dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    25-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: twee beesten, maar ook kabouterhuisjes

     

     

     

    Deze week hebben we een (jonge) gast in Spanje.

    Ik moet dus op 13 april 2009 een receptje vinden dat ook prille maagjes kan strelen.

    Vermits de jeugd (voor zover ik weet) een voorkeur heeft voor kipfilets en fishsticks

     en dergelijke, maar zeker geen pikante smaken lust, kies ik logischerwijze voor een kipfilet.

    Het mag toch wel ietsje meer zijn, en daarom opteer ik voor de“Gevulde kiprolletjes

    met Champignonsaus”. Saus van kabouterhuisjes smaakt altijd.

    Het is een Weight Watcher’s receptje, waarvoor slechts weinig vetstof en géén pan

     wordt gebruikt. De microgolfoven echter houdt je wel effen bezig.

    Ik vermoed dat je meer calorieën verbrandt door al de handelingen uit te voeren

    dan je er uitspaart door Weight Watcher’s te bereiden.

    Het recept is heel eenvoudig, maar let op voor de tocht waarin je terechtkomt

    door het deurtje van de microwave dat altijd open en toe moet.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    200g Portobello’s of champignons

    doe de paddenstoelen in een ovenschaal

    margarine of boter

    leg er een paar fijne sneetjes vetstof op

    1 el bloem

    zet de schaal onafgedekt in de microwave

     20cl kippenboeljon opgelost in water

    na ongeveer 3’ op 600W zijn de paddenstoelen zacht

    citroensap

    roer ze halverwege de kooktijd even om

    1 kleine ui, klein gesneden

    bestrooi de paddenstoelen met de bloem en schep om

    1 stuk selder, klein gesneden

    zet de schaal onafgedekt opnieuw  1’ in de microwave

    ½ groene paprika, klein gesneden

    roer de kippenboeljon en citroensap door dit mengsel

    1 lookteen, fijn gesneden

    zet de schaal opnieuw 2’ in de microwave op 600W

    50 g brood croûtons

    roer het gerecht halverwege de kooktijd goed door

    1 ei, losgeklopt

    haal de champignons eruit met spaan en zet opzij

    2 kipfilets

    doe alle kleingesneden groenten in de ovenschaal

     

    zet dit afgedekt 3’ in de microwave op 600W

     

    tot alle groenten zacht zijn; roer goed om halverwege

     

    snijd de kipfilets in dunne plakken

     

    schep de croûtons en het ei door het groentemengsel

     

    spreid het croûtonmengsel over elke kipfilet

     

    rol de filets voorzichtig op en steek vast met een prikker

     

    leg de kiprolletjes in de schaal

     

    zet ze onafgedekt in de microwave, 5’ op 600W

     

    als je een grill hebt, zet die ook op, voor de kleur

     

    giet het paddenstoelenmengsel over de kip

     

    zet de schaal  30”onafgedekt opnieuw in de microwave

     

    om het volledige gerecht op te warmen

     

     

     

    Hieronder een blik op het eerste (ingewikkelde) dier.

     

     

     

    Voor het tweede gaan we in zee (figuurlijk) met de “Catalaanse kikkererwten”.

    Een combinatie groenten en wat vlees uit Noord Spanje en/of Zuid Frankrijk.

    In dit stadium is het al uitgesudderd en rijp voor het keelgat.

     

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    olijfolie

    spoel de kikkererwten onder water en laat uitlekken

    ½ ui, liefst een witte (Spanje)

    verhit de olie in een pan, fruit 5’ de ui, paprika en look

    ½ groene paprika, in fijne reepjes

    roer het mengsel tot de groenten zacht zijn

    2 lookteentjes, heel fijn gesneden

    doe de tomaatstukjes er bij, fruit nog een paar minuten

    1 tomaat, gepeld, ontpit, fijngehakt

    roer de rest van de ingrediënten er door

    200g kikkererwten uit blik

    kruid met pezo

    100g hespblokjes, eventueel Serrano

    zet het vuur laag en laat 15 à 20’ sudderen met deksel

    1 el peterselie fijngehakt of diepvries

    roer nu en dan om

    1 el kappertjes, afgespoeld, uitgelekt

    kook intussen de rijst

    rijst (lange korrel in zakje)

     

    pezo

     

     

    TIP: met “gevulde kiprolletjes met champignonsaus”

     

    WW Snel en Slank pag. 46

     

    (dan is de rijst overbodig)

     

     

     

    op zichzelf kan het gegeten worden met

     

    een dikke schijf gebakken hesp

     

     

     

     

     

    Ik heb er dan nog wat rijst bijgekookt, wat niet nodig is.

    Ook het overschot van de kippenvulling mag mee op de tafel.

    Tja, een mens heeft van die dagen.

     

     

     

     

    We kunnen dit nu alles rustig verwerken op het terras, in de avondzon.

    Onze jonge gast Yente ziet het wel zitten. Hij lust nogal veel.

    Toch neem ik liever vooraf de foto, vóór iemand het gesmaakt heeft.

    Je weet maar nooit.

     

     

    25-06-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getij-Dingen: kunst op strandpalen

     

    We hebben een beetje goed en droog weer afgewacht, en woensdag 17 juni

    is de tijd rijp: samen met Yvette en Erik nemen we de kusttram in Duinbergen

    tot in Sint-Idesbald.

    Helemaal toevallig waren ze op de hoogte geraakt van het bestaan van

    het kunstproject Getij-Dingen.

    Uiteraard is er dit jaar langs de kust het driejaarlijkse kunstfestijn Beaufort.

    Dit komt er bovenop, opgezet met medewerking van de gemeente Koksijde.

    Op het strand van Koksijde en Oostduinkerke staan een 15-tal houten palen

     (getijdepalen, waar men in de vorige eeuwen de hoogte van het zeewater

    mee kon meten). Bij laag water staan ze bijna volledig droog maar bij hoog water

    worden ze overspoeld door de golven.
    Op elke paal wordt er een kunstwerk aangebracht dat gedurende een vol jaar ( 2009 )

    blootgesteld wordt aan de destructieve kracht van de natuurelementen

    en een langzame metamorfose ondergaat door aangroei van algen, zeepokken,

    schelpjes en andere zeemonsters. Wil je hierover meer weten, dan kan je

    bijvoorbeeld een kijkje nemen op www.getij-dingen.be.

    Na de aankomst en na een plaatselijk bier, dat ons de nodige kracht geeft,

    zetten we er (een beetje) vaart achter.

    Het eerste opvallende fenomeen dat we tegenkomen op het stukje

    vanaf de dijk naar de zee zijn enkele wormstekers, die dikke

    groezelige wormen uit het diepe zand halen als aas.

    Vissers blijkbaar, met grote plannen.

     

     

     

     

    Een ander soort visser is ook bezig zich te voorzien van een maritiem

    avondmaal en  is eveneens in goeden doen.

    Een sleepnet verwacht vis in de fuik.

     

     

     

     

    De vangst is niet denderend, maar alle begin is moeilijk.

     

     

     

     

    Zelfs voor dit beetje zeevoedsel zijn er voldoende kandidaat mee-eters te vinden.

    Alle neuzen staan in dezelfde richting.

     

     

     

     

    Eindelijk bereiken we popelend het eerste kunstobject.

    Rond deze getijdepaal zijn vissen, of beter gezegd visgraten gewikkeld.

    Ik citeer de ontwerpster: “Als we de oceanen schoon willen houden,

    zullen we de vissen stemrecht moeten geven”.

     

     

     

     

    Een dikke laag pokken bedekt al het kunstwerk, dat hier staat sinds januari,

    en tot tweemaal toe per dag volledig kopje onder gaat.

     

     

     

     

     

    Een van de viskoppen krijgt het warm in dit zonnetje, en heeft al zijn petje opgezet.

     

     

     

     

    Het is nu volledig eb, en op sommige plaatsen is het brede strand volledig vlak,

    op andere plaatsen zit het vol harde bobbels, met zand dat hardnekkig

    aan de voeten en de schoenen kleeft.

    Opvallende boeien kleuren de monotone strandvlakte.

    Helemaal anders dan in Spanje.

     

     

     

    Waarlijk een boeiend landschap!

     

     

     

     

    Sommige werken zijn na een half jaar zo erg toegetakeld, dat het niet meer

    de moeite loont ze te fotograferen.

    Deze zeker wel, hij heet “Zonnegolven”, en is een ode aan vergane vissers.

     

     

     

     

    Ik begin hier zelf bijna te vergaan in het zuigende zand, terwijl een supporter

    vanuit de hoogte minachtend toekijkt.

     

     

     

     

    Het strand is op sommige plaatsen enorm breed. Waar is de zee gebleven?

    Erik probeert ze terug te vinden met behulp van zijn kompas.

     

     

     

     

    Een volgend werk heet Belle-Mer. Yvette en Greta vinden het zeer geslaagd.

     

     

     

     

    De volledige wandelafstand voor de 15 palen is ongeveer 8.5 km.

    Sommige kunstkenners leggen het artistieke circuit af te paard.

    Zeer interessant, maar je kunt het beest niet meenemen op de tram.

    Een fiets mag.

     

     

     

     

    Een volgend (prachtig) werk is: “De Drenkelinge”.

    Een boegbeeld.

      

     

     

     

    Hier kan je goed merken welke sterke greep de Getijden hebben op de Dingen.

    Onderaan volledig ingepalmd door zee-elementen, maar hoe hoger

    hoe minder tijd de elementen krijgen om hun eigen artistiek werk te doen.

     

     

     

     

    Helemaal bovenaan is de aantasting minimaal.

     

     

     

     

    Hier is nog een topstuk: de Zeezandloper.

    Jammer genoeg is de bovenste glashelft van de zandloper gebroken.

    Wanneer de vlotter die onder de zandloper zit, stijgt met het zeewater

    (zoals in een WC), draait hij de zandloper, die dan begint te werken.

    De ontwerpster wil hiermee de wisselwerking voorstellen tussen

    de steeds terugkerende getijden en de Tijd die oneindig verder gaat.

     

     

     

     

    Dit is het “Zeepaleis”. Dit wordt elke dag mooier, vooral door

    de schakeringen van oranje roestsporen op de betonijzers.

     

     

     

     

    De kracht van de zee samen beleven heet dit stuk, helemaal aan de rechterkant.

    Dat is ook de uitdrukking, waar Ernest Hemingway zich aan optrok.

    Nu ik aan Hemingway denk merk ik dat het resterende deel van deze foto

    een even sterk kunstwerk vormt, namelijk “The Old Man and the Sea”.

    Prachtige groepage!

     

     

     

     

    Bekijk deze paardjes, hoe klein ze zijn, en hoe ze plots uit de zee opduiken!

    Inderdaad, het seizoen van de zeepaardjes komt er aan.

     

     

     

     

    Dit zijn geletterkapte strandkeien, zwevend rond een paal, als baken van de zee.

    Jammer dat de drang van de zee de teksten onleesbaar hebben gemaakt.

     

     

     

     

    Hier hingen verschillende beelden, onder het motto “Hersenspoeling”.

    Beelden van hoofden, waaruit de hersenen verdwenen en weggespoeld zijn.

    Jammer dat er maar één hoofd overblijft. Natuur of vandalisme?

    Of een kunstroof?

     

     

     

     

    Dit materiaal is het meest softe, en toch nog volledig intact.

    De auteur zegt hierover: “In de tempelbox hang je een belletje of een lint, en doe je

    een wens die door het getij wordt meegevoerd en wel ergens gehoor vindt.”

     

     

     

     

    Op deze getijdepaal staan de vier winden pal.

     

     

     

    Borias, de noordenwind.

    Notus, de zuidenwind.

    Zephyrus, de westenwind.

    Eurus, de oostenwind.

     

     

     

     

    Er is er nog eentje: Aeolus, de oppergod van de windgoden, aan de linkerkant.

     

     

     

     

    En nu tijd voor een schuimende … van 33cl, onaangetast door de zee,

    maar weldra door onze maagsappen!.

    En de kusttram is nooit ver weg.

    Als je een mooi dagje echte vakantie wil: Getij-Dingen blijft tot einde van het jaar!

    Hoe eraan beginnen? Zie www.getij-dingen.be

     

    22-06-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    18-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: van een mals lammetje verdik je geen grammetje

     

     

    Dit is nog eens een lekker vleesstukje, verorberd in het zuiden van Spanje,

    in het avondzonnetje op het terras.

     

    We zijn nu half april en de lammetjes zijn op hun best.

    Geboren aan het einde van de winter zijn ze nu goed op snee, groot genoeg en heerlijk mals.

    Geen toeval ook dat de moslims in deze periode hun lammetjes al dan niet ritueel

     slachten en opeten.

    Ook zij weten uit ervaring dat dit de beste periode is in het jaar.

    De nakende autotocht naar het noorden doet me al denken aan de stop

    in het het zuiden van Frankrijk.

    Dan ligt een Provençaalse lamsragout eigenlijk zo voor de hand, temeer omdat

     deze bereiding niet kan mislukken, zelfs niet voor deze beginnende kok.

     

     

     

    Het komt er alleen op aan de uiteenlopende ingrediënten samen te brengen,

    en bijna klaar is kees.

    We zijn met twee eters, maar ik maak het voor vier, want dit soort gerechten is één of twee

    dagen later nog veel beter op smaak. Ziehier “Navarin d’Agneau Provençal”:

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 kg lamsvlees, in stukken

    was het vlees, wortelen, raapjes en lente uitjes

    pezo

    pel de ui en de look en snipper ze fijn

    1 blik gepelde tomaten

    schil de wortels en raapjes, snijd de steeltjes bij tot 2 cm

    4 jonge wortelen met loof (+/- 100g)

    halveer wortels en raapjes als ze te groot zijn

    4 witte meiraapjes met loof (+/- 100g)

    strooi peper en zout over het lamsvlees

    100g sperziebonen diepvries

    verhit de olie in een braadpan, braad het lamsvlees aan

    4 lente-uitjes (150g)

    doe dit 6 à 8’, op een hoog vuur, zonder deksel

    1 middelgrote ui (+/- 100g)

    voeg er al roerend de ui en de honing (of suiker) bij

    2 tenen look

    laat even karameliseren en stuif er de bloem over

    250g doperwten (diepvries)

    doe er de wijn bij, en de kalfspasta (of de kalfsboeljon)

    olijfolie

    voeg de look toe en het Provençaalse kruidenmengsel

    1 el bloem

    doe de tomaten er bij (uit blik, ook het vocht toevoegen)

    1 el suiker of honing

    indien verse tomaten, doe er dan ¼ l water bij

    ¼ l witte wijn

    breng aan de kook, zet op laag vuur, met deksel er op

    1 el kalfsfond(pasta), of ¼ l vloeibaar

    laat circa 45’ stoven, kijk of er genoeg vocht in de pan is

    veel (verse) tijm en rozemarijn

    schik de wortels, raapjes en lente-uitjes op het vlees

     

    niet roeren, en laat nog 25 tot 30’ stoven (ook bataat)

    voor de gelegenheid: 1 bataat

    ontdooi intussen de erwten en de sperziebonen

     

    schik ze op de andere groenten

     

    warm nog eens 10’ door

     

    dien op met stokbrood of gekookte aardappelen

     

     

    Ik had nog een rauwe bataat over van een vorige bereiding, en die wordt natuurlijk

     ook in stukken gesneden en in de pot gekieperd.

    Zoals je op de foto kan zien voorzag men in het oorspronkelijke recept teveel erwten.

    Dat heb ik dus uiteraard aangepast in mijn versie, om eventuele belangstellenden 

    op het juiste pad te zetten, en mezelf ook, de volgende keer.

     

     

    Het bereiden is heel eenvoudig, maar vraagt wat tijd en handenarbeid,

    maar het resultaat loont dan ook de moeite.

    Lekker en gezond. Van lam worden je benen nooit stram!

     

     

    Deze foto laat uitschijnen dat het zelfs nog beter smaakt

    als je eerst de was ophangt. Niets is minder waar.

     

    Bereid naar TimeLife, Koken in de Wereld, Frankrijk Zuid, pag. 106

    18-06-2009, 21:33 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    12-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feria Internacional de Pueblos 2009 in Fuengirola

      

    In Fuengirola, de stad die we bijna op ons duimpje kennen, is er elk jaar weer de FIP,

    de Feria Internacional de Pueblos.

    Spanjaarden zijn geboren feestneuzen, dat weten we, maar bij dit evenement

    waren we nog niet geweest.

    De eenvoudige reden is dat we altijd terug naar België rijden in april.

    Dit jaar zijn we een poos langer gebleven, en we konden dit nog meepakken in mei.

    De plaats waar het doorgaat zijn de fairgounds, de marktplaats van Fuengirola,

    een uitgestrekt plein, naast een (droge) rivier waar de wekelijkse markt

    en de vlooienmarkt worden gehouden.

    Op dit plein staan overal gebouwen, die maar eenmaal per jaar gebruikt worden,

    meer bepaald voor dit feest.

    In elk van die gebouwen kan je eten, drinken, shoppen en voorstellingen bijwonen

    met bijdragen van inwoners uit een dertigtal landen.

    Elk land krijgt één gebouw toegewezen, en doet daarmee wat het wil.

    Ook op de straat is er volop animatie, en kans genoeg om lokaal voedsel te proeven.

    Dat gaat zo door, vier dagen aan een stuk!

    Het weer moet natuurlijk goed zijn voor dergelijk feest, maar dat is het uiteraard.

    Greta heeft enkele foto’s genomen van de verschillende set-ups, voor jullie natuurlijk.

    Hier zie je bijvoorbeeld Greta met het water in de mond voor de stand van India. 

     

     

     

     

    Het brouwsel ziet er heel lekker uit, maar we hadden besloten niet (veel) te eten,

    omdat we achteraf ergens rustig zouden uitblazen bij enkele tapas.

    Het lijken wel paellapannen, maar de inhoud zou iets pikanter kunnen zijn.

     

     

     

     

    De deelnemers van Venezuela vinden het leuk wat pasjes te zetten in dit mooie weer.

    Roze balletten onder de plataantjes.

     

     

      

     

     

    Ook anderen, zeg maar gewone straatmuzikanten, komen hun duit in het zakje doen,

    en maken de boel gezellig.

     

     

     

     

    Een stand van Andalusië zelf is er ook, met de groenwitte kleuren goed zichtbaar.

    De tafel bulkt van de sardienen, wat geen echte verassing is.

     

     

     

     

     

    Nog een groenwitte vlag is van Nigeria, die binnen optreden met een live salsa band.

     

     

     

     

    Enkele donkere volbloed danseressen maken zich gereed om op te treden,

    en eentje komt nog vlug wat bijslurpen aan de toog.

     

     

     

     

     

    Let goed op hier! Je ziet een Schot met een zonnebril!

    Hij heeft die zeker niet uit Schotland meegebracht, want dat is daar onbekend.

    Wat ze wel kennen, zijn grote pinten bier. Twee heeft hij er net leeggemaakt,

    en op de tafel gezet.

    Hij is goed gemutst (letterlijk en figuurlijk) omdat ook de derde net in zijn keelgat

     verdwenen is, en hij de smaak nog te pakken heeft. Dit is een Schot in de roos!

     

     

     

    Déze Schot ziet er heel wat minder opgewekt uit. De man heeft duidelijk dorst.

     

     

     

     

     

    Mexico zit binnen en gaat voor een nep Amerikaanse Texas show. Niet echt vet.

     

     

      

     

     

    Aan de stand van Egypte kan je de maat laten nemen voor later.

     

     

     

     

    De vertegenwoordigers van Argentinië daarentegen houden zich minder bezig

    met het hiernamaals, en doen hun best om hun vleesjes te bakken:

    Guiness Book worsten van een kilo, en andere lapjes.

     

     

     

     

     

    Ook hebben ze diverse variëteiten van rundsstukken uit de pampas voor het voetlicht

    en de BBQ gebracht, waar ik met pijn in het hart moet aan voorbijgaan.

    Spijtig dat dit geen geurtelevisie is. Het ruikt naar nog.

     

     

     

     

    Bij Noorwegen wordt je aan de deur ontvangen door trollen.

    Ik kon niet vermoeden dat die beesten zo groot zijn.

    Binnen zit vijftig man, en het is er muisstil.

     

     

     

     

    Het meest muzikale land van Zuid-Amerika is zonder twijfel Paraguay.

    Je hoort nooit van die knapen, en dat is omdat ze constant aan het zingen zijn.

    Voor iets anders nemen ze geen tijd.

    Al die totaal onbekende zangers hebben fantastische stemmen.

    Zo treedt er een duo op…

     

     

     

     

    …en nog een duo, met harp.

    Harpmuziek is duidelijk heel populair in dat Zuid-Amerikaanse land.

     

     

     

     

    Ik herinner me uit mijn prille jeugd (een halve eeuw geleden) dat een gelijkaardig trio,

    eveneens met harp hier heel populair was: Digno Garcia y Los Paraguayos.

    Die man is hier zelfs definitief komen wonen.

    Toen hij overleed deed de rest van de groep verder onder de naam Los Paraguayos.

    Een jaar of acht geleden waren we toevallig in Gran Canaria getuige van een live optreden

    van een duo: Dos Paraguayos, met harp.

    Dat waren toch wel dezelfde zangers zeker!

    We hebben er zelfs nog een gesigneerde CD van gekocht.

    In de zone tussen Marbella en Fuengirola komt men ook nu regelmatig in restaurants/hotels

    nog altijd een tweetal Paraguyanen of –ezen tegen

    onder de naam Dos Paraguayos.

    Dit duo is een jong echtpaar, waar we ook al een CD van afgenomen hebben.

    Spijtig dat de zanger/muzikant zijn harp onlangs heeft ingeruild voor een synthesizer.

    Waarschijnlijk is het niet eenvoudig zo’n harp overal rond te zeulen.

     

    In Paraguay hebben ze ook kaas gegeten (lamakaas waarschijnlijk) van dansen.

     

     

     

     

     

    Het lokaal van Paraguay is datgene waar we het langst blijven kijken en luisteren,

    en zelfs een paar stoelen bijtrekken om te kunnen genieten van het spektakel.

     

     

     

     

    Soms gaat het er zelfs woelig aan toe, met stoere macho’s en bevallige dametjes.

    Het moet gezegd dat de sfeer in de Zuid-Amerikaanse tenten beter was

    dan bij de Arabieren of de Scandinaviërs.

     

     

     

     

    China biedt een speciaal straatspektakel.

    Een afgetrainde koele keukencommies maakt noedels op een speciale manier.

    De noedels vliegen op en neer, er komen knopen in die er onmiddellijk weer uit zijn,

    en hij geeft de indruk dat hij ermee gaat touwspringen.

     

     

     

     

     

    Na het veelvuldig kneden, zwieren en bepotelen van de noedels gaan ze de kookpot in.

     

     

     

     

    Uiteindelijk komen de gekookte noedelsstrengen op een bord terecht.

    Mits tussenkomst van een chinees meisje met chopsticks, en een extra kok

    die er een schep wokgroenten aan toevoegt.

     

     

     

     

    Nog een extra complimentje verdient de stand van Costa Rica,

    met hun schitterend koffiewagentje.

     

     

     

     

    Een vermoeiende en uitgebreide bezigheid is dit wel, waarbij we zelfs niet alle standen

    kunnen bezoeken.

    Er blijft dan maar één ding over: in alle rust een tapabar opzoeken, en ons tegoed doen

    aan onder meer kwarteleitjes  op ham en patatas bravas met Mojosaus.

      

     

     

    Njam-njam.

     

     

    12-06-2009, 21:37 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    06-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: in bataten zitten geen gaten

     

     

    Ik moet me verontschuldigen, want tot nog toe heb je alleen maar

    mijn stomme kop gezien bij de (wekelijkse) kookbewerkingen.

    Het is de hoogste tijd dus om mijn Spaanse helpster en medewerkster

    even voor te stellen: Mimi, mijn keukencommis.

     

     

    Deze week heeft ze weer een paar flinke handjes toegestoken

    bij het aanmaken van “gehaktbrood met bacon”.

    Voor de beginners onder jullie: gehaktbrood is niet te verwarren met gehakt brood.

    En voor een goed begrip: dit recept is enkele tijd geleden bereid in Spanje.

    Het spek, of de bacon voor de meertaligen doet me denken aan vorige week

    in Oostende (in België, maar daar kom ik nog op terug).

    Tijdens het Maritiem evenement “Oostende voor Anker”, lazen we ergens

    op een affiche: “this bacon is very important to know your position”.

    Waarschijnlijk bedoelde men niet het spek, maar wel “beacon” (baken).

    Terug nu naar het kookboek.

    Dit recept komt uit een land, dat nog meer bekendheid heeft voor zijn slechte

     banken, dan voor zijn slecht eten. Een bereiding namelijk uit de Verenigde Staten,

    waar de fastfood hoge en snelle toppen scheert.

    Dank zij de vaardige handjes van Mimi heb ik toch iets lekker kunnen maken

    van dit “Meatloaf with bacon”.

    De klank in het Engels is zelfsal een stuk beter dan in het Nederlands.

    Daarenboven heb ik het recept bereid met bataten, ook al sinds vijf eeuwen

    ingevoerd uit Amerika.

    Waarom bataten? Bataten brengen je in alle staten (van de USA), hebben

    geen gaten, en zeker geen graten. Bovendien heb je ze in Spanje in alle maten.

    Hier te lande moet je al een beetje zoeken tussen alle andere knollen.

    Voor wie geen bataten kent, of ze nog niet gegeten heeft: het zijn zoete

     aardappelen, met een smaak en een kleur tussen aardappelen en wortels in.

    Je kookt ze zoals aardappelen, maar best in de schil.

    De schil laat zich makkelijker pellen na het koken dan ervoor, want de knol

    kan een vrij onregelmatige vorm hebben.

    Het is gemaakt voor vier personen, dus hebben we er tweemaal van genoten.

    Eet dus eerst je bataten, en daarna kan je bijpraten.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    paneermeel

    verwarm de oven voor op 200º

    2 middelgrote uien

    pel de uien en look en hak ze fijn

    2 tenen look

    doe paneermeel, ui, look, gehakt, ei, tijm, chilisaus in

    500g rundsgehakt

    een kom en schep er wat zout en peper door; meng goed

    300g ander gehakt (varkens, kalfs)

    doe mengsel op een werkvlak en vorm er een brood van

    1 ei

    schik de helft van de plakken bacon in een ovenschaal

    1 tl gedroogde tijm

    leg er het vleesbrood op en dek af met rest van de bacon

    3 el pittige chilisaus

    zet het ca 1 uur in het midden van de oven tot het gaar is

    zout

     

    250g dunne plakken bacon

    suggestie: serveer met wortelstoemp of bataten

     

    eventueel de ovenschaal deglaceren en saus maken

    tip: met bataten (Amerika pag.72)

     

    en erwtjes met chorizostukjes

     

     

    Het is een simpel gerechtje, wat had je gedacht, maar wel pittig en zacht tegelijk.

    Het zoete van de bataten is lekker in balans met het zoute van de bacon

    en het vleesbrood. 

    Omdat Mimi vroeg naar huis moet, haal ik de groenten maar zelf uit de diepvriezer.

    Het zijn in mijn geval reeds bereide erwtjes met chorizostukjes, om op te warmen.

     

     

     

      

    De Bataten, zowel als het gehaktbrood worden in schijven gesneden,

    en opgediend met de erwtjes, en wat saus, bekomen door het deglaceren

    van het aanbaksel van het meatloaf.

     

     

     

     

    Het is me weer gelukt als beginnerkok, en ik zit er wat perplex bij.

    Maar smaken doet het wel, met wat zachte mosterd.

    Buen approveche!

     

     

     

    Sinds enkele maanden komt er elke dinsdagmorgen een merel post vatten

    op het terras.

    Waarom dinsdag? Omdat hij weet dat ik de maandag kook, en hij lust er pap van!

    Je ziet hem hier (niet zo goed, want hij is donker), met zijn gele bek,

    net rechts van de cactussen op het muurtje zitten.

    Hij waagt het tot op 25 cm van mijn handen te komen, om het overschot

    van de bataten op te smikkelen.

    Mijn ambitie is dat hij volgende winter uit mijn hand komt eten.

    Hij is intussen een vriend des huizes geworden, en als ik tegen Greta zeg

    dat Jim er is, weet ze hoe laat het is.

    Zijn echtgenote, Agnes, komt ook altijd langs, maar is toch iets schuwer,

    ofwel lust ze mijn bereidingen niet.

     

     

     

    We missen hem in België.

    Tot ziens Jim.

    06-06-2009, 22:02 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rambole
    blog.seniorennet.be/rambole

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!