dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    09-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo

     

    De meesten onder ons hebben een grondige hekel aan dagelijkse sleur,
    maar tegelijk vertonen veel mensen heel wat weerstand tegen verandering.
    Welnu, hier is een gerechtje, Chili con Carne, dat buiten de dagelijkse sleur valt, 
    maar toch vooral gebaseerd is op eenvoudige en herkenbare ingrediënten.

    Ideale combinatie dus. Bovendien kan iedereen het bereiden, want deze jongen hier
     is ook maar een pover amateur-kokje, eigenlijk meer een veredelde kommies.

    Chili con carne is Spaans, of beter Mexicaans voor chilipeper met vlees.
    Hieronder krijg je een idee hoe men Chili con (of sin?) carne bereidde in 1939.
    Het gerecht stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de US.
    Ik ga het toch maar eetbaar maken op een enigszins afwijkende manier, denk ik.

     

     

    Wat hebben we nodig? In de eerste plaats bonen. En meer bepaald (rode) nierbonen.
    Niet dat deze exemplaren naar een nier zouden smaken. De naam slaat uitsluitend
    op de vorm. In Spanje noemt men een dergelijke boon: alubia.
    Als een Spaans woord begint met ‘al…’, bedenk dan dat het van de Moren komt.

     

     

    De gebruikte bonen zitten gewoon in een plastic zakje, en ze zijn zo hard dat je ermee
    kan knikkeren. Om ze mals te maken mogen ze een nachtje in het water.
    Deze gebruikte soort zijn de alubia pinta.
    Dat wil helemaal niet zeggen dat je verondersteld wordt pinten te drinken
    tijdens het weken, of dat je de bonen moeten vermalsen in gerstenat.
    Pinta betekent gewoon dat ze een kleurtje hebben.
    Je kunt evengoed
    boontjes nemen, die al gekookt zijn, en koopbaar in blik of in glas.

     

     

     

    Bij de andere ingrediënten zien we een groepje tomaten, een oude boterham
    en een paar chilipepertjes.
    Met deze gedroogde stokjes, die we hier in huis “duiveltjes” noemen,

    moet je heel erg oppassen, want ze zijn verduiveld pikant!

     

     

    We kunnen eraan beginnen. Een beetje snijwerk oefent eerst de vingertjes.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    800g gekookte bonen (blik of glas)

    schil de uien en snijd ze in dunne plakken

    1kg stoofvlees, gesneden in blokjes

    braad het vlees aan in de olie, in verschillende delen

    2 à 3 laurierbladeren

    fruit de uien en de look in dezelfde pot

    pezo

    deglaceer de pot met wat water, en doe het vlees er terug in

    3 uien, in plakjes gesneden

    bestrooi met pezo en doe de laurierbladen bij het vlees

    2 looktenen, fijn gesneden

    bestrooi met de bloem en zet het vlees net onder water

    2 el olijfolie

    leg de snede brood op het vlees en laat een uur zacht stoven

    1 blikje tomatenconcentraat

    na een uur met het deksel erop, neem het eraf

    4 rijpe tomaten, in stukken

    controleer dikte van de saus, en laat eventueel deksel er af

    1 el bloem

    laat nog een half uur stoven, voor de eindafwerking

    1 (oude) boterham

    doe de chili erin met de bonen en de tomaten + concentraat

    chili(poeder): pepertjes en/of pasta

    roer goed, laat het deksel er af en controleer de pikantheid

    droge oregano, salie, komijn

    voeg nu ook al de resterende kruiden toe

     

    (mogelijk de saus dikken met maïsbloem (Spanje: espezante)

     

    serveer met aardappels, rijst, tortillachips of andere

     

    Het vlees is na een uur al ver gevorderd, de boterham is opgelost

    en heeft de saus wat aangedikt. De laurierbladeren mogen eruit.

     

     

    De eindafwerking is nu dichtbij.
    Het tomatenconcentraat zit te popelen om in de pot te mogen meezwemmen.

    Het gerecht kan onder andere gecombineerd worden met stokbrood en
    kruidenboter, tortillachips, rijst of aardappels. Dikwijls wordt er ook guacamole of zure room
    of slagroom geserveerd bij het gerecht. Als pittige afwerking gebruikt men vaak
    geraspte cheddar. Dat is dan een West-Europese variant.

     

     

    De twee kleine chilipepertjes maken de Chili net niet pikant genoeg voor mijn smaak.

    Gelukkig hebben ze hier chilipeper in pastavorm, waarmee je nauwkeuriger
    kunt bijdoseren. Je kunt dit ook doen met gewone chilipoeder, Cayennepeper enzovoort.
    De Chili moét voor mij een minimum aan body hebben, anders is hij niet echt.

    Maar dat is volgens ieders smaak natuurlijk. Je maakt hem zo spicy als je zelf wil.

     

     

    Al de andere kruiden gaan er in, en als de saus nog niet dik genoeg is,
    dan gaat een beetje maïsbloem gemakkelijk redding brengen.

    Er zijn enorm veel variaties mogelijk. Zoals: toevoeging van gesneden paprika,
    plakjes of blokjes rookworst of chorizo, selder, tot zelfs fruit: ananas, perzik of mango.

     

     

    Nu de bladeren stilaan van de bomen vallen, is dit een gerechtje dat je verwarmt.
     
    We hebben er tweemaal van gegeten, en het gerecht kreeg een 5/5 van Greta.

    Vanaf nu heb ik een boontje voor Chili con carne.

    Yammie.

      

    Bereid in Spanje met het kookboek ‘TimeLife Meelspijzen en Peulvruchten’, pag. 148, vertaald uit

    “The Food and Drink of Mexico”

    09-12-2012, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (3)

    03-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)

     

     Ik kom nog even terug op ons verblijf in Niort vorig jaar. We dachten dat we
    alles hadden gehad na de beleving van Carabosse en de lange wandeling
    de volgende morgen.

    Niets is minder waar.
    Als we terug in het centrum komen na het stappen worden we
    langs alle kanten
    geconfronteerd met honderden of wellicht duizenden straatlopers.

     

      

     Op zoek naar een dorstlessend middel – het is behoorlijk warm - belanden
    we op het plein achter de donjon, gebouwd door Richard Leeuwenhart,
    met daarnaast de markthallen.
    Op deze plaats is het loopcircuit afgesloten met nadar afsluitingen.

      

     

    Om de stratenloop zo weinig mogelijk te hinderen nemen we rustig plaats
    op een terrasje om de enige Franse smaakvolle pils nog eens
    aan de smaakproef te onderwerpen: de “1664” van Kronenbourg.

     

     

    Komt daar een vreemd schepsel langs. Ofwel bevat de “1664”

    een hallucinerend middel, ofwel zie ik een (uiteraard groen)

    marsmannetje, met een draagbare UFO op zijn rug.

     

     

    Blijkt het een schildpad te zijn, die de confrontatie
    wil aangaan
    met de paar duizend (?) straathazen.

     

      

    We wandelen verder door de stad, en overal waar we kijken
    krioelen de lopers van alle leeftijden in het rond.
    Hier staan we aan een brug dicht tegen ons hotel.
    Ons probleem is dat we nu onze weg willen vervolgen
    naar het zuiden, maar we geraken met de wagen de straat niet op,
    omdat de lopers vandaag voorrang krijgen. Uiteindelijk vinden we een
    gaatje en kunnen we verder naar onze volgende favoriete plaats: Saint-Jean-de-Luz

     

     Verplaats je nu even naar een jaar later. Ook dit jaar (2012) houden we een stop
    in Niort op weg naar het zuiden. Het grote verschil is dat we aankomen op zondag,
    een dag later dus dan vorig jaar. Het verschil is groot: geen Carabosse spektakel,
    geen stratenloop, geen andere attracties of toeristische activiteiten.
    Direct na aankomst en check-in in het hotel doen we nog een
    kleine wandeling in de buurt van het centrum.
    Het water in de rivier is nog even glashelder als vorig jaar.

     

      

    Aan het water zit een eenzame visser. Bij nader
    inzien blijkt deze loze visser hier niet te zitten om vis
    boven te halen. Wat dan wel, zult u zeggen?
    Door nieuwsgierigheid geprikkeld vraag ik het hem
    op de man af. Hij blijkt te behoren tot het Carabosse gezelschap,
    en heeft als taak de marcellekes te recupereren ( zie vorig stukje) die
    vorig jaar per ongeluk in het water gevallen zijn bij het opruimen.
    Hij heeft er vandaag al twee gevangen, en ze hangen keurig over de armleuning van zijn stoel.

     

    We zetten onze wandeling voort langs de stille waters, bruggen en oevers van Niort,

    in een heerlijk zonnetje.

     

    De zon geeft nog wel warmte, maar glijdt toch langzaam naar beneden.

    We komen niemand tegen. De zondagrust is compleet.

      

      

    Alles is rustig, wijzelf inbegrepen. Tussen de boom- en waterpartijen staan

    hier en daar ook uit kluiten gewassen kunstwerken.

      

      

    Het is zondag, dus moeten we ook even een religieus moment inbouwen.

    Met de kerk van St-Hilaire in zicht komen we tot volledige bezinning i

    n de zonnige vooravond.

      

      

    We bezoeken opnieuw enkele leuke plekken waar we vorig jaar ook waren.

    Dit jaar zijn er minder bloemen zichtbaar. Maar we zijn dan ook een volle dag later in Niort.

     

     

      

    Het einde van de wandeling komt nu in zicht. Ook dit jaar zijn we weer verrast door de

     onvoorspelbaarheid van de uitzichten. Ergens doet dit enigszins aan Brugge denken,

    maar dan wat rustiger.

      

      

    De vraag aan de hotelreceptie naar leuke restaurantjes levert niet zo heel
    veel resultaat op. Op zondag valt elke activiteit stil, en de restaurants delen
    in de trend. We krijgen toch een interessante tip, en slaan de beentjes
    nog even uit richting het reusachtige plein La Brèche. Net voor het plein
    maakt Greta nog kennis met een ferme zeeslang. Ze is zo’n 10 à 15 meter
    lang, en heeft nog een broertje of zusje iets verder op. Als we volgend
    jaar terugkomen, dan gaan we ze eens goed bekijken in daglicht.

      

      

    Het aanbevolen restaurant is gespecialiseerd in eten uit de Elzas, wat voor mij
    geen enkel probleem vormt. Om ook respect te tonen voor andere
    religies besluiten we om vandaag hallal te eten.
    Ik kies voor een van de mogelijke choucroute varianten.
    Naast mijn bord staat
    nog een verwarmde schotel die voor mij bestemd is. Greta houdt het op pasta.

      

      

    Taverne Le Relais d’Alsace, zoals je op het raam kunt aflezen, geeft al zijn geheimen
    prijs, en voldoet ruimschoots aan onze culinaire verwachtingen.

      

      

    Bij onze bestelling hadden we terloops gezegd dat we afkomstig zijn uit België.

    Groot is onze verbazing dat de chef voor zijn buitenlandse gasten

    hoogstpersoonlijk mijn gerecht komt serveren. Hieronder zie je het bewijs.

    Tegelijk mogen we ook kennis maken met zijn lijfspreuk.

      

      

    Tot zover onze belevenissen in Niort tijdens onze twee passages.

    Nu trekken we verder richting De Landes.

    Een beetje geduld, want het volgende stukje zal over Kokeneten gaan,

    nu we toch in de sfeer zitten.

     

     

      

    03-12-2012, 21:45 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    valmel
    blog.seniorennet.be/valmel

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!