
Deze Europese koude winter doet een mens soms denken aan Rusland
en Siberië. Zouden ze daar ook koken? En wat dan wel?
Om het antwoord te vinden start ik een grondige zoektocht in de kookboeken .
In “Vis, schaal- en schelpdieren” van TimeLife vind ik toch vrij snel
een plaatselijk recept: “Ryba zapechennaya v smetane”.
Dit is niet zo vlot leesbaar als de meeste andere titels van gerechten,
maar voor de doorsneelezer luidt dit ongeveer “Gebakken vis in zure room”.
Als ik dan nog boven het recept letterlijk lees: “dit Russisch recept
is overgenomen uit het best verkochte kookboek uit het tijdperk van Stalin”,
dan is het hek van de dam.
Mijn eerste Russische recept komt er aan.
Er worden eigenlijk toch gewone ingrediënten gebruikt, behalve misschien
“beurre manié” .
Het lijkt me een woord met een hoog Bocuse-gehalte, en mij zegt het niets,
maar het is heel eenvoudig. Meng 1 eetlepel bloem met 1 eetlepel boter en
meng het tot een glad mengsel (zie recept).
Ik neem zeebaars, maar met een andere zeezwemmer kan het evengoed.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
400g baarsfilet
|
schil de aardappelen, kook ze in de microgolf, tot ze
|
(ook kabeljauw, schelvis, zalm of pladijs)
|
bijna gaar zijn, intussen:
|
zout en peper, bloem
|
kruid de vis naar smaak en bestuif met bloem
|
boter en olijfolie
|
sauteer de vis 8 à 10’ in boter tot hij lichtbruin is
|
200g kleine champignons, gehakt
|
sauteer de champignons in een kleine pan
|
600g aardappelen
|
op hoog vuur en laat het deksel er op voor het vocht
|
1 of 2 eieren, hard gekookt
|
leg de vis in beboterde ovenschotel
|
oranje Cheddarkaas
|
en snijd de piepers in schijven van ½ cm dik,
|
2 el gehakte peterselie
|
bak ze ong.5’ in de pan van de vis tot ze lichtbruin zijn
|
|
snijd de gekookte eieren in schijfjes
|
|
verdeel deze plakjes over de vis, zet de oven op 230°
|
|
vul de openingen op met de sneetjes champignons
|
|
leg hierboven een dichte laag aardappelschijfjes
|
|
giet er een slokje witte wijn over
|
|
verwarm de oven op 230°
|
|
|
Saus: 25 cl zure room
|
breng de zure room op een zacht vuur aan de kook
|
1 el bloem
|
maak “beurre manié”:
|
1 el boter
|
simpel: meng de boter en de bloem tot glad mengsel
|
zout
|
roer de beurre manié door de kokende room
|
|
laat het geheel 1 of 2 minuten sudderen
|
|
voeg zout toe en giet de saus over de visschotel
|
|
rasp de kaas hierover, in dikke slierten
|
|
zet de schotel 10’ in de oven, tot bovenkant bruin is
|
|
garneer met de gehakte peterselie
|
Het is superlekker (!!), en je hebt maar een enkele schotel nodig.
Ik denk dat Putin dit ook regelmatig voorgeschoteld krijgt.

Moe van de inspanningen (grapje!) smaakt een glaasje rood altijd.
Ik zou er geen wodka bij drinken.
Nasjdrovnje!

|