Ik moet me verontschuldigen, want tot nog toe heb je alleen maar
mijn stomme kop gezien bij de (wekelijkse) kookbewerkingen.
Het is de hoogste tijd dus om mijn Spaanse helpster en medewerkster
even voor te stellen: Mimi, mijn keukencommis.

Deze week heeft ze weer een paar flinke handjes toegestoken
bij het aanmaken van “gehaktbrood met bacon”.
Voor de beginners onder jullie: gehaktbrood is niet te verwarren met gehakt brood.
En voor een goed begrip: dit recept is enkele tijd geleden bereid in Spanje.
Het spek, of de bacon voor de meertaligen doet me denken aan vorige week
in Oostende (in België, maar daar kom ik nog op terug).
Tijdens het Maritiem evenement “Oostende voor Anker”, lazen we ergens
op een affiche: “this bacon is very important to know your position”.
Waarschijnlijk bedoelde men niet het spek, maar wel “beacon” (baken).
Terug nu naar het kookboek.
Dit recept komt uit een land, dat nog meer bekendheid heeft voor zijn slechte
banken, dan voor zijn slecht eten. Een bereiding namelijk uit de Verenigde Staten,
waar de fastfood hoge en snelle toppen scheert.
Dank zij de vaardige handjes van Mimi heb ik toch iets lekker kunnen maken
van dit “Meatloaf with bacon”.
De klank in het Engels is zelfsal een stuk beter dan in het Nederlands.
Daarenboven heb ik het recept bereid met bataten, ook al sinds vijf eeuwen
ingevoerd uit Amerika.
Waarom bataten? Bataten brengen je in alle staten (van de USA), hebben
geen gaten, en zeker geen graten. Bovendien heb je ze in Spanje in alle maten.
Hier te lande moet je al een beetje zoeken tussen alle andere knollen.
Voor wie geen bataten kent, of ze nog niet gegeten heeft: het zijn zoete
aardappelen, met een smaak en een kleur tussen aardappelen en wortels in.
Je kookt ze zoals aardappelen, maar best in de schil.
De schil laat zich makkelijker pellen na het koken dan ervoor, want de knol
kan een vrij onregelmatige vorm hebben.
Het is gemaakt voor vier personen, dus hebben we er tweemaal van genoten.
Eet dus eerst je bataten, en daarna kan je bijpraten.
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
paneermeel
|
verwarm de oven voor op 200º
|
2 middelgrote uien
|
pel de uien en look en hak ze fijn
|
2 tenen look
|
doe paneermeel, ui, look, gehakt, ei, tijm, chilisaus in
|
500g rundsgehakt
|
een kom en schep er wat zout en peper door; meng goed
|
300g ander gehakt (varkens, kalfs)
|
doe mengsel op een werkvlak en vorm er een brood van
|
1 ei
|
schik de helft van de plakken bacon in een ovenschaal
|
1 tl gedroogde tijm
|
leg er het vleesbrood op en dek af met rest van de bacon
|
3 el pittige chilisaus
|
zet het ca 1 uur in het midden van de oven tot het gaar is
|
zout
|
|
250g dunne plakken bacon
|
suggestie: serveer met wortelstoemp of bataten
|
|
eventueel de ovenschaal deglaceren en saus maken
|
tip: met bataten (Amerika pag.72)
|
|
en erwtjes met chorizostukjes
|
|
Het is een simpel gerechtje, wat had je gedacht, maar wel pittig en zacht tegelijk.
Het zoete van de bataten is lekker in balans met het zoute van de bacon
en het vleesbrood.
Omdat Mimi vroeg naar huis moet, haal ik de groenten maar zelf uit de diepvriezer.
Het zijn in mijn geval reeds bereide erwtjes met chorizostukjes, om op te warmen.

De Bataten, zowel als het gehaktbrood worden in schijven gesneden,
en opgediend met de erwtjes, en wat saus, bekomen door het deglaceren
van het aanbaksel van het meatloaf.
Het is me weer gelukt als beginnerkok, en ik zit er wat perplex bij.
Maar smaken doet het wel, met wat zachte mosterd.
Buen approveche!

Sinds enkele maanden komt er elke dinsdagmorgen een merel post vatten
op het terras.
Waarom dinsdag? Omdat hij weet dat ik de maandag kook, en hij lust er pap van!
Je ziet hem hier (niet zo goed, want hij is donker), met zijn gele bek,
net rechts van de cactussen op het muurtje zitten.
Hij waagt het tot op 25 cm van mijn handen te komen, om het overschot
van de bataten op te smikkelen.
Mijn ambitie is dat hij volgende winter uit mijn hand komt eten.
Hij is intussen een vriend des huizes geworden, en als ik tegen Greta zeg
dat Jim er is, weet ze hoe laat het is.
Zijn echtgenote, Agnes, komt ook altijd langs, maar is toch iets schuwer,
ofwel lust ze mijn bereidingen niet.
We missen hem in België.
Tot ziens Jim.
|