De aardappel, patat, pieper kennen we in Europa
sinds de 16de eeuw, dank zij de Spanjaarden
die deze rare eetbare knol vonden bij de Inca´s.
Archeologen en geschiedkundigen ontdekten dat
de op grote hoogte in de Andes gevriesdroogde aardappel,
de chuno, reeds in 1400 een belangrijk consumptiegewas
bleek te zijn.
Terwijl mais onder koude gebukt ging, kwam
de aardappel vrolijk op.
Het gerechtje is opnieuw eenvoudig te maken
(wel wat geduld nodig om de aardappel leeg te scheppen),
en de keuken blijft in dit geval proper, wat ons Greetje
graag heeft.
Ofwel maak je dit als voorgercht of lunch voor 4,
ofwel als hoofdmaaltijd voor 2.
Lekker (vond Greta) en gezond.
En speciaal voor Philippe op witte borden geserveerd.
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
4 grote aardappelen
|
klop de helft van de room op in een beker
|
200g gerookte zalm
|
breng hem op smaak met peper en bieslook
|
50g viseitjes (of kaviaar voor Lottowinnaars)
|
zet de beker voorlopig koel weg
|
30 cl room
|
schrob de aardappelen schoon, kook ze gaar in de schil
|
4 el gehakte bieslook
|
haal het bovenste deel er af en (koffie)lepel ze leeg
|
½ citroen
|
hou vooral de schil ongeschonden voor de presentatie
|
peper
|
meng het vruchtvlees met de rest van de room
|
|
doe er citroensap bij en plet tot een grove puree
|
|
vul hiermee de aardappelen tot aan de afgestreken rand
|
|
leg er de in reepjes gesneden zalm op
|
opmerking: ingrediënten voor een lunch;
|
leg er nog een lepeltje aardappelpuree op
|
voor volle maaltijd: goed voor 2 personen
|
werk af met de opgeklopte room en de viseitjes
|
|
dien snel op, en geef er een salade bij
|
We hadden dit als lunch op ons terrasje aan de achterkant,
want vooraan was het niet te houden van de hitte.
Jammi jammi.
|