Dit is mijn laatste cooking op Spaanse bodem (voorlopig).
Met zachte dwang werd me meegedeeld dat er nog kipfilets
in de diepvries zaten, en dat alles moest worden
leeggeruimd tegen ons vertrek op woensdag.
Heb ik noodgedwongen maar iets gezocht in het
kippenkookboek.
Eigenlijk een klassieker met mediterrane ingrediënten,
en gezond ook.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
2 dikke kipfilets (750g)
|
neem grote braadpan, verhit een bodem olijfolie
|
zout en peper
|
bak uien, sjalot, tijm en peterselie tot uien goudgeel zijn
|
olijfolie
|
schep de inhoud van de pan in een kom en zet apart
|
3 middelgrote uien, in vieren gedeeld
|
verhit nog andere olijfolie in dezelfde pan
|
1 sjalot, gehakt
|
bak hierin de kipstukken tot ze goudbruin van kleur zijn
|
verse tijm (Spanje) of gedroogde
|
kruid met peper en zout
|
5 dikke takken peterselie
|
voeg toe: look, tomaten, witte wijn en cider
|
2 tenen look, fijngesneden
|
kook het nat 15´ tot de helft op groot vuur, kook in
|
4 à 5 rijpe kleine tomaten, grof gehakt
|
blijf intussen roeren in het nat
|
10cl cider (Spanje: sidra) of witte wijn
|
doe er 3´ voor het opdienen de olijven en citroensap bij
|
zwarte olijven, zonder pit
|
extra tip: champignons toevoegen, gebakken in eigen nat
|
citroensap
|
|
|
opdienen met gekookte piepers
|
Deze keer was het voor de lunch. Greta ging voor de laatste keer bridgen, en voorzag een
after-bridge party, zodat ik beter op de middag kon koken. Iedereen vond het lekker, maar voor mijn smaak was het
een beetje flauw, zodat ik volgende keer
een ietsepietsie cayennepeper zal toevoegen.
Het is een recept uit Nice, maar kon evengoed uit Ronda
of Valencia komen:
het klassieke mediterrane gezonde boerenspul.
Nog eens leuk om buiten te kunnen eten, met een glaasje
tinto om het af te ronden.
Woensdag vertrekken we...
Ik zag vandaag op het TV-nieuws van 18.00 uur dat er 10 cm
sneeuw ligt in Botrange.
Leuk vooruitzicht.
In elk geval: we laten hier een leegte achter.
Deze leegte kan je hieronder bekijken.
|