dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valencia (4): El Parque Natural de Albufera

     

    Als je naar Valencia rijdt langs de A7, zie je tientallen kilometers ervoor en erna

     niets anders dan bomen met citrusvruchten: sinaasappels, citroenen, mandarijnen,

     pomelo’s, clementines, limoenen, pompelmoezen enzovoort.

    Valencia is ook gekend voor de Paella Valenciana, maar daar kom ik later op.

    Ik kan u verzekeren dat het plaatselijk een stevige traditie inhoudt, zie foto hierbij.

     

     

     

     

    De streek is heel rijk aan water, wat toelaat die miljoenen citrusbomen te irrigeren.

    Het gebied grenst aan de Middellandse zee, maar er is zoveel zoet water

     voorradig, dat men al zeer vroeg hiervan gebruik maakte om massaal rijst

    te kweken.

    Slechts enkele kilometers ten zuiden van het Calatrava-complex zit je in een

    andere wereld: rijstvelden zover je kunt zien.

    Het is een van de grootste zoetwaterbekkens van Spanje. Elke winter wordt een

     massa water aangevoerd vanuit de Turia rivier, die Valencia bespoelt.

    Het beschermde park is 20 000 ha groot, en is nog maar een fractie van vroeger.

     

     

     

     

    In het rustige, slaperige dorpje El Palmar heb je toegang

    tot het watergebied  La Albufera.

    Niet te verwarren met Albufeira in de Algarve (Portugal), 

    waar evenveel discoteken zijn, als hier reigers.

    Het dorpje is heel eenvoudig te bereiken, met de wagen 

    of het openbaar vervoer.

     

     

     

     

    In El Palmar zijn enkele kanalen gegraven, 

    die verbinding maken met de zee.

    Langs die kanalen liggen de eenvoudige bootjes 

    van de vissers.

     

     

     

    Stilaan, en niet fanatiek, wordt hier een infrastructuur

    uitgebouwd om inkomsten te verwerven uit het (water)toerisme.

    Sommige vissers beginnen hun bootjes te gebruiken om in het gunstige

    seizoen toeristen rond te varen op het meer.

     

     

     

     

    Wij worden zelf benaderd door ene Luis, die een bootje heeft, en actief

    naar klanten zoekt. Normaal gaan de toeristen in een iets grotere boot met

    zijn twintig het meer op voor 4€ per kop. Voor die prijs mag ook het lijf mee.

    Luis stelt ons voor om voor 20€ een privé-tocht te doen, met hem als gids.

    Dat is maar een eurotje meer, en het garandeert een privé-rondvaart.

    Het is trouwens op dit uur nog te vroeg voor de grotere boot.

    In Spanje komt alles wat later op gang natuurlijk.

     

     

     

    We moeten nog even wachten, want Luis moet zijn boot nog uit zijn slaap halen.

     

     

     

    Even later kunnen we vertrekken, en Luis stuurt het Perello-kanaal op,

    weg van de zee.

    Onderweg passeren we regelmatig vissers, die ons vriendelijk toewuiven.

     

     

     

     

    Waar het kanaal uitmondt in het meer, zijn visgronden, waar paling wordt gevangen.

    Deze vis, de anguila, is wel dunner dan de Belgische variant.

     

     

     

    De vis wordt gevangen in fuiken, en alles is heel kleinschalig. Er is in het verleden

    al zoveel oppervlakte van dit gebied ingepalmd voor andere bestemmingen, dat

     de status van nationaal park nu toch garandeert dat er niet meer aan gemorreld

     wordt, en alles blijft zoals het is.

     

     

     

     

    Er is een uitgebreid vogelleven in het park, zowel met residentiële vleugelaars,

     zoals reigers en ooievaars, als trekvogels.

    De vertegenwoordigers van deze laatste groep kunnen hier in alle rust hun buikje

    vol eten in de rijstvelden en rond het meer.

    Ongeveer 250 verschillende vogelsoorten zijn al officieel geteld door het

    ornithologisch centrum. Soms verblijven er 100 000 vogels tegelijk in het park.

     

     

     

     

    Als we het kanaal verlaten hebben, stuurt Luis zijn boot het meer op.

    De diepte van de plas varieert van één meter tot 2,5 meter.

     

     

     

     

    Op sommige plaatsen staan rijen huisjes langs de oever, de zogenaamde

     barracas.

    Aan het einde van de Reconquista (de herovering van Spanje op de Moren)

     hadden de verslagen moslims twee keuzes. Ofwel moesten ze zich bekeren,

    ofwel moesten ze het land uit.

    Toen was het wel eenvoudiger en drastischer dan vandaag.

    Diegenen die wilden blijven, werden enkel nog getolereerd in de meest barre

     streken, zoals de Alpujarras in de Sierra Nevada, of hier in deze toen desolate

     moerassige streek.

    Als je goed kijkt, dan zie je op de nok van elk dak een kruisje staan. Dat toonde aan

     dat het huis werd bewoond door moslims die (zogezegd) bekeerd waren.

     

     

     

    Na een tocht over het meer varen we terug door het kanaal op weg naar de

     aanlegsteiger.

    Luis heeft ons nu al zijn anecdotes verteld gedurende de 45’ op het meer.

     

     

     

     

    Dit is weer een heel prettige ervaring die achter 

    de rug is, onder de ideale omstandigheden.

    Bedankt weergoden, bedankt Luis.

     

     

    En de pret is nog niet over. El Palmar staat er voor bekend 

    dat men er de beste paella’s van Spanje serveert. 

    Het is trouwens de geboorteplaats van dit befaamde gerecht.

    We informeren Luis dat we hier graag paella willen eten.

    Hij wil ons begeleiden naar het beste paella resto 

    van El Palmar, waar een vriend van hem chef is.

    Vlak in de buurt van het resto neemt hij nog een foto 

    aan een lokale barraca.

    De daken van deze historische woningen zijn natuurlijk van riet, 

    want daar heeft men genoeg van, en het was vroeger dus

    de goedkoopste oplossing voor de arme bevolking.

     

     

     

     

    We belanden in een typisch Spaans restaurant, waar alle muren bedekt zijn met 

    azulejos, kleurige tegels die de rol overnemen van schilderijen,

    maar wel beter afwasbaar.

    Op deze azulejo staat bijvoorbeeld een antieke “trilladora” afgebeeld.

    Dat is een bescheiden fabriekje, waar de rijstkorrel wordt gescheiden van de

     omhullende pel. Tegenwoordig gebeurt dat via elektrische motoren, maar vroeger

     ging dat met de hand via een draaikruk.

     

     

     

    Het is bijna vanzelfsprekend dat de paella hier is ontstaan. Honderden jaren

     geleden hadden de plaatselijke bewoners niet veel om tussen de lippen te steken.

    Altijd rijst natuurlijk, maar wat als garnituur?

    De meesten hielden kippen voor het vlees en de eieren.

    Daarenboven zaten er nogal wat eenden op het meer.

    Ook heel lekker, als je ze kunt pakken.

    In de duinen van de Albufarra zaten de konijnen rustig het duingras op te knabbelen.

    En dan nog de slakken met hoofddeksel. Zelfs makkelijker te vangen dan konijnen.

    Dat werden dan de hoofdingrediënten voor de Paella Campesina, de enige echte

     originele boerenpaella.

    Echte Paella Valenciana wordt in een grote pan boven houtvuur klaargemaakt

     alleen dus met volgende ingrediënten: rijst, kip, konijn, eend, slakken (baguettes),

     jonge sperziebonen, tomaten, olie, zout, saffraan, rood paprikapoeder en water.

     

    Op onze foto kan je inderdaad al deze ingrediënten terugvinden.

    Opdracht: zoek de slakken.

    Als voorgerecht nemen we paling, dan paella voor vier en dan nog een stuk taart.

    Van de paella hebben Greta en ikzelf bereidwillig de lokale slakken afgestaan

    aan onze vrienden. Je moet iets over hebben voor de vriendschap.

    De meeste paella’s in Spaanse restaurants zijn “toeristenpaella’s” : slakken worden

     (voor het uitzicht) meestal vervangen door gamba’s, en eend of konijn kan al eens

     ontbreken.

    Vandaag is het rustig in El Palmar, maar in het weekend komt half Valencia (derde

     stad van Spanje) hier paella eten.

     

     

     

     

    Na de heerlijke lunch maken we nog een wandelstop in El Saler (zie kaartje

     bovenaan).

    Parkings zijn uitgebreid, veelvuldig aanwezig, en netjes aangelegd.

     

     

     

    Alle stranden zijn kraaknet, en worden vooral gebruikt door Spaanse

     vakantiegangers.

    Internationaal toerisme staat nog in zijn kinderschoenen in Valencia.

    Dat is wel aan het veranderen door Calatrava, door het Formule 1 circuit

    en door de nieuwe jachthaven, gebouwd voor de start van de America’s Cup.

     

    We kuieren helemaal rond een groot zoetwatermeer dat door een lange duinenrij

     van de Middellandse Zee gescheiden wordt.

    De dames zijn niet meer te houden en gaan zelfs tot aan het strand en de zee.

    Het is hier een prachtige streek.

    We gaan een volgende keer zeker nog in Valencia verblijven.

    We’ll be back.

    En dan nu naar Marbella.

     

     

     

    Ik had nog meer foto's, maar Seniorennet knipt af op 20 stuks.

    Misschien verbetert dat nog wel.

     

     

    Klik eens op deze link van Greta:

    http://fotoalbum.seniorennet.be/gaviota-album

     

     

    26-01-2011, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Boeuf Miroton, uit de streek van Lyon

     

    Iedereen die al ooit gekookt heeft kent vanzelfsprekend deze goudkleurige bollen.

     

     

     

    Vandaag ga ik ze inbouwen in een Boeuf Miroton, een gerecht uit de streek

    van Lyon, een streek in Frankrijk waar elke lekkerbek likkebaardend verblijft

    of doortrekt.

     

    Deze sympathieke bollen hebben misschien wel een paar geheimpjes die ik

    graag even in het daglicht wil brengen.

    De ultrakorte naam ui (ook wel ajuin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, 

    en siepel in Noord-Nederland) vertegenwoordigt een plant uit de lookfamilie.

     

    De ui is een bolgewas en is verwant aan prei, bieslook en look.

    Deze gewassen slaan voedsel op in een bol die de winter in de grond overleeft.

     Daardoor kunnen ze in de lente snel boven de aarde komen en bloemen vormen 

    en zich voortplanten. Bolgewassen bevatten daarenboven veel suiker,

    waardoor ze niet snel doodvriezen en lang zonder voedsel kunnen.

    Uit geschriften van 3000 v.Chr. blijkt dat de ui voor het eerst in delen van Azië

    werd verbouwd. Vanuit India is de ui naar Griekenland en Egypte gebracht.

    De piramidebouwers kregen uien als rantsoen.Uien werden ook in graftombes 

    gelegd voor in het volgende leven. Ze waren tegelijkertijd voedsel en medicijn

     tijdens de reis naar het hiernamaals. Ook zou de schil door de structuur gezien

     worden als een symbool van eeuwigheid.

    Uien werden ook door Grieken en Romeinen gebruikt.

    Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting.

    Ze hebben een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern.

    Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei 

    vormen en kleuren.

     

    De gele ui wordt bij ons het meest geteeld, heeft een 

    goudgele huid, voelt stevig aan en is van binnen wit.

    Het is de klassieker die onder koks zeer populair is 

    om mee te koken, te stoven of te bakken.

     

     

     

    Onderaan in het midden op de foto hangt de Franse ui,

    platter dan de gele.

    Hij is ook iets fijner van smaak, en gaat al naar de sjalot.

    Rechts zie je de witte ui, die we veel gebruiken in Spanje: 

    heel zoet en lekker, maar hij wordt vlug rot.

    De rode ui, helemaal links, wordt meestal gebruikt in salades,

    héél fijn gesneden in ringen of duxelle.

    Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker.

    Meestal worden hier Spaanse uien voor gebruikt, omdat die 

    een hoger drogestofgehalte hebben.

    In de boeddhistische keuken worden uien vermeden, vanwege 

    de geur en de vermeende lustopwekkende werking.

    In de Aziatische keuken vind je hem dus minder.

     

    Hoe Spaanse uien er uit zien, kan je hier bekijken op de foto.

    Het zijn de kolossen onder de ajuinen.

    Ze zijn perfect kogelrond en de diameter is tussen de acht 

    en de negen centimeter (heb ik net gemeten).

    In de Supermarkt zitten ze hier altijd in een netje van vier op een rij.

    Joost of José mogen weten waarom.

     

     

     

    De meeste exemplaren hebben een scherpe smaak en geur

    die onze ogen bij het snijden ervan zelfs tot tranenproductie aanzet.

    Bij het doorsnijden van de cellen in de ui met een keukenmes 

    worden er zwavelgassen gevormd.

    Wanneer dit gas in contact komt met de ogen vormt het 

    met het oogvocht een zwavelzuurverbinding,

    dat de zenuweinden in het oog irriteert. Hierdoor gaan de ogen tranen.

    TIP: het tranen is te voorkomen door ze in de koelkast te bewaren, of door

     

    ze onder water te schillen (wat me persoonlijk niet zo praktisch lijkt).

    Een lekker voor- of tussengerechtje zijn gepaneerde en gebakken uienringen,

     gemaakt van Spaanse ajuinen (omdat het grote exemplaren moeten zijn).

     

     

    Terug in de keuken en naar een lap rundvlees.

    Ik ga dus een “Boef Miroton” maken, met “Lyonnaise saus”.

    Hier is het schitterende recept voor 2 personen, uit een oud kookboek:

     

     

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    500g rundvlees (platte bil, rumsteak)

    kook het vlees in water (altijd 1 kg = 1 uur)

    2 uien

    houd de boeljon bij voor de Lyonnaise saus of voor soep

    20g boter of olijfolie

    snijd alle uien in plakken, laat ze in het vet glazig worden

    paneermeel

    verwarm de oven voor op 200°

    2 el gehakte verse peterselie

    leg de helft van de uien in een platte vuurvaste schotel

    1 el gesmolten boter

    snijd het warme rundvlees in plakken van 1,5 cm dik

     

    verdeel het over de uien in de ovenschotel

    Lyonnaise saus:

    strooi er het paneermeel en 2/3 van de peterselie over

    2 uien

    giet de gesmolten boter erover

    30g boter (of olijfolie)

    zet het nog 10’ in de oven, eventueel met grill

    1 el maïzena

    giet er de Lyon saus over en dien op

    1 glas wijn

     

    1 glas water

    Lyonnaise saus:

    1 schepje vaste of ¼ l kalfsboeljon

    laat de rest van de uien glazig worden in de boter of olie

    (of boeljon van het gekookte vlees)

    doe de wijn en de boeljon erbij en breng dit aan de kook

    pezo

    doe er de maïzena (express) bij onder voortdurend roeren

    citroensap

    als de saus is ingedikt, breng op smaak met pezo en citroen

     

     

     

    lekker met gekookte peterselieaardappelen (1/3 peterselie)

     

     

    Wat zou er in deze pot kunnen zitten?

     

     

     

    Volgens de vermeldingen in het kookboek heb ik dit receptje al eens bereid in

     1975, 1989, 2003 en misschien nog wel eens. Je kunt hier zien dat ik de

     kookboekrecepten bewerk, om te komen tot iets dat iedereen foutloos kan

     gebruiken. Grijp je kans.

     

     

     

    De beginnende kok is aan het denken wat er toch nog fout kan lopen.

     

     

     

    Bij de afgewerkte Boeuf Miroton horen nog wat (diepvries)groenten en

     gepersilleerde aardappelen.

    Een fles rode Jacobs Creek zal alles vlot naar binnen spoelen.

     

     

     

    De Miroton is geen boeufje om zonder handschoenen aan te pakken.

     

     

     

    Het beestje is tot op de tafel geraakt, en het mag nu wat uitblazen…

     

     

     

    …maar niet vooraleer het overgoten is met de overheerlijke Lyonnaisesaus.

     

     

     

    De overgebleven uien kijken er met verstomming naar.

    Hun beurt komt nog wel.

     

     

     

    Bereid in België en gebaseerd op een recept van ‘Groot Fonteyn Kookboek, pag. 115.

     

     

     

    19-01-2011, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    11-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valencia (3): van Calatrava naar Carmen

     

     

    De volgende dag in Valencia blijven we eerst nog even 

    in de buurt van Calatrava.

     

     

     

    Een paleis dat nog niet volledig is afgewerkt, is het gebouw 

    van de opera en de andere kunsten, gewijd aan en genoemd 

    naar koningin Sofia.

    Hoewel de constructie een aantal gelijkenissen vertoont met 

    het kapsel van koningin Fabiola is er dat verschil: het laatste 

    is al wel enige tijd definitief afgewerkt en gebetonneerd.

    Als je nauwkeurig kijkt, merk je een vijftal acrobaten 

    hun werk doen aan de zijkant en bovenkant van 

    het impressionante gebouw.

     

     

     

    Aan het Calatrava-complex is ook een dierenpark verbonden, met uitsluitend 

    vliegende en zwemmende fauna. Iets met vier poten mag hier niet binnen.

    Hier zitten we bij een afdeling zeekoeien. Ik denk dat er in Spanje

    meer zeekoeien te vinden zijn dan gewone koeien.

    Ofwel is er ergens een koeienstreek die we nog niet gevonden hebben.

     

     

     

     

    Het aquarium van Valencia is het grootste van Europa. Je kunt het vergelijken met

     Sea World in San Diego. Ook enkele buitenmaten van vissen drijven hier rond.

    Wat je hier ziet is geen paddenstoel of een ontplofte binnenband van een

     vrachtwagen, maar wel degelijk een vis, van ongeveer anderhalve meter lengte.

    Alleen te bakken in een speciale XXL paellapan.

    Niet echt moeders mooiste, maar misschien wel lekker.

     

     

     

    In de tentoonstellingsruimte liggen een hoop fossiele haaientanden, van een 

    reusachtig kaliber. De grootste zou je kunnen gebruiken als gevaarsdriehoek.

     

     

     

    Hier lopen we onder de eigenaar van zo een stel. Wel griezelig.

     

     

     

    Er zitten massa’s haaien in de aquaria. Zoals in Sea World kan je 

    er onderdoor lopen door glazen gangen.

    Hier heb je er eentje in profiel, op zoek naar een hapje.

     

     

     

     

    De grootste van allemaal heeft uiteindelijk

    zijn hapje gevonden.

     

     

     

     

    Het loopt tegen de middag, en we stillen de honger in het plaatselijke restaurant

     “Madriles”. Een toeristenval, zonder meer. Nooit doen.

    In de namiddag gaan we het vogelpark bezoeken.

    Bij het verlaten van het restaurant zien we een witte Calatravabol,

    die dienst doet als een spectaculaire volière.

     

     

     

    Midden in een waterplas zitten twee aalscholvers te nestelen.

    Zelfs in oktober worden de eitjes uitgebroed.

     

     

     

    Binnen in de witte bol zitten tientallen soorten vogels door elkaar.

    Hier komen een lepelaar en twee rode, mij onbekende vogels, in close up.

     

     

     

    In de witte bol, waarvan je bovenaan de driehoekige steunelementen ziet,

    worden vogelvriendelijke biotopen nagebootst.

     

     

     

    De gevederde vrienden, die geen natte poten willen, of die het operagebouw 

    willen bestuderen, vliegen omhoog en nemen plaats op boomtakken.

     

     

     

     

    Na het bezoek aan de dieren, gaan we met een taxi naar de oude stad,

    opnieuw tussen de mensen.

    Het uitgekozen doel is de wijk El Carmen, het historische centrum.

    Waar een lege muur is, wordt die gebruikt door artistiek verantwoorde graffiti.

    Helemaal wat anders dan de vunzige boel die je vaak in Belgische steden ziet.

     

     

     

     

    Zelfs Kamagurka heeft hier uitstekend muurwerk gepresteerd,

    waarbij hij knipogend zijn vriendin een poepje laat ruiken.

     

     

     

    Schouder aan schouder zitten twee bekende personen in de warme herfstavond 

    elkaar in evenwicht te houden, onder toezicht van twee bruingebakken puti’s.

     

     

     

    Het lijkt er nu rustig en vredevol aan toe te gaan in het centrum van Valencia, maar

     niets is minder waar. Probleem nr. 1: terwijl we met de taxi rondrijden merken we

     dat er links en rechts enkele autofiles gevormd worden. De taxichauffeur informeert

     ons dat er een betoging aan de gang is. Even later vermeldt hij terloops het tweede

     verkeersprobleem: vanavond is er toevallig de voetbalwedstrijd Valencia -

     Barcelona, twee toonaangevende clubs in de eerste divisie van Spanje.

    En als je weet, wat voetbal in Spanje betekent, kan je je wel voorstellen dat het

     verkeer niet honderd percent op rolletjes loopt.

     

     

      

    Uiteindelijk komen we door de praktische stratenkennis van de chauffeur toch in het

     centrum van de derde stad van Spanje.

    De plaza de la Reina is een gezellig plein, met de juiste sfeer voor een herfstavond.

     

     

     

    De Plaza de la Virgen is dan nog sfeervoller. We drinken een “Agua de Valencia”,

     met zicht op de kathedraal. Agua de Valencia is Cava met een geutje vers geperst

      sinaasappelsap, waar ze in Valencia genoeg van hebben.

     

     

     

    Door een tijdelijk effect aan ons fototoestel kunnen we op dit plein de echte sfeer

     niet weergeven. Er zijn een aantal echtparen, net gehuwd, met de dames in het wit.

    Allemaal nog maagd, daarom komen ze natuurlijk naar de Plaza de la Virgen,

     waarbij elk paar zijn eigen gevolg bij zich heeft van fotografen, videofilmers,

    met complete uitrusting.

    Ik heb een foto te pakken gekregen van mijn vriend Fernando Vanhoeke,

    met slechts twee van die paren, maar er zijn er zeker twintig. Ze lopen mekaar voor

     de voeten. Onvergetelijke sfeer is dit. We genieten op het terras met onze Agua.

     

     

    En vermits Seniorennet momenteel niet meer dan 20 foto’s laat opladen,

    kan ik er maar beter mee ophouden.

    Volgende keer gaan we naar het natuurpark Albufera.

     

    11-01-2011, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Californische droom, groeiend aan een boom

     

     

    Vorig gerecht was een “koolvis op Russische wijze”.

    Het kookboek dat ik daarvoor gebruikte stamt trouwens nog uit de communistisch 

    Stalinistische periode.

    Om de politieke stabiliteit in de wereld een beetje in evenwicht te houden,

    voel ik me verplicht om ook, en snel, een gerecht te produceren uit de

     kapitalistische wereld.

     

    Mijn keuze is gevallen op “kip op Californische manier”.

    Californië is in de eerste plaats het summum van het kapitalisme.

    Op zichzelf is/was deze USA-staat de achtste economische grootmacht

    in de wereld!

    Filmacteur Arnold Schwarzenegger, een lang geleden aangespoelde Oostenrijker,

    is er nu al een heel aantal jaren de gouverneur, met dank aan de filmstudio’s.

     

    Gevolg: Californië is nu virtueel failliet.

    Maar ja, Arnie is toch de Terminator voor iets.

    Hij moet toch ook in de gouverneurszetel zijn naam waar maken zeker.

    Voor hemzelf is er niets aan de hand.

    Hij kan gewoonterug naar de Hollywoodfilm, en mits een pondje plaasterig

     oplapwerk en een dikke dosis make-up mogen we binnenkort

    “Terminator 4” verwachten.

     

     

     

     

    Zoveel koolvissen ze in Rusland hebben, zoveel perziken vind je in Californie, en ze

     zijn wel gemakkelijker te vangen. Meestal worden ze gevangen gezet in een blik.

     Jammer dat je de perzik bloem nooit te zien krijgt, want die is prachtig (zie boven). 

    De populaire ronde vrucht met veel vrouwelijke vormen kent natuurlijk iedereen.

    Ze bevat een harde houten pit net als de abrikoos, de pruim en de kers.

    Technisch zijn dit alle steenvruchten.

    De perzik is “zelf fertiel”, wat zoveel wil zeggen als dat ze zichzelf kan bevruchten.

     Daar zie je nog maar eens hoe mensen toch wel heel beperkt zijn in hun

     mogelijkheden.

     

     

     

    De perzik wordt voornamelijk gekweekt in Iran en de omgeving van de

     Middellandse Zee, zoals de meeste lekkere dingen.

    De naam perzik betekent Perzisch (Prunus persica). Perziken komen

     oorspronkelijk uit China, maar zijn via Perzië (nu Iran) in Europa terecht gekomen.

     De moeilijk eetbare stenen in het midden van het fruit heeft de Iranezen ertoe

     aangezet om het stenigen (van meestal vrouwelijke slachtoffers) op punt te krijgen.

    De schil voelt een beetje pluizig of wollig aan. Soms, als ik een perzik aanraak,

    krijg ik een rilling over mijn rug, maar dat zal aan mij liggen. Vers moet ik ze niet.

    Een vorm zonder deze pluizige schil heet nectarine. Behalve de schil bestaat

     er geen wezenlijk verschil tussen perziken en nectarines. Een nectarine is dus geen 

    kruising tussen een perzik en een pruim, zoals soms wordt verondersteld.

     Hieronder zie je duidelijk de groeifasen van een nectarine, van knop tot volwaardig 

    stuk fruit.

      

      

    Binnen de rassen wordt wel onderscheid gemaakt naar de kleur van het vruchtvlees:

     wit, geel of rood. Veel witvlezige rassen staan er om bekend dat ze beter smaken

     dan de geelvlezigen, maar een nadeel is dat ze slechter tegen transport kunnen.

    Tenzij de witte perzikjes heel traag vervoerd worden, zoals op deze foto van 1939.

    De foto is zó oud dat er zelfs geen copyright meer op zit. Goed voor mij.

     

     

     

    Terug naar de keuken en naar de kip en de perziken.

    Ik ga dus een “kip op Californische wijze” van maken.

    Hier is het schitterende recept, uit een versleten kookboek:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 kipfilets

    de kip bestrooien aan beide kanten met pezo

    pezo

    de filets door de bloem wentelen en het teveel er af kloppen

    bloem

    in de olie de stukjes kip aan alle kanten aanbraden

    olijfolie

    suiker door de azijn roeren, nootmuskaat en chilipeper toevoegen

    1 el suiker

    met het grootste deel van het perziksap tot ¼ l vloeistof maken

    1 tl wijnazijn

    de geschilde wortel in heel dunne plakjes snijden

    1 tl hot chilipeper

    verdeel de wortelschijfjes over de bodem van een niet-kleefpan

    mespunt nootmuskaat

    leg de stukjes kip daarop

    1 blik perziken op sap (+-250g)

    kook het braadvet van de kip op met de rest van het perziksap

    1 dikke winterwortel

    blijf hierin roeren en giet het vocht dan over de kip

    nogal veel rozemarijnblaadjes

    doe ook de gekruide azijn en de rozemarijnblaadjes hierop

     

    dik de saus eventueel wat met maïzena express

     

    zet het deksel op de pan en laat 15’ op een zacht vuur staan

     

    laat de laatste 10’ de in partjes gesneden perziken meestoven

     

    neem 5’ voor het einde het deksel er af

     

     

     

    lekker met aardappelpuree en een gemengde salade

     

     

     

     

     

     

    Een winterwortel vinden kan met dit weer geen probleem zijn.

     

    De bebloemde kipfilets laten zich keurig aanbraden,

    zonder veel weerwerk.

     

     

     

    Het resultaat oogt bijzonder lekker, met slechts enkele eenvoudige ingrediënten.

    De kippetjes liggen op een heerlijk zacht bedje te genieten.

     

     

     

    Een potje aardappelpuree, en een gemengde salade doen me de traditionele

     kwijlsappen in de mond komen.

     

     

     

    Op het bord ermee, en het feest kan weer beginnen. Smullie smullie!!

     

     

     

    Een lekker flesje uit Californie erbij van een Shiraz druifje,

    en de wereld kan niet meer stuk.

     

     

     

    “Hasta la vista, baby.”

    “I’ll Be back.” A.S.

     

     

     

    Bereid in België en gebaseerd op een recept van ‘Groot Fonteyn Kookboek, pag. 88.

    Groetjes uit Marbella.

     

    02-01-2011, 22:42 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    guilmet
    blog.seniorennet.be/guilmet

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!