpuree met de olie
basilicum(pasta uit tube)
verdeel het mengsel in de spleten van de tomaten
doe er de basilicum(pasta) bovenop
besprenkel met beetje olijfolie en grilleer de tomaten 10´
dien ze op, bestrooid met zout en peper
En zo komt het lekkere duo samen in de oven terecht.
Nu hebben we al vlees en groenten. Wat met de koolhydraten?
Toevallig loop ik door het kookboek “Salades en Koude Voorgerechten”,
en zie ik een hete speksaus staan. Vreemd hoe dat in dit kookboek terecht komt.
Het is geen salade, en nog minder een koud voorgerecht.
Misschien heeft de receptenverzamelaar dit in het boek gezet op een maandagmorgen.
Ik vergeef hem, want het is lekker, zeker in combinatie met de rest.
À propos, in België gebruikt men regelmatig een microgolfoven.
In Nederland niet, maar de keukens blijken daar uitgerust met een magnetron.
Er is geen enkel verschil. Omdat statistisch 25% van de lezers van deze weblog
Nederlanders zijn, is het mijn plicht ook voor hen de recepten leesbaar
en gebruiksvriendelijk te maken. Ziezo.
Nu weten ze inmiddels nog niet dat “piepers” aardappelen zijn, maar ja,
alles op zijn tijd.
ingrediënten voor 2
bereiding
1 el sherryazijn
schil en kook de aardappelen (in de microgolfoven)
4 el olie + olie om te bakken
bak het spek even aan in een pan en giet het vet weg
pezo
maak in een kommetje de vinaigrette
2 grote of 4 kleine aardappelen
doe er het spek en de gesnipperde ui bij
100g blokjes gerookt spek
giet deze saus opnieuw in de pan, breng het aan de kook
1 gesnipperde ui
draai het vuur laag, laat het vocht een tijdje pruttelen
zet er geen deksel op, roer af en toe tot de uien zacht zijn
snijd de hete piepers in schijfjes (warm!)
rangschik ze op een verwarmd diep bord
giet de warme saus gelijkmatig over de aardappelen
dien de salade meteen op
Je ziet hoe mijn spieren zich spannen (van de schrik)...
Het spek wordt voorzichtig uit de pan geschept, en alles is klaar.
Alles heeft zijn weg gevonden naar de tafel: de tomaten,
met de lookpuree en de basilicum.
Verder zie je de gebronsde kipfilets en de hete speksaus op de schijfjes
aardappel.
Ik heb er ook nog een gemengde salade bijgedaan, om het feest
compleet te maken.
Superlekker!
Lichtjes gebaseerd op:
TimeLife Gevogelte pag.98
Eten van grill en BBQ pag.88
TimeLife Salades en Koude Voorgerechten pag.29
09-04-2009, 00:00 geschreven door grob
05-04-2009
Olaba: fietsen door de limburgse mijnstreek (deel 3)
Op zoek naar de kolenput
De Olaba’s hebben blijkbaar goed geslapen en ontbeten.
Hoog tijd om nog de briefing van de dag door de strot te duwen,
want ze weten nog niet wat een “hulleput” is.
Voor de aandachtige lezer: het is het Kempische woord voor koolmijn.
Dat is waar we vandaag naartoe rollen.
Alle koolmijnen liggen (of eerder “lagen”) ten noorden van het Albertkanaal.
We starten langs het kanaal en slaan een oude spoorwegbedding in,
waar de rust voor vele kilometers verzekerd is.
Uiteindelijk komen we bij de vroegere mijn van Zolder terecht, vlak naast
de schacht en de lift, die zich als een baken boven het landschap verheft.
Gina is zo onder de indruk van deze historische plaats, dat ze nauwelijks
haar traantjes kan bedwingen. Een knuffel van de president is nu hard nodig
om ze weer op de been en in de harde realiteit te brengen.
Wat overblijft van de reusachtige mijngebouwen is prachtig gerestaureerd…
…en er is wekelijks een drukbezochte marktdag op het grote plein aan de mijn.
De vroegere lavoir (nu genoemd “Den Lavaar”) waar de kompels zich konden
ontdoen van het zwarte gruis is nu een reusachtig en prachtig fietscafé,
met feestzalen en reusachtige ondergrondse ruimtes.
Het wordt ook opengesteld als continue expo en ideeënbron voor “Duurzaam Bouwen”.
Een goede week geleden zag ik nog in het Tv-nieuws dat hier het grootste
zonnepanelenpark van België helemaal afgewerkt is.
Dit up-to-date fietscafé is een openbaring. Wat een ruimte!
Een vreemd gevoel is het vrij rond te lopen op een site waar vroeger zo hard
en intensief werd gewerkt, en waar nu een geweldige rust van uitstraalt.
Sommige Olaba’s worden er poëtisch van en nemen prachtige en originele foto’s.
Industriële archeologie, die men bewust behoudt, staat hier hand in hand
met de nieuwste ontwikkelingen in de techniek.
Ook vanuit zuiver artistiek oogpunt valt hier wat te beleven:
oogstrelende combinaties van lijn en licht vervangen de grauwe toestanden
van de koolmijnen van vroeger.
De strakke, erg esthetische lijnen van de architectuur zullen zeker
andere gevoelens hebben opgewekt bij de toenmalige mijnwerkers,
dan bij de relaxte bezoeker van vandaag.
.
Een lieve fietscafédame zorgt er eerst voor dat onze zakken veilig achter
slot zitten , in de diepe ondergrondse labyrinten, en we reserveren alvast
voor de lunch in Den Lavaar.
We starten van hieruit een wandeling langs de oude mijncité met kerk en moskee.
Enige aarzeling ontstaat over de startplaats en beschrijving van de wandeling,
maar na wat verkeerd over en weer sjokken, hebben we de juiste richting te pakken.
De zogenaamde cité bestaat uit kleine mijnwerkershuisjes, en grotere
van de ingenieurs en de directie.
Het is een ervaring om de sfeer eens te proeven van hoe het destijds eruit zag.
Langs een bosrand verlaten we de cité, waar ook nieuwbouw de oude huisjes
begint aan te vullen.
Bloemen heten ons welkom met hun beste kleuren.
We verlaten de bewoning en komen opnieuw in een natuurlijke omgeving.
Links en rechts krijgen we sporadische signalen dat de herfst al achter
het gordijn loert, hoewel deze paddenstoel zich probeert te vermommen
als een doordeweekse aardappel.
Het wandelpad volgend komen we langs de mijnterril van Zolder.
Vandaag is deze oude afvalberg geëvolueerd tot een toeristische attractie
in dit vlakke Limburgse landschap.
Zes flinke Olaba’s hebben de ambitie de kegel van 75 m hoogte te beklimmen,
langs een aangelegd pad.
Hier aan deze picknicktafel wordt nog even diep ademgehaald vóór de beklimming.
Marc en ikzelf blijven op de begane grond om onze knieën wat te ontzien,
en om de vestiaire te bemannen.
Op de top van de terril staat een periscoop, vanwaar je de verre omgeving
kan bespeuren. Erik probeert hem als eerste, met succes.
Dichtbij zie je (zelfs met het blote oog) de cité en verder weg, langs de horizon
priemen de liften van de mijn van Winterslag.
De dames lijken een beetje afkerig van de periscoop.
Ze lijken zich ongerust af te vragen waarvoor de rode roede moet dienen.
Tezelfdertijd komt bij Erik zijn jeugddroom weer eens opgeweld:
als kind had hij al de ambitie om concertdirigent te worden.
Als de drang plots opkomt, kan hij het echt niet verbergen,
en moeten de bewegingen er even uit.
Alle Olabadames dalen gezwind, eendrachtig, en arm in arm de heuvel weer af.
Eén enkele verstopte (letterlijk te nemen, niet in de betekenis van verborgen)
Olabadame komt lichter terug na de wandeling dan vóór het vertrek.
Na de terugkeer tot bij de vestiaire wordt dringend het interne vloeistofniveau
opnieuw op peil gebracht.
We maken de wandelcirkel af en keren terug naar Den Lavaar via een andere weg,
met bloemen langs de kant.
Aan de lunchtafel van Den Lavaar worden heerlijke spijzen en dranken geserveerd
door een leuk Caraïbisch meisje, maar Marc en Luc hebben toch nog meer oog
voor hun lekkere pasta’s.
We keren terug naar De Kluis langs een andere spoorwegbedding en vanaf
het hotel rijden we nog een korte afstand verder tot het Circuit van Terlaemen.
Groot is de verwondering over het aantal snelfietsende jonge macho’s en
oudere renners die, zelfs bij dit minder goed weer (het regent enkele druppeltjes),
op het circuit talloze rondjes maken.
Overdag wordt dit snelheidscircuit afgehuurd door (vooral) motorclubs,
de VAB, en andere organisaties om bolides of andere gewone
twee- of vierwielers te testen.
Als we hier ‘s morgens voorbijkomen is het een lawaai van jewelste.
Wanneer deze snelle jongens verwenen zijn, mogen niet gemotoriseerde
wielertoeristen (gratis) het circuit op.
En dat zijn er honderden, uitgedost alsof ze de Ronde van Vlaanderen gaan rijden.
Wij passen eigenlijk niet in dit plaatje, en worden door de “echten”
bekeken als marsmannetjes en –vrouwtjes.
Maar de gelegenheid om hier eens rond te toeren kunnen we niet laten liggen.
Acht verschrikkelijke Olabolides gaan het circuit op, tussen de snelheidsduivels!
Hier zie je Greta en Luc op volle traagheid, in een scherpe bocht net voorbij
de tribunes, waar de bandensporen aantonen dat de profs hier regelmatig
uit de bocht gaan. Met onze snelheid is daar weinig kans voor.
Onze eigen Olaba “Formule 123” wedstrijd wordt glansrijk gewonnen door
Yvette, de taaie tante.
Ook Bob en Lut zetten een uitstekende prestatie neer.
Iedereen is blij na dit bravourestukje, maar moet toch even naar adem happen,
want er zijn zelfs maximumsnelheden gehaald tot 20 km/uur.
We staan hier aan de ingang van de pits (zonder pitspoezen weliswaar),
terwijl de macho’s hun zoveelste ronde op het circuit beginnen en
ons voorbij rijden met zoevend peletongeluid.
Dit is een ervaring die we niet vlug gaan vergeten.
Terlaemen met de fiets is een sterke aanrader!
We verlaten het circuit. Steil gaat het fietspad van hier naar boven en dan weer
naar beneden en terug naar het hotel.
We nestelen ons nog even voor een verfrissend drankje op het Kluisterras,
waarbij de zon opnieuw van de partij is.
Het is een harde dag geweest, met weer een aantal nieuwe ervaringen,
en daarvoor zijn we hier.
Maar ook voor een lekker diner natuurlijk.
Tijdens de aanloop wordt de tijd gevuld met de Lierse Dialect Quiz,
die zelfs de Antwerpenaars op het verkeerde been zet.
Knooppunten: 302-303-304- wandeling - terril -307-308-300-301-
Afstand is 32.6 km à 15.4 km/u
Totaal met aanloop naar circuit Terlaemen + circuit: 41 km à 15.1 km/u.
(*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
05-04-2009, 18:03 geschreven door grob
01-04-2009
KOKENETEN: spaghetti Bolognaise, voor Angelina Jolie!!
Het feit dat Brad Pitt onlangs naast de film Oscar gegrepen heeft,
is bij Angelina Jolie in het verkeerde keelgatje geschoten.
Ik had er eigenlijk wel een beetje mee te doen, en, denkend om haar mooie
ranke keeltje, heb ik ze een mailtje gestuurd.
Ik heb haar op de man af (nou ja) direct de vraag gesteld
of ik haar geen lekker receptje zou sturen, om haar keeltje via een lekker
hapje terug in de goede plooi te leggen.
Het heeft wel enkele dagen geduurd voor ik antwoord kreeg.
Ziehier, wat ze schrijft:
Dearest Bob,
Thank you very much for thinking about my body and how I feel nowadays.
But you know that we Americans don’t know much about good food.
We always eat simple (and fast) food, but I have a wish that you can fullfil.
As a memory of my Italian roots, could you please send me your recipe
for “Spaghetti Bolognaise”. If you can do that, I’ll do something in return for you.
If you enable me to make the right Spaghetti Bolognaise,
I will put your photo on my favourite blouse.
Many Kisses,
Angelina.
Dat viel toch effen tegen.
Elke week neem ik een ander kookboek onder handen.
Er is er eentje dat ik een beetje haat: “Meelspijzen en Peulvruchten”.
Ik eet niet zo graag melige dingen. Greta wel daarentegen.
Zij kan alle dagen pasta’s eten. Maar natuurlijk kan ik Angelina niet
teleur stellen, zeker niet met spaghetti Bolognaise . Ik heb het dus gemaakt.
Nu is Spaghetti Bolognaise Les 1 van het koken: gemakkelijk en toch lekker,
hoe je het ook maakt. Er bestaan zoveel varianten als er huismannen
en –vrouwen zijn.
Ikzelf heb ook het recept aangepast naar wat ik in de winkel vind.
Hierbij mijn versie:
ingrediënten voor 4
bereiding
600g spaghetti
hak de uien, lookteentjes en wortels fijn
Parmezaanse kaas, geraspt
laat ze in olie op laag vuur zacht worden in een kasserol
700g mager rundsgehakt
verhoog het vuur en doe er het gehakt rauwe vlees bij
2 wortels, geschild en fijngehakt
schroei het aan alle kanten dicht, en doe er de ham bij
1 stang selder, gekuist en gesneden
bak het vlees tot het aan alle kanten mooi bruin van kleur is
50g gerookte spekblokjes/chorizo
doe er een glas rode wijn in, deglaceer goed de pan
boter en/of olijfolie
strooi de bloem en dan de kalfsboeljon erover
2 el bloem
doe de kruidnagel, chilipepertje er in en nootmuskaat
kalfsboeljon poeder/pasta
voeg alle tomaten toe, en roer goed door elkaar
1 blik tomatenstukken (troceado)
laat het mengsel ten minste 1 ½ uur zachtjes sudderen
½ blik tomatenpulp (triturado of frito)
zorg dat de saus goed kan indikken (geen deksel dus)
1 kruidnagel
voeg op het einde de basilicum toe (vers of uit tube)
nootmuskaat
breng de saus op smaak met peper
basilicum
Spaghetti: breng een ruime hoeveelheid water aan de kook
3 lookteentjes, peper
doe er zout in en een lepel olie tegen het kleven
1 klein rood chilipepertje
doe de pasta in het kokende water, roer en kook hem
een zestal verse champignons
volgens de tijd opgegeven door de producent (+/- 8’)
een glas rode wijn
als het kookt, temper het vuur tot matig
proef aan da pasta of hij mals is, en giet hem dan af
dien op met de saus en de Parmezaanse kaas
Tomaten in blik vind je hier in Spanje in verschillende vormen.
Je hebt: tomate pelado (hele gepelde en bereide tomaten),
tomate troceado (in stukjes, gebruik ik het liefst), tomate triturado (pulp),
tomate frito (pulp, maar gekruid en met olijfolie toegevoegd), en natuurlijk tomatenconcentraat.
Basilicum gebruiken we nu in pastavorm uit tubes.
De verse wordt te snel slecht, en trekt insecten aan.
De basilicumpasta is heel lekker, en houdt het lang uit.
Ik heb dus dit recept gemaild, en een week later ontving ik een foto van Angelina,
met zoals beloofd een foto van mij op haar borst. (alleen op mijn foto letten aub!)
Ik heb natuurlijk eerst het recept uitgeprobeerd op Greta en mezelf.
Hier zie je de kok de laatste hand leggen.
De Parmezaanse kaas wordt toegevoerd met de aardappelschiller.
Wil je het helemaal op smaak afmaken,
dan kan je er op het laatst nog een aprilvis aan toevoegen.
01-04-2009, 00:00 geschreven door grob
29-03-2009
OLABA (*): fietsen door de Limburgse mijnstreek (deel 2)
Eindelijk in de brouwerij van Alken
Elk jaar doe ik een poging om tijdens ons verblijf in Limburg
met een verrassing voor de dag te komen.
Vorige uitgave was dat een bezoek aan de ex-gevangenis van Tongeren.
Ik wou eigenlijk toen al Luc verrassen en verblijden met een (Vip)bezoek
aan de brouwerij van Alken.
De reden is dat de pa van Luc, Technisch Directeur van Olaba(*), tijdens WO II
directeur was van deze brouwerij. Directeursgeslacht van vader op zoon dus!
Van Alken naar Olaba is een kleine stap.
Ondanks tegenwerking van de brouwerij Alken vorig jaar werd nu
een hernieuwde en geslaagde poging gedaan via andere contactpersonen.
Dank zij de gelofte van voorlegging ter scanning van een uitzonderlijk
familiestuk en document in het bezit van Luc hapt men toe.
Er zijn normaal wel wekelijkse publieke bezoeken voorzien op woensdag,
met grote groepen en bussen, tegen betaling, maar dat is niet zo interessant.
Door lobbywerk is er nu voor ons 8en een (gratis) exclusief bezoek geregeld,
met onze eigen privé-gids, zoals uit het mailtje hieronder blijkt:
Beste heer R., Zoals beloofd heb ik uw aanvraag voorgelegd aan de relevante personen bij onze brouwerij in Alken. U mag eerstdaags een officieel (wellicht positief)
antwoord verwachten van een collega van mij. Vriendelijke groet Marguerite Marguerite van Bree Management Assistant Dirk Van de Velde - Didier Vermeir Brouwerijen Alken-Maes Waarloosveld 10 2550 Waarloos
Gelukt dus!
De weg naar Alken is landschappelijk niet zo fraai als we gewend zijn,
maar het doel is vandaag het belangrijkste.
We hebben dan nog de brute pech dat halverwege in St-Lambrechts-Herk
de mogelijke drenkplaatsen gesloten zijn. De kelen zijn en blijven droog.
Dat moeten we later op de dag goedmaken!
We bollen langs de haven van Hasselt en ook even langs een minder
mooie kant van de stad, buiten de stedelijke Ring.
Het is een tamelijk lange rit van Heusden-Zolder naar Alken, maar
we zijn in goed gezelschap, en sommigen worden extra geknuffeld.
Zelfs ontstaat er een kleine wachtrij.
Komt daar nog een groen konijn af, dat zich ook wil laten verwennen!!
Het weer is niet zo héél zonnig, maar ook weer niet té Belgisch.
De roep van het blonde nat werkt op ons als een lap op een rode stier!
De fietspaden zijn om te zeggen leeg, tot in het dorp Alken zelf,
waar de bierdragers natuurlijk niet aan hun proefstuk zijn.
We hebben niet te veel moeite om de brouwerij te vinden: ze ligt vrijwel
in het centrum, waar enkele mooie huisjes de sfeer opvrolijken.
Nu we precies weten waar het is, kunnen we eerst aan de
verdiende lunch denken.
Gelukkig vinden we dank zij een vriendelijke lokale dame
in het ♥ van Alken een geschikte spot om te happen: “’t Kapittel”,
volgens hun eigen zeggen en schrijven gespecialiseerd in
Frans-Belgisch-Mediterrane keuken. Daar moeten we ons thuis voelen,
gezien elke Olaba elk jaar tijdelijk in Frankrijk en/of Spanje rondhuppelt.
Om daarna van het restootje naar de brouwerij te bollen moeten we enkel
de kerk met bijhorend pleintje voorbij.
Hier zie je de middelgrote kerk, de heel grote boom,
en een klein Lutje op haar fiets.
In twee minuten staan we voor de receptie van de brouwerij Alken-Maes.
Onze privé-gids (ik zal ze maar Jenny noemen) staat klaar,
en laat ons fluovesten aantrekken, voor de veiligheid en de zichtbaarheid.
Jenny neemt passend een Olafotootje, met een fiere Luc-de-eregast
op de knieën, met zijn persoonlijk boek over de brouwerij.
Gele Jenny leert ons dat het bier gedurende acht dagen in de grote ketels
verblijft, één dag per Olaba(*) dus. Makkelijk te onthouden.
Het is niet toegelaten foto’s te nemen in de brouwerij zelf,
enkel in de specifieke ruimten voor bezoekers, zoals hier,
met een overzicht van Belgische bieren.
Een ruimte waar de “gewone” bezoekers niet binnen mogen is
de vroegere controlekamer van de productie.
Omdat wijzelf niet onmiddellijk verdacht worden van industriële spionage
kunnen wij er toch in.
We staan oog in oog met een grote ruimte vol met schakelaars, lampen en
grote panelen, borden en tafels met veelkleurige verlichte toetsen en displays.
Groot is de Olaba-verbazing wanneer we in het hart van de brouwerij
de huidige besturing van het productieproces zien: één enkel laptopje,
met de brouwer rustig en ontstrest naar het toetsenbord turend.
Ook de vroegere koperen ketels met hun specifieke vorm
zijn vervangen door cilindervormige aluminiumketels (no pictures please).
De ouwe ketel mag mee op de foto.
Het interessante bezoek verloopt vlekkeloos, met de enthousiaste Jenny.
Wat enorme indruk maakt is de bottelarij, waar de flessen worden afgevuld.
Eén enorme hal, maar je moet lang zoeken voor je een menselijk wezen ziet.
Enkele jobstudenten voegen in de volle bierbakken manueel een gratis nieuw
bier toe (Grimbergen Goud), en voor de rest verloopt alles volautomatisch.
Wat zeker bijblijft, is het geluid van de glazen flesjes die elkaar regelmatig
aantikken en een massaal tingelend geluid voortbrengen.
Na de rondleiding mogen alle gasten in de bezoekruimte, een soort
Oberbayern bar, waar hen dan een pintje naar keuze wordt aangeboden.
In ons geval ligt dat anders: onze VIP-gids trekt zich diplomatisch terug,
en we mogen alles proeven, à volonté.
Gelukkig zijn foto’s opnieuw toegelaten.
We zijn dus vrij om voor of achter de toog te staan.
Een ereplaats en dito foto krijgen het boek van Luc, “De Brouwers van Alken”,
waarin o.m. de activiteiten van zijn vader vereeuwigd zijn.
Het staat hier pal tussen drie pijlers van Belgisch bier: Maes Pils,
Grimbergen en Cristal Alken.
Let er op hoe de kroonkurken associëren met de kleuren van het boek.
Jenny heeft ons getipt. Er zijn twee kersverse nieuwe bieren op de markt:
de pils “1928” en de “Grimbergen Goud”.
We laten ons deze twee heerlijk smaken.
Sommige Olaba’s ontpoppen zich als pure nature cafébazen.
Ik moet onmiddellijk denken aan gouverneur Steve Stunt Stevaert:
ook een cafébaas (uit Hasselt), en ook alles gratis.
De “1928” bevalt ons best.
De temperaturen beginnen op te lopen en iedereen trekt zijn bovenstuk uit
en zijn GMAN sponsorshirt aan, zodat we ons volledig casual kunnen voelen.
Lekkere pils, daar niet van, maar het echte werk moet gebeuren met
de plat-de-résistance: de Gouden Grimbergen.
Ik begin er al iets voor te voelen om de betekenis van OLABA te veranderen in
“Onze Lever Apprecieert Bier van Alken!”.
Andere tappers komen nu naar voor, behalve Marc, die van geen wijken weet.
Ook de meisjes doen hun duit in het zakje en hun bier in het bakje…
Een 1928 pils komt aan 5.8° alcohol, en een GG aan 8° lees ik hier
op de flessen. Gelukkig is er niemand van ons met de wagen…
Tijdens de terugrit regent het een minuut of twee, een goede verfrissing
als het ware. In ons binnenste schijnt de zon, dank zij de Grimbergen Goud!
En Gina ontpopt zich tot een volleerde zonnebloemfluisteraarster
(tip! met dit woord zijn er punten te scoren bij de Scrabble!).
Hierna laten we ons laatste boertje, en gaan we verder de terugweg op.
Een attractieve watermolen in werking inspireert de fotografen.
Even de benen strekken.
Dat zelfs een koffie ook kan smaken bewijzen de Olaba’s mits een
tussenstop op het kerkplein van Kermt in “De Square”.
Deze letterlijke opwarming doet de spieren veel deugd en gezwind
geraken we weer over de hoge brug van het Albertkanaal .
… en bereiken we De Kluis.
Hier kan ik de Olaba’s nog eens behoorlijk pesten met een penibele
after dinner quiz.
Viergangen streekdiner, en de Olaba Highlight 2007 Quiz wordt bovendien
afgewikkeld en afgerond met fantastische resultaten.
Iedereen blijkt in topvorm.
Knooppunten: 302-94-95-96-177-178-174-146-174-178-Stevoort-179-94-302
Afstand is 49 km à 14.2km/u
(*) Olaba = Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
Voor details, zie vroegere stukjes.
29-03-2009, 00:00 geschreven door grob
25-03-2009
KOKENETEN: konijn met appelchien
Vandaag nog eens een gerecht uit Spanje, maar wel gevonden in een
Belgisch/Nederlands kookboek. Konijn met sinaasappelen is echt Spaans,
want de konijnen lopen hier in het wild elkaar voor de voeten.
De vierde grootste sportfederatie in Spanje is die van de jagers.
In deze periode laat men de diertjes met rust en ze mogen eventjes
kweken als konijnen, maar in de winter worden ze achterna gezeten
door massa’s jagers.
Als men willekeurig in de heuvels in het binnenland gaat wandelen,
komt men overal borden tegen met “Coto de Caza”, jachtgebied.
En daar de sympathieke worteleter veel voorkomt,
ziet hij regelmatig een geweer achter zijn kont.
Dit gerecht, “Conejo con Naranja” is heel lekker, en gemakkelijk natuurlijk.
Voor 3 à 4 personen kan je een heel konijn nemen, ofwel, zoals ik doe,
enkele bouten en een rug.
Deze periode zijn de appelsienen nog op hun best en vers,
te verkiezen boven pruimen bijvoorbeeld.
Hier is het recept:
ingrediënten voor 3 à 4
bereiding
1 konijn van 1kg in stukken
hak de ui fijn
( best is: 1 kg bouten en rug)
verhit de olie in een pan en voeg de ui toe
2 sinaasappels
als de ui bruin wordt, voeg dan de stukken konijn toe
3 el olie
sauteer ze goed tot ze een bruin velletje hebben
1 middelgrote ui
giet alles over in een (verwarmde) kasserol
2 el bloem
strooi de bloem erover, roer door de pan met een houten lepel
25 cl droge witte wijn
giet de wijn erbij
1 tl gemengde kruiden
als het konijn niet onderstaat: voeg dan wat kalfsboeljon toe
zout, 2 tenen look
snij 2 stukken schil van een van de sinaasappels
1 el gehakte peterselie
doe die met de kruiden, look en zout bij het mengsel
(of verse koriander)
zet een deksel op de pot en laat het mengsel 1 uur koken
het vuur mag zo laag mogelijk, en roer af en toe
gemengde kruiden:
pers de sinaasappel uit, zeef het sap in de kasserol
laurierblad
doe het deksel opnieuw op de kasserol
takje tijm
schil de tweede appelsien, snijd ze in schijven, die je halveert
takje rozemarijn
doe dit in de kasserol
peterselietakken
laat alles nog 20’ koken, onder af en toe roeren
leg de stukken konijn in een dienschaal
haal de stukken schil en de gemengde kruiden uit de pan
giet de saus over het beest, strooi er peterselie/koriander over
serveer met gekookte piepers en een salade
Zo kan het er uitzien als het gereed is.
Het tweede hoofdingrediënt, de sinaasappel is uiteraard ook Spaans,
vooral uit de streek van Valencia, maar toch ook weer niet helemaal.
Sinaasappelen en mandarijnen ( de naam alleen al) komen
oorspronkelijk uit China.
Vroeger heette dit ronde oranje apparaat hier trouwens appelchien
of chinaas appel, maar sinds Eddy Wally naar Sina geweest is,
werd onder zijn invloed de naam aangepast.
Zoete sinaasappelen werden pas in de 16e en 17e eeuw
populair in Europa. Tegenwoordig worden ze in het hele
Middelandsezee gebied en in de verenigde Staten gekweekt.
Tot de meest geliefde zoetere soorten behoren de ovale variant zoals
de jaffa, de sappige valencia met zijn strakke schil en de navel
met zijn mini sinaasappeltje binnenin aan de top van de vrucht.
De schil van de sinaasappel is al even bruikbaar als het vruchtvlees.
Ze kan worden geraspt en als smaakgever worden gebruikt,
j ulienne worden gesneden als versiering, of in repen gesneden
gedroogd worden gebruikt in een bouquet garni bijvoorbeeld.
Ik heb het beestje met zijn oranje garnituur geserveerd met
een frisse (veld)sla en gekookte piepers.
Ik hoop dat jullie beestje even lekker smaakt als dit!
25-03-2009, 00:00 geschreven door grob
22-03-2009
OLABA (*): fietsen door de Limburgse mijnstreek (deel 1)
Jaar na jaar gaan we traditioneel met de Olaba’s een halve week
fietsen in Limburg. Dat doen we nu al sinds 2003, en telkens in september,
tijdens de korte plaatselijke “Indian Summer”.
We doorkruisten Limburg aan alle kanten, en logeerden achtereenvolgens
in Mol, Hamont-Achel, Maaseik, Zutendaal, Sint-Huibrechts-Hern
en Heusden-Zolder.
We tweewielden al door de Antwerpse en Limburgse Kempen,
de Maasvallei, Haspengouw en in 2008 werd het de Mijnstreek.
Grosso modo zijn we in 2003 vertrokken aan de bovenkant van de grens
Antwerpen-Limburg, en zijn dan in wijzerzin door gans Limburg getrokken,
elk jaar een ander stuk van de ronde.
Gemiddeld doen we dan ongeveer 200 km in totaal met de fiets,
en dan ook nog wat verplaatsingen te voet, en aan de toog.
Elk verblijf was een sterke aanrader, hoewel we zowel in bed-and-breakfast
als in gewone hotels en in een kasteel verbleven.
Ik zou ze graag allemaal opnieuw willen beleven.
In 2008 was dan de Mijnstreek aan de beurt om te ontdekken.
À propos even: een van de populairste weblogs in de categorie “Reizen”
is http://blog.seniorennet.be/fietseninlimburg .
Deze blog wordt op het spoor gezet,door Hilde Debacker,
van hotel “The Oak” in Zutendaal, waar we ook verbleven en die ons
meer dan voldoende verwende tijdens onze Limburg uitstap van 2006.
Daar kom ik later eventjes op terug.
De Kluis was een tip van levendige Limburgers die we hier zien in Spanje,
die deze plaats goed kennen, en bovenal past dit hotel in het profiel
van hotel dat we wilden.
Ik boekte dus een arrangement, waarin een welkomstdrankje zat, en ziezo.
Het is op de middag en iedereen heeft zijn picknick of lunchpakketje op,
en Nele Kuus van de receptie zorgde op het juiste moment
voor het juiste vocht om de rijspieren op peil te brengen.
Gina, sociaal als ze is, geeft haar verfrissing en hapje zelfs weg
aan een hotelgast die er dorstig bijloopt.
Dit alles brengt ons in de juiste mood om aan de actie te beginnen.
De spieren staan gespannen, de hersenen kronkelen, de fietsen glimmen.
We zijn er klaar voor.
…en er duikt een probleem op. Een fiets laat het afweten. Het wiel gaat eraf.
De kennis en kunde van Technisch Directeur Luc komt hier weer van pas.
Met grote expertise voert hij de nodige handelingen uit onder de
bewonderende en goedkeurende blikken van Marc.
En weg zijn we, door het bronsgroene eikenhout.
Langs de knooppunten van het fietsnetwerk bollen we, langs rustige
Intieme, en gezellige fietspaadjes, met Limburgse natuur in overvloed.
Op aanvraag van de talrijke Olaba fotografen wordt halt gehouden
bij mooie plekjes om enkele kiekjes te maken.
Elk jaar krijgt trouwens een andere fotograaf de opdracht van de president
een Olabareportage te maken, waarvan het fietsen in Limburg
de hoofdbrok vormt. In de mijnstreek was de beurt aan Greta.
De herfst is er net nog niet, maar toch zijn er al tekenen aan de wand
(en aan de boom) dat hij niet ver meer af is.
In 2007 reden we door Haspengouw (gelukkig vóór de Katarakt gekte losbarstte
in Limburg), en in die streek is het landschap niet altijd even plat.
In de mijnstreek oogt alles vlak, buiten de mijnterrils en natuurlijk de bruggen
over het Albertkanaal. Gina is hier boven geraakt en wordt voor haar inspanning
beloond met een bosje bloemen.
Een interessante stop is aan de abdij van Herkenrode, een oorspronkelijke site
die deskundig gerestaureerd wordt. Afgezien van het splinternieuwe dak,
waar men nog aan werkt, waant men zich hier nog in de middeleeuwen.
Een aantal vreemde snuiters lopen hier rond.
Naast de Olaba’s vertonen zich enkele vreemdgevormde
reusachtige kurkentrekkers, waarvan er eentje absoluut mee in beeld wil.
Hij denkt zeker dat we een filmploeg van VTM zijn, want hij maakt al aanstalten
om te handjeswuiven.
Enkele andere hebben zich verheven op de tribunes boven de koude grond.
Last van hun kille hoeven. Ze zien intussen inderdaad blauw van de kou.
Greta kan werkelijk alles voorzien: ze heeft vandaag voor een jasje gekozen,
dat qua kleur perfect geassorteerd met het decor, zodat de foto
volledig tot zijn recht komt.
Yvette zoekt het in hogere sferen, onder het goedkeurende oog van Erik.
Gina houdt intussen stevig het beest tegen, zodat het niet onverwachts
kan weglopen.
Kilometers verder vinden we een (niet gedekte!) tafel in een heidelandschap.
Af en toe worden we eraan herinnerd dat de herfst in aantocht is:
paddenstoelen, mos en vallende eikenbladeren.
Nochtans doet het landschap nog volop zomers aan, met zingende vogels
en mooie vennetjes en plassen met zomers groen in een leuk zonnetje.
Na deze ervaringen is het tijd om de fiets, de spieren en de boog
even te ontspannen, en als er dan (toevallig?) een fietscafé in de buurt is
met Leffe van het vat, dan is het hek van de dam.
Fietshotel "De Venne" bewijst ons uitstekende diensten als tussenstop.
À propos, nergens zijn de fietscafés zo goed beschreven en georganiseerd
als in Limburg. Sommige andere provincies moeten er nog aan beginnen!
Paddenstoelen zijn er in de herfst. Zwammen, de eters van vermolmd hout,
zijn er altijd, maar vooral in de herfst vallen ze op,
en kunnen ze prachtige kleurencombinaties vertonen.
We rijden langs de mijn van Beringen. Wat je hier ziet is geen maximaal
uitgegroeid fotostatief, maar de mijnschacht op een driepikkel.
Vlakbij is er nog een andere schacht van de ex-mijn, met een meer klassieke vorm.
De bijhorende gebouwen hebben er al beter uitgezien.
In Beringen is er ook een klein speeltuintje voor volwassenen, waar we gretig
van gebruik maken. Allen naar, op en in het treintje! Hop met de geit.
Vooral Erik is in een speelse bui, maar dat zijn we van hem gewend.
Luc neemt natuurlijk onmiddellijk het stuur ter hand. Onze GMAN sponsor
(Gaspar Motors Antwerpen ) kent wel iets van transport, en hij heeft duidelijk
de smaak van dit exclusief modelletje te pakken.
Tegen de avond rollebollen we terug naar “De Kluis”, en genieten nog even
van de prachtige tuin…
… en na wat persoonlijk opblinken kunnen we genieten van een lekker diner
in het sfeervolle resto van “De Kluis”.
In de namiddag hebben we 47 km afgelegd, en de riem mag er af.
Geslaagd slot van de eerste dag.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
22-03-2009, 00:00 geschreven door grob
18-03-2009
KOKENETEN: gevulde tomaten met zure room
Zelden kan een gerecht uit Duitsland me boeien, maar dit recept
zag er toch lekker uit en niet te moeilijk.
Ik nam het min of meer uit een kookboek getiteld “Warme Voorgerechten”.
Verwacht hier dus geen kartoffelen met bratwurst.
Vermits we (thuis) zelden een voorgerecht nemen, heb ik het dan
maar wat uitvergroot tot een stevig hoofdgerecht voor twee.
In deze “Gef üllte Tomaten” zitten typisch Duitse onderdelen, zoals zure room
en runds (of varkens-) gehakt, maar toch ook wat andere ingrediënten,
met een andere strekking, zoals rijst en verse kruiden.
Ik heb de rijst niet gebruikt om de tomaten te vullen, want ze zaten zo al vol genoeg.
Als hoofdgerecht lijkt het me beter de gekookte rijst er veiligheidshalve
apart bij te geven.
ingrediënten voor 2
bereiding
5 grote rijpe tomaten
snij een kapje van de tomaten en hol ze voorzichtig uit
20 cl zure room
betrooi de binnenkant met zout en peper en draai ze om
zout en (cayenne)peper
kook de rijst volgens de opgegeven tijd op de verpakking
400g rundsgehakt
bak het gehakt in boter tot het lichtbruin is; goed roeren
90g boter
voeg het grootste deel van de uien toe en bak ze mals glazig
2 uien, gehakt
voeg het mengsel bij de gekookte rijst, ei, zout en peper
zakje rijst van 125g
vul de tomaten hier voorzichtig mee, doe de kapjes er op
1 ei
(of beter: serveer de rijst achteraf apart)
kaas om te raspen
leg de tomaten in een beboterde ovenvaste schaal
1 el bloem
strooi er geraspte kaas over, giet er 30g gesmolten boter over
2 el verse dille, peterselie of bieslook
zet de tomaten in een oven op 200°, ongeveer 15’
30g Serrano voor de vulling
maak intussen de zure roomsaus:
bak de resterende ui glazig en mals in boter of olie
roer de bloem en de zure room erdoor
laat de saus enkele minuten koken
als ze te dik is, klein beetje water toevoegen
giet de saus over de tomaten,
strooi wat kruiden erover voor garnering
Als je het hoedje van de tomaten snijdt, en ze uitholt,
kan je ze meteen beter al bestrooien met wat zout en omdraaien.
Op die manier komt het vocht er beter uit.
Voor de rijst heb ik een zakje wit genomen met lange korrel
van onze zwarte vriend Uncle Ben.
Het gerecht is vrij snel klaar, is lekker en gemakkelijk.
Wat moet je nog meer?
Veel afwas geeft het ook al niet.
Licht verteerbaar en toch goed vullend.
Scheppen maar en genieten met een flesje wijn…
Smakelijk.
P.S. voor een hartige vulling kan je 30g gedroogde ham (Serrano,…)
toevoegen, en/of 1 el kappertjes, enkele druppels citroensap,
snuifje paprikapoeder (zacht).
18-03-2009, 00:00 geschreven door grob
15-03-2009
Van Malaga naar Gran Canaria (deel 3).
Het moment is gekomen om hotel Playa Meloneras even te verlaten.
Hoewel gezegd moet worden dat het hotel wel een speciale indruk maakt.
Er zijn twee lobby’s, en de beneden lobby is voorzien van waterpartijen,
met rusteilanden.
Het dak van het hotel is uitgevoerd in de vorm van een reusachtige oesterschelp.
We nemen de shuttlebus van het hotel naar het natuurpark aan de vuurtoren.
Hier vind je een Zwin in het klein, een onverwacht natuurpark
gespoeld door zeewater, met een massa veelkleurige vogels.
Op de achtergrond zie je aan de rechterkant de eerste ruggen
van de beroemde duinen van Maspalomas. We hebben die ooit doorkruist.
Bloedend heet is dat, en je zinkt gewoon in dit losse zand, dat zich constant
verplaatst door de wind.
We weten nu in elk geval welk gevoel het geeft door een woestijn te dwalen.
Niet alleen komen er veel vogels voor in dit natuurpark, maar de vissen zijn bijna ontelbaar.
Pelikanen zouden hier smullen, maar ze zijn (nog) niet tot hier geraakt.
Dit natuurgebied is niet toegankelijk, maar er is wel een lange “dijk” naast gelegd,
die kilometers verder noordwaarts gaat en eindigt aan het “Sonnenland”.
Je mag tweemaal raden welke nationaliteit hier de kroon spant.
We gaan niet noord- maar zuidwaarts naar de faro (vuurtoren).
Rondom staat het vol strandbedden, die vandaag heel wat noordenwind vangen,
en beschermd worden met grote parasols die als windzeil dienen.
Dit strand is merkwaardig, omdat het de meest zuidelijke plek van Europa is!
Meer zuidelijk kan echt niet.
Een vuurtoren is per definitie een nachtwerker, en hier zie je dan
de vuurtoren van Maspalomas volop in actie.
Het zuidelijkste baken van Europa.
Deze staande lamp is een uit de kluiten gewassen knaap, en vanaf hier
strekt zich sinds enkele jaren een volledig nieuw wandelpad uit langs de zeekant,
met uitstekende en slechte resto’s en andere smulhuizen.
De minder goede bevinden zich direct onder en naast de vuurtoren.
Een top adres van een (Duitse) tearoom met een Griekse naam is Café Athena.
Ze ligt langs het nieuwe wandelpad en heeft schandalig lekkere ijsjes en taarten.
Als tip toon ik hier de naam op het serviette.
Greta heeft hier een taart ontdekt die haar gelijke niet heeft.
En dat met een lekker Illy koffietje!! Smakkie smakkie.
Zóóóó lekker dat we dag erna teruggaan, voor krak hetzelfde.
Alleen staat er nu een andere struik in mijn pot.
De kerstbomen zijn op.
Begin nu niet te denken dat we hele dagen doorbrengen in tea-rooms.
Niets is minder waar. Geregeld brengen we ook een bezoekje aan
mijn lievelingsresto: Chipi Chipi.
We komen in deze zaak al tien jaar, en liefst zoveel mogelijk.
Ik voel me door al dat lekkers zodanig aansterken dat zelfs roze olifanten
me niet meer kunnen deren.
Elke keer dat we op Gran Canaria zijn doen we met vreugde een uitstap
naar Puerto de Mogan, een lust voor het oog.
Onderweg komen we een aantal merkwaardige weggebruikers tegen.
Zelfs een op vier poten (of zijn het er drie?) die niet wil wijken voor een vierwieler.
En ze zijn met velen, hoewel de meeste de wegcode respecteren, zoals deze voetgangers bijvoorbeeld.
Deze dikke hier mag wel zijn voeten eens wassen.
Als je naar Puerto de Mogan rijdt, moet je de autoweg verlaten in Puerto Rico.
Dit is een toeristisch oord dat absoluut te mijden is.
Puerto de Mogan daarentegen ademt een aangename sfeer,
hoewel ook erg druk bezocht.
Ergens heeft het iets Engels, door de constructie en het uitzicht van de huisjes.
We starten een wandeling aan het haventje.
Ze hebben hier ook een vuurtoren, maar hij is waarschijnlijk een beetje gekrompen.
De Kerstman zit aan de oostkust (zie deel 1), maar Sneeuwwitje
met haar zeven dwergen kiest voor een verblijf in dit leuke plaatsje.
De jachthaven wordt afgeboord door overal dezelfde huisjes in alle kleuren.
Maar wat vooral opvalt, zijn de bloemen. Vergeet niet dat het december is!
Er zijn maar enkele straten, maar allemaal zijn ze even fotogeniek.
Het strand is klein, maar aangenaam.
Ook hier zijn de horecazaken de laatste jaren uit de grond geschoten.
Devoot en vroom als we zijn, nemen we afscheid van Puerto de Mogan
met een bidstonde aan de kapel van de heilige Mogan.
Mocht die nog niet bestaan, dan moeten ze hem uitvinden.
Tijd ook om afscheid te nemen van Gran Canaria, en terug de vliegende autobus
in te schuiven.
Leuk vliegdingetje, maar ik had al aangegeven (zie deel 1), dat er een paar
nadelen aan zijn.
Hier zijn er nog een paar:
Er zijn dus op elke rij 2X2 zetels met een smal middengangetje.
Toen de meisjes nog brede epauletten droegen, moesten ze dit toestel enkele jaren
aan de grond houden, want de stewardessen konden niet meer door de gang.
Er is meer: de piloten zitten niet naast elkaar, maar achter elkaar.
Nochtans is alle moderne technologie aan boord: er is internet, maar geen breedband.
Er is een film, maar ze kunnen enkel smalfilm vertonen.
Hier zie je hoe de laatste ingestapte passagier als taak heeft het opstapje
omhoog te trekken.
Gran Canaria, hasta la proxima vez.
15-03-2009, 00:00 geschreven door grob
11-03-2009
KOKENETEN: hamburger met blauwe kaassaus enzovoort
Ik heb ogen en handen te kort, want vandaag bereid ik iets uit drie kookboeken.
Hamburgers met blue cheese saus en geserveerd met een Caesar salade.
Er doen veel verhalen de ronde over de oorsprong van deze salade.
Hoogstwaarschijnlijk kan hij worden toegeschreven aan een Italiaan,
Caesar Cardini, die in de jaren 1920 een resto had in Mexico.
De Caesar salade is ook eenvoudig te maken door de simpele kok zoals ik.
Wel belangrijk is de keuze van de sla. Origineel doe je het met Romeinse sla,
wat ik ook gebruik, maar persoonlijk vind ik
hem nogal hard voor dit gerecht.
Tip: Romeinse sla bewaart een paar weken in de koelkast, maar zorg ervoor dat hij lucht krijgt.
Ik zou de voorkeur geven aan een gewone krop groene sla.
ingrediënten voor 2 porties
bereiding
1 sneetje brood van 1 dag oud
snijd de ansjovisfilets in stukjes
lookolie
meng zeer goed alle ingrediënten voor de dressing
zout en peper
snijd de korsten van het brood en maak reepjes van 2;5 op 1 cm
Parmezaanse kaas in een blokje
verhit de lookolie in een pan
1 krop sla
bak hierin de reepjes brood goudbruin
bestrooi ze met zout en peper
dressing:
laat eventueel uitlekken op keukenpapier
1 verse eidooier
schaaf de Parmezaanse kaas met een aardappelschiller
20g ansjovisfilets uit blik
was en droog de sla en giet de dressing er over
½ tl Dijon mosterd
strooi de Parmezaanse kaas en de lookcroutons er over
olijfolie
breng op smaak
wijnazijn
TIP: het traditionele recept is met Romeinse sla (Caesar weet je wel), maar die is eigenlijk nogal hard voor dit gerecht
dit gerecht past bij hamburgers of steaks met blauwe kaas saus
Dit ziet er dan zo uit:
Prepareer de hamburgers (1 à 2 per persoon, naargelang de appetijt).
Maak ze af op smaak met Worcestersaus, kappers, pezo, … naar believen.
Bak de hamburgers in een middelwarme pan en maak de saus met blauwe kaas:
ingrediënten voor 2 porties
bereiding
Saus: 125g blue cheese
Saus: wrijf look en cognac tot pasta
1 teen look, geplet en 15’ in 2 el cognac geweekt
Meng kaas en olie erdoor
4el olijfolie
Smeer hamburgers in met kaasmengsel
Eventueel smelten onder de grill
Lekker met gebakken aardappelen met kleine spekjes, en zo kan het op tafel:
Yammi yammi.
11-03-2009, 00:00 geschreven door grob
06-03-2009
Van Malaga naar Gran Canaria (deel 2).
Na een week zijn we verhuisd van het oostelijke Bahia Feliz naar
het uiterste westelijke tipje van Maspalomas, de toeristische trekpleister
nummer 2, na Playa del ingles .
We hebben nog een week tegoed in hotel Meloneras Playa, een eind voorbij
de duinen van Maspalomas en de naaktstranden.
Terloops gezegd: een aantal jaren geleden hebben we ons puur natuurlijk
onder de naaktlopers gemengd.
We wilden ook eens proberen, zoals het hier de gewoonte is,
in de duinen te liggen in een van de bekende stenen cirkels.
Voor wie het niet kent: men heeft de losse stenen die hier verspreid liggen
bijeen gelegd, zodat ze cirkels vormen van een drie meter doorsnee.
De stenen worden dan opeengestapeld, en vormen muurtjes van ongeveer
een halve meter hoogte. De bedoeling, naast het opruimen van de stenen is
om de bloteriken te beschermen tegen de wind.
Er liggen zo’n honderden van die ‘magische’ cirkels.
Na een kwartier hebben we het toch opgegeven, omdat zelfs een lichte wind
het fijne zand in elke lichaamsopening doet binnendringen.
We gaan hier en nu voluit voor de relax, en ik neem zelfs de tijd
om twee boeken te lezen.
Er is in verhouding niet te veel volk in het hotel. Aan het ontbijt is het Keyserlei,
maar in de tuinen, terrassen en zwembaden is het heel rustig.
De cactussen blijven er ook heel rustig bij. Niets kan hun groei stoppen.
Ik probeer hier een scheefgegroeide cactus weer recht te zetten,
en als dank zorgt hij voor een aantal naalden in mijn hand.
Ligt er een dokter aan het zwembad?
Aan de zijkant van het hotel ligt de oceaan, enkel gescheiden door een vijftal
uit de kluiten gewassen restaurants.
Achter het hotel is het definitief gedaan met toeristen,
en een volgroeid golfterrein neemt de plaats in.
Verderop zijn er honderden hectaren (nog) onontgonnen woestijnterrein,
destijds gekocht door Julio Iglesias voor een peseta per vierkante meter.
Als je goed kijkt zie je helemaal boven (tussen de twee palmbomen)
op een heuvel een kleine witte cirkel.
Het is een belangrijk relaisstation met een aantal reusachtige schotelantennes
van de Nasa voor het volgen van satellieten.
Gran Canaria heeft hiervoor de geknipte ligging, want verderop is er
niets dan water in alle richtingen.
Greta voelt zich in een zwembad altijd in haar sas.
Het is nu einde december, en het moet gezegd dat het zwemwater kouder is
dan andere jaren (dixit Greta, want ikzelf heb geen lede- of andere maten
te water gelaten). Ook hier is de winter dus toch voelbaar.
Gelukkig is Greta van geen klein zwembadje vervaard en mits slechts
enkele voorafgaande gilletjes van de kou daalt ze het lauwe sop in.
Flinke meid. Ze geeft alle macho’s die aan de kant blijven het nakijken.
Daar reken ik mezelf ook bij. In het zwembad drijft een maximale kerstbal,
maar daar heeft Greta geen ogen naar.
Er is heel wat weg af te leggen in dit zwembad.
Je kunt er (bijna) in verloren lopen, sorry zwemmen.
Hier heb je een zwemstraat van het ene zwembad naar het andere.
Onderweg zijn gelukkig ook voor de voetgangers enkele nuttige voorzieningen,
zoals hier een bar aan de rechterkant, ter hoogte van het bruggetje.
Aan de andere kant van het zwembad watervalt het vocht naar beneden.
Goed en strelend achtergrondgeluid om een tukje uit te voeren op een ligbed.
Genoeg water gezien nu. Tijd voor andere vloeistoffen.
We vleien ons neer op een terras in het lekkere zonnetje.
Terwijl Greta een kiekje neemt, geef ik al vaagweg aan hoeveel pinten
ik ga drinken tijdens de uren die komen. Ik stik van de dorst van al dat gedoe.
’s Avonds zijn er shows in het hotel, met een dagelijks wisselend programma.
Wat we goed kunnen smaken, naast de consumpties, is een optreden
door een wild kijkend Afrikaans kwartet van acrobatische strekking.
Je kent wel de limbo natuurlijk.
Deze donkere knapen uit Oost Afrika kennen er duidelijk alle knepen van.
In het begin, als de lat op een meter hoogte hangt is het vrij gemakkelijk,
en dan mag het publiek even meespelen.
Als de (intussen brandende) lat op 50 cm hoogte wordt gelegd,
zijn de publiekelijke amateurs al lang terug naar hun gevaarloze zetels.
Als ik dit zou proberen, dan zouden ze mijn knoken horen kraken tot op het strand.
Ik onthoud me dus volledig.
De strafste stoot komt pas als de lat vervangen wordt door twee lege wijnflessen.
De Afrikaan gaat er fluitend onderdoor. Toch wel straf.
Om dat te kunnen denk ik dat hij eerst die twee flessen wijn heeft uitgedronken.
Als ik plat op mijn rug ga liggen, dan kom ik zo al boven die wijnflessen uit.
Als je denkt dat stoelen enkel dienen om op te zitten, dan ben je
te begrensd in je gedachten.
Een van de vele andere mogelijkheden wordt hier gedemonstreerd,
namelijk het zetten van vuile voetzolen op de zoldering.
Vanaf nu ga ik een stoel heel anders bekijken en bezitten.
Tot zover het dagelijkse leven in en om het hotel. Voor het verdere verloop
verwijs ik naar de derde en laatste aflevering.
Come and see next week.
06-03-2009, 00:00 geschreven door grob
03-03-2009
KOKENETEN: artisjokken en spinazie uit de oven
De overstap van Rusland naar Griekenland is niemendal (op culinair gebied).
Griekenland heeft een keuken waar vlees een onbelangrijke rol speelt.
Er lopen weinig koeien rond, de échte vleesmachienen,
maar des te meer schapen en geiten.
Gezien de Grieken de laatste paar honderd jaar nogal aan de arme kant
stonden, zijn het vooral de groenteschotels die populair zijn/waren,
en natuurlijk de (zee)visgerechten.
Een Griek moet niet te ver gaan voordat hij de zee in zijn oogbollen ziet.
Vandaag en vandaar dus een groenteschotel, met de Griekse naam
“Anginares me spanaki”.
Artisjokken me spinazie dus.
Het recept uit het kookboek zet een mens aan tot pure handenarbeid:
“Was de artisjokken en verwijder lelijk buitenblad, verwijder
het hooi binnenin enz.…”. Zijde gijle zot?
In de supermarkt ligt het panklaar bij de diepvriesproducten.
Idem scenario voor de spinazie.
In het oorspronkelijke recept gebruikt men blokjes (Griekse) Graviera kaas,
als laagje tussen artisjok en spinazie.
Bij nadere opzoeking lees ik over Graviera:
pikante, tamelijk vast of geheel vaste kaas van schapen- of koemelk.
In Spanje is dat dus de Manchego.
Indien deze kazen moeilijk te vinden zijn in België,
dan is Gruyère de perfecte keuze.
Het recept:
ingrediënten voor 2
bereiding
400g artisjokken uit de diepvries
ontdooi en snijd de artisjokken doormidden indien nodig
400g spinazie uit de diepvries
vet een lage ovenschaal in
boter
verhit 20g boter in een koekenpan
100g gekookte ham (blokjes)
bak hierin de artisjokken even aan, schik ze in de schaal
100g Manchegokaas (koe en schaap)
snijd de kaas in kleine blokjes
1 el bloem
strooi de helft hiervan over de artisjokken
15 cl melk
verdeel hierover de ontdooide spinazie
pezo
bestrooi deze met de resterende kaas en ham
1 ei
verwarm de oven voor op 225°
50g harde geitenkaas (of Parmezaans)
maak een bechamelsaus:
laat 30g boter smelten in een sauspan
roer de bloem er door
giet er al roerend de melk bij, kook de saus
boven een laag vuur tot ze bindt
haal de pan van het vuur
maak de saus op smaak af met pezo
roer het ei los en roer het snel door de saus
giet de saus over de groenteschotel
bestrooi het geheel met geraspte kaas
plaats de schotel 20’ midden de oven
lekker met gekookte piepers
niet-vegetariërs kunnen er wit vlees bijdoen
Vooraleer de schotel in de oven te schuiven, strooien de Griekse koks
er Kefalotirikaas over. Dit is een Griekse geitenkaas.
Te vervangen door gewone (harde) geitenkaas, of Parmezaanse strooikaas
(maar dan is het niet meer Grieks).
Ik ben nogal een vleeseter, dan doe ik er maar wat chipolata’s bij.
Het recept wordt ook aangemaakt met een bechamelsaus,
als dakje voor de groenten. Die heb ik wel zelf met de hand gemaakt.
Het is trouwens de allereerste keer dat ik een bechamel verwerk.
Een beginnende kok moet dat toch ééns gedaan hebben vind ik.
Een paar aardappeltjes koken in de microwave is ook zo achter de rug.
En het spul mag op de tafel.
Er hangt blijkbaar een dikke vette mist in de keuken en de woonkamer.
Er mankeert dus niets aan je ogen!
Sorry daarvoor en smakelijk.
Naar ”Artisjokken en Spinazie uit de oven” uit Koken in de Wereld, “Griekenland“, pag.98.
03-03-2009, 16:34 geschreven door grob
27-02-2009
Grote confrontatie met TC Wenduine
Na stappen, trappen, happen kijken we uit naar de volgende Olaba(*) actie.
Trouw aan de tradities is er elk jaar in september de grote tennisontmoeting
met keiharde wedstrijden tussen TC Wenduine en TC Olaba.
Beide clubs hebben dan ook een aantal kenmerken gemeen, bijvoorbeeld:
de situering aan de kust, én de club bestaat voor de helft (of meer) naast
autochtonen, uit “aangespoelden” van ten minste drie Vlaamse provincies.
De officiële voertaal is dus ook meestal Frans met een postiche.
Ook bepaalde streektalen worden niet versmaad.
Verder zijn we allemaal goed op het tennisveld, en nóg beter aan de toog
(zoniet kan je geen lid worden). Tot zover de gelijkenissen.
Het grootste verschil zit hem in het aantal leden: TC Olaba telt acht leden,
terwijl TC Wenduine een monsterclub is met meer dan honderd aanhangers!
Geen wonder dus dat de Olaba’s telkens hun beste beentje
moeten voorzetten om resultaat te halen op het scorebord.
TC Olaba poseert hier volgens de regels van de kunst voor de officiële foto,
enkel Greta kan zich niet in bedwang houden om een danspasje uit te voeren.
De volgende foto moest eigenlijk gecensureerd worden, maar onze Olaba sponsors
eisen terecht naampubliciteit, die ze hiermee natuurlijk gratis krijgen op het internet.
De sponsors, zoals je kunt zien zijn Slazenger en GMAN (Gaspar Motors Antwerpen).
De wedstrijden zelf verlopen zoals elk jaar zeer spannend!
Beelden hiervan zijn nietszeggend en worden dus niet gepubliceerd.
Alleen nog vermelden dat de presidenten van beide clubs niet kunnen deelnemen,
wegens rugproblemen, maar de wedstrijd wordt daar verplaatst naar de toog.
Hierbij zie je weer een stereotiepe typische houding van Greta die haar
tennispartner Erik ervan overtuigt om NU naar het speelveld te stappen.
Hij weet intussen ook wat het is met een stijve nek de wereld te trotseren.
Hierna zal Greta nog enkele mannen op dezelfde manier bewerken (zie ook verder).
Na de matchen volgen dan in het zachte herfstzonnetje de officiële plichtplegingen.
Een dankwoordje natuurlijk door Olaba voor de inrichtende clubs…
…wat ook gesmaakt werd (naast het bier en de wijn) door alle aanwezigen.
Het wederwoord van President Guy van TC Wenduine laat niet lang
op zich wachten. Zijn eerste toespraak duurt twintig minuten, maar kan
wel samengevat worden in twee woorden: “Allemaal broeders (en zusters)”.
Ook deze (nog samenhangende) woorden worden door het publiek geapprecieerd.
Hoog tijd om de op het veld verspilde calorieën opnieuw op peil te brengen.
À propos, TC Wenduine heeft na lange jaren zijn traditionele speelvelden verlaten,
en een toevlucht gevonden bij tennisclub De Polderblomme in De Haan,
met een veelvoud aan tenniscourts en een splinternieuwe accommodatie.
In samenspraak met het plaatselijke bestuur worden we zeer hartelijk ontvangen,
en mogen we nu aanschuiven voor Carbonades Flamandes
(klinkt heel anders dan stoofvlees).
De laatste brok zit nog in de kelen als voorzitter Guy zijn volgende toespraak begint.
Het is al iets onsamenhangender, maar nog altijd goed verstaanbaar.
De uitslag van de wedstrijden en de proclamatie moeten er nu gaan aankomen.
Nog enkele glazen later, wegens de uiterst moeilijke berekeningen, is het
resultaat bekend, en iedereen staat nu in spanning op de toppen van zijn tenen.
Ongelooflijk, maar in de uitslag is er slechts één puntje verschil!tussen beide teams.
Dit is reden genoeg voor Guy om te beginnen aan zijn volgende toespraak,
Waarbij de woorden niet altijd meer in de juiste volgorde staan.
Hier laat hij ook een steekje vallen, maar hij ziet het niet onmiddellijk liggen.
De zittende dame (Josée) links heeft het enge ding wel in het oog gekregen.
Kijk ook even naar Marc Corijn, achter de President. Ook hij heeft in de wurggreep
van Greta gezeten, en zal de twee volgende dagen moeten rondlopen met een stijve
nek.
Bij zijn volgende toespraak, deze maal opnieuw binnen, overhandigt loslippige
President Guy aan de First Lady een prachtige beker uit naam van TC Wenduine.
Op de voorgrond is Lut uitzinnig van vreugde, na de te lang opgekropte onzekerheid .
Marc, haar altijd wakkere echtgenoot, en ex-basketspeler, maakt
een seconde later hiervan gebruik om een gehaktbal naar binnen te mikken.
Een driepunter!
Alweer een geslaagde dag, met dank aan TC Wenduine, TC Polderblomme
en de First lady van TC Olaba (de kontakten en praktische organisatie
werden gesupporteerd door Greta).
Hopelijk mogen we volgend jaar terugkomen.
Van de barman en de boekhouder al zeker, hebben we intussen vernomen.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
27-02-2009, 00:00 geschreven door grob
24-02-2009
KOKENETEN: baars in zure room
Deze Europese koude winter doet een mens soms denken aan Rusland
en Siberië. Zouden ze daar ook koken? En wat dan wel?
Om het antwoord te vinden start ik een grondige zoektocht in de kookboeken .
In “Vis, schaal- en schelpdieren” van TimeLife vind ik toch vrij snel
een plaatselijk recept: “Ryba zapechennaya v smetane”.
Dit is niet zo vlot leesbaar als de meeste andere titels van gerechten,
maar voor de doorsneelezer luidt dit ongeveer “Gebakken vis in zure room”.
Als ik dan nog boven het recept letterlijk lees: “dit Russisch recept
is overgenomen uit het best verkochte kookboek uit het tijdperk van Stalin”,
dan is het hek van de dam.
Mijn eerste Russische recept komt er aan.
Er worden eigenlijk toch gewone ingrediënten gebruikt, behalve misschien
“beurre manié” .
Het lijkt me een woord met een hoog Bocuse-gehalte, en mij zegt het niets,
maar het is heel eenvoudig. Meng 1 eetlepel bloem met 1 eetlepel boter en
meng het tot een glad mengsel (zie recept).
Ik neem zeebaars, maar met een andere zeezwemmer kan het evengoed.
ingrediënten voor 2
bereiding
400g baarsfilet
schil de aardappelen, kook ze in de microgolf, tot ze
(ook kabeljauw, schelvis, zalm of pladijs)
bijna gaar zijn, intussen:
zout en peper, bloem
kruid de vis naar smaak en bestuif met bloem
boter en olijfolie
sauteer de vis 8 à 10’ in boter tot hij lichtbruin is
200g kleine champignons, gehakt
sauteer de champignons in een kleine pan
600g aardappelen
op hoog vuur en laat het deksel er op voor het vocht
1 of 2 eieren, hard gekookt
leg de vis in beboterde ovenschotel
oranje Cheddarkaas
en snijd de piepers in schijven van ½ cm dik,
2 el gehakte peterselie
bak ze ong.5’ in de pan van de vis tot ze lichtbruin zijn
snijd de gekookte eieren in schijfjes
verdeel deze plakjes over de vis, zet de oven op 230°
vul de openingen op met de sneetjes champignons
leg hierboven een dichte laag aardappelschijfjes
giet er een slokje witte wijn over
verwarm de oven op 230°
Saus: 25 cl zure room
breng de zure room op een zacht vuur aan de kook
1 el bloem
maak “beurre manié” :
1 el boter
simpel: meng de boter en de bloem tot glad mengsel
zout
roer de beurre manié door de kokende room
laat het geheel 1 of 2 minuten sudderen
voeg zout toe en giet de saus over de visschotel
rasp de kaas hierover, in dikke slierten
zet de schotel 10’ in de oven, tot bovenkant bruin is
garneer met de gehakte peterselie
Het is superlekker (!!), en je hebt maar een enkele schotel nodig.
Ik denk dat Putin dit ook regelmatig voorgeschoteld krijgt.
Moe van de inspanningen (grapje!) smaakt een glaasje rood altijd.
Ik zou er geen wodka bij drinken.
Nasjdrovnje!
24-02-2009, 20:52 geschreven door grob
21-02-2009
van Malaga naar Gran Canaria (deel 1)
Doe eens wat anders en vlieg in een gevleugelde autobus.
Small is beautifull maar je kijkt best uit dat je met je hoofd
nergens tegenaan zit, maar grappig is het wel.
Elke rij bestaat uit 2x2 zetels, en er kan zo ’n goede 70 man ingepropt worden,
en dan ook nog een paar verticale stewardessen op de koop toe.
En uiteindelijk is het voor ons een binnenlands vluchtje van twee uren.
De meisjes serveren zelfs een fabrieksboke, verteerbaar met een flesje vino.
Een nadeel is wel dat het vliegapparaat wat te klein is om in de luchthaven
aan de bekende slurf te hangen. Busje komt zo (op zijn Spaans), en wat voetwerk
komt er ook bij. Gelukkig is het buiten niet al te koud of te nat.
Het deurtje is zoals bij de meeste middeleeuwse burchten: een soort ophaalbrug.
Er zijn nog een paar kleine nadelen, maar daar kom ik later op terug.
We beginnen ons veertiendaags verblijf in het Bluebay Resort voor een week.
Het toeristisch platgelopen deel van Gran Canaria (en Tenerife)
ligt natuurlijk in het zuiden, maar wijzelf verblijven de eerste week
in het meest noordelijke stukje daarvan. Verder kan je echt niet meer.
Naast het hotel ligt de monding van een diepe en onoverkomelijke barranco
(zoals men ter plaatse een rio of riviervallei noemt).
Het geplaveide wandelpad langs de zee loopt hier ook ten einde.
Een leuke attractie is wel dat aan de overkant van de barranco een vliegveldje ligt.
Het wordt gebruikt voor pleziervluchten en vlieglessen, vooral in het weekend,
en dient ook om kleine vliegtuigjes voorzien van grote spandoeken achter hun staart
met reclameboodschappen te laten opstijgen. Regelmatig stijgt er zo ’n
dingetje op, en dat pruttelt dan voorbij onze ogen het luchtruim in.
Maar wat het nog interessanter maakt, is dat er een restaurant aan hangt,
genaamd Aeroclub, dat we vroeger al eens getest en goed bevonden hebben.
Snel daarheen dus.
Terwijl je Greta ziet worstelen met een dikke vleesbrochette…
...zit ik al te kwijlen met vóór mij een flinke dorade a la plancha ,
die de kelner me eerst in al zijn versheid vers heeft getoond, en die me
uitstekend zal smaken, aangenaam doorgespoeld met een Sangre de Toro.
Het resto is volledig opgesmukt sinds vorige maal (2006?) dat we hier waren,
en in twee van de verschillende zalen zijn Spaanse eindeloze familiefeesten
aan de gang. Er is zelfs een zwembad aan het resto.
À propos, in dit overzicht vind je uiteraard slechts een heel kleine selectie van
de foto’s van de hand van Greta, enkel maar om een sfeerbeeld te schetsen.
De volledige reeks zet ze als diapresentatie op DVD, met muziek.
Kort na onze aankomst hebben we een toertje gemaakt in de tuin.
In het resort is een dubbele winkel, met food en non-food producten.
Ze hebben smakelijke dingen, maar de broodjes zijn nogal hard.
Dit jaar is het ook hier voelbaar kouder dan andere winters,
maar dat belet Greta niet ’s morgens het zonnetje te verwelkomen
en buiten het ontbijtje te nemen.
Omdat de crisis hard toeslaat, en deze trip nog besteld was in de betere tijden,
zitten we hier wel met een probleem om financieel rond te komen.
Een beetje creativiteit helpt me een voorlopige oplossing te vinden
voor dit prangende probleem: ik besluit om mezelf aan te bieden op e-bay.
Je kunt zelf ook nog een interessant bod doen tot het einde van deze week.
Doen!
Tijdens een van onze wandelingen zie je nog net ons verblijf boven in het midden.
Rechts kan je een blik(je) opvangen van het vliegveld met het leuke restaurant.
Onderaan heeft een windsurfer alle tijd maar niet te veel zin
om zijn plank nat te maken.
Moe maar gelukkig, moet er halt gehouden worden op het punt van terugkeer
tijdens de wandelingen.
Op zo ’n moment moet vaste en vloeibare energie worden opgeslagen.
Ditmaal komen we terecht in een Duitse eetbar, waar enkele interessante
producten op de kaart staan.
Greta gaat resoluut voor een bord puur Spaanse albondigas
(gehaktballen in tomatensaus) en op het bobbord krioelt het
van de papas arrugadas die een rolmops in bedwang willen houden.
De tweede rolvis baant intussen al zijn weg door de bobslokdarm.
De Spanjaarden passen voor een rolmops, maar dank zij onze Duitse vrienden
geraken deze glimmende smakelijke beesten zelfs tot op Gran Canaria.
Het is nu de 18de december, en ik begroet met veel genoegen
mijn oude kameraad uit Lapland, die net een week vóór zijn grote escapade
in dezelfde Coconut bar nog even zijn batterijen komt opladen in de volle zon.
In de loop van ons interessant gesprek verneem ik dat hij een tussenstop
heeft gemaakt in Valencia, waar zijn beste vriend en collega Nicolas
een week voordien was aangekomen, met de stoomboot naar Spanje.
De taak van deze laatste zat er al op, en hij is meegekomen in de rendierenslee
voor een korte vakantie bij een neef, die op Gran Canaria woont,
meer bepaald in San Nicolas de Tolentino.
De volgende dag trekken we door San Agustin.
Een aantal jaren geleden ontdekten we dank zij een of ander
toeristisch boek een rare horecazaak, pal naast het Casino.
Benieuwd of het nog bestaat zoeken we het terug op.
En inderdaad “Loopy’s” staat er nog altijd. Het ziet er nog altijd uit
als een mengsel van een Zwitserse chalet en een cowboy saloon.
De buitenkant is very American gebleven.
Het is eigenlijk een pizzeria, maar feitelijk een steakhouse.
Vreemde combinatie, en ook het interieur is nog altijd identiek,
en op een rare manier toch aantrekkelijk.
Als je alle voorwerpen nauwkeurig wil bekijken en alle teksten
wil doorkauwen, dan breng je best je tentje mee, want het is uitermate groot,
met aparte kamers, verdeeld over enkele verdiepingen.
Een veelbelovende plek om naartoe te bollen lijkt ons wel het stadje Telde,
in het noorden. Volgens mijn informatie is het onder meer bekend
door zijn modebewuste kappers met heel specifieke creaties.
Omdat Greta toe is aan een onderhoudsbeurt van haar lokken
kunnen we dit ineens meepakken, maar na het zien van enkele modellen
verkiest ze nog even de kat uit de (palm)boom te kijken.
Omdat ik per ongeluk in een hondendrol heb getrapt, lijkt het me verstandig
aan te schuiven en mijn toer af te wachten voor een schoenpoetsbeurt.
Jammer dat het nog te vroeg is, want ’s avonds gaat Telde uit de bol.
Er is bijvoorbeeld een exclusieve nachtclub, waar men enkel binnen komt
als men de sleutels kan tonen van een old timer.
We rijden verder de bergen in en de dorpjes worden altijd maar kleiner.
In Santa Lucia beginnen de magen te knorren, wat normaal is rond 3 uur.
Het moment is aangebroken om beginnen te bidden om in dit bled
nog een degelijk restaurant te vinden.
Met de hulp van enkele andere bedevaarders blijkt dit te lukken.
We happen in het eenvoudige maar sympathieke resto “Mirador”,
met een prachtig terras dat uitgeeft op de bergen.
Een stuk verder kunnen we de benen nog eens strekken,
na kilometers haarspeldbochten in de richting van steeds hogere toppen.
Greta doet haar dagelijkse trimoefeningen, steunend op ons huurwagentje,
een Renault Clio Campus.
We zitten al serieus hoog en Greta is in de wolken.
Vulkaan (ik bedoel de berg, niet Greta) met slagroom noem ik dat.
Tijd om terug te keren naar de kust, maar niet voordat we
de enige echte specialiteit van de streek hebben geproefd.
Alleen te vinden in bar Martin langs de hoofdstraat van San Bartolomé,
waar de patroon zijn zelfgemaakte “Guindilla” verschaft,
volgens overgrootvaders recept, bestaande uit rum, suiker en kersen.
Dit geeft ons de kracht om beneden te komen, terug naar Bahia Feliz.
21-02-2009, 22:37 geschreven door grob
14-02-2009
KOKENETEN: varkenshaasje met kaassaus
Het recept van dit haasje is verrassend afkomstig uit Nederland.
Als we SOS Piet mogen geloven, dan is het degelijk bereiden
van een simpel varkenshaasje een kunst.
Omdat ik in de keuken helemaal geen kunstenaar ben,
maar dichter bij de kant van de plongeur sta, schakel ik dus nu over
naar SOS Piet.
Een andere zaak is de moeilijke vorm van het stuk, omdat het in de pan
teveel open ruimte laat, zodat het bakvet rondom gaat verbranden.
SOS Piet heeft natuurlijk een oplossing, en vult de open ruimte met groenten.
Champignons passen hier het best bij, en ze absorberen dan ook nog het overtollige vet.
Hier komt het recept, met nog een paar adviezen van SOS Piet:
Het doel van het braden is natuurlijk vlees te verkrijgen dat van buiten
mooi bruin, en van binnen sappig is, dus:
Starten met niet teveel vet.
Het vuur in het begin niet hoog zetten.
Eerst de champignons toevoegen, dan pas de vloeistof.
ingrediënten voor 2
bereiding
1 varkenshaas
kruid het haasje met peper, zout en lookpoeder
zout, peper, lookpoeder
laat boter in een kasserol smelten, tot ze begint te sissen
champignons
bak het vlees aan 3 kanten bruin, elke kant 5’, op niet te hoog vuur
boter
doe de champignons in de pan, wacht tot ze het vocht absorberen
jonge Goudakaas, geraspt
doe de kalfsfond in de pan en roer
4 el mosterd
meng de kaas met de mosterd en de room, schep over het vlees
4 el slagroom
braad het vlees 30’ in de pan en leg het op een verwarmde schaal
Calvados (of andere)
deglaceer de pan met Calvados (Spanje: Sidra en brandy)
een kop kalfsfond
draai het vuur hoog, blijf roeren tot de saus ingedikt is
giet de saus over het vlees
geef er gekookte aardappelen bij en sperziebonen uit diepvries
Vroeger ging men er van uit dat gegrild of gebraden varkensvlees (te?) lang
moest garen, niet alleen voor de smaak, maar vooral “om het gevaar van trichinose uit te sluiten”.
Dit vermeldt mijn (niet zo jonge) kookboek.
Ben ik even gaan opzoeken hoe het vandaag zit met deze kwaal.
Alle gevaar lijkt intussen geweken, tenzij je wild en niet gekeurd eet.
Mocht je haasje er dus aan de dikkere kant van binnen nog lichtjes roze
uitzien, dan gaat de Trichinella worm morgen nog niet met open mondje
door je darmen razen.
“Trichinose door Trichinella spiralis worm is een worminfectie die,
dankzij de strenge vleeskeuring, in onze streken in principe niet meer voorkomt.
Ze kan nog wel optreden wanneer men onvoldoende verhit vlees eet van wilde
(en dus mogelijk niet gekeurde) everzwijnen.”
Quote uit www.gezondheid.be
Wat hebben we vandaag geleerd?
1. een varkenshaasje heeft niks te maken met een konijn
2. de Trichinella worm komt niet uit China, maar uit een everzwijn
3. een gerecht afkomstig uit Nederland kan toch ook lekker zijn.
Hier komt het warme spul op de tafel.
Tegelijk heb ik nog een gelijkaardige variant bereid, haasje voor Afrikanen.
Naar ”Varkenshaasje met kaassaus” uit TimeLife “Varkensvlees”, pag.103 en SOS PIET
14-02-2009, 14:35 geschreven door grob
12-02-2009
OLABA: trappen en happen
Na een uitgebreide viering van de Belgische Nationale Feestdag op 21 juli,
Is de tijd rijp voor wat Olaba actie.
Op 24 juli gaan we dus vrolijk de boer op voor de klassieker
“Trappen en Happen”. We vertrekken met de fiets uit Sijsele,
dé ideale startplaats voor een dag fietsplezier.
We rijden kilometers over een oude spoorwegberm, dan verder
in en uit de bosjes, onder de leiding van een deskundige gids,
in een heerlijk zonnetje, en langs gewone wegen en kleine macadammekes.
We laten de meeste cafeetjes links liggen, maar toch ook enkele rechts.
Uiteindelijk komen we aan een afspanning naast het kanaal
Oostende-Brugge-Gent, waar gereserveerd is voor de lunch.
Niets belet ons, om in afwachting, als aperitiefje, even gebruik te maken
van een gezonde dosis vitamine C, onder de vorm van een lekkere Leffe.
Gezien de betere weersomstandigheden nog altijd van kracht zijn,
gaan de meeste voorkeuren uit naar saladeachtige lunchgerechten,
geserveerd in niet te kleine porties.
Dit is het bordje van Greta,een geitenkaasje in spek gewikkeld, (wie vindt het?)
maar ja, een flinke fietsster mag wat hebben…
Voor Luc ligt het anders: door zijn uurwerk van meer dan twee kilo
kan hij nauwelijks zijn linkerarm opheffen, en is hij genoodzaakt
zijn mond naar zijn hammetje te brengen in plaats van omgekeerd.
Het is overduidelijk dat Marc “De Val van het Hammetje” verwacht,
maar hij zal in dit geval tevergeefs terug moeten uitwijken naar zijn eigen slaatje.
Wat is er leuker dan in openlucht, tussen de wiebelende bootjes,
een natje en een droogje te nuttigen? Wat mankeert een mens dan nog?
Een klein siëstaatje, dat is evident.
Sommigen zijn al in dromenland aangekomen, en anderen proberen
het been nog stijf te houden, maar achteraf gaat toch iedereen tegen de plank.
Zonder twijfel wordt dit proces gestimuleerd door een Leffe als digestief.
Nochtans zijn we ook niet vies van niet-alcoholische dranken.
We ontdekken hier goddank het Olala water, als duidelijke geestesverwant
van en geïnspireerd door Olaba(*).
Na onze verkwikkende siësta zijn we een beetje opgeschoven in de tijd,
en we zien dat het weer niet meer zo schitterend is als vanmorgen.
Op de fiets weet je natuurlijk graag hoe de weervork aan de steel zit.
Maar het geluk is aan onze zijde! Plaatselijk beschikken ze hier niet
over de weervork, maar wel over de enige echte zware weersteen.
Een weersteen zal je zeggen, hoe moet je dat interpreteren?
Daartoe is er onder de steen een duidelijke gebruiksaanwijzing aangebracht.
Je kunt hier trouwens zelf de mogelijke weertoestand aflezen.
We zijn nu klaar wakker en gereed voor het vertrek,
en Marc maakt gretig zijn fiets rijklaar.
Het weer ziet er (voorlopig) nog goed uit, hoewel we later op de dag
toch wat regen op onze knikker krijgen, vlak bij een café met de slagzin:
“2 € voor een grote blonde Leffe van het vat”. Een geluk met een ongeluk dus.
Na nog wat verdere avonturen besluiten we onze tocht in Restaurant Taverne
“Veldzicht” in de buurt van Damme.
Voor een laatste verfrissing wordt nog een opening gezocht ergens onder
de slokdarm.
Bij Greta is er nog een klein holletje aan de rechterkant van haar maag.
Om het erin te krijgen moet ze dus bij elke hap een beetje scheef
naar rechts gaan hangen om het te positioneren.
.
Weer een goed doorleefde Olabadag achter de rug.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
12-02-2009, 11:18 geschreven door grob
09-02-2009
KOKENETEN: Bobs spinazie met chipolata en poeikes
Een gerechtje uit Italië mag ook wel eens, hoewel het originele
ding nogal werd aangepast (maar niet aangetast).
Oorspronkelijk komt het uit Firenze, maar na wat persoonlijke
wijzigingen heb ik er toch “Bobs…” durven voorzetten.
In plaats van moeite te steken in het bereiden van verse spinazie,
neem ik diepvries uit het Spaanse winkelrek, maar dan wel Espinacas Ajoliva.
Daar is ineens de nodige ajo (look) en olijfolie (oliva) aan toegevoegd.
Die Spanjaarden zijn wel grappig door vóór alle woorden
(zoals bij espinaca) die beginnen met “sp, st, sq…” de letter “e” te zetten.
Dat is voor de niet Spanjaarden in het begin soms verwarrend.
Enkele voorbeelden: España, esqui, estacion. Er zijn hier zelfs restaurants
die espaghetti en Boeuf Estroganoff op hun menukaart zetten. Maar dat terzijde.
“In olijfolie gebakken brood” staat er vermeld in het kookboek voor
mijn gerecht. Tof zeg, eindelijk kan ik eens iets maken met poeikes .
De meesten onder jullie kennen dat zeker niet, behalve de Limburgers. I
k ken het ook nog maar een paar jaar, sinds we de Grote Olaba(*)
Limburg Quiz van Luc moesten ondergaan. Dat was een van de vragen.
Intussen ben ik alle Limburgse woorden vergeten, behalve dit.
Een poeike klinkt me zo lief in de oren dat ik het altijd blijf onthouden.
Wat is het? Er zijn twee betekenissen: 1/ een pony en
2/ wat ze in Antwerpen noemen: een soldaatje. Een lijntje brood dus,
dat je ook kan gebruiken om in een vers gekookt eitje te soppen. Njamnjam.
In mijn geval worden de poeikes gebakken in (veel) olijfolie.
Ze liggen al gretig op me te wachten op het vuur boven rechts,
terwijl ik het eitje bij de spinazie voeg.
Hier volgt het gerecht:
ingrediënten voor 2
bereiding
400g diepvriesspinazie of ½ kg verse
bak de chipolata’s in een beetje olie, aan elke kant 5’
(in Spanje: neem Espinaca Ajoliva)
doe wat olie in een pan en leg er de kille spinazie in
olijfolie
volgens verpakking: laat 6’ opwarmen
zout en peper
op het einde het vuur verlagen
1 vers ei, geklutst
snij de sneden brood in poeikes, bak ze in olie krokant
1 el gerapte kaas: Parmezaans of mix
kluts in tussen het ei met de kaas en de marjolein
1 tl marjolein
kruid de worstjes en de spinazie af
2 ferme sneden oud brood
meng het eimengsel door de spinazie
+/- 400g chipolata worstjes
en klaar is kees
En hoe het er uitziet op een bord. Ik heb er als vlees chipolata’s aan toegevoegd.
In onze buurt is er een Irish Butcher van vlees en bloed.
Zijn chipolata’s zijn zo perfect dat er geen druppelvet uit komt, en nog lekker ook!
Ik kan je verzekeren dat het heerlijk smaakt, en dat er geen kliekjes over waren.
Smakkie, smakkie.
Naar ”Eggs and Spinach” uit TimeLife Groenten, pag.90
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
09-02-2009, 17:33 geschreven door grob
07-02-2009
"Ik zie een zeehond!"
Het gebeurt regelmatig dat we een wandeling maken langs het strand,
als het weer het toelaat natuurlijk.
Een van de laatste keren schuiven we in de richting van de baai van Marbella,
en ik kan eerst mijn ogen niet geloven.
Volgens mij komt daar uit de verte een zeehond aangezwommen.
Volledig abnormaal natuurlijk in deze zuidelijke streek.
Ik ben vanzelfsprekend niet helemaal zeker en wacht
tot het beest dichterbij komt, om hem beter te kunnen zien.
En ziedaar, de zeehond waagt zich zelfs even uit het water!
Omdat de winter dit jaar zoveel strenger is dan andere jaren,
is deze zeehond naar hier kunnen en willen afzakken.
Waarschijnlijk is hij dus gepasseerd langs de straat van Gibraltar,
en heeft hij de kustlijn gevolgd.
Greta is er als de kip bij om een foto te nemen als tastbaar bewijs
dat we niet fantaseren.
Is dit een verrassing van formaat zeg. Gelukkig is er een bar kortbij
om van de schok en de emoties te kunnen bekomen.
Terwijl ik naar de bar stap, valt het me op dat het profiel van deze constructie
me sterk doet denken aan de vliegende schotels, zoals die te zien waren
in de films van de jaren vijftig.
Je weet wel, met bovenop het koepeltje waar dan achteraf
die groene mannetjes uitkwamen met hun voelsprieten.
Bovendien staan er werkloos nog acht naakte masten vóór de strandbar.
Niet te rijmen!
Volgens mij zijn dit communicatieantennes voor aliense gsm's.
Het is met onzekere stap dat ik me verder in de richting waag van de bar.
Na grondig onderzoek van de plaats treffen we gelukkig (nog) geen aliens aan.
Tijd dus voor een koffie in de zon van Bono’s Beach (zo heet het etablissement).
Het terras is splinternieuw, de kwaliteit is top (behalve de slappe Engelse koffie),
en zo zijn de prijzen ook. Wel leuk dat er binnen een DJ zit (het is zondag),
en dat er easy listening muziek klinkt uit klankboxen verspreid over het terras.
Enkele jaren geleden waren we hier ook eens met vrienden,
maar dan moesten we binnen schuilen voor de regen.
Het interieur is intussen ook volledig en stijlvol vernieuwd,
en doet denken aan een moskee.
Misschien is Bobo wel een imam.
Het terras is ruim bemeten, met allerlei meubilair, dat moet uitgetest worden.
Lang geleden dat we hier zijn geweest, en daar zijn twee redenen voor:
er zijn veel strandbars (of chiringuito’s)
deze ligt een klein beetje landinwaarts, en niet echt op het strand
En deze foto doe ik er extra bij, omdat het een van de mooiste is
die Greta al genomen heeft (vind ik).
De kleurencombinaties en het lijnenspel zijn zo subtiel. Proficiat Greta!
Een ku(n)stwerk!.
© Greta Denil
07-02-2009, 00:00 geschreven door grob
05-02-2009
KOKENETEN: konijn in een pakje
Nu de kerstbomen terug zijn ingepakt, opgeborgen of verbrand,
bleef er toch nog één pakje liggen: een konijn in een pakje.
In tegenstelling tot sommige andere konijnen komt dit exemplaar niet terecht
in een zwarte hoge hoed van een goochelaar, maar wel in de kasserol.
In het gebruikte recept vraagt men naar een wild konijn,
maar zelfs na een grondig nazicht van het versneden beestje
kon ik niet uitmaken op welke manier het geleefd heeft.
Het zal de pret en de smaak niet bederven.
Laten we meteen maar beginnen met dit fantastische
en zeer smaakvol recept uit Frankrijk:
ingrediënten voor 2
bereiding
½ konijn in stukken gesneden
braad de stukken konijn aan op hevig vuur
zout en peper
als ze een kleur hebben, haal ze uit de (niet kleef!)pan
(verse) tijm en rozemarijn, gesnipperd
deglaceer het aanbaksel tot een lichte saus
ongeveer 10 plakjes doorregen rookspek
kruid het konijn goed en wikkel elk stuk in de speklapjes
2 uien, in dunne ringen gesneden
bind eventueel dicht met keukentouw
2 tomaten, in vieren gesneden
neem een vuurvaste ovenschaal en bestrijk ze met olie
olijfolie
verspreid de uiringen over de bodem
kleine aardappelen, eventueel rattekes
leg er de verpakte stukken konijn op
schik de stukken tomaat er rond
TIP: om te deglaceren
als er nog plaats is kan je er de piepers omheen leggen
giet een scheut vocht in de pan (geen Teflon pan!) , zoals witte wijn, boeljon of water ( in Spanje gebruik ik Sidra)
doe het eerder gemaakte sausje erover
breng het aan de kook, schraap de aanbaksels los met een spatel
besprenkel het geheel met olijfolie
laat het mengsel dan 1’ flink koken, zodat de alcohol verdampt
zet de pakketjes 45’ in een oven op 190°
draai de pakketjes om de 15’, bedruip ze met het vocht
Het konijn pakje komt hier uit de oven met pakje en al:
Ik heb er een gekookt aardappeltje bijgedaan, en wortels
met een suikerlaagje, bijvoorbeeld op deze manier bereid:
ingrediënten voor 2
bereiding
jonge wortels
schil de wortels en snijd ze in stukjes
olijfolie
zet de wortels in de microwave met een bodempje water
een halve (witte) ui
zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen
suiker
warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in
peterselie
als de ui glazig is, voeg de wortels toe, schud regelmatig met de pan
voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt
strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over
(vers citroensap kan ook)
tip: de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken
Het geheel ziet er dan als volgt uit en is heel lekker.
Njam njam.
%
Net op het moment dat we aan tafel gingen was er een korte aardbeving,
en Greta was zo snel als een wild konijn en kon nog een ultieme foto nemen,
vóór het geheel op zijn Titanic’s naar de verdoemenis gleed.
Naar ”Lapin-Paquets” uit TimeLife Wildgerechten, pag.139
05-02-2009, 00:00 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord