dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    31-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcelona (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Een stukje buiten de stad ligt het park Güell, een van de baby’s

    van Gaudì. In dit gebied dat in die tijd buiten de stad lag

    wou hij een architecturaal mirakel oprichten.

    Hij begon met de constructie van terrassen op verschillende

    niveaus, en bouwde er een huis voor zichzelf, waar hij ging wonen,

    en een voor de conciërge, maar de rest is financieel niet van de grond gekomen.

    Maar zelfs zo is het een MUST voor de Barcelona bezoeker.

    Gemakkelijk bereikbaar: 5’ metro vanaf de Ramblas en 15’ wandelen.

    We keren terug met een taxi en doen er drie kwartier over.

     



     

     

    Je kunt langs twee kanten het park binnen. Wij starten bovenaan,

    en laten onderweg een kiekje nemen door een koppeltje Nieuw Zeelanders.

     

     

     

     

    De balustraden van het terras zijn hoogst ongewoon en dwingen je

    een standpunt in te nemen: welnu ik ben helemaal pro Gaudì.

    De bovenzijde van het terras is een soort dolomiet, die wordt

    gedraineerd doorheen zuilen die zich in een ruimte daaronder bevinden:

    een lege tempel, lijkt het.

     

     

     

     

     

    Greetje laat de zitbanken hun rol spelen en droomt al van een huisje in Gaudì stijl.

     

     

     

     

    Na enkele uren wordt ze opnieuw wakker en staat/zit weer klaar voor haar droomprins.

     

     

     

     

    Aan de rand van het park staat de portierswoning. troebel weer vandaag, je kan zelfs de zee niet zien.

     

     

     

    Vanuit de hoogte lijkt de Sagrada Familia wel op een dood insect dat met zijn poten omhoog ligt. 

     

     

     

     

    Soms denk ik dat er kabouters op het toneel gaan verschijnen,

    uit een klein deurtje kruipend en nog wat geeuwend

    nadat hun siësta achter de rug is.

     

     

     

    Hierin wilde Gaudì zelf wonen, maar er kwam iets tussen.

     

     

     

    Enkele rare beesten bewaken de ingang.

     

     



    31-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    29-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: gegrilde zalm met tapenade

    Let op beste vetzakken!! Dit is niets voor jullie.

    Af en toe moet er hier iets op de plank komen

    dat wetenschappelijk en sociaalagrarisch hoge toppen scheert.

    En dat is NU! Dit is een waar Montignac gerecht.

    Volgens de regels van de kunst. Hééél gezond, vermagerend,

    antistress, en je mag er een glas wijn bij drinken.

    In het Montignac boek ziet het resultaat er zó uit.

    Volgens mij is die gebakken zalm nog halfrauw

    of is de foto achteraf bijgekleurd, maar het ziet er degelijk (fotograaf)werk uit.

     Maar waar is de tapenade gebleven?

     

     

     

    Mijn uitkomst, als sukkelaarkok lijkt niet zo appetijtelijk

    (heeft de zalm een camoeflagevest aan?), maar het was toch lekker.

     

    Hier is het gerecht (mét tapenade op de zalm!):

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    ½ komkommer, geschild, zaden eruit, in blokjes

    pureer de geschilde komkommer met de staafmixer

    1 prei in ringetjes gesneden

    breng deze coulis op smaak met veel peper en zout

    200 g peultjes (labboontjes)

    blancheer de preiringen en peultjes in de microwave

    2 visfilets (zalm, kabeljauw, zalmforel…)

    (diepgevroren peultje zijn al gekookt = makkelijker)

    peper en zout

    maal de koriander en look, meng met de olie

     

    verwarm de grill voor en leg de peultjes en de prei op de bodem van een ovenschaal

    voor de tapenade:

    bestrooi de visfilets met peper en zout

    ½ bosje koriander + 1 lookteen

    beter: koriander- en lookpasta uit tube (Spanje)

    dresseer de vis op de groenten

    ½ el olijfolie

    plaats de schaal 3’ onder de grill

     

    draai de vis voorzichtig om, bestrijk met tapenade

    TIP: deze tapenade is ook lekker op gebakken

    plaats de schotel terug 2’ onder de grill

    plakken courgette of aubergine, als amuse

    verdeel de groente en vis over 2 grote borden

    gueule bijvoorbeeld

    sprenkel er wat komkommercoulis omheen              

     

     

     

     

     


     

     

     

    Hier wordt de zalm uit de doeken en uit de schotel gedaan

    door de aanwezige commis.

     

     

    De komkommercoulis mag er ook nog op.

    29-08-2008, 16:31 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcelona (1)

    Tiens, ’t is waar ook, ik moest nog wat verder gaan

    met onze verplaatsing naar Spanje in oktober.

    We verlaten Leuc en zijn paarden, wippen even binnen en buiten

    in de Espinet in Quillan, en we zitten in Spanje.

    Greta heeft een perfect hotel gevonden in het centrum

    voor enkele nachten en we zitten op rozen.

    Citytrip met de wagen (die wat mag rusten in de hotelgarage).

     

     

     

    We waren al eens eerder in Barcelona, waar we de autoferry moesten nemen

     naar Mallorca. We zijn toen in de haven blijven hangen,

    in de buurt van de zuil met Colombus er bovenop.

    De ramblas hadden we toen niet echt gezien.

    Nu doen we de hele tour.

    Het krioelt er van de mimespelers, zoals deze hier. 


     

     

     

    Het grootste pluspunt is de versmarkt in een zijstraat.

    We bewandelden al tientallen markten, maar deze is fenomenaal.

    Hier zie en ruik je dingen om te eten die je niet voor mogelijk houdt.

    Het grootste minpunt zijn de horeca toeristenvallen, met peperdure prijzen,

    mindere kwaliteit en niet altijd even proper.

    Ga dus liever een glas drinken in/aan een bar off-Ramblas.

    Wat we dus ook doen, zoals op de aangename Plaza Real,

    met straatverlichting, ontworpen door Gaudì.


     

     

     

    Barcelona is een prachtige stad, met wondermooie huizen,

    prachtige winkels, en een toffe, erg levendige sfeer


     

     

    Een must is natuurlijk de Sagrada Familia, het levenswerk van Gaudì.

    Het ligt wat apart, maar op wandelafstand van ons hotel.

    Volgens de huidige planning zou de kathedraal moeten af zijn

    tegen 2050. Er wordt al 100 jaar dagelijks aan gewerkt!

     


     

     

     

    In het park rond het gebouw zit het vol met grote groene parkieten.


     

     

    Deze muur met glasramen is letterlijk schitterend als de zon schijnt.


     

     

    De zuilen en bogen zijn ontworpen wiskundig ontworpen,

    zoals hier met hyperbolen.


     

     

    Dit is de niet-zonkant. Aan één zijde is alles trouwens nog open,

    zonder muren dus.


     

     

    Hier zie je een stukje van de stad, foto genomen van op het dak

    van de kathedraal.

    Elke grote metropool heeft tegenwoordig zijn eigen piemel.


     

     

    Ook vanop het dak: enkele van de ongewone torens. Wonderlijk.


     

     

    Een stukje van de voorgevel.


     

     

    Een andere gevel: één grote bouwwerf. Ooit raakt het af...


    28-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: tweemaal lekker

     

    Deze week zijn kalfslapjes met salie aan de beurt.

    Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik tot voor kort

    salie te weinig kende, behalve gedroogd, maar dan is de geur

    grotendeels verdwenen.

    Ik heb ontdekt dat het een van de heerlijkste geuren heeft van alle verse

    kruiden, en het doet het uitstekend met de neutrale smaak van kalfsvlees.

    Hier heb je het: smakkie smakkie.

     

    KALFSLAPJES MET SALIE

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 dunne kalfslapjes

    bedek de kalfslappen met de ham

    4 sneetjes rauwe ham: Serrano, Ganda, enz

    voeg ook de salieblaadjes toe

    5 cl witte wijn

    rol op en pin vast met prikkers

    8 verse salieblaadjes

    bak het vlees in olie aan alle kanten goudbruin

    olijfolie

    schik het kalf op een voorverwarmde schaal

    zout en peper

    bak de champignons op hoog vuur en verminder

    aardappelen

    blus de pan met de wijn, laat inkoken tot de helft

    boschampignons

    voeg het kookvocht van de champignons toe

     

    indien nodig: dik de saus wat aan met Roux Express

     

    giet de saus over het vlees

     

    dien op met de champignons en piepers

     

    Deze keer is er geen fotootje voorhanden.

    Greta had haar apparaatje laten liggen in de wagen, die langs de straat

    geparkeerd stond.

    Ter compensatie geef ik nog een tweede gerechtje, dat ik ooit

    maakte in Spanje.

    Het komt uit Jamaica, maar bevat geen speciale ingrediënten,

    behalve misschien bataten, met een “b” vooraan, die je kan vinden

    in elke “serieuze supermarkt.

    Ze worden behandeld als piepers, maar ze zijn zoet.

    Dit gerechtje wordt koud verorberd, en kan uitstekend dienen als lunch.

     

    Daar gaan we dan:

     

    CREOOLSE SALADE MET BATATEN

     

    Ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 zoete aardappelen of bataten

    Bataten vooraf schillen

    Kleine stengel selder

    Kook de bataten 10’ tot ze beetgaar zijn

    1 tomaat

    Snij ze in plakjes

    1dl room

    Snij selder en ananas in blokjes

    1 limoen

    Snij de tomaat eveneens in blokjes

    1 jong uitje

    Meng de room met de curry en limoensap

    Kerriepoeder

    Doe er het fijn gesneden uitje bij

    1 schijf ananas

    Meng de saus met de andere ingredienten

    Vers gemalen peper

    Werk af met vers gemalen peper en dien koel op

    Harde kaas

    Schraap eventueel de harde kaas voor garnering

    Rucolasla

    Voeg eventueel rucolasla en appel toe

    1 appel eventueel

     

               

    25-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    18-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAN ST-MARTIN-DE-LA-CLUZE NAAR MELOISEY EN VERDER

     

    We verlaten de hoge bergen en bollen richting Bourgondië, door iedereen wel bekend…

    voor zijn hertogen natuurlijk.

    Vanaf Lyon volgen we de klassieke Route du Soleil, maar wel in de "foute" richting.

    Onze bestemming is het piepklein dorpje Meloisey, naast het even piepe Pommard. 

    Onze GPS stuurt ons toch liever naar een volledig ander dorp.

    Hoe dat komt? De namen van de Franse dorpjes bevatten soms

    meer letters dan inwoners. Daarom maakte ik er een goede gewoonte van

    om het postnummer in te drukken in de GPS. (zo kan ik eelt op mijn vinger vermijden).

    Je kent dat wel: 5 cijfers, waarvan de eerste 2 het nummer

    van het departement is, en dan nog 3 cijfers met het nummer van de lokaliteit.

    Dan wordt de gewenste straatnaam ingevuld…

    Maar wat zien we nu? In Bourgondië bijvoorbeeld zijn zoveel piepkleine dorpjes

    dat 000 tot 999 niet volstaat.

    Gevolg: een aantal gemeenten hebben hetzelfde postnummer.  

    En als je nu toevallig naar een straat wil, die in de 2 dorpjes bestaat,

    bijvoorbeeld Rue de La Poste of Place de la République,

    dan heb je 50% kans dat je het zuur krijgt.

    Gevolg: als de GPS zegt: “je bent aangekomen”, zitten we 15 km verder.


     

    Als onze € valt, en de bestemming vernieuwd is, krijgen we de kans

    om lustig en rustig tussen de onmetelijke wijngaarden te toeren.

    Wat ons vooral opvalt, is de geschiktheid van het terrein om daar te fietsen,

    wat dan ook heel gretig gedaan wordt door de Fransen en anderen.

    We zien in verhouding 10 fietsen tegen 1 wagen.

    Uiteindelijk bereiken we dan toch onze bestemming en gaan onmiddellijk

    een stapje in de Bourgondische wereld zetten.

    Hoewel het dorpje heel klein is, zijn er toch aardige dingen te zien,

    zoals dit Greetje bijvoorbeeld, volledig geassorteerd met de omgeving.


     

     

    We gaan een heuvel op, en wat zien we? Weer tientallen paragliders.

    Zijn dat nu dezelfde van vanmorgen? Misschien worden we bespied !


     

    Boven heb je een heerlijk zicht over de ganse streek met zijn wijnheuvels.


     

    Back in town en in onze verblijfplaats, worden we ontvangen

    door de Hertog himself en zijn Hertoginnelijke gemalin

    Regina van Bourgondië in hun beste adellijk pak.

    Wat een eer voor ons!


     

    Gezien er hier geen warm diner wordt geserveerd,

    heeft de Hertogin een koud (Bourgondisch!) schoteltje geprepareerd.


     

    Als je de blik van Bob bekijkt, dan zie je hem denken: alweer 2 broden,

    worsten, hammen, paté, kazen, salades, 3 flessen wijn…

    Gelukkig dat Greta dadelijk invalt: “en vanaf morgen gaan we regimen!”.


     

    Het bed is OK voor onze vermoeide lijven, maar het meubilair is geen topper.

    Deze BB "Mariecalou" komt niet voor in onze Top 10.

     

    En dan nu morgenvroeg vrolijk naar België… 


    18-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    14-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: VIS MET EXOTISCH FRUIT

     

    Af en toe is er bij mij een vernieuwde (en telkens teleurstellende) kennismaking

    met de weegschaal.

    Daarvoor is het gepast een (symbolische?) poging te doen om even

    over te schakelen naar een gerecht van de Weight Watchers strekking.

    Heel lekker vind ik dat dan niet, maar het is wel gezond, zegt men.

     

    Deze week is het weer zover. “Exotische vis met fruit” is heel eenvoudig

    te maken. Deze titel uit het WW Kookboek is niet goed gekozen,

    want eigenlijk is het “Vis met exotisch fruit”, vooral omdat ik achteraf

    bij de ingrediënten de appel vervangen heb door ananas.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    300g zeeduivel (of kabeljauw…)

    bestrooi de vis met peper en zout en bestrijk met de pickles

    1 banaan

    schil het fruit en snijd het in schijven

    1 kiwi

    leg de vis in een ovenschaal en

    2 schijven ongezoete ananas

    doe er het fruit en rozijnen op, besprenkel met citroensap

    20 g rozijnen

    dek af met aluminiumfolie, zet 20´ in de oven op 180°

    4 el Belgian pickles

    dien op met rijst en sla of groenten

    1 citroen

    schik het fruit op de vis 

     peterselie voor garnering

     

    1 pakje rijst Uncle Ben lange korrel

    P.S kook de rijst in water, waar je citroensap aan toevoegt

     

     

     



     

    De appel die ik gebruikte is (en blijft) harder dan het andere fruit.

    Te vervangen door ananas. Neem een witte harde vis voor dit gerecht.

    De rijst koken in citroenwater geeft een meerwaarde aan de smaak.


    14-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    11-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THE MORNING AFTER TRIP

     

    Nachtrust in een kasteel, en dan ´s morgens ontwaken met de zon

    op de achtergrond,

    even een blik werpen uit het ronde raam van de bibliotheek.

    …en dan een lekker ontbijt in de ridderzaal. Meer moet dat niet zijn.

     

    Met heel veel spijt laten we Château Paquier voorlopig in

     

    de sepia sudderen, maar we komen nogmaals terug. Dat staat vast.


    De kasteelheer heeft voor ons een autocircuit uitgezocht,

    dat we nog vóór Grenoble zullen volgen bij onze tocht naar

    het noorden, doorheen de berglandschappen van de Vercors.

    Tijd hebben we genoeg, want pas tegen de avond worden we verwacht

    in de Bourgognestreek.

    Na een tijdje rond kijken vanuit de auto, gaan we wat stappen,

    vertrekkend uit het dorpje Gresse.

    Vanwaar de naam Vercors?  Zie je die figuur, boven Bob?

    Hoe spreek je groen uit in het Frans? "Ver"!  En wat is lijf? "Corps".

    De streek werd genoemd naar deze soepsoldaat!


    Het is piepklein en geen kat te zien, toerisme is hier nog niet uitgevonden.

    We nestelen ons even op het terras van het plaatselijke hotelletje,

    maar omdat niemand zin heeft om ons een (vol) glas te brengen,

    houden we hier alleen maar een sanitaire stop en krassen we maar op.

    Er is een wandeling voorhanden, dus gaan we de berg op

    tussen de bloempjes en de bijtjes.


     

    Het landschap is schitterend, en het verbaast ons intussen

    dat we nu in zo´n korte tijd al zover van de zee zijn.

     


     

    De natuur baadt hier in stilte: geen toeristen, alleen het blauw van de lucht

    en het groen van de bomen die deze tijd van het jaar er heerlijk fris bijstaan.

    Een laag sneeuw aan onze voeten.

     


     

    Het is hier een paradijs voor parapenters. Werkelijk met tientallen zweven ze

    hoog boven ons. Verrassend dat er geen botsingen of ongevallen gebeuren.

    Op een stukje lichthellend weiland bereiden er zich nog een aantal voor

    om in het ravijn te duiken.


     

    Af en toe is er eentje die het lastig heeft om zijn zeil in bedwang te houden

    tegen de wind.

     


     

    Terug beneden in het dorp wil Greetje wel eens weten of het water

    hier wel nat genoeg is.

     


     

    Anderen verbroederen dan weer met de plaatselijke bevolking.

    Het blijken SMURFEN te zijn! Links zie je een stomme verdwaalde toerist,

    in het midden heb je boomsmurf en rechts kookpotsmurf.  


    11-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: pittige Cordon Bleu

     

    Er zijn weinige culinaire bereidingen die zo triestig overkomen als de klassieke

     Cordon Bleu: een smakeloze en droge hap en nog behoorlijk wat moeite

    om het ineen te knutselen ook.

    Maar: er zijn (eenvoudige) manieren om dat te verhelpen.

    Niet dat ik dat allemaal weet, want ik ben geen kok.

    Waar ik wel tamelijk goed in ben is het opzoeken van de betere

    mogelijkheden, en ziehier wat ik gevonden (en bereid) heb.

     

    In de meeste kookboeken vertrekt men van dikke kalfslappen,

    waar men een inkeping in maakt tot bijna aan de andere kant.

    Dan moet men die vullen met kaas en ham en met een schoentrekker

    er in persen. Niets daarvan: laat de slager voor twee personen

    twee lange dunne lappen snijden, dwars erdoor.

     

    Snij dan thuis zelf de lappen op lengte, leg de ham en de kaas

    gewoon op één lap, de tweede lap erop en steek vast aan twee

    tegenoverliggende zijden met een prikker.

    Maar dat is natuurlijk niet alles: vervang de gewone suffe gekookte ham

    door rauwe (gedroogde dus) ham: Serrano, Ganda, Parma, Bayonne enz.

    Laat de gewone kaas liggen waar hij ligt en neem in de plaats daarvan

    een blauwschimmelkaas. 

    Die wordt uitsluitend verkocht in blokken en hompen, dus snijd

    voorzichtig je eigen sneetje, ter grootte van het kalfslapje.

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 kleine dunne kalfsschnitzels

    schnitzels zachtjes platkloppen

    peper en zout

    van binnen en van buiten met peper en zout inwrijven

    2 sneden blauwe schimmelkaas

    op elke kalfslap een snee kaas en ham leggen

    2 sneden rauwe gedroogde ham

    aan twee zijkanten vaststeken met houten prikkertjes

    beetje bloem

    het ei breken en licht door elkaar klutsen in een plat schaaltje

    1 ei

    de cordon bleus door het ei wentelen en dan door de bloem

    bakvet: olie en/of boter

    laat het bakvet heet worden en bak de cordons aan 1 kant in 5´

    scheutje witte wijn

    bak ze vervolgens goudbruin in 5 à 7´ aan de andere kant

    1 el aalbessengelei

    breng de braadjus aan de kook en deglaceer met de witte wijn

    peterselie

    doe de aalbessengelei er bij en meng de saus met een garde

     

    giet de saus over de schnitzels of in een sauspan

     

    garneren met peterselie

     

    En nu: het is de enigszins zoete saus die ervoor zorgt dat het gerecht

    een harmonieus geheel wordt, in combinatie met het zoute van de blauwe kaas. 

    Om duimen en vingers af te likken.  Vóór het likken eerst handjes wassen natuurlijk.

    Hier en nu is het ogenblik gekomen om de saus te deglaceren:


     

     

    Als groentesupplement heb ik iets fantastisch, maar zeer eenvoudig

    gevonden: wortelen met ajuinen.

    Respecteer de verhoudingen (hier voor vier personen, dus wat reserve

    voor een andere keer) en je zult zien dat door de kleine hoeveelheid

    suiker de groenten perfect in smaak harmoniëren met het zoet-zoute

    van het vleesgerecht.

    In het kookboek waar ik dit gevonden heb, staat dit gerecht vermeld als:

    "Zilver en Goud". Je moet er maar opkomen.

     

    Hierbij dit groentegerechtje:

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    500 g wortels

    wortelen en uien schillen

    300 g uien

    in schijven of plakjes snijden

    boter en/of olijfolie

    vetstof in de pot doen

    peper

    de groenten daarin al roerend 5´ laten smoren

    tijm

    1/8 l heet water, boeljonblokje, kruiden en suiker toevoegen

    suiker

    aan de kook brengen, pan afsluiten en op klein pitje laten gaar koken

    peterselie

    naar gelang van de stevigheid van wortels en uien is dit 10 à 15´

    boeljonblokje

    groenten op smaak brengen en met gehakte peterselie bestrooien

     Doe er een gekookt aardappeltje bij, of puree.

    En ziehier het resultaat. Lekker mals en sappig zeg!

    Smakelijk.


     

    En dan nog dit: In België kan je (bijna) nooit de zon zien zakken in de zee.

    Altijd gaat ze onder in een wolkenband, wat een triestig horizonzicht oplevert.

    Welnu, één van de uiterst zeldzame keren dat het toch gebeurde in 2008 was Greta

     er als een kippetje bij om het fotografisch vast te leggen. 

    Hier zie je de zon nog boven de "eeuwige" wolkenband. 


     

    En hier gaat ze de zee in.  Bekijk dit goed, want dit is een zeldzame foto voor België.   

    Het lijkt wel of de zon de wolkenband tegenhoudt.

    Net Spanje.


    07-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    01-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAN AUPS NAAR ST-MARTIN-DE-LA-CLUZE

     

    Eindelijk nog eens terug naar onze lievelings B&B, onze numero uno.

    we vertrekken vanuit de Clos du verdon (de straat waar

    de schoonzus van Greta woont) naar het noorden, richting Grenoble.


    In het Chateau Paquier waren we (gelukkig) al eens geweest,

    en de kleinste kans die we krijgen willen we daar terug!  

    De kasteelheer gaat de natuur te lijf met het rode monster

    op het moment dat we aankomen.


    Greta laat zich in onze kamer al direct in een zetel vallen

    en geniet van een lekker kopje koffie dat ons stond op te wachten.

    We konden om te slapen nog kiezen tussen de kapel (oorspronkelijk!)

    en de bibliotheek. Leergierig als Greta is, kozen we voor de laatste optie.

    De bedden zijn allemaal twee meter breed, dus dat maakt geen verschil.   



    de ingang tot het kasteel is via de ronde toren.

    Je komt dan aan een wenteltrap, langswaar de vijf kamers gelegen zijn. 


    een wandelingetje door de tuin om even de benen te strekken 


    en altijd maar werken. Er komt geen eind aan.

    Vanavond staan er asperges op het menu, en iemand moet ze toch uitsteken... 


    terwijl de anderen... 


    er is ook nog een gîte bijgekomen sinds ons laatste bezoek,

    maar het ziet er nogal rustig uit. 


    de kasteelvrouw (echt waar!) is intussen begonnen met het kuisen

    van de asperges. Zo is mijn werk niet vruchteloos geweest.

    Vorige maal was ze niet aanwezig omdat ze de wekelijkse

    vergadering moest bijwonen van de gemeenteraad op maandag. 


    On the house: de kasteelheer heeft een wijngaard

    op een vroeger eiland tegen Narbonne (La Clape)

    en bereidt op basis daarvan de heerlijkste huisdranken.

    Proeven van alles mag!

    het hoofdgerecht bestaat o.m. uit een lamsrug, die in zijn geheel

    wordt gegrild in de open haard.

    Het spit draait automatisch rond dank zij een middeleeuws

    systeem met een veer ( een beetje zoals een kookwekker).

    Alles authentiek. 


    links zie je de kasteelvrouw happen, mijn lege plaats, Greta en de kasteelheer.

    Aan de rechterkant een Engels koppel en

    bovenaan twee mensen uit Strasbourg.

    Kwaliteit van het eten: fantastisch (en grotendeels uit eigen tuin).

    Tot ziens, meneer en mevrouw Rossi!!

    01-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    stiffpersonsyndroom
    blog.seniorennet.be/stiffpe

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!