dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    14-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: varkenshaasje met kaassaus

     

     

    Het recept van dit haasje is verrassend afkomstig uit Nederland.

    Als we SOS Piet mogen geloven, dan is het degelijk bereiden

    van een simpel varkenshaasje een kunst.

    Omdat ik in de keuken helemaal geen kunstenaar ben,

    maar dichter bij de kant van de  plongeur sta, schakel ik dus nu over

    naar SOS Piet. 

    Een andere zaak is de moeilijke vorm van het stuk, omdat het in de pan

    teveel open ruimte laat, zodat het bakvet rondom gaat verbranden.

    SOS Piet heeft natuurlijk een oplossing, en vult de open ruimte met groenten.

    Champignons passen hier het best bij, en ze absorberen dan ook nog het overtollige vet.

     

    Hier komt het recept, met nog een paar adviezen van SOS Piet:

    Het doel van het braden is natuurlijk vlees te verkrijgen dat van buiten

    mooi bruin, en van binnen sappig is, dus:

     

    Starten met niet teveel vet.

    Het vuur in het begin niet hoog zetten.

    Eerst de champignons toevoegen, dan pas de vloeistof. 

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    1 varkenshaas

    kruid het haasje met peper, zout en lookpoeder

    zout, peper, lookpoeder

    laat boter in een kasserol smelten, tot ze begint te sissen

    champignons

    bak het vlees aan 3 kanten bruin, elke kant 5’, op niet te hoog vuur

    boter

    doe de champignons in de pan, wacht tot ze het vocht absorberen

    jonge Goudakaas, geraspt

    doe de kalfsfond in de pan en roer

    4 el mosterd

    meng de kaas met de mosterd en de room, schep over het vlees

    4 el slagroom

    braad het vlees 30’ in de pan en leg het op een verwarmde schaal

    Calvados (of andere)

    deglaceer de pan met Calvados (Spanje: Sidra en brandy)

    een kop kalfsfond

    draai het vuur hoog, blijf roeren tot de saus ingedikt is

     

    giet de saus over het vlees

     

    geef er gekookte aardappelen bij en sperziebonen uit diepvries

     

     Vroeger ging men er van uit dat gegrild of gebraden varkensvlees (te?) lang

    moest garen, niet alleen voor de smaak, maar vooral “om het gevaar van trichinose uit te sluiten”.

    Dit vermeldt mijn (niet zo jonge) kookboek.

    Ben ik even gaan opzoeken hoe het vandaag zit met deze kwaal.

    Alle gevaar lijkt intussen geweken, tenzij je wild en niet gekeurd eet.

    Mocht je haasje er dus aan de dikkere kant van binnen nog lichtjes roze

    uitzien, dan gaat de Trichinella worm morgen nog niet met open mondje

    door je darmen razen.

     

    “Trichinose door Trichinella spiralis worm is een worminfectie die,

    dankzij de strenge vleeskeuring, in onze streken in principe niet meer voorkomt.

    Ze kan nog wel optreden wanneer men onvoldoende verhit vlees eet van wilde

    (en dus mogelijk niet gekeurde) everzwijnen.” 

    Quote uit www.gezondheid.be 

     

    Wat hebben we vandaag geleerd? 

    1. een varkenshaasje heeft niks te maken met een konijn

    2. de Trichinella worm komt niet uit China, maar uit een everzwijn

    3. een gerecht afkomstig uit Nederland kan toch ook lekker zijn.

    Hier komt het warme spul op de tafel. 

     

     

    Tegelijk heb ik nog een gelijkaardige variant bereid, haasje voor Afrikanen. 

     

     

    Naar ”Varkenshaasje met kaassaus” uit TimeLife “Varkensvlees”, pag.103 en SOS PIET

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    14-02-2009
    wauw wat een mooi verzorgd recept.....groetjes


    Photobucket

    van bo

    14-02-2009, 18:37 geschreven door boomer


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    persoonlijkheidsstoornis
    blog.seniorennet.be/persoon

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!