Af en toe een kleine barbecue, of nog beter een tepan yaki, moet kunnen.
Met die laatste heb je geen noemenswaardig onderhoud.
Dé Spaanse viervoeter bij uitstek is natuurlijk het varken, voor de Serrano hammen.
Om een echte koe te zien grazen, moet je hier al een eindje weg afleggen. Stieren
daarentegen worden (voorlopig nog) volop gekweekt, maar voor andere doelen.
In Japan zijn er dan weer niet zoveel varkens, en in de huidige omstandigheden,
spijtig genoeg, ineens nog veel minder waarschijnlijk. Gelukkig zijn er toch enkele
Japanse (radioactieve?) exemplaren kunnen ontsnappen via hogere sferen.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-48a65a93076dd9b460b6a2ff322ad4e6.jpg)
Kleingesneden varkensvleesjes zullen we aan een puntige pin rijgen, en als sausje
gaat een krachtige aioli ons wat extra smaak geven.
De meesten kennen natuurlijk aioli van smaak, maar ik ga toch enkele mensen
verblijden met wat meer informatie, hoop ik.
Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans (uit het noorden dus van Spanje), en is een samentrekking van de woorden voor look en olie (all i oli).
Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen en wordt vaak ook (foutief) met een trema geschreven: aïoli. Dit is de Franse spelling.
Aioli is nu overal verspreid, en is zelfs populair geworden bij de Engelsen. Incredible.
Want Engelsen zijn nogal terughoudend, wat continentaal eten betreft.
Het bewijs wordt hierbij zelfs gegeven: een Engels recept met kabeljauw en aioli.
Terloops: aioli past uitstekend bij kabeljauw, schelvis, dorade enzovoort.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-17ce9c89e2fee1b15d964c3a5cadf152.jpg)
De oorspronkelijke Catalaanse naam doet me denken aan de tennismatch die ik
vorige zondag zag op TV in het kader van de Davis Cup tussen België en Spanje.
In Charleroi speelde Olivier Rochus een enkelwedstrijd tegen Rafael Nadal.
Het publiek schreeuwde heel de tijd uitzinnig: Allez Oli!!!! om Oli(vier) te steunen.
Nadal, een echte Catalaan uit Mallorca, zal zich afgevraagd hebben waarom
die Belgische supporters heel de tijd de naam van deze saus scandeerden.
Aioli is een eenvoudig te bereiden looksaus, die veel gebruikt wordt in Spanje
en elders aan de Middellandse Zee. De saus wordt in het zuiden onder andere
geserveerd bij salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapa met brood.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-0b3093ebe9f6597c40810c0b5cc61682.jpg)
Hierbij dan het klassieke (maar niet Catalaanse) aioli recept.
Recept Aioli
|
Ingrediënten
|
|
Bereidingswijze
|
- De lookteentjes uitpersen of fijnmaken, de eierdooier toevoegen met een snuf zout.
- Al klutsend met een garde of een vork druppelsgewijs de olijfolie toevoegen met een paar druppels citroensap naar smaak.
|
Je kunt aioli op drie manieren bekomen: je koopt een pot in de supermarkt, ofwel start je van het begin, volgens het recept hierbij. Ofwel start je van een bestaande mayonaise, waar de lookteentjes en desgewenst wat mosterd wordt aan toegevoegd. Ikzelf heb gekozen voor de laatste methode.
De bereiding van Catalaanse all i oli verschilt van het hierbij vermelde recept. Een eierdooier wordt niet toegevoegd omdat er dan sprake is van een lookmayonaise, en niet langer van een looksaus. Het gebruik van een eidooier is een toegeving aan de toeristen.
Door toevoeging van meer olijfolie wordt de saus vloeibaarder en minder uitgesproken van smaak. Ieder zijn ding dus.
Maar eerst terug naar de varkensspiesjes.
Rustig aan beginnen is meestal een goed motto.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-5815621a4e6c658643a13f88e99206e6.jpg)
Naast het varkentje zijn er ook nog tomaten, paprikas en sjalotten.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-905a3f1f2159a1b9f7fee9534a99ec94.jpg)
De rest van het recept Bobs varkensspiesen met aioli vind je hier:
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
400g varkensvlees, gemarineerd
|
maak de paprikas schoon, verwijder steel en zaad
|
olijfolie
|
snijd ze in stukjes van 3 op 3 cm
|
BBQ kruiden
|
pel de sjalotten, snijd ze in twee
|
1 kleine groene, en 1 rode paprika
|
zet sjalotten en pepers 4 in de microwave op lage stand
|
versgemalen zwarte peper en zout
|
doe de sjalotten nog een minuut extra
|
4 sjalotten, 4 kleine stevige tomaten
|
maak spiesen van vlees, tomaten, paprikas, sjalotten
|
verse tijm en rozemarijn, voor de geur
|
olie de brochettes licht met een takje rozemarijn
|
3 geperste looktenen (voor de aioli)
|
kruid naar eigen smaak
|
|
rooster de spitjes op de grill of tepan yaki
|
|
laat tijm en rozemarijn mee grillen voor de geur
|
TIP: lekker met aïoli
|
|
gegrilde tomaten zijn lekker hierbij
|
geserveerd met heerlijke pimientos de Padron
|
|
|
De tepan yaki wordt voorverwarmd. De bodem krijgt een laagje olijfolie,
aangebracht met een takje rozemarijn uit eigen kweek.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-722f351a30a2f584d1f292e35de6af06.jpg)
Als de brochettes zijn afgewerkt, mogen ze kennis
maken met de bakplaat.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-5b772e9fc61191391e3a1226ffecd48d.jpg)
Geregeld draaien van de spiesen zorgt ervoor dat alles homogeen gaar wordt.
Neem nooit ronde spiesen, want dan draait wat erop steekt mee rond!
Afgeplatte zijn de boodschap. Heb je er toch enkel ronde, steek dan twee spiesen
door elk stuk vlees en groente op twee centimeter van elkaar.
Zo kan je ze toch draaien.
Een apart gegrild tomaatje, gevuld met wat look bijvoorbeeld mag er ook bij.
Je kunt ze nog wat bijvullen met paneermeel en/of basilicum(pasta).
De maxibrochettes proberen op het bord te geraken, maar ze zijn iets te lang.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-5437d30e73582ff0312e4f6de274d802.jpg)
Serveren met een schep aioli en het kan niet meer stuk!
Superlekker met overheerlijke groene Pimientos de Padron
uit het dorpje Padron in het Noordwesten van Spanje.
![](http://blogimages.seniorennet.be/grob8/871504-81bbfd76665a8f0085aa08cb8644629c.jpg)
Jammy jammy.
Bereid in Spanje als variante op een recept van Eten van grill en barbecue, pag. 42.
|