dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    18-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: van een mals lammetje verdik je geen grammetje

     

     

    Dit is nog eens een lekker vleesstukje, verorberd in het zuiden van Spanje,

    in het avondzonnetje op het terras.

     

    We zijn nu half april en de lammetjes zijn op hun best.

    Geboren aan het einde van de winter zijn ze nu goed op snee, groot genoeg en heerlijk mals.

    Geen toeval ook dat de moslims in deze periode hun lammetjes al dan niet ritueel

     slachten en opeten.

    Ook zij weten uit ervaring dat dit de beste periode is in het jaar.

    De nakende autotocht naar het noorden doet me al denken aan de stop

    in het het zuiden van Frankrijk.

    Dan ligt een Provençaalse lamsragout eigenlijk zo voor de hand, temeer omdat

     deze bereiding niet kan mislukken, zelfs niet voor deze beginnende kok.

     

     

     

    Het komt er alleen op aan de uiteenlopende ingrediënten samen te brengen,

    en bijna klaar is kees.

    We zijn met twee eters, maar ik maak het voor vier, want dit soort gerechten is één of twee

    dagen later nog veel beter op smaak. Ziehier “Navarin d’Agneau Provençal”:

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 kg lamsvlees, in stukken

    was het vlees, wortelen, raapjes en lente uitjes

    pezo

    pel de ui en de look en snipper ze fijn

    1 blik gepelde tomaten

    schil de wortels en raapjes, snijd de steeltjes bij tot 2 cm

    4 jonge wortelen met loof (+/- 100g)

    halveer wortels en raapjes als ze te groot zijn

    4 witte meiraapjes met loof (+/- 100g)

    strooi peper en zout over het lamsvlees

    100g sperziebonen diepvries

    verhit de olie in een braadpan, braad het lamsvlees aan

    4 lente-uitjes (150g)

    doe dit 6 à 8’, op een hoog vuur, zonder deksel

    1 middelgrote ui (+/- 100g)

    voeg er al roerend de ui en de honing (of suiker) bij

    2 tenen look

    laat even karameliseren en stuif er de bloem over

    250g doperwten (diepvries)

    doe er de wijn bij, en de kalfspasta (of de kalfsboeljon)

    olijfolie

    voeg de look toe en het Provençaalse kruidenmengsel

    1 el bloem

    doe de tomaten er bij (uit blik, ook het vocht toevoegen)

    1 el suiker of honing

    indien verse tomaten, doe er dan ¼ l water bij

    ¼ l witte wijn

    breng aan de kook, zet op laag vuur, met deksel er op

    1 el kalfsfond(pasta), of ¼ l vloeibaar

    laat circa 45’ stoven, kijk of er genoeg vocht in de pan is

    veel (verse) tijm en rozemarijn

    schik de wortels, raapjes en lente-uitjes op het vlees

     

    niet roeren, en laat nog 25 tot 30’ stoven (ook bataat)

    voor de gelegenheid: 1 bataat

    ontdooi intussen de erwten en de sperziebonen

     

    schik ze op de andere groenten

     

    warm nog eens 10’ door

     

    dien op met stokbrood of gekookte aardappelen

     

     

    Ik had nog een rauwe bataat over van een vorige bereiding, en die wordt natuurlijk

     ook in stukken gesneden en in de pot gekieperd.

    Zoals je op de foto kan zien voorzag men in het oorspronkelijke recept teveel erwten.

    Dat heb ik dus uiteraard aangepast in mijn versie, om eventuele belangstellenden 

    op het juiste pad te zetten, en mezelf ook, de volgende keer.

     

     

    Het bereiden is heel eenvoudig, maar vraagt wat tijd en handenarbeid,

    maar het resultaat loont dan ook de moeite.

    Lekker en gezond. Van lam worden je benen nooit stram!

     

     

    Deze foto laat uitschijnen dat het zelfs nog beter smaakt

    als je eerst de was ophangt. Niets is minder waar.

     

    Bereid naar TimeLife, Koken in de Wereld, Frankrijk Zuid, pag. 106



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jabu
    blog.seniorennet.be/jabu

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!