aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
09-02-2009
KOKENETEN: Bobs spinazie met chipolata en poeikes
Een gerechtje uit Italië mag ook wel eens, hoewel het originele
ding nogal werd aangepast (maar niet aangetast).
Oorspronkelijk komt het uit Firenze, maar na wat persoonlijke
wijzigingen heb ik er toch “Bobs…” durven voorzetten.
In plaats van moeite te steken in het bereiden van verse spinazie,
neem ik diepvries uit het Spaanse winkelrek, maar dan wel Espinacas Ajoliva.
Daar is ineens de nodige ajo (look) en olijfolie (oliva) aan toegevoegd.
Die Spanjaarden zijn wel grappig door vóór alle woorden
(zoals bij espinaca) die beginnen met “sp, st, sq…” de letter “e” te zetten.
Dat is voor de niet Spanjaarden in het begin soms verwarrend.
Enkele voorbeelden: España, esqui, estacion. Er zijn hier zelfs restaurants
die espaghetti en Boeuf Estroganoff op hun menukaart zetten. Maar dat terzijde.
“In olijfolie gebakken brood” staat er vermeld in het kookboek voor
mijn gerecht. Tof zeg, eindelijk kan ik eens iets maken met poeikes .
De meesten onder jullie kennen dat zeker niet, behalve de Limburgers. I
k ken het ook nog maar een paar jaar, sinds we de Grote Olaba(*)
Limburg Quiz van Luc moesten ondergaan. Dat was een van de vragen.
Intussen ben ik alle Limburgse woorden vergeten, behalve dit.
Een poeike klinkt me zo lief in de oren dat ik het altijd blijf onthouden.
Wat is het? Er zijn twee betekenissen: 1/ een pony en
2/ wat ze in Antwerpen noemen: een soldaatje. Een lijntje brood dus,
dat je ook kan gebruiken om in een vers gekookt eitje te soppen. Njamnjam.
In mijn geval worden de poeikes gebakken in (veel) olijfolie.
Ze liggen al gretig op me te wachten op het vuur boven rechts,
terwijl ik het eitje bij de spinazie voeg.
Hier volgt het gerecht:
ingrediënten voor 2
bereiding
400g diepvriesspinazie of ½ kg verse
bak de chipolata’s in een beetje olie, aan elke kant 5’
(in Spanje: neem Espinaca Ajoliva)
doe wat olie in een pan en leg er de kille spinazie in
olijfolie
volgens verpakking: laat 6’ opwarmen
zout en peper
op het einde het vuur verlagen
1 vers ei, geklutst
snij de sneden brood in poeikes, bak ze in olie krokant
1 el gerapte kaas: Parmezaans of mix
kluts in tussen het ei met de kaas en de marjolein
1 tl marjolein
kruid de worstjes en de spinazie af
2 ferme sneden oud brood
meng het eimengsel door de spinazie
+/- 400g chipolata worstjes
en klaar is kees
En hoe het er uitziet op een bord. Ik heb er als vlees chipolata’s aan toegevoegd.
In onze buurt is er een Irish Butcher van vlees en bloed.
Zijn chipolata’s zijn zo perfect dat er geen druppelvet uit komt, en nog lekker ook!
Ik kan je verzekeren dat het heerlijk smaakt, en dat er geen kliekjes over waren.
Smakkie, smakkie.
Naar ”Eggs and Spinach” uit TimeLife Groenten, pag.90
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
09-02-2009, 17:33 geschreven door grob
07-02-2009
"Ik zie een zeehond!"
Het gebeurt regelmatig dat we een wandeling maken langs het strand,
als het weer het toelaat natuurlijk.
Een van de laatste keren schuiven we in de richting van de baai van Marbella,
en ik kan eerst mijn ogen niet geloven.
Volgens mij komt daar uit de verte een zeehond aangezwommen.
Volledig abnormaal natuurlijk in deze zuidelijke streek.
Ik ben vanzelfsprekend niet helemaal zeker en wacht
tot het beest dichterbij komt, om hem beter te kunnen zien.
En ziedaar, de zeehond waagt zich zelfs even uit het water!
Omdat de winter dit jaar zoveel strenger is dan andere jaren,
is deze zeehond naar hier kunnen en willen afzakken.
Waarschijnlijk is hij dus gepasseerd langs de straat van Gibraltar,
en heeft hij de kustlijn gevolgd.
Greta is er als de kip bij om een foto te nemen als tastbaar bewijs
dat we niet fantaseren.
Is dit een verrassing van formaat zeg. Gelukkig is er een bar kortbij
om van de schok en de emoties te kunnen bekomen.
Terwijl ik naar de bar stap, valt het me op dat het profiel van deze constructie
me sterk doet denken aan de vliegende schotels, zoals die te zien waren
in de films van de jaren vijftig.
Je weet wel, met bovenop het koepeltje waar dan achteraf
die groene mannetjes uitkwamen met hun voelsprieten.
Bovendien staan er werkloos nog acht naakte masten vóór de strandbar.
Niet te rijmen!
Volgens mij zijn dit communicatieantennes voor aliense gsm's.
Het is met onzekere stap dat ik me verder in de richting waag van de bar.
Na grondig onderzoek van de plaats treffen we gelukkig (nog) geen aliens aan.
Tijd dus voor een koffie in de zon van Bono’s Beach (zo heet het etablissement).
Het terras is splinternieuw, de kwaliteit is top (behalve de slappe Engelse koffie),
en zo zijn de prijzen ook. Wel leuk dat er binnen een DJ zit (het is zondag),
en dat er easy listening muziek klinkt uit klankboxen verspreid over het terras.
Enkele jaren geleden waren we hier ook eens met vrienden,
maar dan moesten we binnen schuilen voor de regen.
Het interieur is intussen ook volledig en stijlvol vernieuwd,
en doet denken aan een moskee.
Misschien is Bobo wel een imam.
Het terras is ruim bemeten, met allerlei meubilair, dat moet uitgetest worden.
Lang geleden dat we hier zijn geweest, en daar zijn twee redenen voor:
er zijn veel strandbars (of chiringuito’s)
deze ligt een klein beetje landinwaarts, en niet echt op het strand
En deze foto doe ik er extra bij, omdat het een van de mooiste is
die Greta al genomen heeft (vind ik).
De kleurencombinaties en het lijnenspel zijn zo subtiel. Proficiat Greta!
Een ku(n)stwerk!.
© Greta Denil
07-02-2009, 00:00 geschreven door grob
05-02-2009
KOKENETEN: konijn in een pakje
Nu de kerstbomen terug zijn ingepakt, opgeborgen of verbrand,
bleef er toch nog één pakje liggen: een konijn in een pakje.
In tegenstelling tot sommige andere konijnen komt dit exemplaar niet terecht
in een zwarte hoge hoed van een goochelaar, maar wel in de kasserol.
In het gebruikte recept vraagt men naar een wild konijn,
maar zelfs na een grondig nazicht van het versneden beestje
kon ik niet uitmaken op welke manier het geleefd heeft.
Het zal de pret en de smaak niet bederven.
Laten we meteen maar beginnen met dit fantastische
en zeer smaakvol recept uit Frankrijk:
ingrediënten voor 2
bereiding
½ konijn in stukken gesneden
braad de stukken konijn aan op hevig vuur
zout en peper
als ze een kleur hebben, haal ze uit de (niet kleef!)pan
(verse) tijm en rozemarijn, gesnipperd
deglaceer het aanbaksel tot een lichte saus
ongeveer 10 plakjes doorregen rookspek
kruid het konijn goed en wikkel elk stuk in de speklapjes
2 uien, in dunne ringen gesneden
bind eventueel dicht met keukentouw
2 tomaten, in vieren gesneden
neem een vuurvaste ovenschaal en bestrijk ze met olie
olijfolie
verspreid de uiringen over de bodem
kleine aardappelen, eventueel rattekes
leg er de verpakte stukken konijn op
schik de stukken tomaat er rond
TIP: om te deglaceren
als er nog plaats is kan je er de piepers omheen leggen
giet een scheut vocht in de pan (geen Teflon pan!) , zoals witte wijn, boeljon of water ( in Spanje gebruik ik Sidra)
doe het eerder gemaakte sausje erover
breng het aan de kook, schraap de aanbaksels los met een spatel
besprenkel het geheel met olijfolie
laat het mengsel dan 1’ flink koken, zodat de alcohol verdampt
zet de pakketjes 45’ in een oven op 190°
draai de pakketjes om de 15’, bedruip ze met het vocht
Het konijn pakje komt hier uit de oven met pakje en al:
Ik heb er een gekookt aardappeltje bijgedaan, en wortels
met een suikerlaagje, bijvoorbeeld op deze manier bereid:
ingrediënten voor 2
bereiding
jonge wortels
schil de wortels en snijd ze in stukjes
olijfolie
zet de wortels in de microwave met een bodempje water
een halve (witte) ui
zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen
suiker
warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in
peterselie
als de ui glazig is, voeg de wortels toe, schud regelmatig met de pan
voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt
strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over
(vers citroensap kan ook)
tip: de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken
Het geheel ziet er dan als volgt uit en is heel lekker.
Njam njam.
%
Net op het moment dat we aan tafel gingen was er een korte aardbeving,
en Greta was zo snel als een wild konijn en kon nog een ultieme foto nemen,
vóór het geheel op zijn Titanic’s naar de verdoemenis gleed.
Naar ”Lapin-Paquets” uit TimeLife Wildgerechten, pag.139
05-02-2009, 00:00 geschreven door grob
31-01-2009
vochtig tennis
Nu de Australian Open dagelijks op TV komen gaat er me een lichtje op
dat op augustus 13/08 jl. een andere, bijna even belangrijke
tennisgebeurtenis doorging, namelijk de Olaba Gesloten .
Deze jaarlijkse tennisontmoeting op Tennis Club Duinbergen
gaat al een jaar of zes, zeven door, maar werd voor de eerste maal
serieus geplaagd door regen.
Door dit vochtprobleem maakt een lichte ontgoocheling
zich meester van Marc, de grote organisator van de dag.
Gezien alle agenda’s voor de volgende weken volgepropt bleken,
was er geen ander alternatief dan toch te spelen, maar dan indoor.
Ikzelf had wat rugproblemen, maar voor binnen of buiten spelen
maakt dan natuurlijk geen verschil.
Gezien de minder zonnige omgeving van dit eerste indoor tornooi
werden geen foto’s genomen van de wedstrijden zelf.
Dat mocht echter de sfeer niet bederven. Marc had traditiegetrouw
de touwtjes van de organisatie in handen en dokterde weer een nieuwe
originele formule uit, die hij hier nog verborgen houdt achter een schaamlapje.
Ondanks de handicaps werd het weer een heel aangename dag,
die regelmatig bevloeid werd met de juiste dranken.
Naast het vochtig tennis is het noodzakelijk ook
de inwendige mens vochtig te houden.
Een essentieel onderdeel is natuurlijk de viering van de
Olaba tenniskampioen 2008.
De officiële proclamatie ging door in Restaurant Bristol, en tegen de tijd
dat we de eerste happen op ons zagen afkomen, was het slechte weer
en de andere kommer al lang vergeten.
Eerst ontving Gina een trofee omdat ze daags tevoren in de tennisclub
van Het Zoute winnaar was geworden bij de verliezers.
Ik versta het ook niet, maar dat speelt geen rol.
Zoals je hier kan zien was Gina dolgelukkig met haar verdiend kleinood.
In de Sixties hadden we een Dolle Mina, en hier hebben we onze Dolle Gina.
Voor, tijdens, en na het eten werd er traditioneel stevig verbroederd en verzusterd.
Net vóór het dessert werd dan de grote Kampioen van het Tornooi gehuldigd.
Dat was dit jaar niemand anders dan Luc, die hier de Olaba
Tennistrofee 2008 mag ontvangen, en die tegelijk ook belangrijke
punten scoort voor “De Olaba van het Jaar”.
Dat Luc hiermee in de wolken was hoef ik niet te vertellen.
Luc zit in het uiterst rechtse wolkje in het midden,
maar je kunt hem niet goed zien.
En van daar boven zag hij dat het goed was.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
31-01-2009, 13:25 geschreven door grob
29-01-2009
KOKENETEN: kipfilet met pecannoten en honing
Er is niets banaler om te koken of te eten dan een stomme kipfilet.
Als er dan toch eentje op de tafel komt, dan is iedereen denk ik,
toch wel tevreden als het een beetje origineel kan.
Vandaar: vandaag een lekkere variant uitgedokterd door
de Weight Watchers. Geen koolhydraten naar de maag, want de piepers
worden vervangen door artisjokbodems (uit blik) en paprika’s.
TIP: door een beetje geraspte sinaasappelschil toe te voegen
krijgt dit gerecht een frisse citrussmaak. Rasp de volgende keer
dat je een appelsien eet, eerst de schil op een fijne rasp.
Verpak de sinaasappelzest in diepvriesfolie en bewaar het
in de diepvriezer, voor een volgende keer.
Hoe ik het kippetje bereid heb staat hier:
ingrediënten voor 2
bereiding
4 tl paneermeel
bestrooi de kipfilets aan beide zijden met kruiden en de bloem
2 kipfilets
wentel ze door het geklopte ei en dan door het paneermeel
4 tl bloem
druk het paneermeel stevig in het vlees
1 ei, losgeklopt
verhit de olie en bak de kipfilets op een matig hoge warmtebron
olijfolie
indien dikke filets: doorsnijden in de lengte of langer bakken
50 g (pecan)noten, fijngehakt
bak ze 5’ aan elke kant licht goudbruin, draai ze één keer om
maïszetmeel of andere sausdikker
leg de kipfilets op een schotel en houd ze warm
15 cl kippeboeljon
fruit de pecannoten een paar minuten in dezelfde pan
4 tl honing
voeg er eventueel een beetje olie aan toe
1 el citroensap
maak in een kommetje de kippeboeljon klaar
fijngehakte verse peterselie
voeg alle andere ingrediënten toe, en giet over de noten
½ tl geraspte sinaasappelschil
breng het geheel al roerend aan de kook, zet het vuur wat lager
peper en zout
laat de saus 4 à 5’ doorkoken en binden met de maïzena
giet de saus over de kipfilets en dien direct op
1 verpakking artisjokharten
lekker met artisjokharten en asperges of paprika’s
1 blik witte asperges, of paprika’s
De bereiding werd zoals gebruikelijk aangepast, zodat een simpele kok
(zoals ik) het gerecht zonder probleem kan maken.
De kip garneren met wat peterselie of koriander maakt het helemaal af.
Hier komt alles samen op tafel.
De paprika’s en artisjokharten zijn gebruiksklaar gekocht.
Smakelijk.
lichtjes gebaseerd op Weight Watchers Menukookboek, pag.31
29-01-2009, 00:00 geschreven door grob
24-01-2009
de eerste van Januari 2009
Wat is er beter dan na een zware doorlekkere gastronomische
avond/nacht een hoopje frisse lucht te gaan scheppen
langs de dijk van Fuengirola in een stralende deugddoende zon?
Niet veel denk ik, en we doen dat dan maar.
En niet alleen langs de dijk, maar zelfs worden de eerste stappen
van het jaar gezet op het strand (hoewel een houten loopplank
altijd van pas komt tegen het zand tussen de tenen).
De foto’s die Greta gisteravond (vorig jaar) heeft genomen
tijdens de party komen beter toch niet voor publicatie in aanmerking.
Geen risico’s of inspanningen worden dit jaar geschuwd!
Een houten klimrek, zoals ik een halve eeuw geleden in de turnles
een paar maal per week mocht bestijgen, komt opnieuw in de actualiteit.
Mijn atletische vermogens zijn hier duidelijk zichtbaar.
Dergelijke krachtpatserijen maken een mens dorstig.
De boog, en het klimrek en mijn spieren kunnen niet altijd
gespannen staan. Gezien de nog in overvloed aanwezig zijnde
alcohol in het staalharde atletenlijf is een sterke koffie hier
goed op zijn plaats, heerlijk in de warme zon.
Zelfs Greta neemt nu haar toevlucht tot een romige “café con leche”,
die er even vlotjes in vloeit als het digestief van gisterenavond
Een eindje verder op de Paseo staat het monument voor de Peseta.
Tien jaar geleden al werd dit hier opgericht, op het moment
dat de Peseta vervangen werd door de Euro. Tien jaar al!
Een king size Peseta is hier vereeuwigd, en kan je hem
(niet) zien aan de rechterrand van het metalen kunstwerk.
Omdat de Spaanse Economie volledig op haar gat zit,
beginnen er stemmen op te gaan om de Peseta
terug in te voeren, en te devalueren t.o.v. de Euro.
Misschien is volgend jaar dit monument dus verdwenen,
of is de dikke Pesetaschijf vervangen door een Euromunt…
De volgende foto lijkt op een lange uitgestoken tong van iemand
die gisterennacht teveel witte wijn gedronken heeft.
Het is eigenlijk toch wel een tong, maar het is een landtong.
Hier zie je dan een groter en duidelijker beeld.
Aan de Belgische kust hebben we dit niet.
Het is een rio (rivier), die in de bergen wordt afgeknepen door
een stuwdam, en zijn schamele restantje tot aan de zee brengt.
Deze rio vormt de scheiding tussen Fuengirola en Los Boliches,
het volgende kustdorp.
In Fuengirola zijn er verschillende grote zandstranden.
Hier staan we aan Playa de las Gaviotas (meeuwenstrand),
dat zoals op het infobord vermeld 1100 m lang is en gemiddeld 60 m breed.
Een ander strand, Playa Ronda, geeft de kandidaat zeezwemmers
(er zijn er op dit moment!) een indicatie over de mogelijkheden.
Lees zelf maar: “goedezee, gevaarlijke zee, verboden zee”.
Wie hier verdrinkt, mag achteraf niet komen klagen!
Op een pleintje vlak naast het strand staan een palmboom,
twee appelsienenbomen en een kerstboom-met-ballen
broederlijk naast elkaar.
De zeelucht doet ons honger krijgen, dus is het moment
aangebroken om een nieuwe bar uit te testen (maar vooral ook
omdat ik een dringend signaal krijg dat de laatste brandy
van vorig jaar zijn weg terug wil vinden naar de natuur).
We vleien ons neer aan een Engels uitziende bar met een
Spaanse naam die ik niet meer weet. Dit is wel een gevaarlijk initiatief.
Altijd ben ik beducht voor Engelse kost. Als je de Engelsen bekijkt
weet je wat ik bedoel: het komt door hun eten.
Bij de bars zijn er gelukkig altijd uitzonderingen, en dit is er een van.
Greta geniet van een aardappel in de schil, zo groot als
een voetbal, gevuld met bonen, ajuin en kaas.
Mijne (aardappel) is zo mogelijk nog groter en is gevuld met kip,
tomaat en andere goodies, en ziet er uit als een actieve vulkaan.
Als late lunch kan dit wel tellen.
Meer moet dat voor ons niet zijn. Buen approveche!
24-01-2009, 12:22 geschreven door grob
15-01-2009
Olaba: stappen, verslappen en happen
Nu President Olabama op het punt staat het Witte Huis te betreden,
doet me dat er aan denken nog eens iets uit de doeken te doen
over Olaba (*). Hier is het.
Ondanks het alsmaar wisselvallige weer van de zomer 2008
kiezen de Olaba’s weer onvervaard voor de jaarlijkse wandeling,
onder het gekende motto: Stappen, Verslappen en Happen.
Dit jaar wordt zelfs uitgeweken, enkele meters toch, naar het buitenland.
We vertrekken in de grensgemeente Middelburg, volgens lokale
specialisten in de Middeleeuwen even groot en belangrijk als Brugge.
In die tijd kwamen hier de eerste allochtonen wonen, afkomstig uit
de streek rond Dinant, en gespecialiseerd in verwerking
van keramiek en metaal. In die tijd was het ook nog normaal dat
inwijkelingen zich snel integreerden in de streek.
In het zeer verzorgde toeristisch kantoor werden we ontvangen
door een vriendelijke dame, die ons een paar videofilms toonde
om de streek en haar geschiedenis beter te begrijpen.
We kregen als geschenk nog enkele CD’s over de streek
en elk een kromme banaan, om krachten op te doen.
Die laten we ons smaken vóór het gebouw van de toeristische dienst.
Onze wandeling gaat eerst langs de site van het vroegere kasteel,
waar men bezig is met archeologische opgravingen.
Een der eerste voorwerpen die men hier heeft gevonden,
is een schitterende foto uit de 14de eeuw van de plaatselijke notabelen.
Je ziet Hertog Lucas Brasseur d’Alken en zijn gewaardeerde Gemalin
Regina Dujardin de Frwi, die twee eeuwen streng maar rechtvaardig
heersten over het Hertogdom Middelburg.
De foto, die je hierbij ziet, is nu het pronkstuk van de toeristische dienst.
Aan het einde van het nu piepkleine dorpje gaan we de natuur in.
Naast de Olaba’s zijn er nog andere levende wezens aanwezig,
zoals moeder-en-kind paard in een vreedzaam decor.
Even verder staan er zelfs een paar uitheemse beesten naar ons te kijken.
Ik kon ze niet direct thuisbrengen (ze geraakten niet allemaal in de auto),
maar naar het schijnt zijn het olámabas.
Een paar druppekes regen kunnen we wel hebben, vooral
als je een fancy paraplu hebt zoals Marc.
Yvette heeft zichzelf op een bepaald ogenblik niet meer onder controle,
ofwel is ze haar bril vergeten. Ze denkt hier namelijk dat ze Erik vasthoudt,
maar jammer genoeg is het slechts een grenspaal, nog ouder dan Erik zelf.
Ik heb er even ernstig over gedacht deze foto te censureren,
maar de meeste lezers zullen in 2009 hier wel tegen bestand zijn denk ik.
Het wil toch weer lukken zeker! Bij onze (Greta en ikzelf) ontdekkingstocht
voor deze wandeling hadden we halverwege een prachtig rustpunt ontdekt:
Taverne de Douanier (wie komt er toch op!).
We komen aan de (gesloten) deur, en wat lees ik? “Gesloten wegens
vakantie t.e.m. 17 juli”. Welke dag zijn we vandaag? 17 juli.
Plan B dus. Aan de overkant is er een frituur.
Hoewel nog niet zo hongerig (de banaan zit nog ter hoogte
van de 12 vingeren darm), stappen we resoluut binnen,
en ontdekken dat deze Hollandse frituur bulkt van de Belgische bieren.
De Leffe smaakt zo aangenaam dat we er een paar bakjes frieten
(sorry: patat) laten bijzetten, tot eenieders genoegen.
Na dit deugddoende vieruurtje zijn we weer paraat om verder te gaan.
We komen aan een tank, die herdenkt dat op deze plaats
op het einde van WO II de geallieerden Nederland binnentrokken.
Hier volgt dan de prijsvraag van de week: alle acht Olaba’s
staan op de foto, maar waar zie je Erik?
Hij staat er echt op! Tip: je ziet hem met twee vingers
het Victory-teken maken, zoals Churchill.
Erik was trouwens bevriend met Churchill. Vandaar.
Wie het eerst antwoordt, krijgt als prijs de Armani paraplu van Marc.
Na lange omzwervingen bereiken we restaurant “De Tol”
(wie bedenkt het toch!). Door het verpatsen van een hoop
kilocalorieën heeft iedereen honger.
Gina kan het zelfs niet laten smakelijk
aan haar duim te sabbelen, terwijl ze al stilletjes maar
met veel genot droomt van wat er komen gaat.
Dat kan haar bestelling zijn, maar ook iets anders.
Ikzelf zit mezelf af te vragen wat ik nu weer besteld heb
en ik ben er duidelijk niet te gerust in…
… tot dan het gerecht ten tonele verschijnt.
En zo eindigt deze dag aan de ronde Olatafel voor acht,
terwijl de mosselpotten en het andere lekkers uitgebreid
worden geserveerd en gedegusteerd.
En ik zag dat het weer goed was, behalve het weer.
(*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.
15-01-2009, 00:00 geschreven door grob
11-01-2009
KOKENETEN: varkenshaas, aardappelsalade en wortels
Na de pijnlijke en gealcoholiseerde vertering van alle zware
en uitgebreide Kerst- en Nieuwjaarsmenu’s,
is nu wel de tijd aangebroken om terug te keren naar de roots
en de alledaagse keuken, voor wat gewone kost.
Voor dit gerechtje heb ik een aantal leuke dingetjes samengebracht,
die op zichzelf niet moeilijk te maken zijn, echt iets voor mij dus,
en misschien voor jullie ook.
Wat dacht je van een gebraden varkenshaasje, met als garnituur
een aardappelsalade met ei en citroen, gebakken champignons
en wortels met een suikerlaagje?
Het werd zorgvuldig geproefd en goed bevonden.
De wortels heb ik sinds kort al twee keer klaar- en gaar gemaakt.
Gezond en lekker, en lees hier hoe ik het heb gedaan:
ingrediënten voor 2
bereiding
jonge wortels
schil de wortels en snijdt ze in stukjes
olijfolie
zet de wortels in de microwave met een bodempje water
een halve (witte) ui
zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen
suiker
warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in
peterselie
als de ui glazig is, voeg de wortels toe en schud regelmatig met de pan
boter
voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt
strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over
(vers citroensap kan ook als extra)
tip : de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken
En hoe de wortels er dan uitzien na de bobbehandeling:
En de champignons zien er uit als Obama waar een pletwals
heeft over gerold, maar ze smaken wel beter.
De aardappelsalade met ei en citroen daarentegen hebben
in tegenstelling tot wat je zou denken, niet in de zon gelegen,
ondanks de rode blos.
Enkel een dun laagje mild en rood paprikapoeder is de reden.
Om deze altijd geslaagde salade te maken doe je bijvoorbeeld het volgende:
ingrediënten voor 4 porties
bereiding
900g harde aardappelen, best rattekes
kook de piepers in water met zout, of in de microwave
zout en peper
giet af en laat koelen, snijdt ze dan in dobbelsteentjes
1 middelgrote witte ui, fijngehakt
breng ze op smaak en meng de ui erdoor
1 ei, hardgekookt
pel het hardgekookt ei en plet het fijn in een kom
30 cl mayonaise
doe de mayo erbij, de look en de citroen en meng alles
1 teentje look, fijngehakt of geplet
schep de fijngehakte peterselie er doorheen
sap van 1 citroen
voeg nu de aardappelblokjes toe en meng goed
4 el verse peterselie, fijngehakt
bestrooi met wat paprikapoeder
mild paprikapoeder
Het varkenshaasje en de champignons bereiden is natuurlijk
té gemakkelijk om nog het World Wide Web mee te bezoedelen.
Hier heb je dus ten slotte het volledige ensemble,
dat spijtig genoeg al lang verorberd is.
11-01-2009, 13:19 geschreven door grob
12-12-2008
Olaba goes classic
Een aantal foto’s werden bewerkt door Greta met Photoshop Elements
Na de uit- en inspattingen van de Petanque en Minigolf
vond Gina dat het hoog tijd werd om de Olaba populatie
nog eens wat klassieke cultuur bij te brengen.
On the spot, en nog altijd in de maand mei nodigde ze Olaba uit
voor een stadsbezoek aan Antwerpen, met alles erop en eraan.
Op de volgende foto zie je tweemaal Antwerpse Gina,
als het ware vóór het bezoek aan de stad en erna.
Als je verder leest, zal je begrijpen waarom.
Rechts is vóór, de linkse foto is na.
Het ontvangstcomité voor de reizigers komend uit Knokke,
Heist en Duinbergen bestond uit Gina en Luc,
plus een echte authentieke stadsgids.
De vertrekplaats was uitstekend gekozen:
het buffet van het Centraal station, waar we werden vergast ...
op Antwerpse Handjes en warme drankjes.
Het station ziet er helemaal anders uit dan toen ik hier
jaren aan een stuk alle dagen uit de trein stapte.
Nochtans vind ik het meest bekoorlijke deel nog altijd wat nog is
overgebleven van de oorspronkelijke constructie.
Sommige moderne grafische kunstwerken zijn toch wel
heel decoratief en blikvangend
Toen we het station verlieten, geloof me maar, begon het stilletjes
te regenen. Gelukkig zagen we het buitje hangen en was het ultrakort,
en we konden droog de Quellinstraat bezoeken, het Operagebouw enz.
Toch even langs de schitterend vernieuwde Stadsfeestzaal,
waar we bijna van onze sokken gefietst werden.
Gezien deze onveilige toestand besloot Luc, onze gastheer,
om het veiliger hogerop te zoeken, en als geen ander kenner
viel zijn oog op de reusachtige metershoge uit de kluiten
gewassen witte champagnecoupe achteraan in de zaal.
Allen daarheen!!
Wat kan je beter doen in een grote champagnecoupe
dan …champagne drinken?
Voor een Olaba is dat nooit een probleem geweest.
Luc heeft hiervoor zwaar in zijn Olabuidel getast,
maar het probleem werd propertjes doorgespoeld
met het edele vocht van Olaurent Perrier
(niet te verwarren met het water, want dat wordt Eaulaba Perrier geschreven).
Hierna werden nog een reeks culturele paragrafen afgewerkt
met rake uitleg door onze gids over de gebouwen aan
de Meir, Rubenshuis, Katelijne Vest, wat ons uiteindelijk bracht
aan de Bourla Schouwburg.
Dit is the place to be voor een stevige lunch, in de Foyer namelijk.
Om het aantal foto’s enigszins te beperken zie je alleen
een stuk van het fantastische interieur van de Foyer.
Na de heerlijke en vullende lunch zetten we onze weg voort tot
op de Groenplaats, maar zelfs dit bord kon ons niet meer bekoren.
Als vanzelf kom je dan op de Grote Markt, waar Luc een koets
met paarden had ingehuurd voor de volledige Olaba stadsrit.
Echter, er bleek geen volledige consensus te bestaan
voor dit plan. Na een geheime stemming werd beslist
om liever een typisch Antwerps drankje te nuttigen
in plaatselijk café Den Engel. Hier zie je een afbeelding
van dit typische Antwerps drankje: een flesje cola,
voorzien van een thermometer. Charmant toch.
Hier bekijk je een eigenaardig beeld: de gids vooraan,
enkele Olaba’s op de Engelenbank,
en de andere weerspiegeld. Schol.
Marc geraakt zijn neiging tot duimzuigen maar niet kwijt.
Na dit vochtige intermezzo waren we voldoende gewapend
om de volgende hindernis te nemen: de Vlaeykensgang,
waar onze gids eindelijk volop zijn verbale gang kon gaan.
Hierna konden we even kuieren langs andere interessante plaatsen:
het Conscienceplein, het interieur van Carolus-Borromeus enzovoort.
Dat dit heel vermoeiend en stresserend was hoef ik niet uit te leggen.
Gelukkig had iemand het gunstige idee om alles te laten bezinken
bij een serieus glas in De Groote Witte Arend.
Omdat we nog altijd in het oude centrum waren was het een koud kunstje
om van daaruit mobilofonisch te reserveren voor het diner.
Gina’s keuze viel op “Estro Armonico”, in de diepe gewelven van de Vlaeykensgang.
Het resto ligt onder de grond, en is alleen verlicht door kaarsen.
Hier zijn we aan het welverdiende aperitief toe en laten we
ons informeren over wat we kunnen happen.
Dit is opnieuw een vóór en na situatie.
Kijk goed naar de staande kandelaar,
en vooral de eerste kaars van rechts.
Greta vroeg me met haar toestel een foto te nemen van de tafel
en de happers.
Ik ging naar het hoekje en ik kreeg niet iedereen op het schermpje.
Nog één stap achteruit, en ik stond in brand!
Gelukkig droeg ik een hemd met 70% katoen en maar 30%polyester,
of ik had mijn leven beëindigd als levende toorts.
Gina was gelukkig vlak in de buurt en kon vrij snel het vuur doven.
Ik raad niemand aan om daar te gaan eten, niet om het voedsel,
maar om de veiligheid. Hoewel de kok regelmatig zijn handen
verbrandde (ze barbecueën alles) hebben ze zelfs geen Flamazine in huis.
En stel je voor dat het daar brandt: heb je de toegang/uitgang gezien? Levensgevaarlijk.
In elk geval moest ik de volgende morgen naar de dokter
met brandwonden van de tweede graad.
Na enkele weken een dagelijkse portie Flamazine was de wonde dicht.
Er blijft wel een serieus litteken, dat geen zon meer mag zien.
(*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.
Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn Place M’as Tu Vu en Le Zoute,
het best gebaat is met een Franstalige benaming (**).
Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.
(**) dit is natuurlijk maar een grapje. Een schalkse knipoog is hier op zijn plaats
12-12-2008, 00:00 geschreven door grob
feestdagen
Lieve familie en vrienden,
Wij vertrekken verder zuidwaarts op zaterdag 13 december en weten niet of we jullie kunnen bereiken met Kerstmis.
Dus dan nu maar:
PRETTIGE KERSTMIS en GELUKKIG NIEUWJAAR!!!
we hopen terug te zijn met nieuwjaar, maar we willen eerst wat warme nachten voelen op Gran Canaria.
Naar verluidt is het de zuidelijkste plaats van Europa, want het is een Spaanse provincie.
Niet dat het in Andalucia koud is, maar 's nachts durft de termometer toch onder de 10° gaan.
Greta zal weer een pak foto's nemen. Ik weet niet meer hoe ik mijn achterstand op deze weblog nog kan ophalen.
Hieronder nog een creatievekaart, gemaakt door Greta met Photoshop Elements .
Bob en Greta.
12-12-2008, 00:00 geschreven door grob
04-12-2008
KOKENETEN: gemarineerde kip met Oosters tintje
De tijd van het jaar: herfst, jachtseizoen enz. vraagt uiteraard
om een gerecht met kastanjes en paddenstoelen.
Omdat die in Spanje veelvuldig aanwezig zijn heb ik er eentje uitgezocht.
Het is één complete mislukking geworden, en het ligt zelfs niet aan mij.
Kastanjes zijn veel te droog om er iets deftig van te maken.
Ik ga het recept dus niet geven, want enkel gerechten die (gemakkelijk) lukken,
die ik zelf als aspirant-kok kan maken, en waar ik de nodige aanpassingen
kan aan doen vind je hier.
Wat wel een succesnummer is, heb ik genoemd:
Gemarineerde kip met Oosters Tintje.
Hier opgediend met een gekookt piepertje en met
gemarineerde pepers (zo in de handel te verkrijgen hier).
In Belgenland steek je rode/groene paprika’s (eerst halveren
en pitten er uit halen natuurlijk) onder de grill tot het vel zwart wordt.
Steek ze dan in een sluitbare plastic zak en laat ze 5 à 10’ liggen.
De pel komt er dan vanzelf af.
Marineer de paprika’s in olie en sherryazijn en kruid naar believen.
Laat een paar uren rusten.
Hier vind je de bereiding voor dit lekkere gerecht (let op: voor drie personen).
ingrediënten voor 3
bereiding
3 kipfilets
begin tijdig met de marinade:
2 el olijfolie
pel en snipper de sjalotten en het pepertje fijn
voor de marinade:
meng met de andere ingrediënten van de marinade
3 sjalotten
laat de kip hierin 1 à 2 uren marineren
1 pepertje of Piment d’ Espelette
maak intussen de bereiding voor de saus:
1 el kurkuma voor de kleur
pel en hak de sjalotten fijn, snij het citroengras in stukjes
1 tl droge koriander (of –pasta! in Spanje)
pers de limoen/citroen en meng alles met de suiker
2 el sojasaus
haal de kip uit de marinade en verhit de olie
10 cl kokosmelk
stoof de kip met de marinade gedurende 30’
(eventueel wat sambal oelek, volgens smaak)
voeg de saus toe en laat nog 20’ sudderen
voor de saus:
versier op het einde met wat verse dille en
2 sjalotten
dien goed heet op
1 limoen of citroen
Greta vindt dat er wat champignons bij mogen
1 el suiker
ik serveerde het met gekookte piepers en
(eventueel 1 stengel citroengras)
bereide paprika’s, maar Greta vond dat niet geschikt
Omdat het recept met de kastanjes niet gelukt is,
geef ik hier nog een ander, gemaakt toen we nog geen
digitale foto's hadden.
Het is een basisgerecht uit de Mediterrane keuken,
namelijk "Gehakt met Mediterrane Groenten".
ingrediënten voor 2
bereiding
400g gemengd gehakt
spoel de groenten en snij ze in niet te kleine stukken
1 aubergine
bak het gehakt rul in de hete olie
1 courgette
breng het op smaak met geperste look
1 rode en een gele paprika
voeg mespunt Provençaalse kruiden toe en peper en zout
250g tomaten
doe er de bouillon en tomatenpuree bij en schep goed om
1 teen look
voeg de groenten toe
1 el olie
laat 15´ stoven in de open pan (tot groenten beetgaar zijn)
15 cl groentebouillon
werk af met verkruimelde feta
2 el geconcentreerde tomatenpuree
serveer met gebakken aardappelen of piepers
150g fetakaas
Provençaalse kruiden en peper
04-12-2008, 00:00 geschreven door grob
02-12-2008
Zomer 2008 (2) Mega mini golf
Na het Pezige Petanque tornooi zat de strijdlust er definitief in.
Een stapje verder is dan het Mega Mini Golf Tornooi,
de volgende mijlpaal in de kalender.
Het domein waar de strijd werd gestreden was trouwens heel leuk.
De balletjes van de minigolf waren wat kleiner dan bij de Petanque,
maar de inzet was des te groter.
Erik kon zijn slingerbal niet te voorschijn halen, want zijn magneetje
bleek niet te werken met dit soort uitrusting.
Deze minigolf ligt niet in Knokke, en was ook voor iedereen nieuw.
Geen thuisvoordeel dus.
Wie deze golf kent mag me nu de naam van de gemeente opsturen via e-mail.
Er is een prachtige prijs voorzien voor het eerste juiste antwoord.
Tip: er zijn achttien holes. Nog een tip: het is niet in de Ardennen.
Tip 3: hoewel je veel Oranje ziet, is het niet in Holland.
Onze Financiële Directeur Erik, nu volledig ontdaan van de stress
van het afwassen en afdrogen, slaagt er in om ook zonder handdoek
en slingerbal de overwinning in de wacht te slepen (zij het nipt).
Hier zie je hem na het afwerken van een van zijn wonderbaarlijke hole-in-one’s.
Alle andere spelers zitten er maar beteuterd bij en buigen onderdanig het hoofd.
Vlak na Erik volgen er 3 ex-aequo’s, met slechts 1 puntje meer, maar Erik dóet het.
Deze foto spreekt niet alleen boekdelen, maar hele boeken.
Het circuit is helemaal niet van gevaar ontbloot.
Als je wil regelmatig gaan zitten, doe je beter een leren broek aan,
en dan nog...
Deze minigolf heeft twee aparte circuits. Laten we zeggen: een “normale”
en de “crazy” golf. Hier kan je zien welk van de twee we gekozen hebben.
Als je in deze gemeente een stapje zet, dan kom je in aanraking
(of toch bijna) met rare fenomenen.
Eigenlijk ben ik blij dat de tekst, waar ik naast sta, net niet leesbaar is.
Niettegenstaande het advies heb ik de "h...n" niet gebruikt. Danke wel!
Zoals gebruikelijk werd de intense activiteit ontladen via een after-party
met de gebruikelijke vaste- en vloeistoffen.
Gina heeft wel iets gekozen dat naar de kleine kant is,
want ze gebruikt haar brilglazen als vergrootglas om het te vinden.
Yvette demonstreert hoe een vis naar lucht hapt.
Na het hoofdgerecht werd alles opzij geschoven en werd na de mini golf
de eerste mini Quiz uit de doeken gedaan.
En wie werd de winnaar? Erik opnieuw.
Sterk op weg om de Olaba(*) van het Jaar te worden?
Come and see next time.
(*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.
Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is met een Franstalige benaming (**). Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.
(**) dit is natuurlijk maar een grapje. Een schalkse knipoog is hier op zijn plaats.
02-12-2008, 00:00 geschreven door grob
30-11-2008
KOKENETEN: tonijn op Baskische wijze
Tijdens onze negendaagse “veldtocht” van Duinbergen
naar het zuiden hebben we drie dagen verbleven in Bayonne,
bij de Franse Basken.
In de bergen ligt een piepend klein dorpje, Espelette, met een grote naam,
zeker voor degenen die interesse hebben voor gastronomie.
Ik had al driemaal eerder Thon à la Basqaise gemaakt,
volgens een recept uit het zuiden van Frankrijk,
en telkens had ik me afgevraagd waarom er onder het recept in het kookboek
een half blad besteed was aan Piment d’Espelette en hoe die smaakt.
Toevallig verblijven we daar toch wel in die buurt zeker!
(dank aan Greta). Wij naar dat dorpje natuurlijk,
en de pepers worden geoogst van september tot de eerste vorst
in het land komt (P.S. Albert II misschien?). Beter kan dus niet.
We bezochten l’Atelier du Piment, kregen een rondleiding binnen en
mochten buiten zelfs een quiz oplossen tussen de hangende pepers in het veld.
Ze zwanzen er ginder echt niet mee hoor!
Er bestaat een Syndicat du Piment d’Espelette (Ezpeletako Biperra
voor degenen die vlot Baskisch spreken), met een eigen AOC
kwaliteitslabel, zoals de Franse wijnen.
Het piment is verkrijgbaar in poeder of vers, in koorden gestrengeld.
Maar ook vermengd in confituren, kazen en alle mogelijke andere bereidingen.
We kochten in het atelier een koord voor 10 €, met 21 rode neuzen eraan.
Deze koorden kan je trouwens kopen op elke markt in het (Baskisch) zuiden
van Frankrijk.
De pepers blijven tamelijk zacht gedurende twee maanden.
Dan zijn ze aan het drogen geslagen en worden ze een pak scherper.
Zo kan je ze nog twee jaar bewaren (en gebruiken!).
Als ze dan nog niet geconsumeerd zijn (zal bij ons niet gebeuren)
kan je ze nog 10 jaar behouden als decoratief element.
Nu komt het recept: het was precies drie jaar geleden dat ik het bereid had,
te lang eigenlijk. Op de foto van het recept kan je lezen dat
de bereiding “makkelijk” is, iets voor mij dus.
À propos, als je iets op je scherm hebt, dat je net niet goed kan lezen,
druk dan met een vinger op de controltoets (ctrl) en draai
aan je wieleke van je muis. De tekst wordt nu groter en beter leesbaar,
of kleiner. Let wel dat het enkel werkt als je aan het wieleke draait
en tegelijkertijd luid “akke akke tuut tuut” zegt.
Moet je eens proberen:
ingrediënten voor 4
bereiding
1 moot tonijn van 3 cm dikte, ca 600g
maak de vis droog indien nodig
(kan ook goed met zwaardvis)
laat de vis 2 uur marineren met 2 el olie en citroensap
4el olijfolie
pel de ui, ontvel de tenen look, snij in plakjes
sap van 1 citroen
snij de tomaten in acht stukken
2 rode en 2 groene paprika´s, opgelegd
verhit de rest van de olie in een pan
1 grote witte ui
fruit de ui en look 5´ onafgedekt, tot de ui mals is
4 tenen look
voeg toe: tomaten, piment, laurier, paprika´s
4 rijpe tomaten (ca 500g)
breng op smaak met zout, peper en tijm
1 rood pepertje (piment d´Éspelette)
verhit een gietijzeren pan zonder vet
2 laurierblaadjes of poeder
bak de vis zonder marinade op een hoog vuur
zout
elke kant 2 tot 3´ tot hij goudbruin is
versgemalen peper
strooi er zout en peper over
gedroogde tijm
voeg de groenten en de marinade toe
laat op een laag vuur 15’ tot 20´ stoven
Tip: guirlandes van Piments d’Espelette zijn te koop op alle markten in Frans Baskenland. Allen daarheen!
(verwijder laurierblad indien geen poeder gebruikt)
dien op met stokbrood of wedges
In feite kon je dit recept evengoed aflezen op de foto hierboven.
Ik weet niet of je in België altijd verse tonijn kan vinden.
Hier in Spanje uiteraard, en één keer heb ik het gemaakt
met een bonito, dat is een minitonijn met een nog fijnere smaak.
Volgens de ene bron komen de pepers uit Indië, volgens de andere
uit Amerika (je kan alles aflezen op de foto’s).
Tja, 500 jaar geleden was dat toch allemaal hetzelfde.
De franse bron zegt: “Amerikaans” en meegebracht door “onze” marins
in de 16de eeuw. Het zullen de Spanjaarden wel geweest zijn zeker?
Wie dit niet lust, heeft ofwel zijn Plechtige Communie nog niet gedaan,
of heeft geen smaakpapillen.
30-11-2008, 00:00 geschreven door grob
29-11-2008
Zomer 2008 (1)
De winter staat voor de deur, in België is hij zelfs al even binnengekomen.
De hoogste tijd dus om even terug te blikken naar de zomer van 2008,
die qua klimaat niet te best was (om beleefd te blijven), maar toch weer gonsde
van de activiteiten.
In de Olaba(*) organisatie was en is er altijd wel iets levendig op komst.
Vandaag kijk ik even terug naar het Olaba Petanquekampioenschap 2008,
naar aloude traditie georkestreerd in de domeinen van TC Duinbergen,
aan de Krommedijk.
Tussen (), die dijk is niet bevorderlijk voor het nauwkeurig positioneren
van de petanqueballen,
want door de kromtegraad wijken die ronde dingen doorgaans af van hun baan.
Dit is een prangend beeld uit de halve finale, met een worp die beslissend is
om al dan niet de finale te halen.
De “pointeur” in kwestie is Luc, Technisch Directeur van Olaba,
die hier met grote kunde bewijst hoe je een worp technisch moet uitvoeren.
Let op de professionele houding.
Helaas schiet deze specialist letterlijk en figuurlijk net iets te kort.
De tegenstanders glunderen al, want ze zien zichzelf al in de grote finale belanden.
Dit is nog een beeld uit dezelfde halve finale.
Let hier vooral op Erik, in het midden.
Op alles bedacht heeft hij een blauwe handdoek bij,
die hij zorgvuldig koestert. Waarom? Zal je denken.
Wel, Erik is de Financieel Directeur van Olaba, en de kas was nagenoeg plat.
Daarenboven was er een dineetje voorzien in het clubhuis.
Met een platte kas is de enige uitweg: de afwas doen,
en dus had Erik zijn gerief al meegebracht.
Dit is hier een groepsfoto min één. Let hier vooral op de ballen.
Erik heeft niet alleen een onderbroek aan met lange pijpen,
maar hij heeft ook een slingerbal.
Hij beeldt hier een antieke Engelse pendule uit, wat slechts gedeeltelijk geslaagd is.
Luc, aan de rechterkant laat niet graag zijn ballen zien.
Hij heeft zich Olaballen aangeschaft met een donkerbronzige kleur,
als het ware Obama Olaba ballen.
Dank zij de verkiezing van 4 november jl. kan hij nu uit de schaduw
komen en volgend jaar zelfs een sterke indruk maken
met zijn ballen bij vriend en tegenstander.
Hier zijn alle Olaba’s, vermoeid maar gelukkig, verzameld rond de dinertafel,
en klaar voor de proclamatie van de uitslag, huldiging
van het kampioenenteam en voor de goodies uit Ronny’s keuken.
Erik steekt zijn vork al in de lucht als mogelijk overwinnaar,
maar tevergeefs.
Diezelfde vork zal hij een uur later moeten afdrogen in de keuken.
…en Ronny heeft het inderdaad weer goed gedaan.
Kijk maar hoe Greta geniet van dit lekkers!!
(*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.
Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn
Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is
met een Franstalige benaming (**).
Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.
Deze benaming vergroot zeker het prestige, en wie weet
de mogelijkheid tot subsidiëring door de gemeente,
zodat onze Financieel Directeur in het vervolg zijn handdoek
mag thuislaten, en daar de afwas doen.
(**) dit is natuurlijk maar een grapje.
Een schalkse knipoog is hier wel op zijn plaats.
29-11-2008, 00:00 geschreven door grob
13-11-2008
blinde vinken met pruimen, en dan naar Spanje rijden...
“Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden op deze eigenste weblog.
Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk blinde vinken met pruimen
en Provençaalse kruiden, maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.”
Dit stond te lezen in de laatste Belgische update van onze blog.
De volgende keer is dus nu, vanuit Andalucia.
We waren negen dagen on the road, en we zijn weer
een aantal ervaringen rijker, die we binnenkort willen uitwisselen
met de lezers van de weblog.
Maar vandaag willen we zachtjes beginnen, namelijk met de blinde vinken.
Afspraak in de keuken dus, want hier is het lekkere gerechtje
met de vinken en de pruimen.
Dat is nu een gerecht waar ik een beetje fier op ben/was.
Ik had het gekozen omdat in het kookboek zo’ n mooie foto stond.
Mijn foto’s (genomen door Greta) zagen er ook fantastisch uit.
Dat komt omdat je in de dienschotel in het midden de blinde vinken ziet,
omgeven door twee rijen rattekes.(*)
(*)voor wie geen rattekes kent: het zijn lange, harde en magere patatjes,
die je sierlijk op rijen kan leggen.
Ze omringden dus de blakende blinde vinken.
Je voelt het zeker al aankomen: ik had per ongeluk de foto’s
in de vuilmand van de computer gekieperd.
Normaal is dat geen probleem: door één knop te drukken
kan je ze gewoon terugzetten, wat ik ook gedaan heb.
Problemo: de vijf foto’s kwamen niet terug.
Ik heb uren mijn computer afgezocht, maar ze niet gevonden.
Ergens verstoppen ze zich, en wie weet dat ze binnen
een paar maanden per ongeluk komen bovendrijven.
Het zal me niet beletten het gerechtje toch weer te geven.
Je weet maar nooit of er iemand in geïnteresseerd is.
Hier gaan we dan:
Ingrediënten voor 3
bereiding
2 el boter
Ui en wortel schillen, in schijfjes snijden
2 uien
Aanfruiten in de boter, met voortdurend roeren
1 dikke wortel
De blinde vinken met de groenten in deze pan heet aanbraden
3 blinde vinken (bereid)
Op smaak brengen met peper, laurier, tijm, eventueel zout
Peper (eventueel zout)
De boeljon in kop warm water oplossen, over het vlees gieten
Laurierpoeder
Opnieuw even aan de kook brengen
Tijm
Vuur lager zetten en 15’ laten sudderen
1 kop warm water
De pruimen toevoegen en nog 20’ laten pruttelen
Kippenboeljon in tablet of poeder
Opdienen met gekookte aardappelen (rattekes)
1 blik (ontpitte) pruimen
Saus eventueel dikken met een beetje rouxpoeder
Gedroogde peterselie
Alles serveren in een dienschotel
De aardappelen bestrooien met peterselie
Opm.: als de vinken al gekruid waren, geen zout toevoegen
P.S. als, zoals hier, een gerecht er lekker uitziet in het kookboek,
durf ik het al eens (s)maken voor drie personen
(de volgende dag als boblunch, weet je wel!).
13-11-2008, 00:00 geschreven door grob
10-10-2008
beetje uitleg voor onderweg
Eigenlijk had ik een (Gretasche) fotoreportage voorzien
over onze trip naar Tarifa, Vejer de La Frontera, Cadiz,
Jerez en Arcos de la Frontera, maar doordat mijn computer
geherformatteerd werd is het software programma
Adobe Photoshop Elements, dat Greta gebruikt, verdwenen.
Het origineel, dat opnieuw moet geïnstalleerd worden, ligt in Spanje.
Dus zit er maar één ding op: het gaan halen.
We vertrekken zondag 12/10, en nemen intussen even vakantie in Frankrijk.
De eerste dag zullen we rijden tot voorbij Poitiers, net vóór Niort,
tot in een dorpje met een naam die zo verward is, dat ik hem hier
niet wil vermelden, want het gaat over La Mothe Saint Héray.
Waarschijnlijk zijn er meer letters in de naam dan inwoners.
We gaan daar bed en breakfasten bij Ollanders.
Als je wil zien in welk bed we morgen slapen, ga dan even naar
www.lemouillagevert.com . We slapen in de “lindebloesem”
op het gelijkvloers, en de ollanders gaan voor ons koken ook.
Eindelijk nog eens boerenkool met worst.
Zoals gewoonlijk in deze periode zullen we de enige gasten zijn.
De volgende dagen gaan we dan rustig richting Bordeaux,
waarschijnlijk via het Ile d'Oléron, of La Rochelle, en verblijven dan
drie dagen in Bayonne, tegen Biarritz.
Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden
op deze eigenste weblog.
Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk
blinde vinken met pruimen en Provençaalse kruiden,
maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.
Eén dingetje toch nog, terwijl ik er aan denk.
In juli kocht ik in de lokale supermarkt een knolselder.
De kassadame, eigenlijk meisje, want het was een stagiaire,
deed een poging om mijn knol te vinden in haar tabelletjes
en er een prijs op te plakken.
Ze kon het niet achterhalen en vroeg me: “Meneer, wat is dit? I
s het een witte kool?”
Het toeval wil dat ik onlangs voor mijn laatste gerecht
(met de gebakken knolselder) opnieuw aan de kassa
een (andere) interim had, die me ook weer vroeg
”Meneer, wat is dit? Is het een raap?”
Een mens zou al bang worden om een knolselder te bereiden…
In elk geval, ik moet nu afsluiten, want ik ben dringend aan inpakken toe.
Ik wil vragen aan de e-mail correspondenten voorlopig
geen mails te sturen, want anders gaat mijn brievenbus
door mijn desktop zakken.
Ik laat jullie zo vlug mogelijk iets weten, hetzij onderweg,
hetzij vanuit Andalusia.
Tot ziens!
GroB
10-10-2008, 00:00 geschreven door grob
06-10-2008
KOKENETEN: ingepakte vis met gebakken knolselder
Ik ben een tijdje afwezig geweest op mijn weblog, en dat komt
onder meer doordat mijn computer nogal dol draaide.
Beter mijn computer dan ikzelf zeg ik soms.
Hij is intussen onder het mes geweest, en had wat
revalidatie nodig (lees: mijn handen en hersenen vol met
herinstalleren van programma’s enz.).
Intussen heb ik iets gekookt, waarvan ik niet wist dat
het zo’n succes zou hebben bij Greta.
Nu de financiële en andere markten aan het instorten zijn,
is het nog een troost om lekker (en toch goedkoop) te kunnen eten.
Nu er waarschijnlijk veel restaurants in de problemen gaan komen,
moeten we vastberaden gereed staan om zelf smaakvolle dingen te maken.
Gelukkig heb ik onze Greta, en probeer ikzelf één keer per week
mijn duit/eurocent in het zakje te doen.
Het gerechtje van vandaag is dan ook nog afkomstig van de hand
en de pan van de heer Montignac. Lekker én gezond dus.
Het staat in een van zijn boeken vermeld als “ingepakte vis”.
Je kunt het met allerlei vissen maken, en ik heb verse zalm gekozen.
Hier is de kok al in volle actie.
Zijn linkerhand beweegt met een snelheid die onwaarschijnlijk is.
Greta vindt dat fijn, dan kan ze foto’s nemen met een ‘flou artistique’,
zoals ze dat noemt.
Het gerecht ziet er een ietsje alternatief uit, maar dat is nu heel erg ‘cool’.
Hier staat dan wat er allemaal inzit, en hoe het bereid wordt.
ingrediënten voor 2
bereiding
2 zalmfilets (150 à 200g), of andere vis
snijd de prei in dunne reepjes
citroensap
wrijf de vis in met peper en zout, sprenkel citroensap erover
peper en zout
bestrijk de visfilets aan één kant met de pesto
2 el groene pesto
maak met de kaasschaaf lengteplakken van de courgette
1 grote courgette
(dunschiller gaat ook): een drietal per visportie
1 kleine prei
wikkel de visfilets er in, gebruik eventueel cocktailprikkertje
5 cl droge witte wijn
snijd de rest van de courgette in reepjes of stukjes
5 cl water
breng in een pan de witte wijn en het water aan de kook
1 el room
voeg prei en gesneden courgette toe, en roer goed
leg daarop de ingepakte vis, zet het deksel op de pan
TIP: geef hier gebakken knolselder bij
maak het gerecht gaar in circa 5’ à 7’
leg de pakketjes op een voorverwarmd bord
schep de groenten er voorzichtig naast
laat het stoofvocht inkoken, dik eventueel met Roux Extra
roer de room erdoor, garneer met zachte rode paprika
De langwerpige zalmstukken, gewikkeld in de courgetteschijven
krijgen gezelschap van de groenten.
Geen aardappelen deze keer, want de Michel (Montignac) laat dat niet toe.
Hijzelf stelt gebakken knolselder voor. Dat gaat als volgt:
ingrediënten voor 2
bereiding
een halve knolselder
verwijder de buitenkant van de knolselder
1 el olijfolie
snijd hem in de helft, maak plakken van ongeveer 1.5 cm dik
1 tl kerriepoeder
snijd de plakken verder in kleinere stukken
peper en zout
doe deze in een recipiënt, en kook ze met een tl water in de microgolf
kruiden
zet hem op max. vermogen gedurende 3’ à 5’ tot hij mals wordt
verhit de olie in een koekenpan en bak daarin kort het kerriepoeder
kruid met peper en zout en andere kruiden
bak de knolselder in de kerrieolie rondom geel en knapperig
zet hem op niet te hoog vuur
TIP: heel lekker bij “ingepakte vis”, Montignac pag. 165
Hier heb je de close up van de vis en van de stukjes knolselder.
Greta was er echt op verlekkerd, in de eerste plaats op de selder, maar evenzeer op de combinatie met de rest.
Eerlijk gezegd, ik lustte het ook helemaal. Er bleef geen brokje over.
Voor dit gerechtje kreeg ik de grootste onderscheiding van Greta.
Een 10/10 aub!!
Ik heb dit genoteerd, want als het op eten aankomt is het geen doetje.
Van het kookvocht blijft ook een heerlijk ingedikt sausje over, zie foto.
Smakelijk!
06-10-2008, 00:00 geschreven door grob
22-09-2008
Barcelona (3)
Nog een laatste maal naar Barcelona. Een dagje rondlopen met een natje en een droogje vliegt zo voorbij.
Ons hotel ligt maar één straat verder dan de Plaza de la
Constipation (grapje), waar deze lieve Puti ons verwelkomt.
Hier start ook de City hopperbus voor één van de drie verschillende citytoeren.
Dit is eigenlijk de beste manier is om Barcelona snel onder de knie te krijgen.
Nu doen zich al twee problemen voor:
1. Ik heb in België al mijn (zorgvuldig voorbereide) documentatie
over Barcelona vergeten.
Gelukkig heb ik nog geen muggengeheugen, en loopt het wel los.
2. Er staat enorm veel volk aan te schuiven aan de cityhopper.
Volgende keer in Barcelona gaan we met één van de drie cityhoppers.
Een ervan gaat zelfs langs bij en in het stadion van F.C. Barcelona,
goed voor de voetballiefhebbers (waar ik niet bijhoor).
Er valt zonder meer genoeg te zien en te doen in Barcelona.
Een attractiepunt zijn natuurlijk de werkstukken van architect Gaud ì.
Ik kan het ook niet helpen, maar men spreekt die mens zijn naam uit
in drie stukken, en met de klemtoon op de ì.
Dus probeer even: Ga—oe---dì .
Niet te verwonderen dat hij met zo’n naam dodelijk
onder een tram gelopen is (in 1917!).
Waarschijnlijk een paardentram.
Een van de huizen die hij ontwierp, het Casa Mila, kan je bezoeken.
Boven op het dak loopt men al rond.
Jammer genoeg staat er momenteel teveel volk aan te schuiven.
We beslissen later op de dag terug te komen.
Het ligt trouwens vlakbij ons hotel.
Langs de brede lanen liggen de meest exclusieve winkels.
Ik kan Greta overtuigen dat ze allemaal gesloten zijn,
en dat Gaudì véél interessanter is.
Elke hoek en elke kant is om ter mooist, en de sfeer
die de Barcelonezen creëren is erg levendig,
en niet alleen in het voetbalstadion.
Er is nog een ander fameus huis te bekijken, Casa Batll ò,
maar ook hier is het volle bak.
Voorlopig bekijken we het enkel aan de buitenkant,
wat al zeker de moeite is.
Later op de dag keren we terug naar en in Casa Mila,
ook La Pedrera genoemd.
Greta heeft enkel foto’s genomen op het dak.
Dit deel doet me denken aan de Groenplaats in Antwerpen,
een aantal jaren geleden.
Daar stond toen de fameuze eveneens reusachtige drol-o-droom,
een kunstwerk waar men in kon stappen, in de vorm van een bruine drol.
Ernaast staan sculpturen die doen denken aan middeleeuwse helmen.
Je moet wel goed te been zijn om op dit dak je weg te vinden.
Hier heb je nog twee interessante dakposturen:
één met een grote mond en een andere.
Ik laat in het midden wie wie is.
Barcelona, hasta la vista baby.
22-09-2008, 00:00 geschreven door grob
14-09-2008
KOKENETEN: gehakt in gebakken brood
Leuke gerechten om te maken zijn die, die een ietsje onverwachte toets
geven aan het koken. Niets is plezanter dan de sleur even te doorbreken.
Wees nu eens eerlijk: hoeveel keer per maand/jaar zit je niet
in hetzelfde straatje te koken?
En er zijn zoveel mogelijkheden! De winkels (en markten) bulken
van de producten die het gemakkelijk maken,
of combineer ongewone dingen, zoals hier uitgetest.
Deze week (vorige week geen gerecht wegens vier dagen in Limburg)
heb ik ergens een combinatie gevonden,
die Greta bestempelde als “grappig”!
En het was nog heel lekker ook. Wie wil er nu eens niet grappig koken.
Lees hier gewoon verder en probeer het.
En vraag aan je partner of hij/zij het grappig vond?
Hier staat het: Gehakt in Gebakken Brood .(hoeveelheden voor 2 personen)
ingrediënten voor 2
bereiding
350g gemengd gehakt
meng het gehakt met wat paneermeel en wat melk en doe er het ei onder
paneermeel
snipper de ui fijn, en meng hem in het gehakt, kruiden naar smaak
lauwe melk
voeg de helft van de gemalen Gruyère toe, goed door elkaar mengen
boter
neem 2 ronde broodjes, snijd ze overlangs in 2, haal de kruim er uit
1 ei
vul de holten van de broodjes op met het gehaktmengsel
gehakte peterselie
plaats elk half broodje op een blad aluminiumfolie
100g gemalen Gruyère
maak aluminiumkorfjes, zodat de bovenkant een weinig open blijft
kruiden, peper en zout
leg de pakjes op een ovenplaat in de oven, voorverwarmd op 180° (B)
2 pistolets of broodjes
haal ze er uit na 30’, strooi er de rest van de gemalen kaas over
1 ui
zet ze opnieuw nog 5’ in de oven, zodat de kaas smelt en kleur krijgt
lekker met gebakken tomaten (Fonteyn kookboek, pag.269)
Het is zeker interessant als je nog een paar pistoleekes over hebt,
zelfs van de vorige dag. Heel budgetvriendelijk gerecht ook.
Oude pistolets: nada. Gemengd gehakt: kost niks,
tomaten in deze periode: goede waar voor weinig geld.
TIP: meng de smeltkaas met een beetje zacht paprikapoeder,
en het resultaat krijgt een goudblond kleurtje (ik was hier mijn eigen tip vergeten).
Heerlijk met gebakken tomaten (voor vier personen).
ingrediënten voor 4
bereiding
8 middelgrote stevige tomaten
halveer de tomaten, haal de pitjes eruit met een koffielepel
50g boter of olie
strooi er wat zout en peper in en draai ze om
zout, peper
maak het vet heet in een grote koekenpan
peterselie en basilicum(pasta) (Spanje)
leg de tomaten erin met de gesneden kant naar beneden
bak ze snel aan, strooi nog wat peper over de tomaten
sluit de pan, laat ze op een laag vuur nagaren
dien ze op, bestrooid met peterselie + basilicum(pasta)
14-09-2008, 00:00 geschreven door grob
31-08-2008
Barcelona (2)
Een stukje buiten de stad ligt het park Güell, een van de baby’s
van Gaudì. In dit gebied dat in die tijd buiten de stad lag
wou hij een architecturaal mirakel oprichten.
Hij begon met de constructie van terrassen op verschillende
niveaus, en bouwde er een huis voor zichzelf, waar hij ging wonen,
en een voor de conciërge, maar de rest is financieel niet van de grond gekomen.
Maar zelfs zo is het een MUST voor de Barcelona bezoeker.
Gemakkelijk bereikbaar: 5’ metro vanaf de Ramblas en 15’ wandelen.
We keren terug met een taxi en doen er drie kwartier over.
Je kunt langs twee kanten het park binnen. Wij starten bovenaan,
en laten onderweg een kiekje nemen door een koppeltje Nieuw Zeelanders.
De balustraden van het terras zijn hoogst ongewoon en dwingen je
een standpunt in te nemen: welnu ik ben helemaal pro Gaudì.
De bovenzijde van het terras is een soort dolomiet, die wordt
gedraineerd doorheen zuilen die zich in een ruimte daaronder bevinden:
een lege tempel, lijkt het.
Greetje laat de zitbanken hun rol spelen en droomt al van een huisje in Gaudì stijl.
Na enkele uren wordt ze opnieuw wakker en staat/zit weer klaar voor haar droomprins.
Aan de rand van het park staat de portierswoning. troebel weer vandaag, je kan zelfs de zee niet zien.
Vanuit de hoogte lijkt de Sagrada Familia wel op een dood insect dat met zijn poten omhoog ligt.
Soms denk ik dat er kabouters op het toneel gaan verschijnen,
uit een klein deurtje kruipend en nog wat geeuwend
nadat hun siësta achter de rug is.
Hierin wilde Gaudì zelf wonen, maar er kwam iets tussen .
Enkele rare beesten bewaken de ingang.
31-08-2008, 00:00 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord