Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
fietsen in Zeeland
een potje Olaba petanque
avond in Burgos
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
terug in Vatan
Salers runderen
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
kathedraal van Cadiz
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met kaasboerin in Edam
als vrome bedevaarder
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
14-04-2008
KOKENETEN: gebakken kip met verse tomaten
Dit is mijn laatste cooking op Spaanse bodem (voorlopig).
Met zachte dwang werd me meegedeeld dat er nog kipfilets
in de diepvries zaten, en dat alles moest worden
leeggeruimd tegen ons vertrek op woensdag.
Heb ik noodgedwongen maar iets gezocht in het
kippenkookboek.
Eigenlijk een klassieker met mediterrane ingrediënten,
en gezond ook.
ingrediënten voor 2
bereiding
2 dikke kipfilets (750g)
neem grote braadpan, verhit een bodem olijfolie
zout en peper
bak uien, sjalot, tijm en peterselie tot uien goudgeel zijn
olijfolie
schep de inhoud van de pan in een kom en zet apart
3 middelgrote uien, in vieren gedeeld
verhit nog andere olijfolie in dezelfde pan
1 sjalot, gehakt
bak hierin de kipstukken tot ze goudbruin van kleur zijn
verse tijm (Spanje) of gedroogde
kruid met peper en zout
5 dikke takken peterselie
voeg toe: look, tomaten, witte wijn en cider
2 tenen look, fijngesneden
kook het nat 15´ tot de helft op groot vuur, kook in
4 à 5 rijpe kleine tomaten, grof gehakt
blijf intussen roeren in het nat
10cl cider (Spanje: sidra) of witte wijn
doe er 3´ voor het opdienen de olijven en citroensap bij
zwarte olijven, zonder pit
extra tip: champignons toevoegen, gebakken in eigen nat
citroensap
opdienen met gekookte piepers
Deze keer was het voor de lunch. Greta ging voor de laatste keer bridgen, en voorzag een
after-bridge party, zodat ik beter op de middag kon koken. Iedereen vond het lekker, maar voor mijn smaak was het
een beetje flauw, zodat ik volgende keer
een ietsepietsie cayennepeper zal toevoegen.
Het is een recept uit Nice, maar kon evengoed uit Ronda
of Valencia komen:
het klassieke mediterrane gezonde boerenspul.
Nog eens leuk om buiten te kunnen eten, met een glaasje
tinto om het af te ronden.
Woensdag vertrekken we...
Ik zag vandaag op het TV-nieuws van 18.00 uur dat er 10 cm
Door de regen van de voorbije dagen zijn de aktiviteiten
wat beperkt.
Het was echt dringend nodig: net voor de druppels
begonnen te vallen las ik in 2 (Engelse) weekbladen
over de "drought", de verschrikkelijke droogte
van deze winter.
Het was geleden van 1912 dat het nog zo droog was.
Het Vinuela stuwmeer, het grootste van
de provincie Malaga, stond op 28% van zijn capaciteit.
Bijna een leegstand.
Er zullen nu wel een paar % bij zijn.
Gelukkig zijn er het laatste jaar enkele goede maatregelen
genomen: de golf- en andere sportcomplexen moeten
hun eigen water ophoesten. (beeldspraak).
Ons drinkwater komt van een ontziltingsinstallatie
die gebouwd werd in 1994 en tot vorige winter nog
nooit gewerkt had. Om maar te zeggen dat het klimaat
dramatisch aan het veranderen is.
Binnenkort krijgen we in België nog droge zomers, stel je voor!
Nu is het hier weer heerlijk warm en droog, en woensdag
als we in waterland aankomen, zal het niet hetzelfde zijn.
Zoals Greta altijd zegt:
"België is een leuk land, maar ze moesten het overdekken".
Toen we in oktober (voor de tiende keer of zo)
naar Spanje reden voor de overwintering,
zijn we gezigzagd via de Dordogne/Périgord
en Languedoc-Rousillon tot in Spanje.
Hierbij een verkorte reportage over het gedeelte Dordogne.
Deze streek kunnen we niet loslaten, onder het motto:
de reis is belangrijk, niet de bestemming.
In deze uiterst charmante Chambres d´hote verbleven we een paardagen. Uitgebaat door een jong Nederlands koppel, met twee dochtertjes. We waren de enige gasten en werden verwend...
het is een oud gebouw dat in puin lag en volledig werd omgebouwd. Het is nu een tweetal jaren open en een forse aanrader! Geloof me, want we hebben al aardig wat B&B´s gedaan!
In de tuin staan nog twee woonwagens die in de zomer dienst doen als alles vol zit.
Hier hebben we liggen dromen van...
Bezoek aan het dorp (in feite ghost town) Collonges-la-Rouge. Dertig jaar geleden was ik hier ook, en er is niets veranderd...
een ander stil dorpje (met een leuk caféterrasje) is Curemonte.
één van mijn favorieten: Beaulieu-sur-Dordogne, met een nog autenthiek Middeleeuws centrum, waar niet het minste verkeer toegelaten is. Alsof je uit de teletijdmachine van prof Barabas stapt op -500 jaar.
een haan en een aap
De Dordogne in Beaulieu: oktober kan heerlijk zijn
de laatste uitstap brengt ons in Turenne, weer een rustig stil dorpje op en rond een heuvel.
we gingen natuurlijk helemaal naar boven, naar en in het kasteel
groot is het niet, maar er is wel een café met een goed...
...biertje.
volgende keer naar Leuc in de Languedoc en Barcelona
het zomerweer was, en een Spanjaard hier in de buurt
me goesting deed krijgen.
Twee dagen na elkaar legde hij reuzegrote brochetten
op de rooster (of is het "het" rooster?
de rooster lijkt me meer iets om boeven op te leggen,
maar ik weet het niet zeker).
Toen ik de kwijl had doorgeslikt (met een blonde Leffe,
een mens moet op alles voorbereid zijn),
en de ingrediënten uit de winkel had verzameld,
begon het te regenen (niet helemaal onverwacht).
Zoiets kon mijn enthoesiasme niet temperen natuurlijk,
vanonder de ovengrill is het evengoed.
Greta vond het heel lekker (heeft ze 3X gezegd)
en heeft 1,5 brochette naar binnengespeeld, wat veel is
voor haar, gezien de afmeting (van de spies).
Ik heb me opgeofferd voor de resterende 2,5 brochette.
Hoe ik ze bereidde is heel makkelijk: iedereen kan het.
ingrediënten voor 2
bereiding
een zakje rijst, bijv. lange Uncle Ben
snijd het kalkoenvlees in mooie blokjes
150g lenteworteltjes
pel de uien en verdeel ze in vieren
1 el azijn
onthard ze in de microwave: 3´ in lage stand
1 el olie
borstel de champignons proper
1 el honing
steek de ingrediënten aan pennen
zout, versgemalen peper, barbecuekruiden
bestrijk ze met olie, kruid met zout en kruiden
1 dik mespunt gemberpoeder of –pasta (Spanje)
kook de rijst, haal hem uit het zakje
500g kalkoenfilets
maak intussen de worteltjes schoon
4 niet te grote uien
rasp ze fijn en meng ze door de rijst
250g vers champignons
maak marinade met olie, azijn, honing en de rest
1 el olie
leg de spitjes op de BBQ of onder de hete grill
1 el mild paprikapoeder
rooster ze in 15´ bruin aan alle kanten
enkele druppels tabasco
schep de salade om en laat marinade intrekken
Lekker met gegrilleerde tomaten (zie andere)
de gegrilde tomaten maken het af!
ingrediënten voor 2
bereiding
6 stevige kleine tomaten
maak de tomaten schoon, verwijder het kroontje
3 looktenen
snijd de tomaten met een scherp mes kruiselings in
olie, zout en peper naar smaak
pers de look en vermeng de puree met de olie
verdeel het mengsel in de spleten van de tomaten
grilleer de tomaten 7 à 10´, afhankelijk van de grootte
dien ze op, bestrooid met zout en peper
lekker bij bijv. kalkoenspitjes met wortel-rijstsalade (zie pag.85)
als je de tomaatjes insnijdt, doe dit aan de andere kant van het kroontje (blijven beter staan) als je hele malse ajuin hebt, moet je hem niet voorvermalsen natuurlijk
We hebben een paar rustige dagen achter de rug. Je ziet me de Playboy bestuderen (voor de artikels!!), lekker in het zonnetje op het terras.
Let op het vissersbootje, dat langs het strand passeert op vijf meter afstand. Waarschijnlijk heeft hij net de strandpantoffel bovengehaald die ik daar ben kwijtgespeeld.
Onlangs gingen we naar de rommelmarkt van Fuengirola. Stond daar een donkere neger met witte tanden en een stand met niks dan petjes met lange klep. Zeg ik tegen hem: "Wat moet dat kosten vriend?" Antwoord hij met witte draaiende ogen: "Vijftig!". Zeg ik: "Wablief? Vijftig € ? Gij denkt dat ik Julio Iglesias ben zeker?" Hij weer: "Nee nee, ik bedoel 50 cent". Ik heb het dan maar gekocht zonder af te bieden.
A propos, vanmiddag iets gaan happen aan de Lido Beach, op het strand. Heel lekkere patatas bravas hebben ze hier (je ziet ze niet, ze zijn op en zitten binnen Bob). Dat doet er me aan denken dat ik nu wel eens een barbecuetje ga bereiden, een van de dagen, als het niet regent, want men verwacht hemelwater gedurende enkele dagen (een kleine troost: de temperatuur blijft alleszins boven de 20° in de schaduw) De meneer achter mij is aan het uitleggen aan mevrouw hoeveel pinten hij gaat bestellen.
Tijdens een strandwandeling van een paar uren
moet men veel vocht opnemen, zegt mijn huisdokter altijd. Zodus, enkele km verder houdt Greta terecht halt bij bar Tropical. Verandering van onderwerp: intussen is de wagen verkocht; tenminste, we hebben al een voorschot mogen ontvangen. We kunnen dus met een gerust(?) gemoed naar België vertrekken. De 16de april nemen we dus het vliegtuig en gaan we 15° lager moeten overleven. Tot spoedig (morgen?).