dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    09-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo

     

    De meesten onder ons hebben een grondige hekel aan dagelijkse sleur,
    maar tegelijk vertonen veel mensen heel wat weerstand tegen verandering.
    Welnu, hier is een gerechtje, Chili con Carne, dat buiten de dagelijkse sleur valt, 
    maar toch vooral gebaseerd is op eenvoudige en herkenbare ingrediënten.

    Ideale combinatie dus. Bovendien kan iedereen het bereiden, want deze jongen hier
     is ook maar een pover amateur-kokje, eigenlijk meer een veredelde kommies.

    Chili con carne is Spaans, of beter Mexicaans voor chilipeper met vlees.
    Hieronder krijg je een idee hoe men Chili con (of sin?) carne bereidde in 1939.
    Het gerecht stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de US.
    Ik ga het toch maar eetbaar maken op een enigszins afwijkende manier, denk ik.

     

     

    Wat hebben we nodig? In de eerste plaats bonen. En meer bepaald (rode) nierbonen.
    Niet dat deze exemplaren naar een nier zouden smaken. De naam slaat uitsluitend
    op de vorm. In Spanje noemt men een dergelijke boon: alubia.
    Als een Spaans woord begint met ‘al…’, bedenk dan dat het van de Moren komt.

     

     

    De gebruikte bonen zitten gewoon in een plastic zakje, en ze zijn zo hard dat je ermee
    kan knikkeren. Om ze mals te maken mogen ze een nachtje in het water.
    Deze gebruikte soort zijn de alubia pinta.
    Dat wil helemaal niet zeggen dat je verondersteld wordt pinten te drinken
    tijdens het weken, of dat je de bonen moeten vermalsen in gerstenat.
    Pinta betekent gewoon dat ze een kleurtje hebben.
    Je kunt evengoed
    boontjes nemen, die al gekookt zijn, en koopbaar in blik of in glas.

     

     

     

    Bij de andere ingrediënten zien we een groepje tomaten, een oude boterham
    en een paar chilipepertjes.
    Met deze gedroogde stokjes, die we hier in huis “duiveltjes” noemen,

    moet je heel erg oppassen, want ze zijn verduiveld pikant!

     

     

    We kunnen eraan beginnen. Een beetje snijwerk oefent eerst de vingertjes.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    800g gekookte bonen (blik of glas)

    schil de uien en snijd ze in dunne plakken

    1kg stoofvlees, gesneden in blokjes

    braad het vlees aan in de olie, in verschillende delen

    2 à 3 laurierbladeren

    fruit de uien en de look in dezelfde pot

    pezo

    deglaceer de pot met wat water, en doe het vlees er terug in

    3 uien, in plakjes gesneden

    bestrooi met pezo en doe de laurierbladen bij het vlees

    2 looktenen, fijn gesneden

    bestrooi met de bloem en zet het vlees net onder water

    2 el olijfolie

    leg de snede brood op het vlees en laat een uur zacht stoven

    1 blikje tomatenconcentraat

    na een uur met het deksel erop, neem het eraf

    4 rijpe tomaten, in stukken

    controleer dikte van de saus, en laat eventueel deksel er af

    1 el bloem

    laat nog een half uur stoven, voor de eindafwerking

    1 (oude) boterham

    doe de chili erin met de bonen en de tomaten + concentraat

    chili(poeder): pepertjes en/of pasta

    roer goed, laat het deksel er af en controleer de pikantheid

    droge oregano, salie, komijn

    voeg nu ook al de resterende kruiden toe

     

    (mogelijk de saus dikken met maïsbloem (Spanje: espezante)

     

    serveer met aardappels, rijst, tortillachips of andere

     

    Het vlees is na een uur al ver gevorderd, de boterham is opgelost

    en heeft de saus wat aangedikt. De laurierbladeren mogen eruit.

     

     

    De eindafwerking is nu dichtbij.
    Het tomatenconcentraat zit te popelen om in de pot te mogen meezwemmen.

    Het gerecht kan onder andere gecombineerd worden met stokbrood en
    kruidenboter, tortillachips, rijst of aardappels. Dikwijls wordt er ook guacamole of zure room
    of slagroom geserveerd bij het gerecht. Als pittige afwerking gebruikt men vaak
    geraspte cheddar. Dat is dan een West-Europese variant.

     

     

    De twee kleine chilipepertjes maken de Chili net niet pikant genoeg voor mijn smaak.

    Gelukkig hebben ze hier chilipeper in pastavorm, waarmee je nauwkeuriger
    kunt bijdoseren. Je kunt dit ook doen met gewone chilipoeder, Cayennepeper enzovoort.
    De Chili moét voor mij een minimum aan body hebben, anders is hij niet echt.

    Maar dat is volgens ieders smaak natuurlijk. Je maakt hem zo spicy als je zelf wil.

     

     

    Al de andere kruiden gaan er in, en als de saus nog niet dik genoeg is,
    dan gaat een beetje maïsbloem gemakkelijk redding brengen.

    Er zijn enorm veel variaties mogelijk. Zoals: toevoeging van gesneden paprika,
    plakjes of blokjes rookworst of chorizo, selder, tot zelfs fruit: ananas, perzik of mango.

     

     

    Nu de bladeren stilaan van de bomen vallen, is dit een gerechtje dat je verwarmt.
     
    We hebben er tweemaal van gegeten, en het gerecht kreeg een 5/5 van Greta.

    Vanaf nu heb ik een boontje voor Chili con carne.

    Yammie.

      

    Bereid in Spanje met het kookboek ‘TimeLife Meelspijzen en Peulvruchten’, pag. 148, vertaald uit

    “The Food and Drink of Mexico”



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    11-12-2012
    yammie bis
    Met dit Knokse winterweer zal dit receptje zeker smaken (en mijnen artiest zit al te watertanden lees ik ).

    11-12-2012, 19:29 geschreven door Yvette


    Yammie.... yammie
    Het typische water-van-de-grote-goesting komt mij in de mond... 'k Wou dat ik mee aan tafel zat (verleden tijd van zitten)! Chili-met-body en bonen.... en dan met die warmrode kleur erbij.. Knokse winteryammiegroet

    11-12-2012, 15:51 geschreven door Artiest8300


    10-12-2012
    Dat zal best lekker zijn
    Het is echter niets voor mij .Ik mag na wat maagzweren niets pikant meer eten.Maagzweren gekregen na reuma medikatie

    prettige feestdagen

    10-12-2012, 23:06 geschreven door marylou


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gemokabel
    blog.seniorennet.be/gemokab

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!