dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    13-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: varkentje op stokjes

     

     

    Af en toe een kleine barbecue, of nog beter een tepan yaki, moet kunnen.

    Met die laatste heb je geen noemenswaardig onderhoud.

     

    Dé Spaanse viervoeter bij uitstek is natuurlijk het varken, voor de Serrano hammen.

    Om een echte koe te zien grazen, moet je hier al een eindje weg afleggen. Stieren

     daarentegen worden (voorlopig nog) volop gekweekt, maar voor andere doelen.

     

    In Japan zijn er dan weer niet zoveel varkens, en in de huidige omstandigheden,

     spijtig genoeg, ineens nog veel minder waarschijnlijk. Gelukkig zijn er toch enkele

     Japanse (radioactieve?) exemplaren kunnen ontsnappen via hogere sferen.

     

     

     

     

    Kleingesneden varkensvleesjes zullen we aan een puntige pin rijgen, en als sausje

     gaat een krachtige aioli ons wat extra smaak geven.

    De meesten kennen natuurlijk aioli van smaak, maar ik ga toch enkele mensen

     verblijden met wat meer informatie, hoop ik.

    Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans (uit het noorden dus van 
    Spanje)
    , en is een samentrekking van de woorden voor look en olie (all i oli).

    Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen en wordt vaak ook 
    (foutief)
    met een trema geschreven: aïoli. Dit is de Franse spelling.

    Aioli is nu overal verspreid, en is zelfs populair geworden bij de Engelsen. Incredible.

     

    Want Engelsen zijn nogal terughoudend, wat continentaal eten betreft.

    Het bewijs wordt hierbij zelfs gegeven: een Engels recept met kabeljauw en aioli.

    Terloops: aioli past uitstekend bij kabeljauw, schelvis, dorade enzovoort.

     

     

     

     

    De oorspronkelijke Catalaanse naam doet me denken aan de tennismatch die ik

     vorige zondag zag op TV in het kader van de Davis Cup tussen België en Spanje.

    In Charleroi speelde Olivier Rochus een enkelwedstrijd tegen Rafael Nadal.

    Het publiek schreeuwde heel de tijd uitzinnig: ‘Allez Oli!!!!’ om Oli(vier) te steunen.

    Nadal, een echte Catalaan uit Mallorca, zal zich afgevraagd hebben waarom

    die Belgische supporters heel de tijd de naam van deze saus scandeerden.

     

    Aioli is een eenvoudig te bereiden looksaus, die veel gebruikt wordt in Spanje

    en elders aan de Middellandse Zee. De saus wordt in het zuiden onder andere

     geserveerd bij salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapa met brood.

     

     

     

     

     

     

    Hierbij dan het klassieke (maar niet Catalaanse) aioli recept.

     

     

     

    Recept Aioli

    Ingrediënten

     

    Bereidingswijze

     

    • De lookteentjes uitpersen of fijnmaken, de eierdooier toevoegen met een snuf zout.
    • Al klutsend met een garde of een vork druppelsgewijs de olijfolie toevoegen met een paar druppels citroensap naar smaak.

     

    Je kunt aioli op drie manieren bekomen: je koopt een pot in de supermarkt, ofwel 
    start je van het begin, volgens het recept hierbij.
    Ofwel start je van een bestaande
     mayonaise, waar de lookteentjes en desgewenst
     wat mosterd wordt aan toegevoegd.
      Ikzelf heb gekozen voor de laatste methode.

    De bereiding van Catalaanse all i oli verschilt van het hierbij vermelde recept.
    Een eierdooier wordt niet toegevoegd omdat er dan sprake is van een
    lookmayonaise,
     en niet langer van een looksaus.
    Het gebruik van een eidooier is een toegeving aan de toeristen.

    Door toevoeging van meer olijfolie wordt de saus vloeibaarder en minder
    uitgesproken van smaak. Ieder zijn ding dus.

    Maar eerst terug naar de varkensspiesjes.

    Rustig aan beginnen is meestal een goed motto.

     

     

     

     

    Naast het varkentje zijn er ook nog tomaten, paprika’s en sjalotten.

     

     

     

     

    De rest van het recept Bob’s varkensspiesen met aioli vind je hier:

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g varkensvlees, gemarineerd

    maak de paprika’s schoon, verwijder steel en zaad

    olijfolie

    snijd ze in stukjes van 3 op 3 cm

    BBQ kruiden

    pel de sjalotten, snijd ze in twee

    1 kleine groene, en 1 rode paprika

    zet sjalotten en pepers 4’ in de microwave op lage stand

    versgemalen zwarte peper en zout

    doe de sjalotten nog een minuut extra

    4 sjalotten, 4 kleine stevige tomaten

    maak spiesen van vlees, tomaten, paprika’s, sjalotten

    verse tijm en rozemarijn, voor de geur

    olie de brochettes licht met een takje rozemarijn

    3 geperste looktenen (voor de aioli)

    kruid naar eigen smaak

     

    rooster de spitjes op de grill of tepan yaki

     

    laat tijm en rozemarijn mee grillen voor de geur

    TIP: lekker met aïoli

     

    gegrilde tomaten zijn lekker hierbij

    geserveerd met heerlijke pimientos de Padron

     

     

     

     

    De tepan yaki wordt voorverwarmd. De bodem krijgt een laagje olijfolie,

     aangebracht met een takje rozemarijn uit eigen kweek.

     

     

     

    Als de brochettes zijn afgewerkt, mogen ze kennis

    maken met de bakplaat.

     

     

     

     

    Geregeld draaien van de spiesen zorgt ervoor dat alles homogeen gaar wordt.

    Neem nooit ronde spiesen, want dan draait wat erop steekt mee rond!

    Afgeplatte zijn de boodschap. Heb je er toch enkel ronde, steek dan twee spiesen

     door elk stuk vlees en groente op twee centimeter van elkaar.

    Zo kan je ze toch draaien.

     

     

     

     

    Een apart gegrild tomaatje, gevuld met wat look bijvoorbeeld mag er ook bij.

    Je kunt ze nog wat bijvullen met paneermeel en/of basilicum(pasta).

     

    De maxibrochettes proberen op het bord te geraken, maar ze zijn iets te lang.

     

      

     

     

    Serveren met een schep aioli en het kan niet meer stuk!

    Superlekker met overheerlijke groene ‘Pimientos de Padron’

    uit het dorpje Padron in het Noordwesten van Spanje.

     

     

    Jammy jammy.

     

    Bereid in Spanje als variante op een recept van ‘Eten van grill en barbecue’, pag. 42.

     

    13-03-2011, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    03-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorwegen (1): starten in Dover

     

    Al dikwijls hebben we met onze eigen (zweet)voeten gestaan op het meest

     zuidelijke punt van Europa. Dat is natuurlijk, zoals vele toeristen weten,

    aan de voet van de vuurtoren in Maspalomas, Gran Canaria.

    Waarom eens niet het meest noordelijke toegankelijk punt van Europa gaan 

    bekijken?

    Na enig aardrijkskundig zoekwerk blijkt dat de Noordkaap te zijn in Noorwegen.

    De beste periode is eind juni/begin juli, omdat het dan niet te koud is, en ter plaatse

     de zon niet ondergaat. Wie absoluut het noorderlicht zou willen zien, kan daar enkel

     in de winter terecht. Wijzelf zien dat niet zo zitten, en geven in die periode dan toch

     maar liever de voorkeur aan Spaanse zon.

     

     

     

     

    Op 25 juni 2010 vertrekken we dan, naar het (heel) hoge noorden.

    Opstaan om zes uur ’s morgens is heel lang geleden, en mijn oogleden wegen

     zwaar.

    Onze vrienden Luc en Gina brengen ons met de wagen naar het station van Brugge.

     

    Bij de reisorganisatie MSC kunnen ze niet goed tellen (Italiaanse firma).

    Voor de bus, die al onderweg is vanuit Limburg, en al een paar stops heeft gehad,

     zijn er vier personen en tien valiezen teveel aan.

    Een MSC vertegenwoordiger is niet aanwezig, in strijd met de afspraken. 

    De chauffeur heeft zelfs geen passagierslijst gekregen.

    Fysiek kunnen wij beiden nog in de autocar.

    Aan de zijkant van de bus is een slaapcompartiment voor een tweede chauffeur.

    Onze bagage wordt daar ingepropt, boven op een matras.

    Vier personen blijven staan, en wachten op een andere autocar, die intussen een 

    alternatieve route volgt.

    De weg wordt door onze chauffeur vervolgd naar Calais, welbekend (vooral door

     illegalen) voor zijn overtochten naar Engeland. 

    Op de reusachtige parking houden we een kleine break.

     

     

     

     

    Na een kort bezoek aan de Engelse douane, te voet binnen en terug buiten, 

    kan de autocar de boot op.

    We varen met de maatschappij “Seafrance”, die vorige week toevallig de kranten

     haalde, wegens failliet…

    Hopelijk heeft niemand van de (boze) bemanning hier vandaag de plug

     uitgetrokken.

     

     

     

     

     

    Het is hier een continu gaan en komen van ferry’s, van een viertal maatschappijen.

    Hier eentje van P&O die gaat aanmeren.

     

     

     

     

    Het is zonnig weer, maar niet op zee.

    Als we de haven van Calais verlaten, worden de gebouwen 

    onmiddellijk in een mist gehuld, maar eens in Dover 

    klaart de hemel helemaal op.

     

     

     

     

    Het cruiseschip is de MSC Opera. Elk dek heeft de naam

    van een of andere opera.

    Wij zitten en liggen in een kajuit op dek 9, het “Norma” dek, 

    met twee aparte bedden.

    Aan boord worden we onmiddellijk verpakt als kerstgeschenk, 

    met strikjes en al... Grapje natuurlijk.

    We moeten vanzelfsprekend vóór de afvaart de wettelijk 

    bepaalde reddingsoefeningen uitvoeren.

     

     

     

     

     

    Allemaal op een hoopje door elkaar, onder toezicht van een blondje.

     

     

     

    De veiligheidsmaatregelen zijn enigszins anders dan in een vliegtuig.

    Onthou vooral dit: het belangrijkste voor je redding, bij het zinken van het schip,

    is dat je je hoorapparaat in je rechterhand neemt, en dat verbindt met de luidspreker

     op je borst.

    In je linkerhand neem je een geschilde wortel, die als ontbijt dient, voor als je in het

     zeewater bent beland.

     

     

     

    Het is al een tijdje geleden nog dat ik in Dover was.

    Het doet goed om de skyline nog eens te mogen bekijken, vooral in dit heerlijke

     weertje.

    Ook de andere passagiers hebben hun kerstverpakking afgeworpen en genieten

     volop.

     

     

     

     

    De sfeer is ontspannen en op het bovenste dek kan iedereen met volle teugen

    de Engelse lucht inademen. Het grootste deel van de passagiers zijn Italianen.

     

    Van Seniorennet zijn er ook ruim honderd passagiers meevarend, wij inbegrepen.

    Het is zo geregeld dat deze groep samen zit in één restaurant, waar geen Italianen 

    in de buurt zijn, om de decibels wat te beperken.

     

     

     

    Een klassiek plaatje is dit natuurlijk: de witte klippen van Dover en een drietal

     ferry’s, samen gezellig op de foto.

     

     

     

     

     

    De sfeer is nu totaal relaxed, en de grootste heethoofden koelen 

    zichzelf al af in de zwembaden, nog voor de afvaart.

    Aan de buitenkant van dit bovenste dek is rondom een 

    breed wandelpad, dat ook gebruikt wordt om te joggen.

     

     

     

     

     

    Beneden aan de witte klippen staan de eerste (of laatste) huizen

    van Dover.

    De benedenverdiepingen worden meestal ingenomen door winkels,

    banken en restaurants.

    Gelukkig zitten we op een veilige afstand en hebbenwe daar geen last van.

     

     

     

     

     

    In de haven staat er een leuk vuurtorentje overeind, 

    aan het einde van de pier, waar je als voetganger naartoe kan.

    Achter het raampje boven kan je een glimp opvangen 

    van een ook al klein vuurtorenwachtertje.

     

     

     

     

      

    Aan de andere kant van de haven ligt nog een cruiseschip, 

    toch wel enkele maatjes kleiner dan de Opera.

    Het vervelende van een (weliswaar ultrakort) verblijf in Engeland is dat het daar

    nog altijd een uur vroeger is. We komen net op tijd te weten dat in het officieel

     gedrukt programma alles in Engelse tijd staat.

    Uren van diner, showprogramma’s enzovoort zorgen voor verwarring aan boord.

     

     

     

     

     

    Het kasteel van Dover torent boven de zomerse bomen uit, en doet me sterk

     denken aan de Londense Tower.

     

     

     

     

    Tijd om uit te varen. Met een stevige claxonstoot geeft de stuurman van de Opera 

    het teken. We varen de haven uit, en genieten een laatste maal van de witte klippen.

     

     

     

    De Opera zet definitief koers naar Noorwegen.

    Om niet verloren te varen worden we tot Zuid Noorwegen begeleid door een loods 

    van de Dover Pilot Harbour Patrol, die de weg kent en de flitspalen weet staan.

     

     

     

     

    Anderhalve dag op zee nu, met alle naalden van het kompas op 12 uur.

     

     

     

    03-03-2011, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lilyart
    blog.seniorennet.be/lilyart

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!