Nu de kerstbomen terug zijn ingepakt, opgeborgen of verbrand,
bleef er toch nog één pakje liggen: een konijn in een pakje.
In tegenstelling tot sommige andere konijnen komt dit exemplaar niet terecht
in een zwarte hoge hoed van een goochelaar, maar wel in de kasserol.
In het gebruikte recept vraagt men naar een wild konijn,
maar zelfs na een grondig nazicht van het versneden beestje
kon ik niet uitmaken op welke manier het geleefd heeft.
Het zal de pret en de smaak niet bederven.
Laten we meteen maar beginnen met dit fantastische
en zeer smaakvol recept uit Frankrijk:
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
½ konijn in stukken gesneden
|
braad de stukken konijn aan op hevig vuur
|
zout en peper
|
als ze een kleur hebben, haal ze uit de (niet kleef!)pan
|
(verse) tijm en rozemarijn, gesnipperd
|
deglaceer het aanbaksel tot een lichte saus
|
ongeveer 10 plakjes doorregen rookspek
|
kruid het konijn goed en wikkel elk stuk in de speklapjes
|
2 uien, in dunne ringen gesneden
|
bind eventueel dicht met keukentouw
|
2 tomaten, in vieren gesneden
|
neem een vuurvaste ovenschaal en bestrijk ze met olie
|
olijfolie
|
verspreid de uiringen over de bodem
|
kleine aardappelen, eventueel rattekes
|
leg er de verpakte stukken konijn op
|
|
schik de stukken tomaat er rond
|
TIP: om te deglaceren
|
als er nog plaats is kan je er de piepers omheen leggen
|
giet een scheut vocht in de pan (geen Teflon pan!) , zoals witte wijn, boeljon of water ( in Spanje gebruik ik Sidra)
|
doe het eerder gemaakte sausje erover
|
breng het aan de kook, schraap de aanbaksels los met een spatel
|
besprenkel het geheel met olijfolie
|
laat het mengsel dan 1’ flink koken, zodat de alcohol verdampt
|
zet de pakketjes 45’ in een oven op 190°
|
|
draai de pakketjes om de 15’, bedruip ze met het vocht
|
Het konijn pakje komt hier uit de oven met pakje en al:
Ik heb er een gekookt aardappeltje bijgedaan, en wortels
met een suikerlaagje, bijvoorbeeld op deze manier bereid:
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
jonge wortels
|
schil de wortels en snijd ze in stukjes
|
olijfolie
|
zet de wortels in de microwave met een bodempje water
|
een halve (witte) ui
|
zorg ervoor dat de wortels bijna gaar uit de microwave komen
|
suiker
|
warm olijfolie op in een pan en doe er de gesnipperde halve ui in
|
peterselie
|
als de ui glazig is, voeg de wortels toe, schud regelmatig met de pan
|
|
voeg de suiker toe, en wat boter zodat de glaceerlaag dikker wordt
|
|
strooi er vlak voor het opdienen wat peterselie over
|
|
(vers citroensap kan ook)
|
|
tip: de wortels kunnen vervangen worden door pastinaken
|
Het geheel ziet er dan als volgt uit en is heel lekker.
Njam njam.
%
Net op het moment dat we aan tafel gingen was er een korte aardbeving,
en Greta was zo snel als een wild konijn en kon nog een ultieme foto nemen,
vóór het geheel op zijn Titanic’s naar de verdoemenis gleed.
Naar ”Lapin-Paquets” uit TimeLife Wildgerechten, pag.139
|