dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Boeuf Miroton, uit de streek van Lyon

     

    Iedereen die al ooit gekookt heeft kent vanzelfsprekend deze goudkleurige bollen.

     

     

     

    Vandaag ga ik ze inbouwen in een Boeuf Miroton, een gerecht uit de streek

    van Lyon, een streek in Frankrijk waar elke lekkerbek likkebaardend verblijft

    of doortrekt.

     

    Deze sympathieke bollen hebben misschien wel een paar geheimpjes die ik

    graag even in het daglicht wil brengen.

    De ultrakorte naam ui (ook wel ajuin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, 

    en siepel in Noord-Nederland) vertegenwoordigt een plant uit de lookfamilie.

     

    De ui is een bolgewas en is verwant aan prei, bieslook en look.

    Deze gewassen slaan voedsel op in een bol die de winter in de grond overleeft.

     Daardoor kunnen ze in de lente snel boven de aarde komen en bloemen vormen 

    en zich voortplanten. Bolgewassen bevatten daarenboven veel suiker,

    waardoor ze niet snel doodvriezen en lang zonder voedsel kunnen.

    Uit geschriften van 3000 v.Chr. blijkt dat de ui voor het eerst in delen van Azië

    werd verbouwd. Vanuit India is de ui naar Griekenland en Egypte gebracht.

    De piramidebouwers kregen uien als rantsoen.Uien werden ook in graftombes 

    gelegd voor in het volgende leven. Ze waren tegelijkertijd voedsel en medicijn

     tijdens de reis naar het hiernamaals. Ook zou de schil door de structuur gezien

     worden als een symbool van eeuwigheid.

    Uien werden ook door Grieken en Romeinen gebruikt.

    Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting.

    Ze hebben een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern.

    Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei 

    vormen en kleuren.

     

    De gele ui wordt bij ons het meest geteeld, heeft een 

    goudgele huid, voelt stevig aan en is van binnen wit.

    Het is de klassieker die onder koks zeer populair is 

    om mee te koken, te stoven of te bakken.

     

     

     

    Onderaan in het midden op de foto hangt de Franse ui,

    platter dan de gele.

    Hij is ook iets fijner van smaak, en gaat al naar de sjalot.

    Rechts zie je de witte ui, die we veel gebruiken in Spanje: 

    heel zoet en lekker, maar hij wordt vlug rot.

    De rode ui, helemaal links, wordt meestal gebruikt in salades,

    héél fijn gesneden in ringen of duxelle.

    Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker.

    Meestal worden hier Spaanse uien voor gebruikt, omdat die 

    een hoger drogestofgehalte hebben.

    In de boeddhistische keuken worden uien vermeden, vanwege 

    de geur en de vermeende lustopwekkende werking.

    In de Aziatische keuken vind je hem dus minder.

     

    Hoe Spaanse uien er uit zien, kan je hier bekijken op de foto.

    Het zijn de kolossen onder de ajuinen.

    Ze zijn perfect kogelrond en de diameter is tussen de acht 

    en de negen centimeter (heb ik net gemeten).

    In de Supermarkt zitten ze hier altijd in een netje van vier op een rij.

    Joost of José mogen weten waarom.

     

     

     

    De meeste exemplaren hebben een scherpe smaak en geur

    die onze ogen bij het snijden ervan zelfs tot tranenproductie aanzet.

    Bij het doorsnijden van de cellen in de ui met een keukenmes 

    worden er zwavelgassen gevormd.

    Wanneer dit gas in contact komt met de ogen vormt het 

    met het oogvocht een zwavelzuurverbinding,

    dat de zenuweinden in het oog irriteert. Hierdoor gaan de ogen tranen.

    TIP: het tranen is te voorkomen door ze in de koelkast te bewaren, of door

     

    ze onder water te schillen (wat me persoonlijk niet zo praktisch lijkt).

    Een lekker voor- of tussengerechtje zijn gepaneerde en gebakken uienringen,

     gemaakt van Spaanse ajuinen (omdat het grote exemplaren moeten zijn).

     

     

    Terug in de keuken en naar een lap rundvlees.

    Ik ga dus een “Boef Miroton” maken, met “Lyonnaise saus”.

    Hier is het schitterende recept voor 2 personen, uit een oud kookboek:

     

     

     

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    500g rundvlees (platte bil, rumsteak)

    kook het vlees in water (altijd 1 kg = 1 uur)

    2 uien

    houd de boeljon bij voor de Lyonnaise saus of voor soep

    20g boter of olijfolie

    snijd alle uien in plakken, laat ze in het vet glazig worden

    paneermeel

    verwarm de oven voor op 200°

    2 el gehakte verse peterselie

    leg de helft van de uien in een platte vuurvaste schotel

    1 el gesmolten boter

    snijd het warme rundvlees in plakken van 1,5 cm dik

     

    verdeel het over de uien in de ovenschotel

    Lyonnaise saus:

    strooi er het paneermeel en 2/3 van de peterselie over

    2 uien

    giet de gesmolten boter erover

    30g boter (of olijfolie)

    zet het nog 10’ in de oven, eventueel met grill

    1 el maïzena

    giet er de Lyon saus over en dien op

    1 glas wijn

     

    1 glas water

    Lyonnaise saus:

    1 schepje vaste of ¼ l kalfsboeljon

    laat de rest van de uien glazig worden in de boter of olie

    (of boeljon van het gekookte vlees)

    doe de wijn en de boeljon erbij en breng dit aan de kook

    pezo

    doe er de maïzena (express) bij onder voortdurend roeren

    citroensap

    als de saus is ingedikt, breng op smaak met pezo en citroen

     

     

     

    lekker met gekookte peterselieaardappelen (1/3 peterselie)

     

     

    Wat zou er in deze pot kunnen zitten?

     

     

     

    Volgens de vermeldingen in het kookboek heb ik dit receptje al eens bereid in

     1975, 1989, 2003 en misschien nog wel eens. Je kunt hier zien dat ik de

     kookboekrecepten bewerk, om te komen tot iets dat iedereen foutloos kan

     gebruiken. Grijp je kans.

     

     

     

    De beginnende kok is aan het denken wat er toch nog fout kan lopen.

     

     

     

    Bij de afgewerkte Boeuf Miroton horen nog wat (diepvries)groenten en

     gepersilleerde aardappelen.

    Een fles rode Jacobs Creek zal alles vlot naar binnen spoelen.

     

     

     

    De Miroton is geen boeufje om zonder handschoenen aan te pakken.

     

     

     

    Het beestje is tot op de tafel geraakt, en het mag nu wat uitblazen…

     

     

     

    …maar niet vooraleer het overgoten is met de overheerlijke Lyonnaisesaus.

     

     

     

    De overgebleven uien kijken er met verstomming naar.

    Hun beurt komt nog wel.

     

     

     

    Bereid in België en gebaseerd op een recept van ‘Groot Fonteyn Kookboek, pag. 115.

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    20-01-2011
    zingen
    je kan ook zingen terwijl je ajuin kuist. Dat helpt want dan adem je hem niet in en pikken je ogen niet. Het komt door het prikken in je neus dat je gaat tranen.

    20-01-2011, 09:07 geschreven door greta


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dukje
    blog.seniorennet.be/dukje

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!