dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    02-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Californische droom, groeiend aan een boom

     

     

    Vorig gerecht was een “koolvis op Russische wijze”.

    Het kookboek dat ik daarvoor gebruikte stamt trouwens nog uit de communistisch 

    Stalinistische periode.

    Om de politieke stabiliteit in de wereld een beetje in evenwicht te houden,

    voel ik me verplicht om ook, en snel, een gerecht te produceren uit de

     kapitalistische wereld.

     

    Mijn keuze is gevallen op “kip op Californische manier”.

    Californië is in de eerste plaats het summum van het kapitalisme.

    Op zichzelf is/was deze USA-staat de achtste economische grootmacht

    in de wereld!

    Filmacteur Arnold Schwarzenegger, een lang geleden aangespoelde Oostenrijker,

    is er nu al een heel aantal jaren de gouverneur, met dank aan de filmstudio’s.

     

    Gevolg: Californië is nu virtueel failliet.

    Maar ja, Arnie is toch de Terminator voor iets.

    Hij moet toch ook in de gouverneurszetel zijn naam waar maken zeker.

    Voor hemzelf is er niets aan de hand.

    Hij kan gewoonterug naar de Hollywoodfilm, en mits een pondje plaasterig

     oplapwerk en een dikke dosis make-up mogen we binnenkort

    “Terminator 4” verwachten.

     

     

     

     

    Zoveel koolvissen ze in Rusland hebben, zoveel perziken vind je in Californie, en ze

     zijn wel gemakkelijker te vangen. Meestal worden ze gevangen gezet in een blik.

     Jammer dat je de perzik bloem nooit te zien krijgt, want die is prachtig (zie boven). 

    De populaire ronde vrucht met veel vrouwelijke vormen kent natuurlijk iedereen.

    Ze bevat een harde houten pit net als de abrikoos, de pruim en de kers.

    Technisch zijn dit alle steenvruchten.

    De perzik is “zelf fertiel”, wat zoveel wil zeggen als dat ze zichzelf kan bevruchten.

     Daar zie je nog maar eens hoe mensen toch wel heel beperkt zijn in hun

     mogelijkheden.

     

     

     

    De perzik wordt voornamelijk gekweekt in Iran en de omgeving van de

     Middellandse Zee, zoals de meeste lekkere dingen.

    De naam perzik betekent Perzisch (Prunus persica). Perziken komen

     oorspronkelijk uit China, maar zijn via Perzië (nu Iran) in Europa terecht gekomen.

     De moeilijk eetbare stenen in het midden van het fruit heeft de Iranezen ertoe

     aangezet om het stenigen (van meestal vrouwelijke slachtoffers) op punt te krijgen.

    De schil voelt een beetje pluizig of wollig aan. Soms, als ik een perzik aanraak,

    krijg ik een rilling over mijn rug, maar dat zal aan mij liggen. Vers moet ik ze niet.

    Een vorm zonder deze pluizige schil heet nectarine. Behalve de schil bestaat

     er geen wezenlijk verschil tussen perziken en nectarines. Een nectarine is dus geen 

    kruising tussen een perzik en een pruim, zoals soms wordt verondersteld.

     Hieronder zie je duidelijk de groeifasen van een nectarine, van knop tot volwaardig 

    stuk fruit.

      

      

    Binnen de rassen wordt wel onderscheid gemaakt naar de kleur van het vruchtvlees:

     wit, geel of rood. Veel witvlezige rassen staan er om bekend dat ze beter smaken

     dan de geelvlezigen, maar een nadeel is dat ze slechter tegen transport kunnen.

    Tenzij de witte perzikjes heel traag vervoerd worden, zoals op deze foto van 1939.

    De foto is zó oud dat er zelfs geen copyright meer op zit. Goed voor mij.

     

     

     

    Terug naar de keuken en naar de kip en de perziken.

    Ik ga dus een “kip op Californische wijze” van maken.

    Hier is het schitterende recept, uit een versleten kookboek:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 kipfilets

    de kip bestrooien aan beide kanten met pezo

    pezo

    de filets door de bloem wentelen en het teveel er af kloppen

    bloem

    in de olie de stukjes kip aan alle kanten aanbraden

    olijfolie

    suiker door de azijn roeren, nootmuskaat en chilipeper toevoegen

    1 el suiker

    met het grootste deel van het perziksap tot ¼ l vloeistof maken

    1 tl wijnazijn

    de geschilde wortel in heel dunne plakjes snijden

    1 tl hot chilipeper

    verdeel de wortelschijfjes over de bodem van een niet-kleefpan

    mespunt nootmuskaat

    leg de stukjes kip daarop

    1 blik perziken op sap (+-250g)

    kook het braadvet van de kip op met de rest van het perziksap

    1 dikke winterwortel

    blijf hierin roeren en giet het vocht dan over de kip

    nogal veel rozemarijnblaadjes

    doe ook de gekruide azijn en de rozemarijnblaadjes hierop

     

    dik de saus eventueel wat met maïzena express

     

    zet het deksel op de pan en laat 15’ op een zacht vuur staan

     

    laat de laatste 10’ de in partjes gesneden perziken meestoven

     

    neem 5’ voor het einde het deksel er af

     

     

     

    lekker met aardappelpuree en een gemengde salade

     

     

     

     

     

     

    Een winterwortel vinden kan met dit weer geen probleem zijn.

     

    De bebloemde kipfilets laten zich keurig aanbraden,

    zonder veel weerwerk.

     

     

     

    Het resultaat oogt bijzonder lekker, met slechts enkele eenvoudige ingrediënten.

    De kippetjes liggen op een heerlijk zacht bedje te genieten.

     

     

     

    Een potje aardappelpuree, en een gemengde salade doen me de traditionele

     kwijlsappen in de mond komen.

     

     

     

    Op het bord ermee, en het feest kan weer beginnen. Smullie smullie!!

     

     

     

    Een lekker flesje uit Californie erbij van een Shiraz druifje,

    en de wereld kan niet meer stuk.

     

     

     

    “Hasta la vista, baby.”

    “I’ll Be back.” A.S.

     

     

     

    Bereid in België en gebaseerd op een recept van ‘Groot Fonteyn Kookboek, pag. 88.

    Groetjes uit Marbella.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    03-01-2011
    Een spetterend 2011 Greta en Bob
    Ik heb een nieuwe fotoreportage over het Ice en Snowfestival op mijn blog gezet Ik heb een nieuwe fotoreportage ovet het Snow en Ice festival op mijn blog gezet.Altijd welkom

    68393071925446.gif

    03-01-2011, 15:43 geschreven door marylou


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    netpiraat
    blog.seniorennet.be/netpira

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!