dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    27-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote confrontatie met TC Wenduine

      

    Na stappen, trappen, happen kijken we uit naar de volgende Olaba(*) actie.

    Trouw aan de tradities is er elk jaar in september de grote tennisontmoeting

    met keiharde wedstrijden tussen TC Wenduine en TC Olaba.

    Beide clubs hebben dan ook een aantal kenmerken gemeen, bijvoorbeeld:

    de situering aan de kust, én de club bestaat voor de helft (of meer) naast

    autochtonen, uit “aangespoelden” van ten minste drie Vlaamse provincies.

    De officiële voertaal is dus ook meestal Frans met een postiche.

    Ook bepaalde streektalen worden niet versmaad.

    Verder zijn we allemaal goed op het tennisveld, en nóg beter aan de toog

    (zoniet kan je geen lid worden). Tot zover de gelijkenissen.

     

    Het grootste verschil zit hem in het aantal leden: TC Olaba telt acht leden,

    terwijl TC Wenduine een monsterclub is met meer dan honderd aanhangers!

    Geen wonder dus dat de Olaba’s telkens hun beste beentje

    moeten voorzetten om resultaat te halen op het scorebord.

    TC Olaba poseert hier volgens de regels van de kunst voor de officiële foto,

    enkel Greta kan zich niet in bedwang houden om een danspasje uit te voeren.

     

     

     

     

     

    De volgende foto moest eigenlijk gecensureerd worden, maar onze Olaba sponsors

    eisen terecht naampubliciteit, die ze hiermee natuurlijk gratis krijgen op het internet.

    De sponsors, zoals je kunt zien zijn Slazenger en GMAN (Gaspar Motors Antwerpen).

     

     

     

    De wedstrijden zelf verlopen zoals elk jaar zeer spannend!

    Beelden hiervan zijn nietszeggend en worden dus niet gepubliceerd.

    Alleen nog vermelden dat de presidenten van beide clubs niet kunnen deelnemen,

     wegens rugproblemen, maar de wedstrijd wordt daar verplaatst naar de toog.

     

    Hierbij zie je weer een stereotiepe typische houding van Greta die haar

     tennispartner Erik ervan overtuigt om NU naar het speelveld te stappen.

    Hij weet intussen ook wat het is met een stijve nek de wereld te trotseren.

    Hierna zal Greta nog enkele mannen op dezelfde manier bewerken (zie ook verder).

     

     

     

     

    Na de matchen volgen dan in het zachte herfstzonnetje de officiële plichtplegingen.

    Een dankwoordje natuurlijk door Olaba voor de inrichtende clubs…

     

     

     

    …wat ook gesmaakt werd (naast het bier en de wijn) door alle aanwezigen.

     

     

     

     

    Het wederwoord van President Guy van TC Wenduine laat niet lang

    op zich wachten. Zijn eerste toespraak duurt twintig minuten, maar kan

    wel samengevat worden in twee woorden: “Allemaal broeders (en zusters)”.

     

     

     

     

    Ook deze (nog samenhangende) woorden worden door het publiek geapprecieerd. 

     

     

     

     

     

    Hoog tijd om de op het veld verspilde calorieën opnieuw op peil te brengen.

    À propos, TC Wenduine heeft na lange jaren zijn traditionele speelvelden  verlaten,

     en een toevlucht gevonden bij tennisclub De Polderblomme in De Haan,

    met een veelvoud aan tenniscourts en een splinternieuwe accommodatie.

    In samenspraak met het plaatselijke bestuur worden we zeer hartelijk ontvangen,

    en mogen we nu aanschuiven voor Carbonades Flamandes

    (klinkt heel anders dan stoofvlees).

     

    De laatste brok zit nog in de kelen als voorzitter Guy zijn volgende toespraak begint.

    Het is al iets onsamenhangender, maar nog altijd goed verstaanbaar. 

     

     

     

    De uitslag van de wedstrijden en de proclamatie moeten er nu gaan aankomen.

    Nog enkele glazen later, wegens de uiterst moeilijke berekeningen, is het

    resultaat bekend, en iedereen staat nu in spanning op de toppen van zijn tenen.

     

     

     

     

    Ongelooflijk, maar in de uitslag is er slechts één puntje verschil!tussen beide teams.

    Dit is reden genoeg voor Guy om te beginnen aan zijn volgende toespraak,

    Waarbij de woorden niet altijd meer in de juiste volgorde staan.

    Hier laat hij ook een steekje vallen, maar hij ziet het niet onmiddellijk liggen.

    De zittende dame (Josée) links heeft het enge ding wel in het oog gekregen.

    Kijk ook even naar Marc Corijn, achter de President. Ook hij heeft in de wurggreep

    van Greta gezeten, en zal de twee volgende dagen moeten rondlopen met een stijve

    nek.  

     

     

     

     

    Bij zijn volgende toespraak, deze maal opnieuw binnen, overhandigt loslippige

    President Guy aan de First Lady een prachtige beker uit naam van TC Wenduine.

    Op de voorgrond is Lut uitzinnig van vreugde, na de te lang opgekropte onzekerheid .

    Marc, haar altijd wakkere echtgenoot, en ex-basketspeler, maakt

    een seconde later hiervan gebruik om een gehaktbal naar binnen te mikken.

    Een driepunter!

     

     

     

    Alweer een geslaagde dag, met dank aan TC Wenduine, TC Polderblomme

    en de First lady van TC Olaba (de kontakten en praktische organisatie

    werden gesupporteerd  door Greta).

     

    Hopelijk mogen we volgend jaar terugkomen.

    Van de barman en de boekhouder al zeker, hebben we intussen vernomen.

     

     

     

     

     

    (*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.

     

     

     

    27-02-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    24-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: baars in zure room

     

     

    Deze Europese koude winter doet een mens soms denken aan Rusland

    en Siberië. Zouden ze daar ook koken? En wat dan wel?

    Om het antwoord te vinden start ik een grondige zoektocht in de kookboeken .

    In “Vis, schaal- en schelpdieren” van TimeLife vind ik toch vrij snel

    een plaatselijk recept: “Ryba zapechennaya v smetane”.

    Dit is niet zo vlot leesbaar als de meeste andere titels van gerechten,

    maar voor de doorsneelezer luidt dit ongeveer “Gebakken vis in zure room”.

    Als ik dan nog boven het recept letterlijk lees: “dit Russisch recept

    is overgenomen uit het best verkochte kookboek uit het tijdperk van Stalin”,

    dan is het hek van de dam.

    Mijn eerste Russische recept komt er aan.

     

    Er worden eigenlijk toch gewone ingrediënten gebruikt, behalve misschien

    “beurre manié” .

    Het lijkt me een woord met een hoog Bocuse-gehalte, en mij zegt het niets,

    maar het is heel eenvoudig. Meng 1 eetlepel bloem met 1 eetlepel boter en

    meng het tot een glad mengsel (zie recept).

     

    Ik neem zeebaars, maar met een andere zeezwemmer kan het evengoed.

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g baarsfilet

    schil de aardappelen, kook ze in de microgolf, tot ze

    (ook kabeljauw, schelvis, zalm of pladijs)

    bijna gaar zijn, intussen:

    zout en peper, bloem

    kruid de vis naar smaak en bestuif met bloem

    boter en olijfolie

    sauteer de vis 8 à 10’ in boter tot hij lichtbruin is

    200g kleine champignons, gehakt

    sauteer de champignons in een kleine pan

    600g aardappelen

    op hoog vuur en laat het deksel er op voor het vocht

    1 of 2 eieren, hard gekookt

    leg de vis in beboterde ovenschotel

    oranje Cheddarkaas

    en snijd de piepers in schijven van ½ cm dik,

    2 el gehakte peterselie

    bak ze ong.5’ in de pan van de vis tot ze lichtbruin zijn

     

    snijd de gekookte eieren in schijfjes

     

    verdeel deze plakjes over de vis, zet de oven op 230°

     

    vul de openingen op met de sneetjes champignons

     

    leg hierboven een dichte laag aardappelschijfjes

     

    giet er een slokje witte wijn over

     

    verwarm de oven op 230°

     

     

    Saus: 25 cl zure room

    breng de zure room op een zacht vuur aan de kook

    1 el bloem

    maak “beurre manié”:

    1 el boter

    simpel: meng de boter en de bloem tot glad mengsel

    zout

    roer de beurre manié door de kokende room

     

    laat het geheel 1 of 2 minuten sudderen

     

    voeg zout toe en giet de saus over de visschotel

     

    rasp de kaas hierover, in dikke slierten

     

    zet de schotel 10’ in de oven, tot bovenkant bruin is

     

    garneer met de gehakte peterselie

     

     

    Het is superlekker (!!), en je hebt maar een enkele schotel nodig.

    Ik denk dat Putin dit ook regelmatig voorgeschoteld krijgt. 

     

     

    Moe van de inspanningen (grapje!) smaakt een glaasje rood altijd.

    Ik zou er geen wodka bij drinken.

    Nasjdrovnje! 

     

     

     

     

     

    24-02-2009, 20:52 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    21-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van Malaga naar Gran Canaria (deel 1)

     

    Doe eens wat anders en vlieg in een gevleugelde autobus.

    Small is beautifull maar je kijkt best uit dat je met je hoofd

    nergens tegenaan zit, maar grappig is het wel.

    Elke rij bestaat uit 2x2 zetels, en er kan zo ’n goede 70 man ingepropt worden,

    en dan ook nog een paar verticale stewardessen op de koop toe.

    En uiteindelijk is het voor ons een binnenlands vluchtje van twee uren.

    De meisjes serveren zelfs een fabrieksboke, verteerbaar met een flesje vino.

    Een nadeel is wel dat het vliegapparaat wat te klein is om in de luchthaven

    aan de bekende slurf te hangen. Busje komt zo (op zijn Spaans), en wat voetwerk

    komt er ook bij. Gelukkig is het buiten niet al te koud of te nat.

    Het deurtje is zoals bij de meeste middeleeuwse burchten: een soort ophaalbrug.

    Er zijn nog een paar kleine nadelen, maar daar kom ik later op terug.

     

     

     

    We beginnen ons veertiendaags verblijf in het Bluebay Resort voor een week.

    Het toeristisch platgelopen deel van Gran Canaria (en Tenerife)

    ligt natuurlijk in het zuiden, maar wijzelf verblijven de eerste week

    in het meest noordelijke stukje daarvan. Verder kan je echt niet meer.

    Naast het hotel ligt de monding van een diepe en onoverkomelijke barranco

    (zoals men ter plaatse een rio of riviervallei noemt).

    Het geplaveide wandelpad langs de zee loopt hier ook ten einde.

    Een leuke attractie is wel dat aan de overkant van de barranco een vliegveldje ligt.

    Het wordt gebruikt voor pleziervluchten en vlieglessen, vooral in het weekend,

    en dient ook om kleine vliegtuigjes voorzien van grote spandoeken achter hun staart

    met reclameboodschappen te laten opstijgen. Regelmatig stijgt er zo ’n

    dingetje op, en dat pruttelt dan voorbij onze ogen het luchtruim in.

    Maar wat het nog interessanter maakt, is dat er een restaurant aan hangt,

    genaamd Aeroclub, dat we vroeger al eens getest en goed bevonden hebben.

    Snel daarheen dus.

    Terwijl je Greta ziet worstelen met een dikke vleesbrochette…

      

     

     

    ...zit ik al te kwijlen met vóór mij een flinke dorade a la plancha ,

    die de kelner me eerst in al zijn versheid vers heeft getoond, en die me

    uitstekend zal smaken, aangenaam doorgespoeld met een Sangre de Toro.

    Het resto is volledig opgesmukt sinds vorige maal (2006?) dat we hier waren,

    en in twee van de verschillende zalen zijn Spaanse eindeloze familiefeesten

    aan de gang. Er is zelfs een zwembad aan het resto.

     

     

     

     

    À propos, in dit overzicht vind je uiteraard slechts een heel kleine selectie van

    de foto’s van de hand van Greta, enkel maar om een sfeerbeeld te schetsen.

    De volledige reeks zet ze als diapresentatie op DVD, met muziek.

    Kort na onze aankomst hebben we een toertje gemaakt in de tuin.

     

     

     

    In het resort is een dubbele winkel, met food en non-food producten.

    Ze hebben smakelijke dingen, maar de broodjes zijn nogal hard.

     

     

     

    Dit jaar is het ook hier voelbaar kouder dan andere winters,

    maar dat belet Greta niet ’s morgens het zonnetje te verwelkomen

    en buiten het ontbijtje te nemen.

     

     

     

    Omdat de crisis hard toeslaat, en deze trip nog besteld was in de betere tijden,

    zitten we hier wel met een probleem om financieel rond te komen.

    Een beetje creativiteit helpt me een voorlopige oplossing te vinden

    voor dit prangende probleem: ik besluit  om mezelf aan te bieden op e-bay.

    Je kunt zelf ook nog een interessant bod doen tot het einde van deze week.

     Doen!

     

     

     

    Tijdens een van onze wandelingen zie je nog net ons verblijf boven in het midden.

    Rechts kan je een blik(je) opvangen van het vliegveld met het leuke restaurant.

    Onderaan heeft een windsurfer alle tijd maar niet te veel zin

    om zijn plank nat te maken.

     

     

     

    Moe maar gelukkig, moet er halt gehouden worden op het punt van terugkeer

    tijdens de wandelingen.

    Op zo ’n moment moet vaste en vloeibare energie worden opgeslagen.

    Ditmaal komen we terecht in een Duitse eetbar, waar enkele interessante

    producten op de kaart staan.

    Greta gaat resoluut voor een bord puur Spaanse albondigas

    (gehaktballen in tomatensaus) en op het bobbord krioelt het

    van de papas arrugadas die een rolmops in bedwang willen houden.

    De tweede rolvis baant intussen al zijn weg door de bobslokdarm.

    De Spanjaarden passen voor een rolmops, maar dank zij onze Duitse vrienden

    geraken deze glimmende smakelijke beesten zelfs tot op Gran Canaria.

     

     

     

    Het is nu de 18de december, en ik begroet met veel genoegen

    mijn oude kameraad uit Lapland, die net een week vóór zijn grote escapade

    in dezelfde Coconut bar nog even zijn batterijen komt opladen in de volle zon.

    In de loop van ons interessant gesprek verneem ik dat hij een tussenstop

    heeft gemaakt in Valencia, waar zijn beste vriend en collega Nicolas

    een week voordien was aangekomen, met de stoomboot naar Spanje.

    De taak van deze laatste zat er al op, en hij is meegekomen in de rendierenslee

    voor een korte vakantie bij een neef, die op Gran Canaria woont,

    meer bepaald in San Nicolas de Tolentino.

     

     

     

    De volgende dag trekken we door San Agustin.

    Een aantal jaren geleden ontdekten we dank zij een of ander

    toeristisch boek een rare horecazaak, pal naast het Casino.

    Benieuwd of het nog bestaat zoeken we het terug op.

    En inderdaad “Loopy’s” staat er nog altijd. Het ziet er nog altijd uit

    als een mengsel van een Zwitserse chalet en een cowboy saloon.

    De buitenkant is very American gebleven.

     

     

     

    Het is eigenlijk een pizzeria, maar feitelijk een steakhouse.

    Vreemde combinatie, en ook het interieur is nog altijd identiek,

    en op een rare manier toch aantrekkelijk.

    Als je alle voorwerpen nauwkeurig wil bekijken en alle teksten

    wil doorkauwen, dan breng je best je tentje mee, want het is uitermate groot,

    met aparte kamers, verdeeld over enkele verdiepingen.

     

     

     

    Een veelbelovende plek om naartoe te bollen lijkt ons wel het stadje Telde,

    in het noorden. Volgens mijn informatie is het onder meer bekend

    door zijn modebewuste kappers met heel specifieke creaties.

    Omdat Greta toe is aan een onderhoudsbeurt van haar lokken

    kunnen we dit ineens meepakken, maar na het zien van enkele modellen

    verkiest ze nog even de kat uit de (palm)boom te kijken.

     

     

     

    Omdat ik per ongeluk in een hondendrol heb getrapt, lijkt het me verstandig

    aan te schuiven en mijn toer af te wachten voor een schoenpoetsbeurt.

     

     

     

    Jammer dat het nog te vroeg is, want ’s avonds gaat Telde uit de bol.

    Er is bijvoorbeeld een exclusieve nachtclub, waar men enkel binnen komt

    als men de sleutels kan tonen van een old timer.

     

     

     

    We rijden verder de bergen in en de dorpjes worden altijd maar kleiner.

    In Santa Lucia beginnen de magen te knorren, wat normaal is rond 3 uur.

    Het moment is aangebroken om beginnen te bidden om in dit bled

    nog een degelijk restaurant te vinden.

    Met de hulp van enkele andere bedevaarders blijkt dit te lukken.

     

     

     

    We happen in het eenvoudige maar sympathieke resto “Mirador”,

    met een prachtig terras dat uitgeeft op de bergen.

     

     

     

    Een stuk verder kunnen we de benen nog eens strekken,

    na kilometers haarspeldbochten in de richting van steeds hogere toppen.

    Greta doet haar dagelijkse trimoefeningen, steunend op ons huurwagentje,

    een Renault Clio Campus.

     

     

     

    We zitten al serieus hoog en Greta is in de wolken.

    Vulkaan (ik bedoel de berg, niet Greta) met slagroom noem ik dat.

    Tijd om terug te keren naar de kust, maar niet voordat we

    de enige echte specialiteit van de streek hebben geproefd.

    Alleen te vinden in bar Martin langs de hoofdstraat van San Bartolomé,

    waar de patroon zijn zelfgemaakte “Guindilla” verschaft,

    volgens overgrootvaders recept, bestaande uit rum, suiker en kersen.

    Dit geeft ons de kracht om beneden te komen, terug naar Bahia Feliz.

     

     

     

     

     

    21-02-2009, 22:37 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    14-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: varkenshaasje met kaassaus

     

     

    Het recept van dit haasje is verrassend afkomstig uit Nederland.

    Als we SOS Piet mogen geloven, dan is het degelijk bereiden

    van een simpel varkenshaasje een kunst.

    Omdat ik in de keuken helemaal geen kunstenaar ben,

    maar dichter bij de kant van de  plongeur sta, schakel ik dus nu over

    naar SOS Piet. 

    Een andere zaak is de moeilijke vorm van het stuk, omdat het in de pan

    teveel open ruimte laat, zodat het bakvet rondom gaat verbranden.

    SOS Piet heeft natuurlijk een oplossing, en vult de open ruimte met groenten.

    Champignons passen hier het best bij, en ze absorberen dan ook nog het overtollige vet.

     

    Hier komt het recept, met nog een paar adviezen van SOS Piet:

    Het doel van het braden is natuurlijk vlees te verkrijgen dat van buiten

    mooi bruin, en van binnen sappig is, dus:

     

    Starten met niet teveel vet.

    Het vuur in het begin niet hoog zetten.

    Eerst de champignons toevoegen, dan pas de vloeistof. 

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    1 varkenshaas

    kruid het haasje met peper, zout en lookpoeder

    zout, peper, lookpoeder

    laat boter in een kasserol smelten, tot ze begint te sissen

    champignons

    bak het vlees aan 3 kanten bruin, elke kant 5’, op niet te hoog vuur

    boter

    doe de champignons in de pan, wacht tot ze het vocht absorberen

    jonge Goudakaas, geraspt

    doe de kalfsfond in de pan en roer

    4 el mosterd

    meng de kaas met de mosterd en de room, schep over het vlees

    4 el slagroom

    braad het vlees 30’ in de pan en leg het op een verwarmde schaal

    Calvados (of andere)

    deglaceer de pan met Calvados (Spanje: Sidra en brandy)

    een kop kalfsfond

    draai het vuur hoog, blijf roeren tot de saus ingedikt is

     

    giet de saus over het vlees

     

    geef er gekookte aardappelen bij en sperziebonen uit diepvries

     

     Vroeger ging men er van uit dat gegrild of gebraden varkensvlees (te?) lang

    moest garen, niet alleen voor de smaak, maar vooral “om het gevaar van trichinose uit te sluiten”.

    Dit vermeldt mijn (niet zo jonge) kookboek.

    Ben ik even gaan opzoeken hoe het vandaag zit met deze kwaal.

    Alle gevaar lijkt intussen geweken, tenzij je wild en niet gekeurd eet.

    Mocht je haasje er dus aan de dikkere kant van binnen nog lichtjes roze

    uitzien, dan gaat de Trichinella worm morgen nog niet met open mondje

    door je darmen razen.

     

    “Trichinose door Trichinella spiralis worm is een worminfectie die,

    dankzij de strenge vleeskeuring, in onze streken in principe niet meer voorkomt.

    Ze kan nog wel optreden wanneer men onvoldoende verhit vlees eet van wilde

    (en dus mogelijk niet gekeurde) everzwijnen.” 

    Quote uit www.gezondheid.be 

     

    Wat hebben we vandaag geleerd? 

    1. een varkenshaasje heeft niks te maken met een konijn

    2. de Trichinella worm komt niet uit China, maar uit een everzwijn

    3. een gerecht afkomstig uit Nederland kan toch ook lekker zijn.

    Hier komt het warme spul op de tafel. 

     

     

    Tegelijk heb ik nog een gelijkaardige variant bereid, haasje voor Afrikanen. 

     

     

    Naar ”Varkenshaasje met kaassaus” uit TimeLife “Varkensvlees”, pag.103 en SOS PIET

     

     

    14-02-2009, 14:35 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLABA: trappen en happen

     

    Na een uitgebreide viering van de Belgische Nationale Feestdag op 21 juli,

    Is de tijd rijp voor wat Olaba actie.

    Op 24 juli gaan we dus vrolijk de boer op voor de klassieker

    “Trappen en Happen”. We vertrekken met de fiets uit Sijsele,

    dé ideale startplaats voor een dag fietsplezier.

     

     

     

    We rijden kilometers over een oude spoorwegberm, dan verder

    in en uit de bosjes, onder de leiding van een deskundige gids,

    in een heerlijk zonnetje, en langs gewone wegen en kleine macadammekes.

    We laten de meeste cafeetjes links liggen, maar toch ook enkele rechts. 

     

     

     

    Uiteindelijk komen we aan een afspanning naast het kanaal

    Oostende-Brugge-Gent, waar gereserveerd is voor de lunch.

    Niets belet ons, om in afwachting, als aperitiefje, even gebruik te maken

    van een gezonde dosis vitamine C, onder de vorm van een lekkere Leffe. 

     

     

     

    Gezien de betere weersomstandigheden nog altijd van kracht zijn,

    gaan de meeste voorkeuren uit naar saladeachtige lunchgerechten,

    geserveerd in niet te kleine porties.

     

     

     

    Dit is het bordje van Greta,een geitenkaasje in spek gewikkeld, (wie vindt het?)

     

    maar ja, een flinke fietsster mag wat hebben…

     

     

     

    Voor Luc ligt het anders: door zijn uurwerk van meer dan twee kilo

    kan hij nauwelijks zijn linkerarm opheffen, en is hij genoodzaakt

    zijn mond naar zijn hammetje te brengen in plaats van omgekeerd.

    Het is overduidelijk dat Marc “De Val van het Hammetje” verwacht,

    maar hij zal in dit geval tevergeefs terug moeten uitwijken naar zijn eigen slaatje.

     

     

     

    Wat is er leuker dan in openlucht, tussen de wiebelende bootjes,

    een natje en een droogje te nuttigen? Wat mankeert een mens dan nog?

    Een klein siëstaatje, dat is evident.

    Sommigen zijn al in dromenland aangekomen, en anderen proberen

    het been nog stijf te houden, maar achteraf gaat toch iedereen tegen de plank.

    Zonder twijfel wordt dit proces gestimuleerd door een Leffe als digestief.

     

     

    Nochtans zijn we ook niet vies van niet-alcoholische dranken.

    We ontdekken hier goddank het Olala water, als duidelijke geestesverwant

    van en geïnspireerd door Olaba(*).

     

     

    Na onze verkwikkende siësta zijn we een beetje opgeschoven in de tijd,

    en we zien dat het weer niet meer zo schitterend is als vanmorgen.

    Op de fiets weet je natuurlijk graag hoe de weervork aan de steel zit.

    Maar het geluk is aan onze zijde! Plaatselijk beschikken ze hier niet

    over de weervork, maar wel over de enige echte zware weersteen.

     

     

    Een weersteen zal je zeggen, hoe moet je dat interpreteren?

    Daartoe is er onder de steen een duidelijke gebruiksaanwijzing aangebracht.

    Je kunt hier trouwens zelf de mogelijke weertoestand aflezen.

     

     

     

    We zijn nu klaar wakker en gereed voor het vertrek,

    en Marc maakt gretig zijn fiets rijklaar.

     

     

    Het weer ziet er (voorlopig) nog goed uit, hoewel we later op de dag

    toch wat regen op onze knikker krijgen, vlak bij een café met de slagzin:

    “2 € voor een grote blonde Leffe van het vat”. Een geluk met een ongeluk dus.

    Na nog wat verdere avonturen besluiten we onze tocht in Restaurant Taverne

    “Veldzicht” in de buurt van Damme.

    Voor een laatste verfrissing wordt nog een opening gezocht ergens onder

    de slokdarm.

    Bij Greta is er nog een klein holletje aan de rechterkant van haar maag.

    Om het erin te krijgen moet ze dus bij elke hap een beetje scheef

    naar rechts gaan hangen om het te positioneren.

    .

     

     

     

      Weer een goed doorleefde Olabadag achter de rug.  

     

     (*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.

    12-02-2009, 11:18 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Bobs spinazie met chipolata en poeikes

     

     

     

    Een gerechtje uit Italië mag ook wel eens, hoewel het originele

    ding nogal werd aangepast (maar niet aangetast).

    Oorspronkelijk komt het uit Firenze, maar na wat persoonlijke

    wijzigingen heb ik er toch “Bobs…” durven voorzetten.

    In plaats van moeite te steken in het bereiden van verse spinazie,

    neem ik diepvries uit het Spaanse winkelrek, maar dan wel Espinacas Ajoliva.

    Daar is ineens de nodige ajo (look) en olijfolie (oliva) aan toegevoegd.

    Die Spanjaarden zijn wel grappig door vóór alle woorden

    (zoals bij espinaca) die beginnen met “sp, st, sq…” de letter “e” te zetten.

    Dat is voor de niet Spanjaarden in het begin soms verwarrend.

    Enkele voorbeelden: España, esqui, estacion. Er zijn hier zelfs restaurants

     die espaghetti en Boeuf Estroganoff op hun menukaart zetten. Maar dat terzijde.

     

    “In olijfolie gebakken brood” staat er vermeld in het kookboek voor

    mijn gerecht. Tof zeg, eindelijk kan ik eens iets maken met poeikes.

    De meesten onder jullie kennen dat zeker niet, behalve de Limburgers. I

    k ken het ook nog maar een paar jaar, sinds we de Grote Olaba(*)

    Limburg Quiz van Luc moesten ondergaan. Dat was een van de vragen.

    Intussen ben ik alle Limburgse woorden vergeten, behalve dit.

    Een poeike klinkt me zo lief in de oren dat ik het altijd blijf onthouden.

    Wat is het? Er zijn twee betekenissen: 1/ een pony en

    2/ wat ze in Antwerpen noemen: een soldaatje. Een lijntje brood dus,

    dat je ook kan gebruiken om in een vers gekookt eitje te soppen. Njamnjam.

    In mijn geval worden de poeikes gebakken in (veel) olijfolie.

    Ze liggen al gretig op me te wachten op het vuur boven rechts,

    terwijl ik het eitje bij de spinazie voeg. 

     

    Hier volgt het gerecht:

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g diepvriesspinazie of ½ kg verse

    bak de chipolata’s in een beetje olie, aan elke kant 5’

    (in Spanje: neem Espinaca Ajoliva)

    doe wat olie in een pan en leg er de kille spinazie in

    olijfolie

    volgens verpakking: laat 6’ opwarmen

    zout en peper

    op het einde het vuur verlagen

    1 vers ei, geklutst

    snij de sneden brood in poeikes, bak ze in olie krokant

    1 el gerapte kaas: Parmezaans of mix

    kluts in tussen het ei met de kaas en de marjolein

    1 tl marjolein

    kruid de worstjes en de spinazie af

    2 ferme sneden oud brood

    meng het eimengsel door de spinazie

    +/- 400g chipolata worstjes

    en klaar is kees

     

     

    En hoe het er uitziet op een bord. Ik heb er als vlees chipolata’s aan toegevoegd.

    In onze buurt is er een Irish Butcher van vlees en bloed.

    Zijn chipolata’s zijn zo perfect dat er geen druppelvet uit komt, en nog lekker ook!

     

     

    Ik kan je verzekeren dat het heerlijk smaakt, en dat er geen kliekjes over waren.

    Smakkie, smakkie. 

     

    Naar ”Eggs and Spinach” uit TimeLife Groenten, pag.90

     

     (*) Olaba staat voor: Organisation de loisirs agréables et blabla amical.

     

     

     

    09-02-2009, 17:33 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ik zie een zeehond!"

     

     

     

     

    Het gebeurt regelmatig dat we een wandeling maken langs het strand,

    als het weer het toelaat natuurlijk.

    Een van de laatste keren schuiven we in de richting van de baai van Marbella,

    en ik kan eerst mijn ogen niet geloven.

    Volgens mij komt daar uit de verte een zeehond aangezwommen.

     

     

     

     

     

    Volledig abnormaal natuurlijk in deze zuidelijke streek.

    Ik ben vanzelfsprekend niet helemaal zeker en wacht

    tot het beest dichterbij komt, om hem beter te kunnen zien.

    En ziedaar, de zeehond waagt zich zelfs even uit het water!

    Omdat de winter dit jaar zoveel strenger is dan andere jaren,

    is deze zeehond naar hier kunnen en willen afzakken.

    Waarschijnlijk is hij dus gepasseerd langs de straat van Gibraltar,

    en heeft hij de kustlijn gevolgd.

    Greta is er als de kip bij om een foto te nemen als tastbaar bewijs

    dat we niet fantaseren.

     

     

     

     

    Is dit een verrassing van formaat zeg. Gelukkig is er een bar kortbij

    om van de schok en de emoties te kunnen bekomen.

    Terwijl ik naar de bar stap, valt het me op dat het profiel van deze constructie

    me sterk doet denken aan de vliegende schotels, zoals die te zien waren

    in de films van de jaren vijftig.

    Je weet wel, met bovenop het koepeltje waar dan achteraf

    die groene mannetjes uitkwamen met hun voelsprieten.

    Bovendien staan er werkloos nog acht naakte masten vóór de strandbar.

    Niet te rijmen!

    Volgens mij zijn dit communicatieantennes voor aliense gsm's.

    Het is met onzekere stap dat ik me verder in de richting waag van de bar.

     

     

     

     

    Na grondig onderzoek van de plaats treffen we gelukkig (nog) geen aliens aan.

    Tijd dus voor een koffie in de zon van Bono’s Beach  (zo heet het etablissement).

    Het terras is splinternieuw, de kwaliteit is top (behalve de slappe Engelse koffie),

    en zo zijn de prijzen ook. Wel leuk dat er binnen een DJ zit (het is zondag),

    en dat er easy listening muziek klinkt uit klankboxen verspreid over het terras.

     

     

     

     

    Enkele jaren geleden waren we hier ook eens met vrienden,

    maar dan moesten we binnen schuilen voor de regen.

    Het interieur is intussen ook volledig en stijlvol vernieuwd,

    en doet denken aan een moskee.

    Misschien is Bobo wel een imam.

     

     

     

     

    Het terras is ruim bemeten, met allerlei meubilair, dat moet uitgetest worden.

    Lang geleden dat we hier zijn geweest, en daar zijn twee redenen voor:

    1. er zijn veel strandbars (of chiringuito’s)
    2. deze ligt een klein beetje landinwaarts, en niet echt op het strand

     

     

     

     

     

    En deze foto doe ik er extra bij, omdat het een van de mooiste is

    die Greta al genomen heeft (vind ik).

    De kleurencombinaties en het lijnenspel zijn zo subtiel. Proficiat Greta!

    Een ku(n)stwerk!.

    © Greta Denil 

     

     

     

     

    07-02-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    05-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: konijn in een pakje

     

     

     

    Nu de kerstbomen terug zijn ingepakt, opgeborgen of verbrand,

    bleef er toch nog één pakje liggen: een konijn in een pakje.

    In tegenstelling tot sommige andere konijnen komt dit exemplaar niet terecht

    in een zwarte hoge hoed van een goochelaar, maar wel in de kasserol.

    In het gebruikte recept vraagt men naar een wild konijn,

    maar zelfs na een grondig nazicht van het versneden beestje

    kon ik niet uitmaken op welke manier het geleefd heeft.

    Het zal de pret en de smaak niet bederven.

     

    Laten we meteen maar beginnen met dit fantastische

    en zeer smaakvol recept uit Frankrijk:  

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    ½ konijn in stukken gesneden

    braad de stukken konijn aan op hevig vuur

    zout en peper

    als ze een kleur hebben, haal ze uit de (niet kleef!)pan

    (verse) tijm en rozemarijn, gesnipperd

    deglaceer het aanbaksel tot een lichte saus

    ongeveer 10 plakjes doorregen rookspek

    kruid het konijn goed en wikkel elk stuk in de speklapjes

    2 uien, in dunne ringen gesneden

    bind eventueel dicht met keukentouw

    2 tomaten, in vieren gesneden

    neem een vuurvaste ovenschaal en bestrijk ze met olie

    olijfolie

    verspreid de uiringen over de bodem

    kleine aardappelen, eventueel rattekes

    leg er de verpakte stukken konijn op

     

    schik de stukken tomaat er rond

    TIP: om te deglaceren

    als er nog plaats is kan je er de piepers omheen leggen

    giet een scheut vocht in de pan (geen Teflon pan!) , zoals witte wijn, boeljon of water ( in Spanje gebruik ik Sidra)

    doe het eerder gemaakte sausje erover

    breng het aan de kook, schraap de aanbaksels los met een spatel

    besprenkel het geheel met olijfolie

    laat het mengsel dan 1’ flink koken, zodat de alcohol verdampt

    zet de pakketjes 45’ in een oven op 190°

     

    draai de pakketjes om de 15’, bedruip ze met het vocht

     

     

     Het konijn pakje komt hier uit de oven met pakje en al:

     

     Ik heb er een gekookt aardappeltje bijgedaan, en wortels

    met een suikerlaagje, bijvoorbeeld op deze manier bereid:

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    jonge wortels

    schil de wortels en snijd ze in stukjes

    olijfolie

    zet de wortels in de microwave met een bodempje water

    een halve (witte) ui

    zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen

    suiker

    warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in

    peterselie

    als de ui glazig is, voeg de wortels toe, schud regelmatig met de pan

     

    voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt

     

    strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over

     

    (vers citroensap kan ook)

     

    tip: de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken

     

     

     

    Het geheel ziet er dan als volgt uit en is heel lekker.

    Njam njam.

     %

     

    Net op het moment dat we aan tafel gingen was er een korte aardbeving,

    en Greta was zo snel als een wild konijn en kon nog een ultieme foto nemen,

    vóór het geheel op zijn Titanic’s naar de verdoemenis gleed.  

     Naar ”Lapin-Paquets” uit TimeLife Wildgerechten, pag.139

     



    05-02-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    luc_en_rina
    blog.seniorennet.be/luc_en_

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!