dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ik zie een zeehond!"

     

     

     

     

    Het gebeurt regelmatig dat we een wandeling maken langs het strand,

    als het weer het toelaat natuurlijk.

    Een van de laatste keren schuiven we in de richting van de baai van Marbella,

    en ik kan eerst mijn ogen niet geloven.

    Volgens mij komt daar uit de verte een zeehond aangezwommen.

     

     

     

     

     

    Volledig abnormaal natuurlijk in deze zuidelijke streek.

    Ik ben vanzelfsprekend niet helemaal zeker en wacht

    tot het beest dichterbij komt, om hem beter te kunnen zien.

    En ziedaar, de zeehond waagt zich zelfs even uit het water!

    Omdat de winter dit jaar zoveel strenger is dan andere jaren,

    is deze zeehond naar hier kunnen en willen afzakken.

    Waarschijnlijk is hij dus gepasseerd langs de straat van Gibraltar,

    en heeft hij de kustlijn gevolgd.

    Greta is er als de kip bij om een foto te nemen als tastbaar bewijs

    dat we niet fantaseren.

     

     

     

     

    Is dit een verrassing van formaat zeg. Gelukkig is er een bar kortbij

    om van de schok en de emoties te kunnen bekomen.

    Terwijl ik naar de bar stap, valt het me op dat het profiel van deze constructie

    me sterk doet denken aan de vliegende schotels, zoals die te zien waren

    in de films van de jaren vijftig.

    Je weet wel, met bovenop het koepeltje waar dan achteraf

    die groene mannetjes uitkwamen met hun voelsprieten.

    Bovendien staan er werkloos nog acht naakte masten vóór de strandbar.

    Niet te rijmen!

    Volgens mij zijn dit communicatieantennes voor aliense gsm's.

    Het is met onzekere stap dat ik me verder in de richting waag van de bar.

     

     

     

     

    Na grondig onderzoek van de plaats treffen we gelukkig (nog) geen aliens aan.

    Tijd dus voor een koffie in de zon van Bono’s Beach  (zo heet het etablissement).

    Het terras is splinternieuw, de kwaliteit is top (behalve de slappe Engelse koffie),

    en zo zijn de prijzen ook. Wel leuk dat er binnen een DJ zit (het is zondag),

    en dat er easy listening muziek klinkt uit klankboxen verspreid over het terras.

     

     

     

     

    Enkele jaren geleden waren we hier ook eens met vrienden,

    maar dan moesten we binnen schuilen voor de regen.

    Het interieur is intussen ook volledig en stijlvol vernieuwd,

    en doet denken aan een moskee.

    Misschien is Bobo wel een imam.

     

     

     

     

    Het terras is ruim bemeten, met allerlei meubilair, dat moet uitgetest worden.

    Lang geleden dat we hier zijn geweest, en daar zijn twee redenen voor:

    1. er zijn veel strandbars (of chiringuito’s)
    2. deze ligt een klein beetje landinwaarts, en niet echt op het strand

     

     

     

     

     

    En deze foto doe ik er extra bij, omdat het een van de mooiste is

    die Greta al genomen heeft (vind ik).

    De kleurencombinaties en het lijnenspel zijn zo subtiel. Proficiat Greta!

    Een ku(n)stwerk!.

    © Greta Denil 

     

     

     

     

    07-02-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    05-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: konijn in een pakje

     

     

     

    Nu de kerstbomen terug zijn ingepakt, opgeborgen of verbrand,

    bleef er toch nog één pakje liggen: een konijn in een pakje.

    In tegenstelling tot sommige andere konijnen komt dit exemplaar niet terecht

    in een zwarte hoge hoed van een goochelaar, maar wel in de kasserol.

    In het gebruikte recept vraagt men naar een wild konijn,

    maar zelfs na een grondig nazicht van het versneden beestje

    kon ik niet uitmaken op welke manier het geleefd heeft.

    Het zal de pret en de smaak niet bederven.

     

    Laten we meteen maar beginnen met dit fantastische

    en zeer smaakvol recept uit Frankrijk:  

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    ½ konijn in stukken gesneden

    braad de stukken konijn aan op hevig vuur

    zout en peper

    als ze een kleur hebben, haal ze uit de (niet kleef!)pan

    (verse) tijm en rozemarijn, gesnipperd

    deglaceer het aanbaksel tot een lichte saus

    ongeveer 10 plakjes doorregen rookspek

    kruid het konijn goed en wikkel elk stuk in de speklapjes

    2 uien, in dunne ringen gesneden

    bind eventueel dicht met keukentouw

    2 tomaten, in vieren gesneden

    neem een vuurvaste ovenschaal en bestrijk ze met olie

    olijfolie

    verspreid de uiringen over de bodem

    kleine aardappelen, eventueel rattekes

    leg er de verpakte stukken konijn op

     

    schik de stukken tomaat er rond

    TIP: om te deglaceren

    als er nog plaats is kan je er de piepers omheen leggen

    giet een scheut vocht in de pan (geen Teflon pan!) , zoals witte wijn, boeljon of water ( in Spanje gebruik ik Sidra)

    doe het eerder gemaakte sausje erover

    breng het aan de kook, schraap de aanbaksels los met een spatel

    besprenkel het geheel met olijfolie

    laat het mengsel dan 1’ flink koken, zodat de alcohol verdampt

    zet de pakketjes 45’ in een oven op 190°

     

    draai de pakketjes om de 15’, bedruip ze met het vocht

     

     

     Het konijn pakje komt hier uit de oven met pakje en al:

     

     Ik heb er een gekookt aardappeltje bijgedaan, en wortels

    met een suikerlaagje, bijvoorbeeld op deze manier bereid:

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    jonge wortels

    schil de wortels en snijd ze in stukjes

    olijfolie

    zet de wortels in de microwave met een bodempje water

    een halve (witte) ui

    zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen

    suiker

    warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in

    peterselie

    als de ui glazig is, voeg de wortels toe, schud regelmatig met de pan

     

    voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt

     

    strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over

     

    (vers citroensap kan ook)

     

    tip: de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken

     

     

     

    Het geheel ziet er dan als volgt uit en is heel lekker.

    Njam njam.

     %

     

    Net op het moment dat we aan tafel gingen was er een korte aardbeving,

    en Greta was zo snel als een wild konijn en kon nog een ultieme foto nemen,

    vóór het geheel op zijn Titanic’s naar de verdoemenis gleed.  

     Naar ”Lapin-Paquets” uit TimeLife Wildgerechten, pag.139

     



    05-02-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    31-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vochtig tennis

     

     

     

    Nu de Australian Open dagelijks op TV komen gaat er me een lichtje op

     dat op augustus 13/08 jl. een andere, bijna even belangrijke

    tennisgebeurtenis doorging, namelijk de Olaba Gesloten.

    Deze jaarlijkse tennisontmoeting op Tennis Club Duinbergen

    gaat al een jaar of zes, zeven door, maar werd voor de eerste maal

    serieus geplaagd door regen.

    Door dit vochtprobleem maakt een lichte ontgoocheling

    zich meester van Marc, de grote organisator van de dag.

    Gezien alle agenda’s voor de volgende weken volgepropt bleken,

    was er geen ander alternatief dan toch te spelen, maar dan indoor.

    Ikzelf had wat rugproblemen, maar voor binnen of buiten spelen

    maakt dan natuurlijk geen verschil.

    Gezien de minder zonnige omgeving van dit eerste indoor tornooi

    werden geen foto’s genomen van de wedstrijden zelf.

    Dat mocht echter de sfeer niet bederven. Marc had traditiegetrouw

    de touwtjes van de organisatie in handen en dokterde weer een nieuwe

    originele formule uit, die hij hier nog verborgen houdt achter een schaamlapje.

     Ondanks de handicaps werd het weer een heel aangename dag,

    die regelmatig bevloeid werd met de juiste dranken.

    Naast het vochtig tennis is het noodzakelijk ook

    de inwendige mens vochtig te houden.

     Een essentieel onderdeel is natuurlijk de viering van de

    Olaba tenniskampioen 2008.

    De officiële proclamatie ging door in Restaurant Bristol, en tegen de tijd

    dat we de eerste happen op ons zagen afkomen, was het slechte weer

    en de andere kommer al lang vergeten.

    Eerst ontving Gina een trofee omdat ze daags tevoren in de tennisclub

    van Het Zoute winnaar was geworden bij de verliezers.

    Ik versta het ook niet, maar dat speelt geen rol.

    Zoals je hier kan zien was Gina dolgelukkig met haar verdiend kleinood.

    In de Sixties hadden we een Dolle Mina, en hier hebben we onze Dolle Gina.


     Voor, tijdens, en na het eten werd er traditioneel stevig verbroederd en verzusterd.







     

    Net vóór het dessert werd dan de grote Kampioen van het Tornooi gehuldigd.

    Dat was dit jaar niemand anders dan Luc, die hier de Olaba

    Tennistrofee 2008 mag ontvangen, en die tegelijk ook belangrijke

    punten scoort voor “De Olaba van het Jaar”.

     

     Dat Luc hiermee in de wolken was hoef ik niet te vertellen.

    Luc zit in het uiterst rechtse wolkje in het midden,

    maar je kunt hem niet goed zien.

    En van daar boven zag hij dat het goed was.

     

     (*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.

     

     

     

     

     

    31-01-2009, 13:25 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    29-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: kipfilet met pecannoten en honing

     

    Klik eens op deze link van Greta:

    http://fotoalbum.seniorennet.be/gaviota-album

     

     Er is niets banaler om te koken of te eten dan een stomme kipfilet.

    Als er dan toch eentje op de tafel komt, dan is iedereen denk ik,

    toch wel tevreden als het een beetje origineel kan.

    Vandaar: vandaag een lekkere variant uitgedokterd door

    de Weight Watchers. Geen koolhydraten naar de maag, want de piepers

    worden vervangen door artisjokbodems (uit blik) en paprika’s.


     TIP: door een beetje geraspte sinaasappelschil toe te voegen

    krijgt dit gerecht een frisse citrussmaak. Rasp de volgende keer

    dat je een appelsien eet, eerst de schil op een fijne rasp.

    Verpak de sinaasappelzest in diepvriesfolie en bewaar het

    in de diepvriezer, voor een volgende keer.  

    Hoe ik het kippetje bereid heb staat hier: 

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 tl paneermeel

    bestrooi de kipfilets aan beide zijden met kruiden en de bloem

    2 kipfilets

    wentel ze door het geklopte ei en dan door het paneermeel

    4 tl bloem

    druk het paneermeel stevig in het vlees

    1 ei, losgeklopt

    verhit de olie en bak de kipfilets op een matig hoge warmtebron

    olijfolie

    indien dikke filets: doorsnijden in de lengte of langer bakken

    50 g (pecan)noten, fijngehakt

    bak ze 5’ aan elke kant licht goudbruin, draai ze één keer om

    maïszetmeel of andere sausdikker

    leg de kipfilets op een schotel en houd ze warm

    15 cl kippeboeljon

    fruit de pecannoten een paar minuten in dezelfde pan

    4 tl honing

    voeg er eventueel een beetje olie aan toe

    1 el citroensap

    maak in een kommetje de kippeboeljon klaar

    fijngehakte verse peterselie

    voeg alle andere ingrediënten toe, en giet over de noten

    ½ tl geraspte sinaasappelschil

    breng het geheel al roerend aan de kook, zet het vuur wat lager

    peper en zout

    laat de saus 4 à 5’ doorkoken en binden met de maïzena

     

    giet de saus over de kipfilets en dien direct op

     

     

    1 verpakking artisjokharten

    lekker met artisjokharten en asperges of paprika’s

    1 blik witte asperges, of paprika’s

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    De bereiding werd zoals gebruikelijk aangepast, zodat een simpele kok

    (zoals ik) het gerecht zonder probleem kan maken.

    De kip garneren met wat peterselie of koriander maakt het helemaal af.


    Hier komt alles samen op tafel.

    De paprika’s en artisjokharten zijn gebruiksklaar gekocht.

    Smakelijk.


     lichtjes gebaseerd op Weight Watchers Menukookboek, pag.31

     

     

    29-01-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    24-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de eerste van Januari 2009

     

    Wat is er beter dan na een zware doorlekkere gastronomische

    avond/nacht een hoopje frisse lucht te gaan scheppen

    langs de dijk van Fuengirola in een stralende deugddoende zon?

    Niet veel denk ik, en we doen dat dan maar.

    En niet alleen langs de dijk, maar zelfs worden de eerste stappen

    van het jaar gezet op het strand (hoewel een houten loopplank

    altijd van pas komt tegen het zand tussen de tenen).

    De foto’s die Greta gisteravond (vorig jaar) heeft genomen

    tijdens de party komen beter toch niet voor publicatie in aanmerking.

     

    Geen risico’s of inspanningen worden dit jaar geschuwd!

    Een houten klimrek, zoals ik een halve eeuw geleden in de turnles

    een paar maal per week mocht bestijgen, komt opnieuw in de actualiteit.

    Mijn atletische vermogens zijn hier duidelijk zichtbaar.

     

    Dergelijke krachtpatserijen maken een mens dorstig.

    De boog, en het klimrek en mijn spieren kunnen niet altijd

    gespannen staan. Gezien de nog in overvloed aanwezig zijnde

    alcohol in het staalharde atletenlijf is een sterke koffie hier

    goed op zijn plaats, heerlijk in de warme zon.


     

    Zelfs Greta neemt nu haar toevlucht tot een romige “café con leche”,

    die er even vlotjes in vloeit als het digestief van gisterenavond

     

    Een eindje verder op de Paseo staat het monument voor de Peseta.

    Tien jaar geleden al werd dit hier opgericht, op het moment

    dat de Peseta vervangen werd door de Euro. Tien jaar al!

    Een king size Peseta is hier vereeuwigd, en kan je hem

    (niet) zien aan de rechterrand van het metalen kunstwerk.

    Omdat de Spaanse Economie volledig op haar gat zit,

    beginnen er stemmen op te gaan om de Peseta

    terug in te voeren, en te devalueren t.o.v. de Euro.

    Misschien is volgend jaar dit monument dus verdwenen,

    of is de dikke Pesetaschijf  vervangen door een Euromunt…


     

    De volgende foto lijkt op een lange uitgestoken tong van iemand

    die gisterennacht teveel witte wijn gedronken heeft.

    Het is eigenlijk toch wel een tong, maar het is een landtong.


     

    Hier zie je dan een groter en duidelijker beeld.

    Aan de Belgische kust hebben we dit niet.

    Het is een rio (rivier), die in de bergen wordt afgeknepen door

    een stuwdam, en zijn schamele restantje tot aan de zee brengt.

    Deze rio vormt de scheiding tussen Fuengirola en Los Boliches,

    het volgende kustdorp.


     

    In Fuengirola zijn er verschillende grote zandstranden.

    Hier staan we aan Playa de las Gaviotas (meeuwenstrand),

    dat zoals op het infobord vermeld 1100 m lang is en gemiddeld 60 m breed.


     

    Een ander strand, Playa Ronda, geeft de kandidaat zeezwemmers

    (er zijn er op dit moment!) een indicatie over de mogelijkheden.

    Lees zelf maar: “goedezee, gevaarlijke zee, verboden zee”.

    Wie hier verdrinkt, mag achteraf niet komen klagen!


     

    Op een pleintje vlak naast het strand staan een palmboom,

    twee appelsienenbomen en een kerstboom-met-ballen

    broederlijk naast elkaar.


     

    De zeelucht doet ons honger krijgen, dus is het moment

    aangebroken om een nieuwe bar uit te testen (maar vooral ook

    omdat ik een dringend signaal krijg dat de laatste brandy

    van vorig jaar zijn weg terug wil vinden naar de natuur).

    We vleien ons neer aan een Engels uitziende bar met een

    Spaanse naam die ik niet meer weet. Dit is wel een gevaarlijk initiatief.

     Altijd ben ik beducht voor Engelse kost. Als je de Engelsen bekijkt

    weet je wat ik bedoel: het komt door hun eten.

    Bij de bars zijn er gelukkig altijd uitzonderingen, en dit is er een van.

    Greta geniet van een aardappel in de schil, zo groot als

    een voetbal, gevuld met bonen, ajuin en kaas.  

    Mijne (aardappel) is zo mogelijk nog groter en is gevuld met kip,

    tomaat en andere goodies, en ziet er uit als een actieve vulkaan.

    Als late lunch kan dit wel tellen.

    Meer moet dat voor ons niet zijn. Buen approveche!


    24-01-2009, 12:22 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    15-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olaba: stappen, verslappen en happen

     

    Nu President Olabama op het punt staat het Witte Huis te betreden,

    doet me dat er aan denken nog eens iets uit de doeken te doen

     over Olaba (*). Hier is het.

     

    Ondanks het alsmaar wisselvallige weer van de zomer 2008

    kiezen de Olaba’s weer onvervaard voor de jaarlijkse wandeling,

    onder het gekende motto: Stappen, Verslappen en Happen.

    Dit jaar wordt zelfs uitgeweken, enkele meters toch, naar het buitenland.

    We vertrekken in de grensgemeente Middelburg, volgens lokale

    specialisten in de Middeleeuwen even groot en belangrijk als Brugge.

    In die tijd kwamen hier de eerste allochtonen wonen, afkomstig uit

    de streek rond Dinant, en gespecialiseerd in verwerking

    van keramiek en metaal. In die tijd was het ook nog normaal dat

    inwijkelingen zich snel integreerden in de streek.

    In het zeer verzorgde toeristisch kantoor werden we ontvangen

    door een vriendelijke dame, die ons een paar videofilms toonde

    om de streek en haar geschiedenis beter te begrijpen.

    We kregen als geschenk nog enkele CD’s over de streek

    en elk een kromme banaan, om krachten op te doen.

    Die laten we ons smaken vóór het gebouw van de toeristische dienst.


     

     

    Onze wandeling gaat eerst langs de site van het vroegere kasteel,

    waar men bezig is met archeologische opgravingen.

    Een der eerste voorwerpen die men hier heeft gevonden,

    is een schitterende foto uit de 14de eeuw van de plaatselijke notabelen.

    Je ziet Hertog Lucas Brasseur d’Alken en zijn gewaardeerde Gemalin

    Regina Dujardin de Frwi, die twee eeuwen streng maar rechtvaardig

    heersten over het Hertogdom Middelburg.

    De foto, die je hierbij ziet, is nu het pronkstuk van de toeristische dienst.  

     

    Aan het einde van het nu piepkleine dorpje gaan we de natuur in.

    Naast de Olaba’s zijn er nog andere levende wezens aanwezig,

    zoals moeder-en-kind paard in een vreedzaam decor.

     

     

    Even verder staan er zelfs een paar uitheemse beesten naar ons te kijken.

    Ik kon ze niet direct thuisbrengen (ze geraakten niet allemaal in de auto),

    maar naar het schijnt zijn het olámabas.


     

     

    Een paar druppekes regen kunnen we wel hebben, vooral

    als je een fancy paraplu hebt zoals Marc.


     

     

    Yvette heeft zichzelf op een bepaald ogenblik niet meer onder controle,

    ofwel is ze haar bril vergeten. Ze denkt hier namelijk dat ze Erik vasthoudt,

    maar jammer genoeg is het slechts een grenspaal, nog ouder dan Erik zelf.

    Ik heb er even ernstig over gedacht deze foto te censureren,

    maar de meeste lezers zullen in 2009 hier wel tegen bestand zijn denk ik.


     

    Het wil toch weer lukken zeker! Bij onze (Greta en ikzelf) ontdekkingstocht

     voor deze wandeling hadden we halverwege een prachtig rustpunt ontdekt:

    Taverne de Douanier (wie komt er toch op!).

    We komen aan de (gesloten) deur, en wat lees ik? “Gesloten wegens

    vakantie t.e.m. 17 juli”. Welke dag zijn we vandaag? 17 juli.

     

    Plan B dus. Aan de overkant is er een frituur.

    Hoewel nog niet zo hongerig (de banaan zit nog ter hoogte

    van de 12 vingeren darm), stappen we resoluut binnen,

    en ontdekken dat deze Hollandse frituur bulkt van de Belgische bieren.

    De Leffe smaakt zo aangenaam dat we er een paar bakjes frieten

    (sorry: patat) laten bijzetten, tot eenieders genoegen.


     

     

    Na dit deugddoende vieruurtje zijn we weer paraat om verder te gaan.

    We komen aan een tank, die herdenkt dat op deze plaats

    op het einde van WO II de geallieerden Nederland binnentrokken.

    Hier volgt dan de prijsvraag van de week: alle acht Olaba’s

    staan op de foto, maar waar zie je Erik?

    Hij staat er echt op! Tip: je ziet hem met twee vingers

    het Victory-teken maken, zoals Churchill.

    Erik was trouwens bevriend met Churchill. Vandaar.

    Wie het eerst antwoordt, krijgt als prijs de Armani paraplu van Marc.


     

    Na lange omzwervingen bereiken we restaurant “De Tol”

    (wie bedenkt het toch!). Door het verpatsen van een hoop

    kilocalorieën heeft iedereen honger.

    Gina kan het zelfs niet laten smakelijk

    aan haar duim te sabbelen, terwijl ze al stilletjes maar

    met veel genot droomt van wat er komen gaat.

    Dat kan haar bestelling zijn, maar ook iets anders.


     

     

    Ikzelf zit mezelf af te vragen wat ik nu weer besteld heb

    en ik ben er duidelijk niet te gerust in…

     

    … tot dan het gerecht ten tonele verschijnt.

     


     

     

    En zo eindigt deze dag aan de ronde Olatafel voor acht,

    terwijl de mosselpotten en het andere lekkers uitgebreid

    worden geserveerd en gedegusteerd.


     

      

    En ik zag dat het weer goed was, behalve het weer.

     

    (*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.

     

     

     

     

    15-01-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    11-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: varkenshaas, aardappelsalade en wortels

     

     

    Na de pijnlijke en gealcoholiseerde vertering van alle zware

    en uitgebreide Kerst- en Nieuwjaarsmenu’s,

    is nu wel de tijd aangebroken om terug te keren  naar de roots

    en de  alledaagse keuken, voor wat gewone kost.

    Voor dit gerechtje heb ik een aantal leuke dingetjes samengebracht,

    die op zichzelf niet moeilijk te maken zijn, echt iets voor mij dus,

    en misschien voor jullie ook.

    Wat dacht je van een gebraden varkenshaasje, met als garnituur

    een aardappelsalade met ei en citroen, gebakken champignons

    en wortels met een suikerlaagje?

    Het werd zorgvuldig geproefd en goed bevonden.

     

    De wortels heb ik sinds kort al twee keer klaar- en gaar gemaakt.

    Gezond en lekker, en lees hier hoe ik het heb gedaan:

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    jonge wortels

    schil de wortels en snijdt ze in stukjes

    olijfolie

    zet de wortels in de microwave met een bodempje water

    een halve (witte) ui

    zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen

    suiker

    warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in

    peterselie

    als de ui glazig is, voeg de wortels toe en schud regelmatig met de pan

    boter

    voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt

     

    strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over

     

    (vers citroensap kan ook als extra)

     

    tip: de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken

     

     En hoe de wortels er dan uitzien na de bobbehandeling:



     

    En de champignons zien er uit als Obama waar een pletwals

    heeft over gerold, maar ze smaken wel beter.

    De aardappelsalade met ei en citroen daarentegen hebben

    in tegenstelling tot wat je zou denken, niet in de zon gelegen,

    ondanks de rode blos.

    Enkel een dun laagje mild en rood paprikapoeder is de reden.

     

    Om deze altijd geslaagde salade te maken doe je bijvoorbeeld het volgende:

     

    ingrediënten voor 4 porties

    bereiding

    900g harde aardappelen, best rattekes

    kook de piepers in water met zout, of in de  microwave

    zout en peper

    giet af en laat koelen, snijdt ze dan in dobbelsteentjes

    1 middelgrote witte ui, fijngehakt

    breng ze op smaak en meng de ui erdoor

    1 ei, hardgekookt

    pel het hardgekookt ei en plet het fijn in een kom

    30 cl mayonaise

    doe de mayo erbij, de look en de citroen en meng alles

    1 teentje look, fijngehakt of geplet

    schep de fijngehakte peterselie er doorheen

    sap van 1 citroen

    voeg nu de aardappelblokjes toe en meng goed

    4 el verse peterselie, fijngehakt

    bestrooi met wat paprikapoeder

    mild paprikapoeder

     

     

    Het varkenshaasje en de champignons bereiden is natuurlijk

    té gemakkelijk om nog het World Wide Web mee te bezoedelen.

    Hier heb je dus ten slotte het volledige ensemble,

    dat spijtig genoeg al lang verorberd is.


    11-01-2009, 13:19 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    12-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olaba goes classic

     

     Een aantal foto’s werden bewerkt door Greta met Photoshop Elements

    Na de uit- en inspattingen van de Petanque en Minigolf

    vond Gina dat het hoog tijd werd om de Olaba populatie

    nog eens wat klassieke cultuur bij te brengen.

    On the spot, en nog altijd in de maand mei nodigde ze Olaba uit

    voor een stadsbezoek aan Antwerpen, met alles erop en eraan.

    Op de volgende foto zie je tweemaal Antwerpse Gina,

    als het ware vóór het bezoek aan de stad en erna.

    Als je verder leest, zal je begrijpen waarom.

    Rechts is vóór, de linkse foto is na.

     

     



    Het ontvangstcomité voor de reizigers komend uit Knokke,

    Heist en Duinbergen bestond uit Gina en Luc,

    plus een echte authentieke stadsgids.

    De vertrekplaats was uitstekend gekozen:

    het buffet van het Centraal station, waar we werden vergast ...

    op Antwerpse Handjes en warme drankjes.


     

    Het station ziet er helemaal anders uit dan toen ik hier

    jaren aan een stuk alle dagen uit de trein stapte.

    Nochtans vind ik het meest bekoorlijke deel nog altijd wat nog is

    overgebleven van de oorspronkelijke constructie. 


    Sommige moderne grafische kunstwerken zijn toch wel

    heel decoratief en blikvangend


     

    Toen we het station verlieten, geloof me maar, begon het stilletjes

    te regenen. Gelukkig zagen we het buitje hangen en was het ultrakort,

    en we konden droog de Quellinstraat bezoeken, het Operagebouw enz. 

     


     

    Toch even langs de schitterend vernieuwde Stadsfeestzaal,

    waar we bijna van onze sokken gefietst werden.


     

    Gezien deze onveilige toestand besloot Luc, onze gastheer,

    om het veiliger hogerop te zoeken, en als geen ander kenner

    viel zijn oog op de reusachtige metershoge uit de kluiten

    gewassen witte champagnecoupe achteraan in de zaal.

    Allen daarheen!!


     

    Wat kan je beter doen in een grote champagnecoupe

    dan …champagne drinken?

    Voor een Olaba is dat nooit een probleem geweest.

    Luc heeft hiervoor zwaar in zijn Olabuidel getast,

    maar het probleem werd propertjes doorgespoeld

    met het edele vocht van Olaurent Perrier

    (niet te verwarren met het water, want dat wordt Eaulaba Perrier geschreven).

     

    Hierna werden nog een reeks culturele paragrafen afgewerkt

    met rake uitleg door onze gids over de gebouwen aan

    de Meir, Rubenshuis, Katelijne Vest, wat ons uiteindelijk bracht

    aan de Bourla Schouwburg.

    Dit is the place to be voor een stevige lunch, in de Foyer namelijk.

    Om het aantal foto’s enigszins te beperken zie je alleen

    een stuk van het fantastische interieur van de Foyer.


     

    Na de heerlijke en vullende lunch zetten we onze weg voort tot

    op de Groenplaats, maar zelfs dit bord kon ons niet meer bekoren.


     

    Als vanzelf kom je dan op de Grote Markt, waar Luc een koets

    met paarden had ingehuurd voor de volledige Olaba stadsrit.


     

    Echter, er bleek geen volledige consensus te bestaan

    voor dit plan. Na een geheime stemming werd beslist

    om liever een typisch Antwerps drankje te nuttigen

    in plaatselijk café Den Engel. Hier zie je een afbeelding

    van dit typische Antwerps drankje: een flesje cola,

    voorzien van een thermometer. Charmant toch.


     

    Hier bekijk je een eigenaardig beeld: de gids vooraan,

    enkele Olaba’s op de Engelenbank,

    en de andere weerspiegeld. Schol.

    Marc geraakt  zijn neiging tot duimzuigen maar niet kwijt.


     

    Na dit vochtige intermezzo waren we voldoende gewapend

    om de volgende hindernis te nemen: de Vlaeykensgang,

    waar onze gids eindelijk volop zijn verbale gang kon gaan.


     

    Hierna konden we even kuieren langs andere interessante plaatsen:

    het Conscienceplein, het interieur van Carolus-Borromeus enzovoort.

    Dat dit heel vermoeiend en stresserend was hoef ik niet uit te leggen.

    Gelukkig had iemand het gunstige idee om alles te laten bezinken

    bij een serieus glas in De Groote Witte Arend.

    Omdat we nog altijd in het oude centrum waren was het een koud kunstje

    om van daaruit mobilofonisch te reserveren voor het diner.

    Gina’s keuze viel op “Estro Armonico”, in de diepe gewelven van de Vlaeykensgang. 


     

    Het resto ligt onder de grond, en is alleen verlicht door kaarsen.

    Hier zijn we aan het welverdiende aperitief toe en laten we

    ons informeren over wat we kunnen happen.


     

    Dit is opnieuw een vóór en na situatie.

    Kijk goed naar de staande kandelaar,

    en vooral de eerste kaars van rechts.


     

    Greta vroeg me met haar toestel een foto te nemen van de tafel

    en de happers.

    Ik ging naar het hoekje en ik kreeg niet iedereen op het schermpje.

    Nog één stap achteruit, en ik stond in brand!

    Gelukkig droeg ik een hemd met 70% katoen en maar 30%polyester,

    of ik had mijn leven beëindigd als levende toorts.

    Gina was gelukkig vlak in de buurt en kon vrij snel het vuur doven.

    Ik raad niemand aan om daar te gaan eten, niet om het voedsel,

    maar om de veiligheid. Hoewel de kok regelmatig zijn handen

    verbrandde (ze barbecueën alles) hebben ze zelfs geen Flamazine in huis.

    En stel je voor dat het daar brandt: heb je de toegang/uitgang gezien? Levensgevaarlijk.


     

    In elk geval moest ik de volgende morgen naar de dokter

    met brandwonden van de tweede graad.

    Na enkele weken een dagelijkse portie Flamazine was de wonde dicht.

    Er blijft wel een serieus litteken, dat geen zon meer mag zien.

     

     

    (*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.

    Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn Place M’as Tu Vu en Le Zoute,

    het best gebaat is met een Franstalige benaming (**).

    Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.

     

    (**) dit is natuurlijk maar een grapje. Een schalkse knipoog is hier op zijn plaats

     

     

     

     

     

    12-12-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.feestdagen

     

    Lieve familie en vrienden,
     
    Wij vertrekken  verder zuidwaarts op zaterdag 13 december en weten niet of we jullie kunnen bereiken met Kerstmis.
    Dus dan nu maar:
     
    PRETTIGE KERSTMIS en GELUKKIG NIEUWJAAR!!!
    we hopen terug te zijn met nieuwjaar, maar we willen eerst wat warme nachten voelen op Gran Canaria.
    Naar verluidt is het de zuidelijkste plaats van Europa, want het is een Spaanse provincie.
    Niet dat het in Andalucia koud is, maar 's nachts durft de termometer toch onder de 10° gaan.
    Greta zal weer een pak foto's nemen. Ik weet niet meer hoe ik mijn achterstand op deze weblog nog kan ophalen.
    Hieronder nog een creatievekaart, gemaakt door Greta met Photoshop Elements.
     
    Bob  en Greta.
     





    12-12-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    04-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: gemarineerde kip met Oosters tintje

     

    De tijd van het jaar: herfst, jachtseizoen enz. vraagt uiteraard

    om een gerecht met kastanjes en paddenstoelen.

    Omdat die in Spanje veelvuldig aanwezig zijn heb ik er eentje uitgezocht.

    Het is één complete mislukking geworden, en het ligt zelfs niet aan mij.

    Kastanjes zijn veel te droog om er iets deftig van te maken.

    Ik ga het recept dus niet geven, want enkel gerechten die (gemakkelijk) lukken,

    die ik zelf als aspirant-kok kan maken, en waar ik de nodige aanpassingen

    kan aan doen vind je hier.

     Wat wel een succesnummer is, heb ik genoemd:

    Gemarineerde kip met Oosters Tintje.

    Hier opgediend met een gekookt piepertje en met

    gemarineerde pepers (zo in de handel te verkrijgen hier).

     


     

    In Belgenland steek je rode/groene paprika’s (eerst halveren

    en pitten er uit halen natuurlijk) onder de grill tot het vel zwart wordt.

    Steek ze dan in een sluitbare plastic zak en laat ze 5 à 10’ liggen.

    De pel komt er dan vanzelf af.

    Marineer de paprika’s in olie en sherryazijn en kruid naar believen.

    Laat een paar uren rusten.

    Hier vind je de bereiding voor dit lekkere gerecht (let op: voor drie personen).

     

    ingrediënten voor 3

    bereiding

    3 kipfilets

    begin tijdig met de marinade:

    2 el olijfolie

    pel en snipper de sjalotten en het pepertje fijn

    voor de marinade:

    meng met de andere ingrediënten van de marinade

    3 sjalotten

    laat de kip hierin 1 à 2 uren marineren

    1 pepertje of Piment d’ Espelette

    maak intussen de bereiding voor de saus:

    1 el kurkuma voor de kleur

    pel en hak de sjalotten fijn, snij het citroengras in stukjes

    1 tl droge koriander (of –pasta! in Spanje)

    pers de limoen/citroen en meng alles met de suiker

    2 el sojasaus

    haal de kip uit de marinade en verhit de olie

    10 cl kokosmelk

    stoof de kip met de marinade gedurende 30’

    (eventueel wat sambal oelek, volgens smaak)

    voeg de saus toe en laat nog 20’ sudderen

    voor de saus:

    versier op het einde met wat verse dille en

    2 sjalotten

    dien goed heet op

    1 limoen of citroen

    Greta vindt dat er wat champignons bij mogen

    1 el suiker

    ik serveerde het met gekookte piepers en

    (eventueel 1 stengel citroengras)

    bereide paprika’s, maar Greta vond dat niet geschikt

     

     

     

     

    Omdat het recept met de kastanjes niet gelukt is,

    geef ik hier nog een ander, gemaakt toen we nog geen

    digitale foto's hadden.

     

    Het is een basisgerecht uit de Mediterrane keuken,

    namelijk "Gehakt met Mediterrane Groenten".

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g gemengd gehakt

    spoel de groenten en snij ze in niet te kleine stukken

    1 aubergine

    bak het gehakt rul in de hete olie

    1 courgette

    breng het op smaak met geperste look

    1 rode en een gele paprika

    voeg mespunt Provençaalse kruiden toe en peper en zout

    250g tomaten

    doe er de bouillon en tomatenpuree bij en schep goed om

    1 teen look

    voeg de groenten toe

    1 el olie

    laat 15´ stoven in de open pan (tot groenten beetgaar zijn)

    15 cl groentebouillon

    werk af met verkruimelde feta

    2 el geconcentreerde tomatenpuree

    serveer met gebakken aardappelen of piepers

    150g fetakaas

     

    Provençaalse kruiden en peper

     

     

     

    04-12-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    02-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer 2008 (2) Mega mini golf

     

    Na het Pezige Petanque tornooi zat de strijdlust er definitief in.

    Een stapje verder is dan het Mega Mini Golf Tornooi,

    de volgende mijlpaal in de kalender.

    Het domein waar de strijd werd gestreden was trouwens heel leuk.

     

    De balletjes van de minigolf waren wat kleiner dan bij de Petanque,

    maar de inzet was des te groter.

    Erik kon zijn slingerbal niet te voorschijn halen, want zijn magneetje

    bleek niet te werken met dit soort uitrusting.

     

    Deze minigolf ligt niet in Knokke, en was ook voor iedereen nieuw.

    Geen thuisvoordeel dus.

    Wie deze golf kent mag me nu de naam van de gemeente opsturen via e-mail.

    Er is een prachtige prijs voorzien voor het eerste juiste antwoord.

    Tip: er zijn achttien holes. Nog een tip: het is niet in de Ardennen.

    Tip 3: hoewel je veel Oranje ziet, is het niet in Holland.

     

    Onze Financiële Directeur Erik, nu volledig ontdaan van de stress

    van het afwassen en afdrogen, slaagt er in om ook zonder handdoek

    en slingerbal de overwinning in de wacht te slepen (zij het nipt).

    Hier zie je hem na het afwerken van een van zijn wonderbaarlijke hole-in-one’s.

    Alle andere spelers zitten er maar beteuterd bij en buigen onderdanig het hoofd.

     

    Vlak na Erik volgen er 3 ex-aequo’s, met slechts 1 puntje meer, maar Erik dóet het.

     

    Deze foto spreekt niet alleen boekdelen, maar hele boeken.

    Het circuit is helemaal niet van gevaar ontbloot.

    Als je wil regelmatig gaan zitten, doe je beter een leren broek aan,

    en dan nog...

     

    Deze minigolf heeft twee aparte circuits. Laten we zeggen: een “normale”

    en de “crazy” golf. Hier kan je zien welk van de twee we gekozen hebben.

     



     

    Als je in deze gemeente een stapje zet, dan kom je in aanraking

    (of toch bijna) met rare fenomenen.

    Eigenlijk ben ik blij dat de tekst, waar ik naast sta, net niet leesbaar is.

    Niettegenstaande het advies heb ik de "h...n" niet gebruikt. Danke wel!

     

    Zoals gebruikelijk werd de intense activiteit ontladen via een after-party

    met de gebruikelijke vaste- en vloeistoffen.

    Gina heeft wel iets gekozen dat naar de kleine kant is,

    want ze gebruikt haar brilglazen als vergrootglas om het te vinden.

    Yvette demonstreert hoe een vis naar lucht hapt.

     

    Na het hoofdgerecht werd alles opzij geschoven en werd na de mini golf

    de eerste mini Quiz uit de doeken gedaan.

    En wie werd de winnaar? Erik opnieuw.

    Sterk op weg om de Olaba(*) van het Jaar te worden?

    Come and see next time.

     

     

     

    (*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.

    Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is met een Franstalige benaming (**). Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.

     

    (**) dit is natuurlijk maar een grapje. Een schalkse knipoog is hier op zijn plaats.

     

    02-12-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: tonijn op Baskische wijze

    Tijdens onze negendaagse “veldtocht” van Duinbergen

    naar het zuiden hebben we drie dagen verbleven in Bayonne,

    bij de Franse Basken.

    In de bergen ligt een piepend klein dorpje, Espelette, met een grote naam,

    zeker voor degenen die interesse hebben voor gastronomie.

    Ik had al driemaal eerder Thon à la Basqaise gemaakt,

    volgens een recept uit het zuiden van Frankrijk,

    en telkens had ik me afgevraagd waarom er onder het recept in het kookboek

    een half blad besteed was aan Piment d’Espelette en hoe die smaakt.

    Toevallig verblijven we daar toch wel in die buurt zeker!

    (dank aan Greta). Wij naar dat dorpje natuurlijk,

    en de pepers worden geoogst van september tot de eerste vorst

    in het land komt (P.S. Albert II misschien?). Beter kan dus niet.

    We bezochten l’Atelier du Piment, kregen een rondleiding binnen en

    mochten buiten zelfs een quiz oplossen tussen de hangende pepers in het veld.

    Ze zwanzen er ginder echt niet mee hoor!

    Er bestaat een Syndicat du Piment d’Espelette (Ezpeletako Biperra

    voor degenen die vlot Baskisch spreken), met een eigen AOC

    kwaliteitslabel, zoals de Franse wijnen.


    Het piment is verkrijgbaar in poeder of vers, in koorden gestrengeld.

    Maar ook vermengd in confituren, kazen en alle mogelijke andere bereidingen.

    We kochten in het atelier een koord voor 10 €, met 21 rode neuzen eraan.

    Deze koorden kan je trouwens kopen op elke markt in het (Baskisch) zuiden

    van Frankrijk.

    De pepers blijven tamelijk zacht gedurende twee maanden.

    Dan zijn ze aan het drogen geslagen en worden ze een pak scherper.

    Zo kan je ze nog twee jaar bewaren (en gebruiken!).

    Als ze dan nog niet geconsumeerd zijn (zal bij ons niet gebeuren)

    kan je ze nog 10 jaar behouden als decoratief element.

     


    Nu komt het recept: het was precies drie jaar geleden dat ik het bereid had,

    te lang eigenlijk. Op de foto van het recept kan je lezen dat

    de bereiding “makkelijk” is, iets voor mij dus.

    À propos, als je iets op je scherm hebt, dat je net niet goed kan lezen,

    druk dan met een vinger op de controltoets (ctrl) en draai

    aan je wieleke van je muis. De tekst wordt nu groter en beter leesbaar,

    of kleiner. Let wel dat het enkel werkt als je aan het wieleke draait

    en tegelijkertijd luid “akke akke tuut tuut” zegt.

    Moet je eens proberen:

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 moot tonijn van 3 cm dikte, ca 600g

    maak de vis droog indien nodig

    (kan ook goed met zwaardvis)

    laat de vis 2 uur marineren met 2 el olie en citroensap

    4el olijfolie

    pel de ui, ontvel de tenen look, snij in plakjes

    sap van 1 citroen

    snij de tomaten in acht stukken

    2 rode en 2 groene paprika´s, opgelegd

    verhit de rest van de olie in een pan

    1 grote witte ui

    fruit de ui en look 5´ onafgedekt, tot de ui mals is

    4 tenen look

    voeg toe: tomaten, piment, laurier, paprika´s

    4 rijpe tomaten (ca 500g)

    breng op smaak met zout, peper en tijm

    1 rood pepertje (piment d´Éspelette)

    verhit een gietijzeren pan zonder vet

    2 laurierblaadjes of poeder

    bak de vis zonder marinade op een hoog vuur

    zout

    elke kant 2 tot 3´ tot hij goudbruin is

    versgemalen peper

    strooi er zout en peper over

    gedroogde tijm

    voeg de groenten en de marinade toe

     

    laat op een laag vuur 15’ tot 20´ stoven

    Tip: guirlandes van Piments d’Espelette zijn te koop op alle markten in Frans Baskenland. Allen daarheen!

    (verwijder laurierblad indien geen poeder gebruikt)

     

    dien op met stokbrood of wedges

     


    In feite kon je dit recept evengoed aflezen op de foto hierboven.

    Ik weet niet of je in België altijd verse tonijn kan vinden.

    Hier in Spanje uiteraard, en één keer heb ik het gemaakt

    met een bonito, dat is een minitonijn met een nog fijnere smaak.

     


    Volgens de ene bron komen de pepers uit Indië, volgens de andere

    uit Amerika (je kan alles aflezen op de foto’s).

    Tja, 500 jaar geleden was dat toch allemaal hetzelfde.

    De franse bron zegt: “Amerikaans” en meegebracht door “onze” marins

    in de 16de eeuw. Het zullen de Spanjaarden wel geweest zijn zeker?


     

    Wie dit niet lust, heeft ofwel zijn Plechtige Communie  nog niet gedaan,

    of heeft geen smaakpapillen.

     

     

    30-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer 2008 (1)

     

     

    De winter staat voor de deur, in België is hij zelfs al even binnengekomen.

    De hoogste tijd dus om even terug te blikken naar de zomer van 2008,

    die qua klimaat niet te best was (om beleefd te blijven), maar toch weer gonsde

     van de activiteiten.

    In de Olaba(*) organisatie was en is er altijd wel iets levendig op komst. 

    Vandaag kijk ik even terug naar het Olaba Petanquekampioenschap 2008,

    naar aloude traditie georkestreerd in de domeinen van TC Duinbergen,

    aan de Krommedijk.

    Tussen (), die dijk is niet bevorderlijk voor het nauwkeurig positioneren

    van de petanqueballen,

    want door de kromtegraad wijken die ronde dingen doorgaans af van hun baan.


     

    Dit is een prangend beeld uit de halve finale, met een worp die beslissend is

    om al dan niet de finale te halen.

    De “pointeur” in kwestie is Luc, Technisch Directeur van Olaba,

    die hier met grote kunde bewijst hoe je een worp technisch moet uitvoeren.

    Let op de professionele houding.

    Helaas schiet deze specialist letterlijk en figuurlijk net iets te kort.

    De tegenstanders glunderen al, want ze zien zichzelf al in de grote finale belanden.

     

     

     

    Dit is nog een beeld uit dezelfde halve finale.

    Let hier vooral op Erik, in het midden.

    Op alles bedacht heeft hij een blauwe handdoek bij,

    die hij zorgvuldig koestert. Waarom? Zal je denken.

    Wel, Erik is de Financieel Directeur van Olaba, en de kas was nagenoeg plat.

    Daarenboven was er een dineetje voorzien in het clubhuis.

    Met een platte kas is de enige uitweg: de afwas doen,

    en dus had Erik zijn gerief al meegebracht.

     

     

    Dit is hier een groepsfoto min één. Let hier vooral op de ballen.

    Erik heeft niet alleen een onderbroek aan met lange pijpen,

    maar hij heeft ook een slingerbal.

    Hij beeldt hier een antieke Engelse pendule uit, wat slechts gedeeltelijk geslaagd is.

    Luc, aan de rechterkant laat niet graag zijn ballen zien.

    Hij heeft zich Olaballen aangeschaft met een donkerbronzige kleur,

    als het ware Obama Olaba ballen.

    Dank zij de verkiezing van 4 november jl. kan hij nu uit de schaduw

    komen en volgend jaar zelfs een sterke indruk maken

    met zijn ballen bij vriend en tegenstander.

     


     

    Hier zijn alle Olaba’s, vermoeid maar gelukkig, verzameld rond de dinertafel,

    en klaar voor de proclamatie van de uitslag, huldiging

    van het kampioenenteam en voor de goodies uit Ronny’s keuken.

    Erik steekt zijn vork al in de lucht als mogelijk overwinnaar,

    maar tevergeefs.

    Diezelfde vork zal hij een uur later moeten afdrogen in de keuken.


     

    …en Ronny heeft het inderdaad weer goed gedaan.

     Kijk maar hoe Greta geniet van dit lekkers!!

     

     

     

    (*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.

    Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn

    Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is

    met een Franstalige benaming (**).

    Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.

    Deze benaming vergroot zeker het prestige, en wie weet

    de mogelijkheid tot subsidiëring door de gemeente,

    zodat onze Financieel Directeur in het vervolg zijn handdoek

    mag thuislaten, en daar de afwas doen.

     

    (**) dit is natuurlijk maar een grapje.

    Een schalkse knipoog is hier wel op zijn plaats.

     

    29-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    13-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blinde vinken met pruimen, en dan naar Spanje rijden...

    “Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden op deze eigenste weblog.

    Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk blinde vinken met pruimen

     en Provençaalse kruiden, maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.”

    Dit stond te lezen in de laatste Belgische update van onze blog.

     

    De volgende keer is dus nu, vanuit Andalucia.

    We waren negen dagen on the road, en we zijn weer

    een aantal ervaringen rijker, die we binnenkort willen uitwisselen

    met de lezers van de weblog.

     

    Maar vandaag willen we zachtjes beginnen, namelijk met de blinde vinken.

    Afspraak in de keuken dus, want hier is het lekkere gerechtje

    met de vinken en de pruimen.

     

    Dat is nu een gerecht waar ik een beetje fier op ben/was.

    Ik had het gekozen omdat in het kookboek zo’ n mooie foto stond.

    Mijn foto’s (genomen door Greta) zagen er ook fantastisch uit.

    Dat komt omdat je in de dienschotel in het midden de blinde vinken ziet,

    omgeven door twee rijen rattekes.(*)

     

    (*)voor wie geen rattekes kent: het zijn lange, harde en magere patatjes,

    die je sierlijk op rijen kan leggen.

    Ze omringden dus de blakende blinde vinken.

     

    Je voelt het zeker al aankomen: ik had per ongeluk de foto’s

    in de vuilmand van de computer gekieperd.

    Normaal is dat geen probleem: door één knop te drukken

    kan je ze gewoon terugzetten, wat ik ook gedaan heb.

    Problemo: de vijf foto’s kwamen niet terug.

    Ik heb uren mijn computer afgezocht, maar ze niet gevonden.

    Ergens verstoppen ze zich, en wie weet dat ze binnen

    een paar maanden per ongeluk komen bovendrijven.

     

    Het zal me niet beletten het gerechtje toch weer te geven.

    Je weet maar nooit of er iemand in geïnteresseerd is.

    Hier gaan we dan:

     

    Ingrediënten voor 3

    bereiding

    2 el boter

    Ui en wortel schillen, in schijfjes snijden

    2 uien

    Aanfruiten in de boter, met voortdurend roeren

    1 dikke wortel

    De blinde vinken met de groenten in deze pan heet aanbraden

    3 blinde vinken (bereid)

    Op smaak brengen met peper, laurier, tijm, eventueel zout

    Peper (eventueel zout)

    De boeljon in kop warm water oplossen, over het vlees gieten

    Laurierpoeder

    Opnieuw even aan de kook brengen

    Tijm

    Vuur lager zetten en 15’ laten sudderen

    1 kop warm water

    De pruimen toevoegen en nog 20’ laten pruttelen

    Kippenboeljon in tablet of poeder

    Opdienen met gekookte aardappelen (rattekes)

    1 blik (ontpitte) pruimen

    Saus eventueel dikken met een beetje rouxpoeder

    Gedroogde peterselie

    Alles serveren in een dienschotel

     

    De aardappelen bestrooien met peterselie

     

    Opm.: als de vinken al gekruid waren, geen zout toevoegen

    P.S. als, zoals hier, een gerecht er lekker uitziet in het kookboek,

    durf ik het al eens (s)maken voor drie personen

    (de volgende dag als boblunch, weet je wel!).

     

     

     

    13-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    10-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beetje uitleg voor onderweg

    Eigenlijk had ik een (Gretasche) fotoreportage voorzien

    over onze trip naar Tarifa, Vejer de La Frontera, Cadiz,

    Jerez en Arcos de la Frontera, maar doordat mijn computer

    geherformatteerd werd is het software programma

    Adobe Photoshop Elements, dat Greta gebruikt, verdwenen.

     

    Het origineel, dat opnieuw moet geïnstalleerd worden, ligt in Spanje.

    Dus zit er maar één ding op: het gaan halen.

    We vertrekken zondag 12/10, en nemen intussen even vakantie in Frankrijk.

    De eerste dag zullen we rijden tot  voorbij Poitiers, net vóór Niort,

    tot in een dorpje met een naam die zo verward is, dat ik hem hier

    niet wil vermelden, want het gaat over La Mothe Saint Héray.

    Waarschijnlijk zijn er meer letters in de naam dan inwoners.

     

    We gaan daar bed en breakfasten bij Ollanders.

    Als je wil zien in welk bed we morgen slapen, ga dan even naar

     www.lemouillagevert.com. We slapen in de “lindebloesem”

    op het gelijkvloers, en de ollanders gaan voor ons koken ook.

    Eindelijk nog eens boerenkool met worst.

     

    Zoals gewoonlijk in deze periode zullen we de enige gasten zijn.

    De volgende dagen gaan we dan rustig richting Bordeaux,

    waarschijnlijk via het Ile d'Oléron, of La Rochelle, en verblijven dan

    drie dagen in Bayonne, tegen Biarritz.

     

    Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden

    op deze eigenste weblog.

    Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk

    blinde vinken met pruimen en Provençaalse kruiden,

    maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.

     

    Eén dingetje toch nog, terwijl ik er aan denk.

    In juli kocht ik in de lokale supermarkt een knolselder.

    De kassadame, eigenlijk meisje, want het was een stagiaire,

    deed een poging om mijn knol te vinden in haar tabelletjes

    en er een prijs op te plakken.

    Ze kon het niet achterhalen en vroeg me: “Meneer, wat is dit? I

    s het een witte kool?”

    Het toeval wil dat ik onlangs voor mijn laatste gerecht

    (met de gebakken knolselder) opnieuw aan de kassa

    een (andere) interim had, die me ook weer vroeg

    ”Meneer, wat is dit? Is het een raap?”

    Een mens zou al bang worden om een knolselder te bereiden…

    In elk geval, ik moet nu afsluiten, want ik ben dringend aan inpakken toe.

     

    Ik wil vragen aan de e-mail correspondenten voorlopig

    geen mails te sturen, want anders gaat mijn brievenbus

    door mijn desktop zakken.

    Ik laat jullie zo vlug mogelijk iets weten, hetzij onderweg,

    hetzij vanuit Andalusia.

    Tot ziens!

     GroB

    10-10-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    06-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: ingepakte vis met gebakken knolselder

     

    Ik ben een tijdje afwezig geweest op mijn weblog, en dat komt

    onder meer doordat mijn computer nogal dol draaide.

    Beter mijn computer dan ikzelf zeg ik soms.

    Hij is intussen onder het mes geweest, en had wat

    revalidatie nodig (lees: mijn handen en hersenen vol met

    herinstalleren van programma’s enz.).

     

    Intussen heb ik iets gekookt, waarvan ik niet wist dat

    het zo’n succes zou hebben bij Greta.

    Nu de financiële en andere markten aan het instorten zijn,

    is het nog een troost om lekker (en toch goedkoop) te kunnen eten.

    Nu er waarschijnlijk veel restaurants in de problemen gaan komen,

    moeten we vastberaden gereed staan om zelf smaakvolle dingen te maken.

    Gelukkig heb ik onze Greta, en probeer ikzelf één keer per week

    mijn duit/eurocent in het zakje te doen.

     

    Het gerechtje van vandaag is dan ook nog afkomstig van de hand

    en de pan van de heer Montignac. Lekker én gezond dus.

    Het staat in een van zijn boeken vermeld als “ingepakte vis”.

    Je kunt het met allerlei vissen maken, en ik heb verse zalm gekozen.

    Hier is de kok al in volle actie.

    Zijn linkerhand beweegt met een snelheid die onwaarschijnlijk is.

    Greta vindt dat fijn, dan kan ze foto’s nemen met een ‘flou artistique’,

    zoals ze dat noemt.



     

    Het gerecht ziet er een ietsje alternatief uit, maar dat is nu heel erg ‘cool’.

    Hier staat dan wat er allemaal inzit, en hoe het bereid wordt.

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 zalmfilets (150 à 200g), of andere vis

    snijd de prei in dunne reepjes

    citroensap

    wrijf de vis in met peper en zout, sprenkel citroensap erover

    peper en zout

    bestrijk de visfilets aan één kant met de pesto

    2 el groene pesto

    maak met de kaasschaaf lengteplakken van de courgette

    1 grote courgette

    (dunschiller gaat ook): een drietal per visportie

    1 kleine prei

    wikkel de visfilets er in, gebruik eventueel cocktailprikkertje

    5 cl droge witte wijn

    snijd de rest van de courgette in reepjes of stukjes

    5 cl water

    breng in een pan de witte wijn en het water aan de kook

    1 el room

    voeg prei en gesneden courgette toe, en roer goed

     

    leg daarop de ingepakte vis, zet het deksel op de pan

    TIP: geef hier gebakken knolselder bij

    maak het gerecht gaar in circa 5’ à 7’

     

    leg de pakketjes op een voorverwarmd bord

     

    schep de groenten er voorzichtig naast

     

    laat het stoofvocht inkoken, dik eventueel met Roux Extra

     

    roer de room erdoor, garneer met zachte rode paprika

     


     

    De langwerpige zalmstukken, gewikkeld in de courgetteschijven

    krijgen gezelschap van de groenten. 


    Geen aardappelen deze keer, want de Michel (Montignac) laat dat niet toe.

    Hijzelf stelt gebakken knolselder voor. Dat gaat als volgt:

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een halve knolselder

    verwijder de buitenkant van de knolselder

    1 el olijfolie

    snijd hem in de helft, maak plakken van ongeveer 1.5 cm dik

    1 tl kerriepoeder

    snijd de plakken verder in kleinere stukken

    peper en zout

    doe deze in een recipiënt, en kook ze met een tl water in de microgolf

    kruiden

    zet hem op max. vermogen gedurende 3’ à 5’ tot hij mals wordt

     

    verhit de olie in een koekenpan en bak daarin kort het kerriepoeder

     

    kruid met peper en zout en andere kruiden

     

    bak de knolselder in de kerrieolie rondom geel en knapperig

     

    zet hem op niet te hoog vuur

     

    TIP: heel lekker bij “ingepakte vis”, Montignac pag. 165

     

    Hier heb je de close up van de vis en van de stukjes knolselder.

     

     


    Greta was er echt op verlekkerd, in de eerste plaats op de selder, maar evenzeer op de combinatie met de rest.

    Eerlijk gezegd, ik lustte het ook helemaal. Er bleef geen brokje over.

    Voor dit gerechtje kreeg ik de grootste onderscheiding van Greta.

    Een 10/10 aub!!

    Ik heb dit genoteerd, want als het op eten aankomt is het geen doetje.

    Van het kookvocht blijft ook een heerlijk ingedikt sausje over, zie foto.

     

     

    Smakelijk!


     

     

     

    06-10-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    22-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcelona (3)

    Nog een laatste maal naar Barcelona. Een dagje rondlopen met een natje en een droogje vliegt zo voorbij.

    Ons hotel ligt maar één straat verder dan de Plaza de la

    Constipation (grapje), waar deze lieve Puti ons verwelkomt.

    Hier start ook de City hopperbus voor één van de drie verschillende citytoeren.

    Dit is eigenlijk de beste manier is om Barcelona snel onder de knie te krijgen.

    Nu doen zich al twee problemen voor:

    1. Ik heb in België al mijn (zorgvuldig voorbereide) documentatie

    over Barcelona vergeten.

    Gelukkig heb ik nog geen muggengeheugen, en loopt het wel los.

    2. Er staat enorm veel volk aan te schuiven aan de cityhopper.

    Volgende keer in Barcelona gaan we met één van de drie cityhoppers.

    Een ervan gaat zelfs langs bij en in het stadion van F.C. Barcelona,

    goed voor de voetballiefhebbers (waar ik niet bijhoor).

     

    Er valt zonder meer genoeg te zien en te doen in Barcelona.

    Een attractiepunt zijn natuurlijk de werkstukken van architect Gaudì.

    Ik kan het ook niet helpen, maar men spreekt die mens zijn naam uit

    in drie stukken, en met de klemtoon op de ì.

    Dus probeer even: Ga—oe---.

    Niet te verwonderen dat hij met zo’n naam dodelijk

    onder een tram gelopen is (in 1917!).

    Waarschijnlijk een paardentram.

     

     

     

    Een van de huizen die hij ontwierp, het Casa Mila, kan je bezoeken.

    Boven op het dak loopt men al rond.

    Jammer genoeg staat er momenteel teveel volk aan te schuiven.

    We beslissen later op de dag terug te komen.

    Het ligt trouwens vlakbij ons hotel.

     

     

     

    Langs de brede lanen liggen de meest exclusieve winkels.

    Ik kan Greta overtuigen dat ze allemaal gesloten zijn,

    en dat Gaudì véél interessanter is.

     

     

     

     

    Elke hoek en elke kant is om ter mooist, en de sfeer

    die de Barcelonezen creëren is erg levendig,

    en niet alleen in het voetbalstadion.


     

     

     

    Er is nog een ander fameus huis te bekijken, Casa Batllò,

    maar ook hier is het volle bak.

     


     

     

     

    Voorlopig bekijken we het enkel aan de buitenkant,

    wat al zeker de moeite is.

     


     

     

     

    Later op de dag keren we terug naar en in Casa Mila,

    ook La Pedrera genoemd.

    Greta heeft enkel foto’s genomen op het dak.

    Dit deel doet me denken aan de Groenplaats in Antwerpen,

    een aantal jaren geleden.

    Daar stond toen de fameuze eveneens reusachtige drol-o-droom,

    een kunstwerk waar men in kon stappen, in de vorm van een bruine drol.  


     

     

     

    Ernaast staan sculpturen die doen denken aan middeleeuwse helmen.

     


     

     

     

    Je moet wel goed te been zijn om op dit dak je weg te vinden.

     


     

     

    Hier heb je nog twee interessante dakposturen:

    één met een grote mond en een andere.

    Ik laat in het midden wie wie is.

    Barcelona, hasta la vista baby.

     


    22-09-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    14-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: gehakt in gebakken brood

    Leuke gerechten om te maken zijn die, die een ietsje onverwachte toets

    geven aan het koken. Niets is plezanter dan de sleur even te doorbreken.

    Wees nu eens eerlijk: hoeveel keer per maand/jaar zit je niet

    in hetzelfde straatje te koken?

    En er zijn zoveel mogelijkheden! De winkels (en markten) bulken

    van de producten die het gemakkelijk maken,

    of combineer ongewone dingen, zoals hier uitgetest.

    Deze week (vorige week geen gerecht wegens vier dagen in Limburg)

    heb ik ergens een combinatie gevonden,

    die Greta bestempelde als “grappig”!

    En het was nog heel lekker ook. Wie wil er nu eens niet grappig koken.

    Lees hier gewoon verder en probeer het.

    En vraag aan je partner of hij/zij het grappig vond?

     

    Hier staat het: Gehakt in Gebakken Brood.(hoeveelheden voor 2 personen) 

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    350g gemengd gehakt

    meng het gehakt met wat paneermeel en wat melk en doe er het ei onder

    paneermeel

    snipper de ui fijn, en meng hem in het gehakt, kruiden naar smaak

    lauwe melk

    voeg de helft van de gemalen Gruyère toe, goed door elkaar mengen

    boter

    neem 2 ronde broodjes, snijd ze overlangs in 2, haal de kruim er uit

    1 ei

    vul de holten van de broodjes op met het gehaktmengsel

    gehakte peterselie

    plaats elk half broodje op een blad aluminiumfolie

    100g gemalen Gruyère

    maak aluminiumkorfjes, zodat de bovenkant een weinig open blijft

    kruiden, peper en zout

    leg de pakjes op een ovenplaat in de oven, voorverwarmd op 180° (B)

    2 pistolets of broodjes

    haal ze er uit na 30’, strooi er de rest van de gemalen kaas over

    1 ui

    zet ze opnieuw nog 5’ in de oven, zodat de kaas smelt en kleur krijgt

     

     

     

    lekker met gebakken tomaten (Fonteyn kookboek, pag.269)



     

    Het is zeker interessant als je nog een paar pistoleekes over hebt,

    zelfs van de vorige dag. Heel budgetvriendelijk gerecht ook.

    Oude pistolets: nada. Gemengd gehakt: kost niks,

    tomaten in deze periode: goede waar voor weinig geld. 

     

    TIP: meng de smeltkaas met een beetje zacht paprikapoeder,

    en het resultaat krijgt een goudblond kleurtje (ik was hier mijn eigen tip vergeten).


     

    Heerlijk met gebakken tomaten (voor vier personen).

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    8 middelgrote stevige tomaten

    halveer de tomaten, haal de pitjes eruit met een koffielepel

    50g boter of olie

    strooi er wat zout en peper in en draai ze om

    zout, peper

    maak het vet heet in een grote koekenpan

    peterselie en basilicum(pasta) (Spanje)

    leg de tomaten erin met de gesneden kant naar beneden

     

    bak ze snel aan, strooi nog wat peper over de tomaten

     

    sluit de pan, laat ze op een laag vuur nagaren

     

    dien ze op, bestrooid met peterselie + basilicum(pasta)


    14-09-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    31-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcelona (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Een stukje buiten de stad ligt het park Güell, een van de baby’s

    van Gaudì. In dit gebied dat in die tijd buiten de stad lag

    wou hij een architecturaal mirakel oprichten.

    Hij begon met de constructie van terrassen op verschillende

    niveaus, en bouwde er een huis voor zichzelf, waar hij ging wonen,

    en een voor de conciërge, maar de rest is financieel niet van de grond gekomen.

    Maar zelfs zo is het een MUST voor de Barcelona bezoeker.

    Gemakkelijk bereikbaar: 5’ metro vanaf de Ramblas en 15’ wandelen.

    We keren terug met een taxi en doen er drie kwartier over.

     



     

     

    Je kunt langs twee kanten het park binnen. Wij starten bovenaan,

    en laten onderweg een kiekje nemen door een koppeltje Nieuw Zeelanders.

     

     

     

     

    De balustraden van het terras zijn hoogst ongewoon en dwingen je

    een standpunt in te nemen: welnu ik ben helemaal pro Gaudì.

    De bovenzijde van het terras is een soort dolomiet, die wordt

    gedraineerd doorheen zuilen die zich in een ruimte daaronder bevinden:

    een lege tempel, lijkt het.

     

     

     

     

     

    Greetje laat de zitbanken hun rol spelen en droomt al van een huisje in Gaudì stijl.

     

     

     

     

    Na enkele uren wordt ze opnieuw wakker en staat/zit weer klaar voor haar droomprins.

     

     

     

     

    Aan de rand van het park staat de portierswoning. troebel weer vandaag, je kan zelfs de zee niet zien.

     

     

     

    Vanuit de hoogte lijkt de Sagrada Familia wel op een dood insect dat met zijn poten omhoog ligt. 

     

     

     

     

    Soms denk ik dat er kabouters op het toneel gaan verschijnen,

    uit een klein deurtje kruipend en nog wat geeuwend

    nadat hun siësta achter de rug is.

     

     

     

    Hierin wilde Gaudì zelf wonen, maar er kwam iets tussen.

     

     

     

    Enkele rare beesten bewaken de ingang.

     

     



    31-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    29-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: gegrilde zalm met tapenade

    Let op beste vetzakken!! Dit is niets voor jullie.

    Af en toe moet er hier iets op de plank komen

    dat wetenschappelijk en sociaalagrarisch hoge toppen scheert.

    En dat is NU! Dit is een waar Montignac gerecht.

    Volgens de regels van de kunst. Hééél gezond, vermagerend,

    antistress, en je mag er een glas wijn bij drinken.

    In het Montignac boek ziet het resultaat er zó uit.

    Volgens mij is die gebakken zalm nog halfrauw

    of is de foto achteraf bijgekleurd, maar het ziet er degelijk (fotograaf)werk uit.

     Maar waar is de tapenade gebleven?

     

     

     

    Mijn uitkomst, als sukkelaarkok lijkt niet zo appetijtelijk

    (heeft de zalm een camoeflagevest aan?), maar het was toch lekker.

     

    Hier is het gerecht (mét tapenade op de zalm!):

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    ½ komkommer, geschild, zaden eruit, in blokjes

    pureer de geschilde komkommer met de staafmixer

    1 prei in ringetjes gesneden

    breng deze coulis op smaak met veel peper en zout

    200 g peultjes (labboontjes)

    blancheer de preiringen en peultjes in de microwave

    2 visfilets (zalm, kabeljauw, zalmforel…)

    (diepgevroren peultje zijn al gekookt = makkelijker)

    peper en zout

    maal de koriander en look, meng met de olie

     

    verwarm de grill voor en leg de peultjes en de prei op de bodem van een ovenschaal

    voor de tapenade:

    bestrooi de visfilets met peper en zout

    ½ bosje koriander + 1 lookteen

    beter: koriander- en lookpasta uit tube (Spanje)

    dresseer de vis op de groenten

    ½ el olijfolie

    plaats de schaal 3’ onder de grill

     

    draai de vis voorzichtig om, bestrijk met tapenade

    TIP: deze tapenade is ook lekker op gebakken

    plaats de schotel terug 2’ onder de grill

    plakken courgette of aubergine, als amuse

    verdeel de groente en vis over 2 grote borden

    gueule bijvoorbeeld

    sprenkel er wat komkommercoulis omheen              

     

     

     

     

     


     

     

     

    Hier wordt de zalm uit de doeken en uit de schotel gedaan

    door de aanwezige commis.

     

     

    De komkommercoulis mag er ook nog op.

    29-08-2008, 16:31 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rilatine
    blog.seniorennet.be/rilatin

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!