Ik was het van plan, niet in het minst omdat
het zomerweer was, en een Spanjaard hier in de buurt
me goesting deed krijgen.
Twee dagen na elkaar legde hij reuzegrote brochetten
op de rooster (of is het "het" rooster?
de rooster lijkt me meer iets om boeven op te leggen,
maar ik weet het niet zeker).
Toen ik de kwijl had doorgeslikt (met een blonde Leffe,
een mens moet op alles voorbereid zijn),
en de ingrediënten uit de winkel had verzameld,
begon het te regenen (niet helemaal onverwacht).
Zoiets kon mijn enthoesiasme niet temperen natuurlijk,
vanonder de ovengrill is het evengoed.
Greta vond het heel lekker (heeft ze 3X gezegd)
en heeft 1,5 brochette naar binnengespeeld, wat veel is
voor haar, gezien de afmeting (van de spies).
Ik heb me opgeofferd voor de resterende 2,5 brochette.
Hoe ik ze bereidde is heel makkelijk: iedereen kan het.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
een zakje rijst, bijv. lange Uncle Ben
|
snijd het kalkoenvlees in mooie blokjes
|
150g lenteworteltjes
|
pel de uien en verdeel ze in vieren
|
1 el azijn
|
onthard ze in de microwave: 3´ in lage stand
|
1 el olie
|
borstel de champignons proper
|
1 el honing
|
steek de ingrediënten aan pennen
|
zout, versgemalen peper, barbecuekruiden
|
bestrijk ze met olie, kruid met zout en kruiden
|
1 dik mespunt gemberpoeder of –pasta (Spanje)
|
kook de rijst, haal hem uit het zakje
|
500g kalkoenfilets
|
maak intussen de worteltjes schoon
|
4 niet te grote uien
|
rasp ze fijn en meng ze door de rijst
|
250g vers champignons
|
maak marinade met olie, azijn, honing en de rest
|
1 el olie
|
leg de spitjes op de BBQ of onder de hete grill
|
1 el mild paprikapoeder
|
rooster ze in 15´ bruin aan alle kanten
|
enkele druppels tabasco
|
schep de salade om en laat marinade intrekken
|
|
Lekker met gegrilleerde tomaten (zie andere)
|
de gegrilde tomaten maken het af!
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
6 stevige kleine tomaten
|
maak de tomaten schoon, verwijder het kroontje
|
3 looktenen
|
snijd de tomaten met een scherp mes kruiselings in
|
olie, zout en peper naar smaak
|
pers de look en vermeng de puree met de olie
|
|
verdeel het mengsel in de spleten van de tomaten
|
|
grilleer de tomaten 7 à 10´, afhankelijk van de grootte
|
|
dien ze op, bestrooid met zout en peper
|
|
lekker bij bijv. kalkoenspitjes met wortel-rijstsalade (zie pag.85)
|

als je de tomaatjes insnijdt, doe dit aan de andere kant van het kroontje (blijven beter staan) als je hele malse ajuin hebt, moet je hem niet voorvermalsen natuurlijk

|